- Locatie
Raadzaal Gemeente
- Voorzitter
- Lukas Jacobs
- Toelichting
-
publicatiedatum: 24 juni 2022.
Agendapunten
-
1OPENBARE ZITTING
-
1.aMilieu.
-
1.a.1
De voorzitter geeft het woord aan de schepen van milieu Silke Lathouwers (CD&V) die het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan toelicht.
Dat het klimaat verandert, is de laatste jaren erg tastbaar geworden door de extremere weersomstandigheden zoals de langere periodes van droogte en warmte die doorbroken worden met perioden van hevige regenval en intense regenbuien.
Als gemeente moeten we ons volgens schepen Lathouwers (CD&V) voorbereiden op de impact van een stijgend risico op hittestress, droogte en wateroverlast. De broeikasgasemissies moeten in evenwicht komen met de natuurlijke opname van deze broeikasgassen. Hiervoor is energietransitie en klimaattransitie nodig. We moeten de uitstoot van broeikasgassen maximaal beperken en onze samenleving weerbaar maken tegen de gevolg van de klimaatverstoring.
De voorbije jaren werden al diverse klimaatacties ondernomen zoals het participatieve zonneproject, waarbij gemeentelijke daken werden voorzien van zonnepanelen, het plaatsen van laadpalen voor elektrische voertuigen, het aanbod van deelwagens en deelfietsen, de vele groepsaankopen voor o.a. groendaken en spouwmuurisolatie.
Als gemeente willen we hier verder werk van maken. Het burgemeestersconvenant 2030 werd in december 2020 ondertekend. Met de ondertekening van dit burgemeestersconvenant hebben we ons als bestuur ertoe verbonden om de lokale CO2-uitstoot met 40% te reduceren tegen 2030, het klimaatbestendiger maken van de gemeente en het verzekeren van een goede toegang tot betaalbare, duurzame en veilige energie voor iedereen. Om dit engagement te vertalen naar concrete acties ligt vandaag het Energie- en Klimaatactieplan voor ter goedkeuring. Dit plan werd samen met provincie Antwerpen en IGEAN opgesteld en op 9 mei werd dit plan ook voorgesteld door IGEAN samen met het afdelingshoofd omgeving en de duurzaamheidsambtenaar op de commissievergadering.
We zetten in op 7 speerpunten met daaraan gekoppeld acties en maatregelen die de komende jaren nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en onze gemeente weerbaar te maken tegen hitte, droogte en wateroverlast.
Het is een gemeentelijke energie- en klimaatactieplan dus de acties die hierin zijn opgenomen focussen zich op de lokale bevoegdheden en taken. De klimaattransitie kan uiteraard pas echt een succes worden als alle overheidsniveaus en de Kalmthoutse gezinnen en bedrijven meewerken.
Maar als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie en het eerste speerpunt is dan ook de gemeente als klimaatneutrale organisatie, aldus schepen Lathouwers (CD&V). Ook de CO2-uitstoot van het gemeentelijke patrimonium moet met minstens 40% verminderen ten opzichte van het referentiejaar 2011 en ook het energieverbruik door stookinstallaties en de elektriciteitsvraag in gebouwen moeten we reduceren. Een voorbeeld hiervan zullen het nieuwe gemeentehuis en de turnhal zijn, die allebei energieneutraal zullen zijn qua verwarming en warm water en fossielvrij. De openbare verlichting wordt volledig overgeschakeld op LED en bij de aankoop van nieuwe voertuigen wordt in eerste instantie geopteerd voor elektrische wagens.
Een tweede speerpunt zijn de groenblauwe netwerken van open ruimte tot in de kern. De open, groene ruimte zorgt ervoor dat bij hevige regenbuien het overtollige regenwater kan worden opgevangen. Overstroomde straten moeten tot het verleden behoren. Regenwater moet in de grond kunnen infiltreren en de grondwaterlagen aanvullen want het grondwaterpeil staat veel te laag. Anderzijds is het tijdens perioden van droogte en hitte belangrijk dat er voldoende verkoeling is in bossen of parken temeer bomen naast verkoeling ook zorgen voor de zuivering van de lucht. Groenblauwe netwerken doorheen de gemeente zijn dan ook belangrijk als klimaatbuffer voor de bebouwde ruimte.
Waar we kunnen ontharden, zullen we dat doen want verharde oppervlakten zijn niet in staat om water op te nemen of bij te houden.
Zoals de raadsleden weten hebben we als gemeente ook het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Overheid ondertekend, zegt schepen Lathouwers (CD&V). Hierin engageren we ons om de verharding met 1 m² per inwoner te verminderen tegen 2030. Voor Kalmthout betekent dit 1,9 ha ontharden.
Een ander engagement is het voorzien van 1 extra boom en halve meter haag of gevelbeplanting per inwoner. Dat betekent 19.000 extra bomen. We zullen naast de aanplantingen op openbaar domein ook onze inwoners stimuleren en ondersteunen om mee bomen aan te planten door de acties 1000 bomen en de Behaag Natuurlijk-actie te blijven organiseren.
Het derde speerpunt, klimaatneutrale en klimaatbestendige kern, gaat over onze woningen. Door investeringen in doorgedreven isolatie en hernieuwbare warmte realiseren we grote emissiereducties bij de huishoudens en de dienstensector.
47% van de CO2-uitstoot in Kalmthout is te wijten aan het fossiel energieverbruik van gebouwen van huishoudens en tertiaire sector. Hier vallen dus veel winsten te boeken. Het renovatietempo van woningen moet sterk stijgen. Minstens 3% van de woningen moet jaarlijks naar energielabel A gaan. Als gemeente moeten we particulieren ontzorgen door o.a. het benovatietraject van Fluvius te stimuleren, de gratis renovatiebegeleiding via het project Energiek renoveren. Ook het promoten van de energielening van Igean, de Vlaamse ‘Mijn Verbouwlening’ (tot € 60 000,00) is één van de acties binnen dit speerpunt. Aangezien hier vooral de eigenaars van woningen en bedrijfsgebouwen aan zet zijn, is het belangrijk dat we vanuit de gemeente hen voldoende informeren, stimuleren en ondersteunen. We denken hierbij ook aan een gemeentelijke premie bovenop de premies die Fluvius voorziet voor o.a. dak- en vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing en muurisolatie.
Klimaatvriendelijke mobiliteit is een ander speerpunt. Mobiliteit is de op twee na belangrijkste bron van uitstoot in de gemeente. Tussen 2011 en 2018 is de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van mobiliteit stabiel gebleven. Toch moet ook deze uitstoot nog naar omlaag en is een stabiliteit niet voldoende.
We blijven investeren in fietsinfrastructuur om mensen nog meer op de fiets te krijgen. Bij de heraanleg van wegen vertrekken we ook steeds vanuit het standpunt van de fietser en voetganger. Er komen meer laadpunten voor de elektrische wagens en door het aanbieden van elektrische deelauto’s willen we gezinnen aanmoedigen om geen wagen te bezitten of minstens hun tweede wagen te vervangen voor een deelwagen.
De energie van de toekomst is hernieuwbaar en wordt dichter bij huis geproduceerd. We moeten afstappen van fossiele brandstoffen en volop voor de productie van groene stroom gaan. De 3 windturbines en de vele zonnepanelen in onze gemeente zorgen ervoor dat het aandeel van lokale, hernieuwbare elektriciteitsproductie in onze gemeente voldoet aan iets meer dan 24% van de lokale vraag naar stroom.
Om naar een volledig klimaatneutrale energievoorziening te gaan, dient de productie van hernieuwbare energiebronnen nog toe te nemen en het totale energieverbruik af te nemen. Als gemeente hebben we reeds zonnepanelen gelegd op enkele gemeentedaken in samenwerking met de coöperatieve Ecopower. Bij nieuwbouw of verbouwingen onderzoeken we steeds of het plaatsen van zonnepanelen opportuun is. Ook het informeren van verenigingen en bedrijven maar ook de burgers over de voordelen van zonnepanelen en promoten van samenaankopen blijft een prioriteit.
Tot slot zijn ook het duurzaam ondernemen en de lokale circulaire consumptie belangrijke speerpunten binnen het energie- en klimaatactieplan.
Als gemeente ondersteunen we bedrijven uit de landbouw, industrie of dienstensector die stappen zetten naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering door het organiseren van infoavonden en samenaankopen maar ook door het stimuleren van te investeren in zonnepanelen, groendaken en regenwaterhergebruik.
Met de Ecowijzer promoten we de korte keten en het aankopen van lokale producten door de lokale producenten bekend te maken bij de burgers en de voordelen van lokaal consumeren te benoemen. De streek- en biomarkt is hier een belangrijke schakel in.
Schepen Lathouwers (CD&V) zegt dat ze niet alle acties heeft opgenoemd want dat zou ons te ver leiden maar de raadsleden hebben begin mei het plan reeds ontvangen waarna er een uiteenzetting is geweest op de commissie. Zoals de raadsleden weten is dit plan opgesteld met doelstellingen die te behalen zijn in 2030. En dat is dus legislatuuroverschrijdend dus zij hoopt dat de hele gemeenteraad achter dit plan kan staan.
Dit plan zal de leidraad vormen om de komende jaren verder te werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Het zal veel inspanningen vragen zowel wat personeel betreft als budgettair maar het is zo belangrijk dat we volop de kaart trekken van de klimaattransitie.
Raadslid Koen Vanhees (Vlaams Belang) licht zijn standpunt uitvoerig toe en geeft aan dat hij zich bij dit agendapunt zal onthouden. Hij zegt dat er hard gewerkt is aan het plan. Hij wil het globale plan niet goedkeuren, wat niet betekent dat hij niet achter de opgenomen acties kan staan. Maar hij zal wanneer er agendapunten zijn die aansluiten bij dit plan op dat moment beoordelen of hij met dat concrete voorstel akkoord kan gaan.
Raadslid Karin Dekeulener (N-VA) licht het standpunt van haar fractie toe. Ze feliciteert het team met het geleverde werk. Ze verwijst naar een aantal inconsequenties die ze opmerkt in het straatbeeld wat betreft het kappen van bomen. Op bepaalde plaatsen in Kalmthout kunnen bomen zonder problemen worden gekapt terwijl op andere plaatsen bomen worden aangeplant. Haar fractie zal het plan dat nu voorligt, wel goedkeuren.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) zal dit plan op haar beurt goedkeuren. Ook zij vindt dat de medewerkers en de schepen hard gewerkt hebben aan dit plan. Ze wenst wel dat er in de uitvoering van dit plan voldoende aandacht zal worden geschonken aan het sociaal karakter. Ze verwijst hierbij naar de kwestie dat personen die beroep moeten doen op een budgetmeter, gebruik moeten maken van het duurste energietarief op de markt. Dit is niet normaal.
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) sluit zich aan bij het standpunt van de twee andere fracties en zal dit plan ook goedkeuren. Hij wijst er wel op dat het verwachtingspatroon wat betreft renovatie van woningen erg hoog ligt. Het tempo dat is opgenomen in het plan, is volgens hem erg moeilijk haalbaar en niet geloofwaardig. Neemt het college van burgemeester en schepenen deze doelstelling of actie wel voldoende serieus?
Schepen Lathouwers (CD&V) bedankt alle fracties voor de woorden van waardering voor het team. Ze antwoordt dat het bestuur het herinvoeren van bepaalde premies voor het stimuleren van bepaalde energiebesparende en duurzame acties door burgers overweegt. Ze verwijst hierbij naar de invoering van een duurzaamheidspremie.
De voorzitter antwoordt dat de lat inderdaad hoog ligt maar dit past bij de ambities van het bestuur.
Raadslid Clarisse De Rydt (Onafhankelijke) wenst de schepen van milieu samen met haar ganse team en de externe partners proficiat met dit plan en zal dan ook dit plan goedkeuren.
Raadslid Monique Aerts (Groen) sluit zich aan bij het standpunt van vorige spreker en keurt dit plan ook goed. Ze hoopt dat dit plan echt wel uitvoering zal krijgen en niet enkel een papieren plan zal blijven. Ze vindt dat er weinig acties zijn opgenomen in het plan dat nu voorligt. Men heeft uiteraard tijd tot 2030 om de doelstellingen uit het plan tot uitvoering te brengen. Ze wijst op het positieve effect die subsidies kunnen hebben op het gedrag van inwoners. Er wordt enorm veel gesproken over “streven naar” en “onderzoeken” en dit is natuurlijk vrijblijvend.
Raadslid Didier Van Aert (CD&V) geeft aan dat schepen Lathouwers (CD&V) samen met haar medewerkers erg hard heeft gewerkt aan de uitwerking van dit plan en wenst haar proficiat met dit resultaat. Zijn fractie zal dan ook het voorgelegde plan goedkeuren.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het akkoord van Parijs van 12 december 2015;
Gelet op het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020 van 9 december 2019;
Gelet op de Europese Green Deal 2050 van 11 december 2019;
Overwegende het nationaal klimaat- en energieplan 2021-2030 van 31 december 2019;
Overwegende dat de klimaatverandering een feit is en één van de grootste, wereldwijde uitdagingen van onze tijd vormt; dat onmiddellijke actie en samenwerking tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld noodzakelijk is;
Overwegende dat in 2008 het Burgemeestersconvenant gelanceerd werd door de Europese Commissie met de ambitie om lokale besturen te engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen;
Overwegende dat in de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering de lokale overheid de belangrijkste drijfveer is als het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat; dat de lokale overheid bereid is te handelen en de verantwoordelijkheid deelt voor klimaatactie met de regionale en nationale niveaus; dat de lokale overheid eveneens een sleutelpositie inneemt om de kwetsbaarheid van het grondgebied tegen de verschillende gevolgen van de klimaatverandering te beschermen; dat daarnaast lokale oplossingen voor energie- en klimaatuitdagingen kunnen helpen om veilige, duurzame en betaalbare energie aan te bieden aan burgers;
Gelet op de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant 2030 door de gemeenteraad in zitting van 14 december 2020;
Overwegende dat met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 de gemeente zich er toe verbindt volgende engagementen na te komen:
• de uitstoot van CO2 op het grondgebied van de gemeente tegen 2030 met tenminste 40% terug te dringen ten opzichte van referentiejaar 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een ruimer gebruik van hernieuwbare energiebronnen;
• de veerkracht van het grondgebied te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering;
• een gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (Sustainable Energy- and Climate Action Plan, afgekort SECAP) op te maken en binnen twee jaar na de formele ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 in te dienen bij het Europese secretariaat;
• alle relevante belanghebbenden binnen het grondgebied van de gemeente te betrekken bij de opmaak van het SECAP;
• passende personele, technische en financiële middelen te voorzien voor de uitvoering van het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan;
• de visie, resultaten, ervaringen en kennis delen met andere lokale en regionale overheden binnen de EU en daarbuiten;
• minstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP te rapporteren over de geboekte vooruitgang met het oog op monitoring en evaluatie;
Overwegende dat voor de uitvoering van dit engagement de opdracht werd gegeven aan de intercommunale IGEAN Milieu & Veiligheid en de provincie Antwerpen voor de opmaak van het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan (SECAP);
Overwegende dat op 23 maart 2022 de milieuraad een advies formuleerde met betrekking tot het ontwerp van het energie- en klimaatactieplan 2030;
Gelet op het feit dat college van burgemeester en schepenen op 2 mei 2022 zijn goedkeuring verleende aan het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan 2030;
Gelet op het feit dat het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan 2030 toegelicht werd op 9 mei 2022 tijdens de bijeenkomst van de raadscommissie algemene zaken;
Gehoord de bevoegde schepenen;
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Koen Vanhees.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan (SECAP) 2030 goed en neemt kennis van de acties uit het energie- en klimaatactieplan. Dit plan gaat hierbij integraal als bijlage.
Art. 2.-
In de beleids- en beheerscyclus zullen de nodige middelen voorzien worden om deze acties te realiseren.
Art. 3.-
Aan IGEAN Milieu & Veiligheid wordt de opdracht gegeven het actieplan in te dienen bij het secretariaat van Convenant of Mayors onder de vorm van een SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan).
Art.4.-
Een kopie van dit besluit wordt bezorgd aan IGEAN Milieu en Veiligheid (Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem). -
1.bPatrimonium.
-
1.b.1
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Gelet op het Gemeentewegendecreet;
Overwegende dat de voorliggende verkavelingsaanvraag werd ingediend bij het college van burgemeester en schepenen door landmeter Bart Palmers (Hoevensebaan 48 te Kapellen) namens Steen Vastgoed nv (Hoogboomsesteenweg 190 bus1 te Kapellen);
Overwegende dat de aanvraag de realisatie omvat van een verkaveling voor vrijstaande woningbouw, gelegen aan de Augustijnsdreef; dat het vastleggen van de rooilijn voor deze gemeenteweg eveneens deel uitmaakt van het dossier; dat gelet op de samenhang tussen beide handelingen deze in een geïntegreerde aanvraag werden ingediend (omgevingsvergunning);
Overwegende dat de verkaveling een totale oppervlakte heeft van ongeveer 1,5 ha; dat zij strekt tot het verkavelen van de in rand vermelde grond in 7 kavels voor ééngezinswoningen, met inbegrip van de heraanleg van de Augustijnsdreef in functie van het realiseren van een rioleringsproject in deze straat;
Overwegende dat aan de aanvraag tevens een voorstel van rooilijnplan werd toegevoegd, dit in opdracht en door toedoen van de gemeente Kalmthout opgemaakt door Antea Group en welk plan dan ook integraal deel uitmaakt van de ingediende omgevingsvergunningsaanvraag;
Overwegende dat naast de overdracht van een strook grond als “wegenis” aangeduid op het plan met een oppervlakte van 2.069 m², op het plan ook een gronddeel met een oppervlakte van 1.065 m² aangeduid wordt als “over te dragen aan het openbaar domein”;
Overwegende dat er 7 bouwpercelen worden voorzien met een totale oppervlakte van 12.121 m²;
Overwegende dat naast de voormelde overdrachten binnen het verkavelingsontwerp er op basis van het voorgestelde rooilijnplan, de overige aangelande percelen voor een totale oppervlakte van 1443,32m² deel uitmaken van het te realiseren openbaar domein binnen de vast te stellen rooilijnen, dit zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan en bijhorende innemingstabel;
Overwegende dat het eigendom in kwestie (bebost en onbebouwd perceel) in het verleden reeds het voorwerp is geweest van enkele aanvragen tot het verkrijgen van een verkavelingsvergunning; dat dit echter nooit heeft geleid tot enige vergunning; dat inmiddels het ruimtelijk uitvoeringsplan, genaamd WOONBOS, in 2006 finaal werd goedgekeurd en ten volle uitvoerbaar is geworden;
Overwegende dat het perceel tevens het restant is van een groter en ruimer geheel, met name het parkdomein Villa De Wijngaard, op de hoek van de Kapellensteenweg en Steeg dat villa en deels het park in 2000 werden geklasseerd; dat het perceel waarvoor thans de aanvraag voorligt, niet in het klasseringbesluit werd opgenomen;
Overwegende dat de straatopening aan de Kapellensteenweg gelegen is binnen de omschrijving van het Bijzonder Plan van Aanleg KAPELLENTEENWEG II;
Overwegende dat de aanvraag voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden diende te worden onderworpen aan een openbaar onderzoek;
Overwegende dat volgens de aanduidingen van het geldende gewestplan "Turnhout " deze verkaveling gelegen is in een zone "woongebied"; zoals hiervoor aangehaald ook gelegen binnen de omschrijving van het RUP WOONBOS;
Overwegende dat het RUP WOONBOS voorziet in een zone voor woningbouw en openbaar domein;
Overwegende dat een beslissing van de gemeenteraad vereist is als het gaat over de aanleg, de wijziging, de verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg; dat de gemeenteraad daarbij kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die ingediend werden tijdens het openbaar onderzoek;
Overwegende dat deze aanvraag dient getoetst aan de bepalingen van de Vlaamse Codex Wonen, meer bepaald Deel 9. Bescheiden woonaanbod;
Overwegende dat de gemeenteraad kennis heeft genomen van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar;
Overwegende dat in het licht van het voorgaande de voorliggende aanvraag als volgt wordt geëvalueerd;
Overwegende de vaststelling van de rooilijn:
• De aanvraag werd vervolledigd met een rooilijnplan dat voldoet aan de eisen van het Gemeentewegendecreet.
• De Augustijnsdreef is een gemeenteweg vermits het openbaar karakter vast staat en het rechtstreekse en onmiddellijk beheer ten last van de gemeente valt.
• De straatopening op de Gewestweg Kapellensteenweg werd vastgelegd in het Bijzonder Plan van Aanleg Kapellensteenweg II.
• De VCRO voorziet dat wanneer de aanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad hierover een besluit neemt. Zij neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
• De wegzate van de Augustijnsdreef is eigendom van de aangelanden. Met het Decreet van 1 september 2019 is het de beheerder van de weg, welke de basis vormt voor de indeling. De Augustijnsdreef is alleszins geen private weg, want de wegenis verleent toegang aan meerdere percelen (Arresten van de RVVB hebben dit standpunt reeds herhaaldelijk bevestigd). De Augustijnsdreef kent bovendien een publiek recht van doorgang.
• Concreet stelt zich de vraag of de gemeente Kalmthout beheersdaden stelt zodat er zonder enige twijfel kan gesteld worden dat het hier zou gaan om een gemeenteweg in de zin van het Decreet. Het antwoord daarop is onmiskenbaar positief. De Augustijnsdreef is bijgevolg een gemeenteweg in de zin van het Gemeentewegendecreet.
Overwegende dat de gemeenteraad hier dus beslissingsrecht heeft en zich kan uitspreken over, of vaststellen dat:
• de Augustijnsdreef een gemeenteweg is,
• het voorgelegde rooilijnplan kan worden goedgekeurd,
• de voorliggende aanvraag (breedte, aanleg, uitrusting,..) gunstig kan worden beoordeeld;
Overwegende het uitvoeringsdossier:
• De aanvrager zal instaan voor de (her)aanleg van de wegenis en het realiseren van het rioleringsproject. Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt tussen volgende partijen: Water-Link NV (Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen), Aquafin NV, (Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar), de gemeente Kalmthout en Steen Vastgoed (Hoogboomsesteenweg 190 bus1 te 2950 kapellen).
• Deze overeenkomst heeft volgende preambule:
o de gemeente Kalmthout welke een wegverfraaiing wenst te doen in de Augustijnsdreef buiten de zone van de verkaveling;
o het ondergronds brengen van het laagspanningsnet en de aanleg van de openbare verlichting in heel de straat;
o aanleg huisaansluitingen en opritverharding in de zoen van de verkaveling;
o Steen Vastgoed NV wil een gescheiden rioolstelsel aanleggen en het nodige wegherstel en verfraaiing doorvoeren ter hoogte van de door haar aan te leggen verkaveling;
o aanleg uitbreiding laagspanningsnet i.k.v. de verkaveling;
o Aquafin NV in haar opdracht voor Water-Link NV wil overgaan tot aanleg gescheiden rioolstelsel en wegherstel op het openbaar domein in de Augustijnsdreef buiten de zone grenzend aan de verkaveling;
• In de voorgelegde overeenkomst worden de verschillende uitvoeringsmodaliteiten vastgelegd.
• Het dossier bevat terzake de nodige uitvoeringsplannen en doorsneden.
Overwegende de grondzaken: Aan de gemeenteraad wordt eveneens een “verklaring kosteloze grondafstand” voorgelegd door Steen Vastgoed NV. Deze houdt in dat er een aantal perceelsdelen aangeduid op het verkavelingsplan en het rooilijnplan als wegenis of over te dragen aan het openbaar domein, kosteloos zullen worden overgedragen, deze akte zal worden verleden uiterlijk op het moment van het verlijden van de verkavelingsakte;
Concreet gaat het over:
• een strook grond aangeduid als wegenis met een oppervlakte van 2.069 m²;
• de perceelsdelen aangeduid op het voorgestelde rooilijnplan met een totale oppervlakte van 1443,32 m² welke deel uitmaken van het te realiseren openbaar domein binnen de vast te stellen rooilijnen, dit zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan en bijhorende innemingstabel;
• een perceelsdeel aangeduid op het verkavelingsplan als “grond over te dragen aan het openbaar domein” met een oppervlakte van 1.065 m².
Overwegende het bescheiden woonaanbod : Bij de uitvoering van het project zullen twee woningen moeten voldoen aan de voorwaarden;
Overwegende de adviesverlening: De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeentelijke diensten en instanties uitgebrachte adviezen. In zoverre ze betrekking hebben op de zaak van de wegen, neemt de gemeenteraad ze mee in zijn overwegingen;
Overwegende het openbaar onderzoek: Het voorliggende verkavelingsontwerp werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 17 januari 2022 tot en met 15 februari 2022. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend, deze heeft geen betrekking op de weginrichting an sich;
Overwegende dat op basis van voorgaande de verkavelingsaanvraag kan worden aanvaard voor wat betreft het voorgestelde verkavelingsconcept (ontsluiting, algemene inrichting van het gebied qua wegen, groen- en afwateringsinfrastructuur,...); dat het dossier in voldoende mate is uitgewerkt zodat kan overgegaan worden tot goedkeuring van het stratentracé en de wegenisuitrustingsvoorwaarden; dat de nodige voorwaarden dienen gesteld te worden met betrekking tot een aantal aspecten, zoals hoger aangegeven;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de voorliggende verkavelingsaanvraag zoals ingediend bij het college van burgemeester en schepenen door landmeter Bart Palmers, uit Kapellen namens STEEN VASTGOED NV (gevestigd Hoogboomsesteenweg 190 bus1 te Kapellen) gelegen “Augustijnsdreef”, kadastraal gekend als Sectie F nr. 1 M34 en delen van verschillende andere nummers zoals deze voorkomen op het verkavelingsplan en het bijhorende rooilijnplan, meer bepaald verleent de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de algemene inrichting zoals het wegtracé , de wegen-, groen- en afwateringsinfrastructuur en de zones welke worden overgedragen.
Art. 2.-
De lasten tot uitrusting van de in het artikel 1 omschreven verkeerswegen en bijhorende infrastructuur zal worden voorzien in overeenstemming met de bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst, opgemaakt door de verschillende partijen.
Art. 3.-
De akte waarbij een aantal perceelsdelen aangeduid op het verkavelingsplan en het rooilijnplan als wegenis of over te dragen aan het openbaar domein, kosteloos zullen worden overgedragen, zal uiterlijk verleden worden op het moment dat ook de verkavelingsakte zal worden verleden.
Art. 4.-
De kostenverdeling tussen de verschillende partijen zal eveneens uitgewerkt worden zoals voorzien in voormelde samenwerkingsovereenkomst.
Art. 5.-
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt opdracht gegeven om het dossier verder af te handelen en op te volgen.
Art. 6.-
Een kopie van dit besluit wordt voor verder gevolg overgemaakt aan de bevoegde overheid. -
1.b.2
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen in zitting van 27 december 2010 een verkavelingsvergunning verleende, waarbij de percelen welke het voorwerp zijn van verkoop, onder kavels 80 en 81 werden bestemd voor sociale huisvesting;
Overwegende dat deze verkaveling werd gewijzigd onder referte 056/485-2 op 30 december 2011;
Overwegende dat via een omgevingsvergunning met kenmerk OMV/2019/00236/BVERK, de verkaveling werd bijgesteld met het oog op het verwezenlijken van sociale woningbouw;
Overwegende dat landmeter-expert Gert Matheusen uit Essen op 30 april 2021 een waarde schatting heeft opgemaakt;
Overwegende dat landmeter-expert Gert Matheusen per e-mail van 1 april 2022 heeft bevestigd dat de waardebepaling werd gedaan op basis van de toekomstige ontwikkelingen, waardoor de waarde van de projectgrond niet wijzigt na afsplitsing van de wegzate;
Overwegende dat landmeter-expert Gert Matheusen op 11 april 2022 een aangepast meetplan heeft opgemaakt, waarbij de percelen welke tot het openbaar domein zullen gaan behoren niet mee verkocht worden teneinde te voorkomen dat zij nadien door de koper opnieuw terug zouden moeten worden overgedragen aan de gemeente Kalmthout;
Overwegende dat de notariële ontwerpakte zoals opgesteld door notaris Meester Koen De Raeymaecker uit Antwerpen met tussenkomst van notariskantoor Dejongh, De Bounge & De Smedt uit Kalmthout voor de verkoop aan de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning (Diksmuidelaan 276 te Antwerpen) van twee bouwpercelen, voorziet in de verkoop van:
• een perceel onder kadastrale afdeling 11022 Kalmthout 1ste afdeling, sectie D deel van 601F met een oppervlakte van 5.688,06m², zoals afgebeeld op het opmetingsplan van landmeter-expert Gert Matheusen opgemaakt op 11 april 2022;
• een perceel onder kadastrale afdeling 11022 Kalmthout 1ste afdeling, sectie D deel van 601F met een oppervlakte van 910,50m², zoals afgebeeld op het opmetingsplan van landmeter-expert Gert Matheusen opgemaakt op 11 april 2022;
Overwegende dat de percelen verkocht zullen worden aan de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning; dat deze verkoop zal gebeuren tegen de prijs van 1.680.000 euro;
Gehoord de voorzitter;
Raadslid Monique Aerts (Groen) wenst zich voor dit agendapunt te onthouden aangezien ze niet akkoord is met de eerdere beslissing tot vermindering van het aantal woningen ten opzichte van het eerste ontwerp.
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
De notariële ontwerpakte zoals opgesteld door notaris Meester Koen De Raeymaecker uit Antwerpen voor de verkoop van twee percelen bouwgrond gelegen Zoete Dreef met een oppervlakte van 5.688,06m² (kadastraal gekend als sectie G, deel van nummer 0601F P0000) en 910,50m² (kadastraal gekend als 0601F P0000) aan de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning tegen de prijs van 1.680.000 euro, wordt goedgekeurd.
Art. 2.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan het notariskantoor. -
1.b.3
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 27 september 2021 over de goedkeuring aan het gewijzigde rooilijnplan voor de uitvoering van de riolerings- en wegenwerken in de Duinzichtlei, Nieuwe Dreef en Kastanjedreef; dat de gemeenteraad principieel akkoord gaat met het voorgelegde ontwerp van Aquafin NV voor het uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken in de Duinzichtlei, Nieuwe Dreef en Kastanjedreef, op voorwaarde dat het gedeelte van de bedding van Kastanjedreef tussen de huidige en ontworpen rooilijn kosteloos wordt overgedragen aan de gemeente Kalmthout op basis van een notariële akte;
Gelet op het besluit van 4 oktober 2021 van het college van burgemeester en schepenen waarbij een omgevingsvergunning werd verleend aan Aquafin NV voor het uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken in de Duinzichtlei, Nieuwe Dreef en Kastanjedreef; dat deze aanvraag het aanleggen van gescheiden riolering en wegenis, het vernieuwen en heraanleggen van de bestaande inbuizing in de Duinzichtlei, Nieuwe Dreef en Kastanjedreef, het aanleggen van een infiltratiezone in de Duinzichtlei, een rooilijnwijziging en het plaatsen van den tijdelijke bronbemaling betreft;
Overwegende dat de geassocieerde notaris Dejongh uit Kalmthout drie ontwerpen van notariële akten voorziet voor deze kosteloze grondafstanden, met name:
- het eerste ontwerp van notariële akte heeft betrekking op volgende percelen grond langsheen de Kastanjedreef, zoals afgebeeld op de rooilijn- en innemingsplannen opgemaakt door Talboom Group:
a. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 117m² en 26m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 882H2P0000, afgebeeld als loten 30A en 30B;
b. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 18m² en 104m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 882/Z/P0000, afgebeeld als loten 29A en 29B;
c. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 89m² en 40m², thans kadastraal gekend als wijk G, delen van nummers 890D3P000 en 890/A/2P0000, afgebeeld als loten 27 en 28;
d. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 2m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 890K2P0000, afgebeeld als lot 26;
e. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 22m² en 2m², thans kadastraal gekend als wijk G, delen van nummers 890M2P0000 en 890H2P0000, afgebeeld als loten 24 en 25;
f. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 7m² en 87m² thans kadastraal gekend als wijk G, delen van nummers 890D2P0000 en 890E2P0000, afgebeeld als loten 21 en 22; - Het tweede ontwerp van notariële akte heeft betrekking op volgende percelen grond langsheen de Nieuwe Dreef, zoals afgebeeld op de rooilijn- en innemingsplannen opgemaakt door Talboom Group:
a. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Nieuwe Dreef met een oppervlakte van 162m² waarvan reeds 123,95m² werd afgestaan, thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 865B3P0000, afgebeeld als lot 13;
b. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Nieuwe Dreef met een oppervlakte van 130m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 865T2P0001, afgebeeld als lot 11;
c. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Nieuwe Dreef met een oppervlakte van 48m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 865Y2P0000, afgebeeld als lot 14;
d. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Nieuwe Dreef met een oppervlakte van 162m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 42GP0000, afgebeeld als lot 10;
e. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Nieuwe Dreef met een oppervlakte van 46m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 865A3P0000, afgebeeld als lot 12; - Het derde ontwerp van notariële akte heeft betrekking op volgende percelen grond langsheen de Kastanjedreef, zoals afgebeeld op de rooilijn- en innemingsplannen opgemaakt door Talboom Group:
a. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 117m² thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 879/L, afgebeeld als lot 31;
b. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 7m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 882/G/2P0000, afgebeeld als lot 34;
c. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 1m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 880/X/P0000, afgebeeld als lot 33;
d. een perceel grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef met een oppervlakte van 2m², thans kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 881/R/P0000, afgebeeld als lot 35;
Overwegende dat deze grondafstanden gratis zullen gebeuren; dat deze verkrijgingen door het gemeentebestuur zullen gebeuren om ingelijfd te worden in het openbaar domein;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 22 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de geassocieerde notaris Dejongh uit Kalmthout voor de kosteloze grondafstanden die betrekking hebben op de percelen grond gelegen in de wegbedding van de Kastanjedreef, zoals hierboven vermeld onder punten 1a-f, wordt goedgekeurd.
Art. 2.-
De notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de geassocieerde notaris Dejongh uit Kalmthout voor de kosteloze grondafstanden die betrekking hebben op de percelen grond in de wegbedding van de Nieuwe Dreef, zoals hierboven vermeld onder punten 2a-e, wordt goedgekeurd.
Art. 3.-
De notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de geassocieerde notaris Dejongh uit Kalmthout voor de kosteloze grondafstanden die betrekking hebben op de percelen grond in de wegbedding van de Kastanjedreef, zoals hierboven vermeld onder punten 3a-d, wordt goedgekeurd.
Art. 4.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan het notariskantoor Dejongh, De Boungne en De Smedt uit Kalmthout. - het eerste ontwerp van notariële akte heeft betrekking op volgende percelen grond langsheen de Kastanjedreef, zoals afgebeeld op de rooilijn- en innemingsplannen opgemaakt door Talboom Group:
-
1.b.4
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 5 april 2019 door de firma Reno-Art Invest voor het bouwen van appartementen langsheen de Kapellensteenweg 398-408 (kadastraal gekend als sectie F percelen 1H117, 1K23, 1K67, 1L67, 1V111, 1W130, 1W131, 1X114);
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 29 juli 2019 waarbij de omgevingsvergunning werd verleend; dat als voorwaarde voor het afleveren van de omgevingsvergunning de kosteloze grondafstand van een repel grond in de wegbedding van de Steeg werd opgelegd;
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door landmetersbureau Palmers + Stokmans uit Kapellen van 28 april 2021 dat voorziet in een kosteloze grondafstand van een repel grond met een oppervlakte van 169,42m² in de wegbedding van de Steeg (kadastraal gekend als sectie F, deel van nummer 1 R139 P0000); dat dit perceel grond op het opmetingsplan staat aangeduid als lot Aw;
Overwegende dat de notariële ontwerpakte zoals opgesteld door notaris Paul Rommens uit Hoogstraten voor de kosteloze grondafstand betrekking heeft op een repel grond met een oppervlakte van 169m² ter hoogte van de Kapellensteenweg in de wegbedding van de Steeg (kadastraal gekend als sectie F, deel van nummer 1 R139 P0000);
Overwegende dat deze grondafstand gratis zal gebeuren en dat deze verkrijging door het gemeentebestuur zal gebeuren om ingelijfd te worden in het openbaar domein;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 22 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de notaris Paul Rommens uit Hoogstraten voor de kosteloze grondafstand van een repel grond met een oppervlakte van 169m² ter hoogte van de wegbedding van de Steeg (sectie F, deel van nummer 1 R139 P0000), wordt goedgekeurd.
Art. 2.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan het notariskantoor. -
1.cSamenwerkingsverband.
-
1.c.1
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) vraagt dat de gemeentelijke vertegenwoordiger bij de opdrachthoudende vereniging PIDPA aandringt op het garanderen van de betaalbaarheid van het drinkwater voor de consument. Dit werd reeds in het verleden aangehaald tijdens de algemene vergaderingen van PIDPA maar zij vindt het belangrijk om PIDPA hier aan te herinneren. Opvolging in dit dossier is zeker noodzakelijk.
Zij verwijst ook naar het feit dat het moeilijk is voor raadsleden om op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen of dossiers wat betreft intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Raadsleden krijgen te weinig info hierover en het is dan soms ook moeilijk om een oordeel te vellen in dergelijke dossiers. Voor wat betreft belangrijke beleidsdossiers stelt ze voor dat er vanuit het intergemeentelijk samenwerkingsverband een medewerker toelichting kan geven aan de raadsleden in een gemeenteraadscommissie. Ze vindt het moeilijk als oppositie belangrijke ontwikkelingen die op stapel zijn op te volgen. Vaak vermeldt de agenda ‘de uitleg zal ter plaatse worden gegeven’. Op dat moment wordt er dus vooraf onvoldoende informatie gegeven. Ze vraagt dat dergelijke zaken worden toegelicht op de gemeenteraad.
De voorzitter beaamt dit en zegt dat het inderdaad soms gaat over dossiers met een hoge complexiteitsgraad. Daarom neemt het samenwerkingsverband zoals Igean recent heeft gedaan al vaak het initiatief om een digitale toelichting te geven voor de gemeenteraadsleden van de aangesloten besturen.
Raadslid Koen Vanhees (Vlaams Belang) meldt dat er voor Waterlink en Aquafin een fusie op komst is. Hij stelt voor dit op een gemeenteraadscommissie te agenderen. De algemene vergadering is gepland op 9 juni 2022.
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de algemene vergadering van Pidpa die zal plaats hebben op vrijdag 24 juni 2022 om 11.30 uur in Salons Van Dijck (Frederik de Merodestraat 33 te 2800 Mechelen);
De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:- Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
- Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021
- Verslag van de commissaris over het jaar 2021
- Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2021
- Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
- Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
- Benoemingen
- Presentiegeld voorzitter – voorstel aanpassing cfr. artikel 448 van het decreet lokaal bestuur
- Verlenging mandaat commissaris
- Varia
a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
b) Vragen van vennoten - Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering
Gelet op de brief van Pidpa van 22 april 2022 met agenda en bijlagen:
• verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021 en het duurzaamheidsverslag 2021;
• de jaarrekening over het boekjaar 2021;
• het verslag van de commissaris over 2021;
• toelichting toetredingen/uitbreidingen;
• toelichting benoemingen;
• toelichting presentiegeld voorzitter – voorstel aanpassing cfr. Artikel 448 DLB;
• model als raadsbeslissing; - Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 over de aanduiding van raadslid Inga Verhaert als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Pidpa tot en met 31 december 2024;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2022 over de aanduiding van raadslid Karin Dekeulener als vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Pidpa tot en met 31 december 2024;Gelet op de statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;Gelet op de voorgelegde documenten die de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2021 omvatten;Gelet op het feit dat daarnaast nog volgende punten behandeld worden: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten, benoemingen, aanpassing van het presentiegeld voor de voorzitter van de raad van bestuur en de verlenging van het mandaat van de commissaris;
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021, de jaarrekening over het boekjaar 2021 en het verslag van de commissaris goed.
Art. 2.-
Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020 wordt goedgekeurd.
Art. 3.-
Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van de opdracht.
Art. 4.-
Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.
Art. 5.-
Goedkeuring wordt verleend aan het aanpassen van het presentiegeld aan de voorzitter van de raad van bestuur.
Art. 6.-
Goedkeuring wordt verleend aan de verlenging van het mandaat van de commissaris.
Art. 7.-
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van
24 juni 2022, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
Art. 8.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en zal een kopie van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. -
1.c.2
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Water-link;
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de gecoördineerde statuten van Water-link ov;
Overwegende dat de vertegenwoordiger van de gemeente, die bij afzonderlijke beraadslaging wordt aangeduid, binnen de perken van zijn mandaat in naam van de gemeente Kalmthout de nodige beslissingen dient te nemen betreffende de punten van de agenda van de algemene vergadering van Water-link ov;
Gelet op de oproepingsbrief van 2 mei 2022 voor de algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Water-link, die plaatsvindt op 9 juni 2022 om 16.00 uur in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen, met als agenda:
- Mededeling van het verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2021
- Mededeling van het verslag van de commissaris m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2021
- Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2021
- Bestemming van het resultaat
- Verlenen van kwijting aan de bestuurders
- Verlenen van kwijting aan de commissaris
- Herbenoeming commissaris-revisor
- Benoeming nieuw lid Raad van Bestuur
- Beslissing tot oprichting en deelneming Water-Kracht (inclusief kennisname verslag Raad van Bestuur, goedkeuring van oprichtingsdocumentatie en voordracht bestuurders)
- Incentive aan het personeel
- Varia en mededelingen
Overwegende het artikel 5 van de gecoördineerde statuten van water-link ov waarin wordt bepaald dat het kapitaal verdeeld is in twee categorieën van aandelen, met name “A-aandelen en B-aandelen”, en de gemeente over 18 B-aandelen beschikt;
Overwegende het artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat bepaald dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers; dat voor de gemeenten ze rechtstreeks aangewezen worden door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen, die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
Overwegende het artikel 28 van de gecoördineerde statuten van water-link ov dat bepaald dat de leden die als vertegenwoordigers der gemeenten in de algemene vergadering zetelen, rechtstreeks aangewezen worden door de gemeenteraden uit hun leden en dit voor een periode die maximaal 1 legislatuur kan bedragen; dat elke gemeente minstens één lid aanduidt; dat voor elke begonnen schijf van honderdduizend inwoners een bijkomend lid aangeduid kan worden, met een maximum van twee leden;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Koen Vanhees als vertegenwoordiger en het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Water-link die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link ov van 9 juni 2022 en verleent er goedkeuring aan:- Mededeling van het verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2021
- Mededeling van het verslag van de commissaris m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2021
- Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2021
- Bestemming van het resultaat
- Verlenen van kwijting aan de bestuurders
- Verlenen van kwijting aan de commissaris
- Herbenoeming commissaris-revisor
- Benoeming nieuw lid Raad van Bestuur
- Beslissing tot oprichting en deelneming Water-Kracht (inclusief kennisname verslag Raad van Bestuur, goedkeuring van oprichtingsdocumentatie en voordracht bestuurders)
- Incentive aan het personeel
- Varia en mededelingen
Art. 2.-
De afgevaardigde op de algemene vergadering van Water-link ov van 10 juni 2021 of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden, wordt gemandateerd om overeenkomstig bovenstaande beslissingen te stemmen.
Art. 3.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van deze beslissing en een kopie van deze beslissing te bezorgen aan Water-link ov, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen.
-
1.c.3
Gelet op het feit dat de gemeente Kalmthout voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging IVEKA;
Gelet op het aangetekend schrijven van 1 april 2022 waarbij de gemeente werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA die op 29 juni 2022 plaatsheeft in “Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee;
Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 30 maart 2022 overgemaakt werd;
Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van IVEKA van 29 juni 2022 volgende agendapunten bevat:- Kennisneming verslagen van IVEKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
- Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2021 (balans,
resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale
bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2021.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Statutaire mededelingen.
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19,waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden;
Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op deze bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;
Gelet op het gemeenteraadbesluit van 25 februari 2019 waarbij raadslid Lies Van den Keybus werd aangeduid als vertegenwoordiger en het gemeenteraadbesluit van 31 januari 2022 waarbij raadslid Karin Dekeulener werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging IVEKA die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA van 29 juni 2022:
1 Kennisneming verslagen van IVEKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2021 (balans,
resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig het artikel 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale
bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2021.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Statutaire mededelingen.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 29 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden met betrekking tot het voormeld artikel 1 van deze beslissing.
Art. 3.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van deze beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be . -
1.c.4
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 waarbij de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu en veiligheid verleden werd; dat op 19 december 2003 de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid verscheen in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad;
Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 met betrekking tot de goedkeuring van de oprichting en de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 waarbij de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd werd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder het nummer 07120366;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 betreffende de statutenwijziging van IGEAN milieu en veiligheid, bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 houdende de goedkeuring van de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN milieu en veiligheid tot 21 juni 2034; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktobet 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 waarbij de statutenwijziging van IGEAN milieu en veiligheid werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de algemene vergadering van 28 juni 2019 waarbij de statutenwijziging van IGEAN Milieu en Veiligheid werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op de algemene vergadering van 25 juni 2022 waarbij de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid werd goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op het feit dat de gemeente lid is van bij IGEAN Milieu en Veiligheid;
Gelet op het artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu en veiligheid waarin wordt bepaald dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt; dat op deze vergadering de jaarrekening wordt vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 4 mei 2022 waarbij deze haar goedkeuring gehecht heeft aan het jaarverslag 2021 evenals aan de jaarrekening 2021; de jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor;
Gelet op het artikel 431 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt en op het artikel 434 van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt;
Gelet op het feit dat de heer Harry Debrabandere, burgemeester van Lint, op het einde van 2021 al zijn mandaten heeft beëindigd waardoor hij ook geen lid meer is van de raad van bestuur; dat de gemeenteraad van Lint Rudy Verhoeven heeft voorgedragen als kandidaat-bestuurder en dat de benoeming van deze bestuurder wordt voorgelegd aan de jaarvergadering van 24 juni 2022;
Gelet op het artikel 28 van de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid dat bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt;
Overwegende dat een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en in aantal beperkt blijft tot het aantal doelstellingen; dat enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling vertegenwoordigd zijn in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling;
Overwegende dat het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers;
Overwegende dat het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 4 mei 2022 om de jaarvergadering van 24 juni 2022 om 18.30 uur te organiseren in feestzaal ’s Graevenhof, Turnhoutsebaan 439-445 te 2970 Schilde;
Gelet op de vaststelling van de dagorde als volgt:
- Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021
- Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2021
- Goedkeuren van de jaarrekening 2021
- Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2021.
- Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.
Gelet op het schrijven van IGEAN milieu en veiligheid van 5 mei 2022 waarbij de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 24 juni 2021 aan alle deelnemers werd bezorgd;
Gelet op de volgende documenten die via het infonet ter beschikking gesteld werden van de deelnemers: - uittreksels uit de beslissingen van de 165ste raad van bestuur van 4 mei 2022
- het jaarverslag 2021 met de jaarrekening 2021;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Wies Peeters als vertegenwoordiger en op het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IGEAN milieu en veiligheid die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
Gelet op de statuten van IGEAN milieu en veiligheid;
Gelet op de toelichting en bespreking van het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 4 mei 2022;
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN Milieu & Veiligheid die zal gehouden worden in de feestzaal ’s Graevenhof, Turnhoutsebaan 439-445 te 2970 Schilde op vrijdag 24.06.2022 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:- Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020
- Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020
- Goedkeuren van de jaarrekening 2020
- Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020
- Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN Milieu en Veiligheid van 24 juni 2022 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Art. 3.-
Twee uittreksels van deze gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN Milieu en Veiligheid worden bezorgd.
-
1.c.5
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het K.B. van 3 januari 1969 over de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 houdende de omvorming van IGEAN cv tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003;
Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 waarbij de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging werden goedgekeurd;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 betreffende de goedkeuring van de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 betreffende de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening, bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 houdende de goedkeuring van de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de algemene vergadering van 28 juni 2019 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op de algemene vergadering van 19 juni 2020 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering werd goedgekeurd; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op de algemene vergadering van 25 juni 2021 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening werd goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen; dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op het feit dat de gemeente lid is van bij IGEAN dienstverlening;
Gelet op het artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening waarin wordt bepaald dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt; dat op deze vergadering de jaarrekening wordt vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 4 mei 2022 waarbij deze haar goedkeuring gehecht heeft aan het jaarverslag 2021 evenals aan de jaarrekening 2021; de jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor;
Gelet op het artikel 31 van de statuten van IGEAN dienstverlening waarin bepaald wordt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren; dat zij onderworpen zijn aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen;
Gelet op de duur van het mandaat die maximum drie jaar bedraagt;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 4 mei 2022 om de jaarvergadering van 24 juni 2022 om 18.30 uur te organiseren in feestzaal ’s Graevenhof, Turnhoutsebaan 439-445 te 2970 Schilde;
Gelet op de vaststelling van de dagorde als volgt:
- Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021
- Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2021
- Goedkeuren van de jaarrekening 2021
- Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2021.
Gelet op het schrijven van IGEAN dienstverlening van 5 mei 2022 waarin de deelnemers geïnformeerd werden over de statutenwijziging;
Gelet op het schrijven van IGEAN dienstverlening van 6 mei 2021 waarbij de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 24 juni 2022 aan alle deelnemers werd bezorgd;
Gelet op de volgende documenten die via het infonet ter beschikking gesteld werden van de deelnemers: - uittreksels uit de beslissingen van de 462ste raad van bestuur van 4 mei 2022
- het jaarverslag 2021 met de jaarrekening 2021;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Wies Peeters als vertegenwoordiger en op het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
Gelet op de statuten van IGEAN dienstverlening;
Gelet op de toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17 maart 2021;
Gelet op de toelichting en bespreking van het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 op de raad van bestuur van 4 mei 2022;
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de feestzaal ’s Graevenhof, Turnhoutsebaan 439-445 te 2970 Schilde op vrijdag 24 juni 2022 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:- Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021
- Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2021
- Goedkeuren van de jaarrekening 2021
- Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2021.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 24 juni 2022 deel te nemen aan de bespreking over de in het artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Art. 3.-
Twee uittreksels van deze gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.
-
1.c.6
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder op het artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”);
Gelet op de statuten van Cipal;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 over de aanduiding van raadslid Inga Verhaert als vertegenwoordiger van de gemeente en het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 inzake de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Cipal;
Gelet op de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 23 juni 2022 met de volgende agendapunten:
- Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
- Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021
- Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021
- Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021
- Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021
- Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2021
- Benoeming commissaris en vaststelling vergoeding
- Vervanging bestuurder
- Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering;
Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering;
Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal;
Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Monique Aerts.
Artikel 1.-
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 23 juni 2022 goedgekeurd.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 23 juni 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Art. 3.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal. -
1.dAangevraagd agendapunt.
-
1.d.1
De voorzitter geeft het woord aan raadslid Koen Vanhees (Vlaams Belang).
Raadslid Vanhees (Vlaams Belang) zegt dat afscheid nemen van een huisdier heel wat verdriet met zich meebrengt. Voor het rouwproces is het dan ook belangrijk om het huisdier een laatste rustplaats te kunnen geven. De Vlaamse regelgeving staat slechts onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in eigen tuin. Zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet, is het niet voor iedereen een optie. Denk maar aan bewoners van een appartement e, mensen die een woning huren. Om de Kalmthoutenaren de kans te geven om hun huisdier op een mooie manier een rustplaats te geven, vraagt het Vlaams Belang om in de gemeente een begraafplaats met strooiweide voor huisdieren op te richten.
De voorzitter heeft het voorstel aandachtig gelezen en verwijst naar een aantal belemmeringen die er bestaan rond de creatie van een begraafplaats voor huisdieren. In Vlaanderen zijn er weinig van dergelijke begraafplaatsen omdat het wettelijk kader erg restrictief is op dit vlak. Vandaar dat hij het tegenvoorstel doet om enkel een strooiweide te voorzien. Als locatie heeft hij op dit moment nog geen concrete plaats in zijn achterhoofd maar hij stelt voor om dit verder te laten onderzoeken door onze milieudienst.
Raadslid Stephanie Devos (N-VA) kan zich in dit tegenvoorstel vinden net als het raadslid Vanhees (Vlaams Belang).
Het voorstel zal verder worden uitgewerkt door milieudienst in overleg met schepen Jan Oerlemans. Het betreft enkel een strooiweide voor huisdieren, geen huisdierenbegraafplaats.
-
1.d.2
De voorzitter geeft het woord aan raadslid Johan Cassimon (Open VLD).
Raadslid Cassimon (Open VLD) zegt dat een graf of een gedenkplaat op een begraafplaats steeds wordt vastgelegd voor een bepaalde duur. Nabestaanden die niet wensen dat een graf na het verlopen van de concessie verwijderd wordt, moeten tijdig de concessie verlengen. Dat kan door te bellen met de begraafplaatsbeheerder, die het nakijkt in de fiche van de overledene. Normaal gezien ontvingen ze bij aanvang van de concessie ook een collegebeslissing waarbij de datum van dat college de startdatum is van de concessie. De beslissing is tevens het bewijs dat ze een concessie hebben voor een bepaald graf. Deze dienen ze steeds te kunnen voorleggen bij eventuele problemen. Wanneer de concessie afloopt en er is een contactpersoon bekend bij de administratie, krijgt die een brief met de melding dat de concessie staat te vervallen en dat ze de keuze hebben die te verlengen of te laten ontruimen. Indien er geen contactpersoon of gekende nabestaande is, komt er gedurende een jaar een melding van “einde concessie” aan het graf te staan. In verschillende gemeenten kunnen nabestaanden de termijn van hun grafconcessies zelf opvolgen via een online tool en die verlengen indien gewenst. Dit lijkt ons een betere en eenvoudigere manier dan telefonisch te werken via fiches. Daarom stellen wij voor het systeem van de grafconcessies te digitaliseren, uiteraard blijft verlengen via de telefoon ook mogelijk.
Ter info geeft hij de concessietermijnen Kalmthout: Begraven in niet-gekochte grond kan voor vijftien jaar. Indien men na die 15 jaar een concessie wil, moet het graf verlegd worden naar concessiegrond. Begraven in gekochte grond gebeurt voor 25 jaar, telkens verlengbaar met 25 jaar. As verstrooiing met naamplaatje kan voor vijftien jaar, verlengbaar voor 15 jaar. Plaatsing in het muurcolumbarium of urnenveld niet-gekochte grond duurt 15 jaar, indien men daarna een concessie wil moeten ze verlegd worden naar het concessiegedeelte. Met concessie duurt het 25 jaar en dit is telkens verlengbaar met 25 jaar.
Concreet stelt hij voor aan de gemeenteraad van Kalmthout om aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven om een tool te ontwikkelen voor de termijnen van de grafconcessies op te volgen en te verlengen.
De voorzitter antwoordt dat wij al geruime tijd een tool van Remmicom (begraafplaatsen.net) om ons kerkhofbeheer digitaal te ondersteunen, gebruiken. Deze tool houdt alle concessies bij (zowel volle rij als concessie) waarbij de vervaldatum van deze concessie een belangrijk onderdeel is. Wanneer een concessie wordt aangegaan, wordt de concessiehouder en meestal een contactpersoon aangegeven. Na verloop van tijd gebeurt het veel dat deze contactpersonen of zelf zijn overleden, zijn verhuisd en geen nieuwe contactgegevens hebben doorgegeven of er bestaat onenigheid binnen de familie over de eventuele verlenging van de concessie.
De tool is enkel te raadplegen intern en niet raadpleegbaar door derden. We stellen ons vragen over de informatieveiligheid.
Wie schrijft men aan na het verlopen van een concessie? Na het verlopen van een concessie wordt momenteel contactpersoon of één van de nabestaanden aangeschreven met de melding van het verval van de concessie waarbij men dan aan de familie vraagt tot verlenging of verwijdering. Zowel bij verlenging als verwijderen wordt gevraagd om document te ondertekenen dat alle nabestaanden akkoord gaan met deze beslissing.
Het is ook bij de verwijdering van de concessie decretaal verplicht om 1 jaar de vervallen concessie uit te hangen aan het graf zodat alle nabestaanden kennis kunnen nemen van deze vervallen concessie.
De voorzitter stelt voor om na te gaan bij de softwareleverancier Remmicom en bij andere lokale besturen wat mogelijk zou zijn.
Raadslid Cassimon (Open VLD) sluit zich hierbij aan.
-
1.d.3
De voorzitter geeft het woord aan raadslid Johan Cassimon (Open VLD).
Raadslid Cassimon (Open VLD) zegt dat hij verheugd was om tijdens de raadscommissie van januari 2022 te vernemen dat de gemeente er aan denkt om zijn gemeentelijke dienstverlening te verbreden met behulp van digitale toepassingen, maar ook extra dienstverlening toe te laten, o.a. buiten de openingsuren, met behulp van afhaalboxen, openbare toiletten en toegankelijke lokalen. Dankzij de digitale en technische evolutie is het inderdaad perfect mogelijk om publieke gebouwen op een veilige wijze toegankelijk te maken voor het publiek na sluitingstijd. Een goed voorbeeld van een dergelijke verruimde toegang is de bibliotheek van Assenede. In de vernieuwde gemeentelijke belevingsbibliotheek kan je via het ‘Open+-systeem’ na sluitingstijd een boek ontlenen of de krant lezen. Dankzij cameratoezicht, automatische lichten, zelfscanbalies en een persoonlijke eID is het er mogelijk voor gebruikers om toegang te krijgen tot de bibliotheek buiten de vaste openingsuren. Zo zorgden deze technische ingrepen ervoor dat bijvoorbeeld in Assenede de gangbare openingsuren van de bibliotheek met maar liefst 250% verruimd werden. De veiligheidsrisico’s werden er tot quasi nul herleid en bezoekers kunnen er buiten de vaste openingsuren zonder inzet van personeel tot 22u de krant lezen of een boek ontlenen. Tijdens Open+-uren is er geen bibliotheekpersoneel dat je helpt of begeleidt, maar je kan op die momenten zelfstandig gebruik maken van de meeste bibliotheekdiensten.
De aanmeldingsprocedure met magneetkaart en veiligheidscode zorgen samen met een camerasysteem voor herkenning en registratie.
Concreet stelt hij voor aan de gemeenteraad van Kalmthout om door het college van burgemeester en schepenen te laten onderzoeken om de gemeentelijke bibliotheek van Kalmthout uit te rusten met een Open+- of een gelijkaardig systeem waardoor de reguliere openingsuren maximaal kunnen worden uitgebreid.
De voorzitter geeft het woord aan de bevoegde schepen Silke Lathouwers (CD&V).
Binnen het team van de bibliotheek werd dit dossier reeds eerder grondig doorgesproken en men is gestoten op een aantal problemen. Zo is het gebouw van Bib Kalmthout niet geschikt voor een Open+ systeem. De bureaus boven én de balie beneden kunnen we niet afschermen en dit geldt ook voor onze computers. De trap en de lift maken toegang naar boven mogelijk. Om Open+ in Bib Kalmthout te realiseren, zouden er grote kosten nodig zijn. De toegang tot de balie beneden dient afgeschermd te worden zodat er geen toegang is tot computers, sleutels, geld en andere privacygevoelige zaken. De toegang via de trap tot de bureaus boven dient te worden afgeschermd om dezelfde redenen. De toegang via de lift tot de kelder/archief en bureaus boven dient eveneens volledig afgesloten te worden. Een andere bezorgdheid is dat we ondervinden dat het aankopen van nieuwe ICT-systemen heel vlot kan gaan maar dat de problemen vaak opduiken na de installatie. Het oplossen vraagt veel tijd en energie van het team. Nog altijd hebben ze in de bibliotheek veel werk met het nieuwe lenersadministratiesysteem WISE dat in oktober 2021 werd geïmplementeerd. Alvorens een Bib met een Open+ systeem kan werken, moet het team een opleiding volgen. Open+ wordt opengesteld voor geselecteerde klanten. Wie geef je wel en wie geef je geen toegang? De geselecteerden krijgen een aparte opleiding van anderhalf uur alvorens ze hiervan gebruik kunnen maken.
Momenteel is Bib Kalmthout van maandag tot donderdag open tot 20u00. De leestafel en zetels worden goed gebruikt. Na half acht verdwijnen de lezers. De vraag naar meer openingsuren is nog nooit door klanten aan ons gesteld. Hoeveel gebruikers zou de Bib meer aantrekken met dit systeem? Bib Assenede heeft dit systeem nu vier maanden en 3 nieuwe leners ingeschreven. Klanten kunnen tijdens onbemande uren, wanneer Open+ actief is, niet alle handelingen verrichten. Zo kunnen er geen reserveringen worden afgehaald of binnengebracht worden, geen uitleen van games en klanten kunnen niet printen in Bib Assenede.
Tijdens de pandemie hebben veel mensen de weg naar de Bib opnieuw gevonden. Nu het leven zo duur is, zien we een tweede stroom nieuwe klanten. Mensen die gebruik willen maken van de bib doen dat volop. Bovendien heeft Cultuurconnect met het EBS-systeem heel veel digitale mogelijkheden voor de klanten (voor thuis, op het werk, in de bib) gecreëerd. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en hier willen we op inspelen door o.a. via onze digitale nieuwsbrief meer hierover te communiceren. De pandemie heeft ons ook duidelijk gemaakt dat mensen behoefte hebben aan sociale contacten. Er zijn klanten die speciaal hiervoor naar de bib komen. De bib verbindt mensen en verhalen, de bib verbindt mensen en culturen. De Bib verbindt Kalmthout. In die verbinding speelt het persoonlijke contact tussen de bibmedewerkers en de klanten een zeer grote rol. Klantgerichtheid wordt door iedereen van het team hoog in het vaandel gedragen.
Het systeem is daarbij ook duur (€ 15 000,00 tot € 25 000,00 met een jaarlijkse kost van circa € 2 500,00)
Raadslid Cassimon (Open VLD) bedankt schepen Lathouwers (CD&V) voor het uitgebreid antwoord. Vooral het argument dat er weinig gebruik gemaakt wordt van het systeem in Assenede was hij niet van op de hoogte.
Raadslid Monique Aerts (Groen) benadrukt dat het argument over het sociaal contact zeer belangrijk is in de werking van de Bib.
-
1.e
Vlaams Belang
Conciërge Gitok eerste graad.
Raadslid Koen Vanhees (Vlaams Belang) zegt dat hij kennis nam van het feit dat de conciërge van Gitok eerste graad op 1 juni 2022 stopt omwille van pensioen. Komt er een nieuwe conciërge? Wie neemt de taken over?
Schepen van onderwijs Jef Van den Bergh (CD&V) beaamt dit. De huidige conciërge heeft op 1 april zijn ontslag ingediend en hij zal vanaf 1 juni 2022 de woning verlaten. Tijdens de maand juni 2022 zal voor het schoolgebouw vervangen worden door personeel van de Gitok eerste graad. Voor de sportzaal werd een oplossing uitgedokterd door de sportfunctionaris. Een schatting van de huurwaarde van het conciërgegebouw is voorzien op korte termijn. We zoeken een definitieve oplossing tegen het begin van het volgende schooljaar.
Stand van zaken met betrekking tot het nieuwe politiebureau en de daarmee samenhangende verkeersontsluiting naar de Foxemaatstraat.
Raadslid Koen Vanhees vraagt naar de stand van zaken in dit dossier.
De voorzitter geeft aan dat binnen de politiezone Grens wordt behandeld. Het is zo dat er een aantal firma’s zijn weerhouden in het selectieproces. Binnen de politiezone Grens is men nu op zoek naar een methode om de voorstellen van deze verschillende firma’s te vergelijken op een juridisch correcte manier. Omdat de kennis en de expertise binnen de politiezone Grens niet aanwezig is, zal er waarschijnlijk beroep doen op een extern bedrijf dat gespecialiseerd is in deze materie. De verkeersontsluiting van de toekomstige politiekazerne is voorzien langs de toekomstig te creëren weg die wordt ontsloten via de Foxemaatstraat.
Open VLD.
De UiTPAS.
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) zegt dat in oktober 2021 onze gemeente mee instapte de UiTPAS. Verenigingen kunnen zich aandienen als uitpasaanbieder. Hoeveel Kalmthoutse verenigingen hebben al een samenwerkingsovereenkomst afgesloten?
Schepen van cultuur Silke Lathouwers (CD&V) antwoordt dat we zijn gestart met de UiTPAS voor het gemeentelijk aanbod in oktober 2021. De ambitie was en is om dit jaar verenigingen warm te maken voor de UiTPAS. Op 21 maart 2022 is er een toelichting geweest over de UiTpas aan alle Kalmthoutse verenigingen. Alle grote verenigingen, behalve jeugd, waren hierop aanwezig. Op 28 april 2022 is er dan een infomoment geweest voor alle jeugdverenigingen op het dagelijks bestuur van JEUK. Op 11 juni 2022 is er nog een extra infomoment voor de sportverenigingen op de algemene vergadering van de sportraad. Momenteel voert de dienst Vrije Tijd individuele gesprekken met de verenigingen over toetreding. Momenteel is de bridgeclub al toegetreden en vandaag heeft ze een gesprek met chiro Si-Jo over toetreding. De komende weken volgen onder meer nog de voetbalclubs en andere verenigingen.
Veloveilig-onderzoek van Het Laatste Nieuws.
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) zegt dat Het Laatste Nieuws eerder deze week haar veloveilig-onderzoek waarbij het o.a. onderzocht hoe veilig het fietsen is in Kalmthout. Heeft het bestuur kennis genomen van dit onderzoek en wat gaat het met deze informatie doen? Het interessante was dat lezers zelf mochten aanduiden op een kaart waar er zich onveilige fietssituaties bevonden. Het te smalle fietspad in de Heikantstraat werd het vaakst aangeduid als onveilige fietssituatie. Daarnaast was er ook kritiek op het ontbreken van een fietspad in de dorpskern van Nieuwmoer, het voetpad en het fietspad op dezelfde strook in de Zilverenhoeksteenweg, de bizarre situatie in de Roosendaalsebaan, waar fietspad en voetpad gecombineerd worden, zonder duidelijke signalisatie, de slechte kwaliteit van het pas vernieuwd fietspad op de Brasschaatsteenweg, het kruispunt tussen de Korte Heuvelstraat en de Putsesteenweg, de symbiose tussen de spoorwegovergangen en de fietsostrade, de onveilige omgeving van de Schooldreef, de Molenbaan als onveilige weg met veel sluipverkeer en het ontbreken van een fietspad in de Canadezenlaan. In totaal werden er 62 onveilige fietspunten aangeduid.
Schepen van mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V) antwoordt dat deze krantenpeiling hem niet onbekend is. De meeste van de 62 plaatsen die geschetst werden in deze peiling, zijn niet nieuw. We werken dagdagelijks aan de verkeersveiligheid. Als er vragen zijn hierrond, dan kunnen die steeds worden gesteld.
Eventuele problemen zwembad.
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) zegt dat er enkele jaren na de oplevering opnieuw problemen opduiken in het zwembad. Bepaalde afwerking die verduurt door dat ze niet chloorbestendig is, alsook problemen met stroming en daardoor algengroei aan de andersvalide trap. Zijn die werken indertijd wel goed gecontroleerd op hun uitvoering?
Schepen van sport Maarten De Bock (CD&V) meldt dat de punten die hij aanhaalt, niet werden opgenomen in het renovatiedossier. Het is dan ook niet onlogisch dat deze punten nu worden aangepakt en dit was ook voorzien in de planning. Algengroei aan de andersvalide trap is hem en de sportfunctionaris onbekend.
Parking n.a.v. de plannen van het nieuwe gemeentehuis.
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) zegt dat de buurt Rozeneind heeft wel wat kritiek op de plannen van het nieuwe gemeentehuis, meer bepaald over de parking. Wat hem vooral opviel was dat de buurtbewoners zeiden dat er enkele jaren geleden beloofd zou geweest zijn dat de nieuwe parking aan de voorkant zou komen. Klopt dat? Is er toevallig een verslag gemaakt van die bijeenkomst? Heeft het bestuur al opnieuw samengezeten met de buurtbewoners, zoals in de pers verklaard werd? Eerder was er al gezegd dat er zou samengezeten worden met de buurtbewoners omtrent het woonproject aan het einde van de Kerkendijk. Is dat toen gebeurd? Is er dan niet gepraat over dat nieuwe gemeentehuis? Verwacht het bestuur zijn plannen nog bij te sturen op basis van de bezwaarschriften?
De voorzitter antwoordt dat er inderdaad in het begin van de verkaveling Rozeneind overleg werd gepleegd met een aantal inwoners van deze wijk. Hij herinnert zich niet dat er toen werd gesproken over de aanleg van de nieuwe voorkant aan de voorzijde van het gemeentehuis. Er werden tijdens het openbaar onderzoek voor de omgevingsaanvraag van het nieuwe gemeentehuis inderdaad bezwaren ingediend door een aantal inwoners van de wijk Rozeneind. De bezwaren hebben geen betrekking op de bouw van het gemeentehuis zelf maar wel over de aanleg van de omgeving en samenhangend daarmee de mobiliteit in de wijk zelf. Op basis van de bezwaarschriften zullen de buurtbewoners binnenkort worden uitgenodigd voor een infomoment op het gemeentehuis zelf. Hij verwondert er zich wel over dat tijdens de recente infomarkt over het nieuwe gemeentehuis geen reactie is gekomen van de buurtbewoners.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) is tevreden dat er een overlegmoment met de buurtbewoners zal worden georganiseerd. Ze vraagt uitdrukkelijk dat zal geluisterd worden naar eventuele voorstellen van de buurtbewoners zelf m.b.t. de verkeersafwikkeling, zowel tijdens als na de bouwwerken.”
Raadslid Stefanie Devos (N-VA) vraagt of de parking verruimd is ten opzichte van de eerdere plannen.
De voorzitter antwoordt dat de parking groen ingericht is naar de hoeveelheid plaatsen toe.
Uitnodiging evenementen
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) bespreekt de uitnodigingen voor bepaalde evenementen. Hij meldt dat hij de laatste tijd als raadslid soms uitnodigingen voor bepaalde evenementen, zoals de receptie van de open kunstatelierroute of de officiële opening van de brandtoren in Heide ontvangt. Hij vindt dat wel prettig en probeert daar zoveel als mogelijk op aanwezig te zijn. Soms ziet hij echter zaken waarop hij niet uitgenodigd is, zoals de opening van de nieuwe chirolokalen van Nieuwmoer of de opening van de schoolstraat aan Kadrie. Op welke manier wordt er bepaald wanneer gemeenteraadsleden uitgenodigd worden voor een bepaalde gebeurtenis en wanneer niet?
De voorzitter antwoordt dat de raadsleden worden uitgenodigd op de meeste evenementen die door het gemeentebestuur worden georganiseerd. Hij verwijst naar de recente evenementen zoals de opening van de nieuwe brandtoren en de inhuldiging van het nieuwe standbeeld: hier waren de raadsleden bij uitgenodigd. De opening van de nieuwe chirolokalen van Nieuwmoer was een organisatie van een externe vereniging en niet van het gemeentebestuur. De opening van de schoolstraat aan Kadrie was gekoppeld aan een schoolevenement.
Schooldebat
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) haalt het schooldebat op het Heilig Hart aan, waarop Silke, Lea, Oskar en hijzelf aanwezig waren. Er kwamen daar een heleboel goede ideeën vanuit de leerlingen zelf om ongelijkheid te bekampen, zoals bijvoorbeeld automaten voor gratis maandverband of een vertrouwenspersoon voor grensoverschrijdend gedrag op grote evenementen. De leerlingen zouden die voorstellen graag willen bespreken op de welzijnsraad. Zijn daar ondertussen vorderingen? Er was ook een idee over een politieke markt voor de Kalmthoutse scholen. Ik had voorgesteld om dat eventueel eens op te werpen in de onderwijsraad. Is daar al iets over geweten?
Schepen Silke Lathouwers (CD&V) antwoordt dat ze de avond van het debat nog alle contactgegevens van de medewerkers en adviesraden heeft doorgestuurd naar de school. Vanuit de school Heilig Hart of de leerlingen rechtstreeks is er op dit moment nog geen contact geweest met de diensten.
Het onderwerp menstruatiearmoede wordt wel reeds onderzocht vanuit de werkgroep armoede van het zorgstrategisch plan. Er werd reeds een werkgroep samengesteld rond menstruatie-armoede in de zorgregio. Logo en eerstelijnszone zijn betrokken als partners bij dit project. Uiteraard worden alle scholen betrokken via de gemeentelijke onderwijsraden en de overlegstructuren met de zorgcoördinatoren. Ook de mutualiteiten zijn actief rond dit thema en het Huis van het Kind Noorderkempen wil ondersteunen.
Logo werd hierover gecontacteerd en neemt alvast contact op met H. Hart vanuit hun ondersteunende rol ten opzichte van het onderwijs.
Het onderwerp staat ook reeds geagendeerd op de onderwijsraad 10-06-2022.
Ook wat betreft de vraag van Heilig Hart rond de organisatie van een meldpunt grensoverschrijdend gedrag bij grote evenementen, is nog geen vraag gekomen maar dit werd reeds besproken met de dienst vrije tijd. De evenementencoördinator kent de problematiek zeer goed en ziet haar rol als facilitator om de juiste mensen hierrond aan tafel te brengen.
Uiteraard, besluit Silke Lathouwers, wordt dit best verder besproken en uitgewerkt in overleg met de studenten van het H. Hart. De diensten zullen dan ook de nodige inspanningen leveren om hen hierbij actief te betrekken en eventueel uit te nodigen op de adviesraden.
Raadslid Lea Van Looveren (CD&V) vult aan dat deze problematiek ter sprake is gekomen in de welzijnsraad. Zij heeft dit na het debat bij de variapunten alvast gemeld en er was zeker de bereidheid om dit op de agenda te plaatsen van een volgende vergadering.
-
1.fGoedkeuring van het verslag.
-
1.f.1
Het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 25 april 2022 als goedgekeurd met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock en Lukas Jacobs en 1 onthouding van Koen Vanhees.
-
2
Nihil