Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Publiek - Agenda gemeenteraad

maandag 23 juni 2025

20:00 - 23:00
Locatie

Zonnedauw

Voorzitter
Lukas Jacobs

Agendapunten

  1. 1
    Openbare zitting
  2. 1.a
    Autonoom Gemeentebedrijf
  3. 1.a.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de verlenging van de beheersovereenkomst tussen de gemeente Kalmthout en het AGB Kalmthout goed te keuren.


    Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur is het aangewezen om de beheersovereenkomst zoals goedgekeurd op 25 april 2022 te verlengen. De bestaande beheersovereenkomst wordt niet gewijzigd.

  4. 1.a.2

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste tarievenreglement voor het gemeentelijk zwembad met ingang van 1 september 2025 goed te keuren.


    In het tarievenreglement wordt het tarief van het schoolzwemmen aangepast naar€ 1,00 per schoolzwembeurt per kind. Er wordt ook geen onderscheid meer gemaakt tussen Kalmthoutse en niet-Kalmthoutse scholen.


    Zoals bepaald in de beheersovereenkomst dient de raad van bestuur van het AGB eerst positief advies te verlenen alvorens de gemeenteraad het aangepaste tarievenreglement kan goedkeuren.

  5. 1.a.3

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste prijssubsidiereglement voor het gemeentelijk zwembad voor de periode van 1 september 2025 tot en met 31 december 2025 goed te keuren.


    Naar aanleiding van het aangepaste tarievenreglement – dat vandaag wordt voorgelegd aan de raad van bestuur van het AGB - moet het prijssubsidiereglement herberekend worden. Deze prijssubsidies worden door de gemeente toegekend aan het AGB Kalmthout voor het verlenen van het recht op toegang aan de gebruikers van het zwembad. Het is aangewezen om afspraken te maken over de prijssubsidies die de gemeente toekent aan het AGB om de exploitatie van het gemeentelijk zwembad mogelijk te maken.

  6. 1.a.4

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de NBB-jaarrekening (opgesteld volgens de regels van de Nationale Bank van België) van het AGB Kalmthout voor het dienstjaar 2024 goed te keuren.


    Deze jaarrekening wordt door de raad van bestuur van het AGB Kalmthout vastgesteld in de vergadering van maandag 23 juni 2025. De jaarrekening is een beleidsrapport dat de werkelijke financiële toestand op 31 december 2024 weergeeft.


    Op maandag 19 mei 2025 werd tijdens de raadscommissie Algemeen Beleid toelichting gegeven bij deze jaarrekening van het AGB Kalmthout.

  7. 1.b
    Organisatie
  8. 1.b.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aangepaste deontologische code voor lokale mandatarissen goed te keuren.


    De bestaande deontologische code met invoering van een deontologische commissie werd eerder door de gemeenteraad goedgekeurd op 24 april 2023.


    Omdat de uitbreiding van de deontologische commissie een belangrijke toevoeging is aan het palet van instrumenten om de integriteit van lokale besturen te bevorderen, werd deze code verder uitgewerkt en aangepast.

  9. 1.b.2

    Aan de gemeenteraad wordt de rapportering over de thema’s personeelsbeleid, organisatiestructuur én informatie- en communicatietechnologie van het organisatiebeheerssysteem ter kennisname voorgelegd.


    Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur na overleg met het managementteam. De gemeenteraad keurde op 30 september 2019 het kader voor het organisatiebeheerssysteem goed.


    Volgende thema’s met bijhorende doelstellingen rond organisatiebeheersing en beheersmaatregelen zijn uitgewerkt:
    1. Doelstellingen en procesmanagement;
    2. Belanghebbendenmanagement;
    3. Monitoring;
    4. Financieel management;
    5. Organisatiestructuur;
    6. Personeelsbeleid;
    7. Organisatiecultuur;
    8. Informatie en communicatie;
    9. Facilitaire middelen, opdrachten en contracten;
    10. Informatie- en communicatietechnologie.


    In het voorjaar van 2025 werden de volgende thema’s besproken tijdens verschillende vergaderingen van het managementteam:
    · Personeelsbeleid (opvolging van dit besproken thema in 2024);
    · Organisatiestructuur;
    · Informatie en communicatie.

  10. 1.b.3

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om Ellen Van den Heuvel, werkzaam bij IGEAN milieu & veiligheid (Doornaardstraat 60 te 2060 Wommelgem) aan te stellen als sanctionerend ambtenaar binnen het kader van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Het college van burgemeester en schepenen opteerde er in het verleden voor om van de dienstverlening van IGEAN gebruik te maken en geen gemeentepersoneel aan te duiden als sanctionerend ambtenaar.


    Op 30 maart 2022 heeft de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid de evaluatienota en het bijhorend addendum over de intergemeentelijke GAS-werking goedgekeurd met een concreet voorstel voor het verderzetten van de werking evenals de daarbij horende tarieven en wijze van aanrekening vanaf 2022. In de kostenraming werd uitgegaan van de extra inzet van een sanctionerend ambtenaar om het stijgend aantal dossiers te kunnen behandelen en de dienstverlening te kunnen garanderen. IGEAN milieu & veiligheid is intussen overgegaan tot de aanwerving van Ellen Van den Heuvel als extra sanctionerend ambtenaar.

  11. 1.b.4

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het kerkenbeleidsplan voor de periode 2025 – 2030 goed te keuren.


    Het kerkenbeleidsplan legt de toekomstvisie vast van elke parochiekerk binnen de gemeente. Een sterk onderbouwd en gedragen kerkenbeleidsplan vormt de vertrekbasis voor de zoektocht naar een goede invulling.


    Het nieuwe kerkenbeleidsplan kwam tot stand na overleg tussen de vertegenwoordigers van het lokaal bestuur, de kerkraad, de parochiale eenheid en het vicariaat.


    Dit nieuwe kerkenbeleidsplan omvat voor volgende gebouwen voor de rooms-katholieke eredienst op het grondgebied van de gemeente Kalmthout een toekomstvisie:
    · Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking en van Bijstand (Achterbroek);
    · Onze-Lieve-Vrouw (Centrum);
    · Sint Jozef (Heide);
    · Heilig Hart van Jezus (Heuvel);
    · Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen (Nieuwmoer).


    Elke parochie tekende haar toekomstvisie uit op een door haar vastgelegde procedure. Deze visie leidt tot volgende conclusie:
    · A. Kerkgebouwen die volwaardig behouden blijven voor de eredienst met alle onderhouds- en investeringskosten die daarbij horen.
    o Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking en van Bijstand (Achterbroek);
    o Onze-Lieve-Vrouw (Centrum).
    · B. Kerkgebouwen waarvoor het kerkelijk gebruik voor de erediensten in de volgende legislatuur quasi zal stilvallen en die op korte termijn op zoek gaan naar een neven- of herbestemming.
    o Sint Jozef (Heide).
    · C. Kerkgebouwen waarvoor de toekomst verder uitgeklaard moet worden en waarvoor in de loop van de komende legislatuur normaal gezien geen ingrijpende wijzigingen worden verwacht.
    o Heilig Hart van Jezus (Heuvel);
    o Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen (Nieuwmoer).

  12. 1.c
    Ruimtelijke Ordening
  13. 1.c.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het rooilijn- en innemingsplan van de Heikantstraat en een gedeelte van de Beauvoislaan definitief goed te keuren.


    De gemeenteraad stelde op 24 februari 2025 het rooilijn- en grondinnemingsplan voor het riolerings- en fietspadendossier Heikantstraat voorlopig vast. Het voorlopig onteigeningsbesluit van 24 februari 2025, het onteigeningsplan, de projectnota en overige bijlagen, werden onderworpen aan een openbaar onderzoek dat plaatsvond van woensdag 12 maart 2025 tot en met donderdag 10 april 2025. Er werden 31 bezwaren/opmerkingen ingediend.


    Als er met de eigenaars geen akkoord kan worden gevonden over het in der minne verkopen van de bewuste percelen grond die zijn opgenomen in de rooilijn- en innemingsplannen, kan er steeds worden overgegaan tot onteigening. Volgens het Vlaamse onteigeningsdecreet is de gemeenteraad bevoegd om de onteigeningsmachtiging af te leveren en zal dan de onteigeningsprocedure opgestart moeten worden door de gemeenteraad. Aquafin maakte een raming van totaal € 587 298,69 op voor de grondinnames, inclusief de opstallen.

  14. 1.c.2

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de grondafstand voor de te realiseren fietsverbinding in de Standaertlei goed te keuren.


    Deze grondafstand kadert in een omgevingsvergunningsaanvraag voor het bouwen van 6 eengezinswoningen op een collectief woonerf. Het inplantingsplan voorziet in een kosteloze grondafstand voor de realisatie van een fietsverbinding tussen de Standaertlei en fietsostrade. Het vastleggen van de rooilijnen voor deze fietsverbinding maakt integraal deel uit van het omgevingsvergunningsaanvraagdossier. Het rooilijnplan met bijhorende innemingstabel voorziet in de gedeeltelijke inname en overdracht van drie kadastrale percelen, met een totale oppervlakte van 266,82 m².

  15. 1.d
    Financiën
  16. 1.d.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de jaarrekening voor het dienstjaar 2024 van het deel voor de gemeente vast te stellen en de jaarrekening voor het deel van het OCMW goed te keuren en zo de gehele jaarrekening (gemeente en OCMW) definitief vast te stellen.


    De jaarrekening voor het dienstjaar 2024 werd opgesteld volgens de regelgeving over de beleids- en beheerscyclus zoals bepaald in het decreet over het lokaal bestuur.
    De jaarrekening voor gemeente én OCMW is één document voor het ganse lokaal bestuur. Omdat de gemeente en het OCMW nog steeds twee aparte juridische entiteiten vormen, dient elke bevoegde raad zijn eigen gedeelte vast te stellen. Na goedkeuring door de gemeenteraad van de jaarrekening van het OCMW, gaan de raadsleden over tot de definitieve vaststelling van de gehele jaarrekening voor het lokaal bestuur (gemeente en OCMW).


    Op maandag 19 mei 2025 werd in de raadscommissie Algemeen Beleid toelichting gegeven bij de jaarrekening (gemeente én OCMW) voor het dienstjaar 2024.

  17. 1.d.2

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de rekeningen van de kerkfabrieken voor het dienstjaar 2024 gunstig te adviseren.


    De kerkfabrieken van Kalmthout dienden hun rekeningen voor het dienstjaar 2024 in bij het gemeentebestuur. De financiële resultaten van de kerkfabrieken zien er als volgt uit:


    Kerkfabriek Beschikbare gelden
    2024
    Exploitatie-resultaat
    2024
    Investeringsresultaat
    2024
    Globaal
    resultaat
    2024
    Onze-Lieve-Vrouw Ten hemel opgenomen (Nieuwmoer) € 174 060,41 € 114 113,40 € 59 947,01 € 174 060,41
    Heilig Hart (Heuvel) € 7 505,62 € 7 505,62 € 0,00 € 7 505,62
    Onze-Lieve-Vrouw (Centrum) € 52 994,64 € 42 595,08 € 10 399,56 € 52 994,64
    Sint-Jozef (Heide– Kapellenbos) € 11 149,81 € 11 513,61 € -363,80 € 11 149,81
    Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking en Bijstand (Achterbroek) € 121 946,20 € 121 946,20 € 0,00 € 121 946,20

    De rekeningen van de kerkfabrieken voor het dienstjaar 2024 worden afgesloten met een batig saldo. Er werd geen exploitatietoelage uitbetaald in 2024.

  18. 1.e
    Onderwijs
  19. 1.e.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aangepaste schoolreglementen voor het schooljaar 2025-2026 voor de gemeentelijke basisscholen Maatjes en Kadrie goed te keuren.


    Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.


    Op 18 juni 2024 keurde de gemeenteraad de bestaande schoolreglementen van de gemeentelijke basisscholen Maatjes en Kadrie goed.


    De schooldirecties van de gemeentelijke basisscholen Maatjes en Kadrie stellen voor om het huidige schoolreglement aan te passen omwille van wijzigingen over onder andere de Vlaamse toetsen, het getuigschrift basisonderwijs, het gebruik van slimme apparaten en de beperking of uitsluiting van de aansprakelijkheid voor hulppersonen.


    De aangepaste schoolreglementen werden goedgekeurd door de schoolraden van de gemeentelijke basisscholen Maatjes en Kadrie.

  20. 1.e.2

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de raming van de uitgaven voor de leerlingen voor het schooljaar 2025-2026 van gemeentelijke basisschool Maatjes goed te keuren.


    De gemeentelijke basisschool Maatjes is verplicht om bij het begin van elk schooljaar een raming van de kosten voor de leerlingen voor te leggen. Het maximumbedrag voor kleuters wordt vastgelegd op € 55 per schooljaar en voor leerlingen van de lagere school op € 110 per schooljaar. Het bedrag voor de driedaagse zee- of ontdekklassen voor de lagere school wordt vastgelegd op € 550.


    De schoolraad van de gemeentelijke basisschool Maatjes gaf een positief advies aan deze bijdragelevering.

  21. 1.e.3

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de raming van de uitgaven voor de leerlingen voor het schooljaar 2025-2026 van gemeentelijke basisschool Kadrie goed te keuren.


    De gemeentelijke basisschool Kadrie is verplicht om bij het begin van elk schooljaar een raming van de kosten voor de leerlingen voor te leggen. Het maximumbedrag voor kleuters wordt vastgelegd op € 55 per schooljaar en voor leerlingen van de lagere school op € 110 per schooljaar. Het bedrag voor de meerdaagse zeeklassen van het zesde leerjaar wordt vastgelegd op € 240 en het bedrag voor de meerdaagse stadsklassen van het vierde leerjaar op € 180.


    De schoolraad van de gemeentelijke basisschool Kadrie gaf een positief advies aan deze bijdragelevering.

  22. 1.e.4

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanwending van het lestijdenpakket voor de gemeentelijke basisschool Maatjes vast te stellen.


    De gemeentelijke basisschool Maatjes dient voor het schooljaar 2025-2026 het aantal uren uit het lestijdenpakket te verdelen, zowel op het niveau van de kleuterafdeling als op het niveau van de lagere afdeling.


    De schoolraad van de gemeentelijke basisschool Maatjes gaf een positief advies aan de voorgestelde aanwending van het lestijdenpakket.

  23. 1.e.5

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanwending van het lestijdenpakket voor de gemeentelijke basisschool Maatjesvast te stellen.


    De gemeentelijke basisschool Kadrie dient voor het schooljaar 2025-2026 het aantal uren uit het lestijdenpakket te verdelen, zowel op het niveau van de kleuterafdeling als op het niveau van de lagere afdeling.


    De schoolraad van de gemeentelijke basisschool Kadrie gaf een positief advies aan de voorgestelde aanwending van het lestijdenpakket.

  24. 1.e.6

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd omde facultatieve verlofdagen en pedagogische studiedagen voor het schooljaar 2025-2026 voor de gemeentelijke basisscholen Maatjes en Kadrie vast te stellen.


    Voor de gemeentelijke basisscholen Maatjes en Kadrie kunnen er per schooljaar twee facultatieve vrije dagen en drie pedagogische studiedagen worden vastgesteld. De directies van de scholen stellen voor om voor het schooljaar 2025-2026 de facultatieve verlofdagen voor de gemeentelijke basisscholen als volgt vast te stellen:
    · Maatjes: woensdag 1 oktober 2025, maandag 10 november 2025 en woensdag 11 maart 2026.
    · Kadrie: vrijdag 26 september 2025 en maandag 10 november 2025.


    Zij stellen ook voor om voor het schooljaar 2025-2026 de pedagogische studiedagen als volgt vast te stellen:
    · Maatjes: vrijdag 19 september 2025, woensdag 3 december 2025 en woensdag 21 januari 2026.
    · Kadrie: maandag 13 oktober 2025, woensdag 28 januari 2026 en vrijdag 27 maart 2026.

  25. 1.e.7

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het professionaliseringsplan voor het schooljaar 2025-2026 voor degemeentelijke basisschool Maatjes goed te keuren.


    Voor het schooljaar 2025-2026 is het aangewezen om het professionaliseringsplan (vroeger het nascholingsplan genoemd) voor het onderwijzend, het administratief personeel en de directie voor de gemeentelijke basisschool Maatjes vast te leggen.


    De directie van de gemeentelijke basisschool Maatjes formuleerde een voorstel van professionaliseringsplan waarbij onder de individugerichte nascholingen en de aanvangsbegeleiding voor beginnende leerkrachten worden opgenomen.

  26. 1.e.8

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het professionaliseringsplan voor het schooljaar 2025-2026 voor degemeentelijke basisschool Kadrie goed te keuren.


    Voor het schooljaar 2025-2026 is het aangewezen het professionaliseringsplan (vroeger het nascholingsplan genoemd) voor het onderwijzend, het administratief personeel en de directie voor de gemeentelijke basisschool Kadrie vast te leggen.


    De directie van de gemeentelijke basisschool Kadrie formuleerde een voorstel van professionaliseringsplan waarbij onder de individugerichte nascholingen en de aanvangsbegeleiding voor beginnende leerkrachten worden opgenomen.

  27. 1.e.9

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste schoolreglement voor het schooljaar 2025-2026 voor Gitok eerste graad en Gitok bovenbouw goed te keuren.


    Gitok eerste graad en Gitok bovenbouw zijn verplicht om een schoolreglement op te stellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.


    De schoolreglementen voor respectievelijk Gitok eerste graad en Gitok bovenbouw dienen voor het schooljaar 2025-2026 aangepast te worden omwille van wijzigingen over onder andere het afstandsonderwijs, de kostenraming en schoolrekeningen, het gebruik van slimme apparaten, artificiële intelligentie, het kopierecht, het algemeen werkhuisreglement, gezondheid, het gebruik van de laptop en de preventieve schorsing.


    Deze reglementen werden besproken op de vergadering van de schoolraad.

  28. 1.e.10

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de raming van de uitgaven voor Gitok eerste graad en Gitok bovenbouw goed te keuren.


    Gitok eerste graad en Gitok bovenbouw zijn verplicht om bij het begin van elk schooljaar een raming van de kosten voor de leerlingen voor te leggen. Voor het schooljaar 2025-2026 bestaat deze raming voor Gitok eerste graad uit één document voor alle afdelingen en voor Gitok bovenbouw uit één raming per leerjaar.

  29. 1.e.11

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de facultatieve verlofdagen en de pedagogische studiedag voor het schooljaar 2025-2026 van Gitok eerste graad en Gitok bovenbouw vast te stellen.


    Voor het secundair onderwijs van Gitok eerste graad en Gitok bovenbouw kan er per schooljaar één facultatieve vrije dag en één pedagogische studiedag worden vastgesteld. De directies van de scholen stellen voor om voor het schooljaar 2025-2026 de pedagogische studiedag vast te stellen op vrijdag 19 september 2025. De facultatieve vrije dagen worden vastgelegd op woensdag 28 januari 2025 en op woensdag 13 mei 2026.
    .

  30. 1.f
    Welzijn
  31. 1.f.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de uitbreiding van het toewijzingsreglement van de woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. volgens de derde pijler ‘specifieke doelgroepen’ voor de woningen gelegen aan de Zoete Dreef goed te keuren. De gemeenteraad keurde op 18 juni 2024 het bestaande toewijzingsreglement goed.


    De woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. heeft recent in Kalmthout 42 woningen gerealiseerd in de Zoete Dreef. Deze woningen zijn verdeeld over 5 appartementsgebouwen. Het gebouw gelegen aan de Zoete Dreef 5 heeft 10 wooneenheden en is voorzien voor kandidaat-huurders via de vzw Spectrum. De overige 4 appartementsgebouwen (Zoete Dreef 12, 14, 16 en 18) zijn aangepast voor de huisvesting van ouderen. Elk appartementsgebouw heeft 8 appartementen.


    In overleg met de woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. wordt voorgesteld om deze woningen toe te wijzen aan de huisvesting van de specifieke doelgroepen “ouderen volgens het cascadesysteem“en “mensen met een fysieke of mentale beperking of handicap”.

  32. 1.g
    Intergemeentelijke samenwerking
  33. 1.g.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 27 juni 2025 goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.


    Volgende agendapunten zullen op de algemene vergadering behandeld worden:
    1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
    2. Jaarverslag van de raad van bestuur over het jaar 2024;
    3. Verslag van de commissaris over het jaar 2024;
    4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2024;
    5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris;
    6. Beleidsplan 2025-2030 en evaluatie van de beleidsperiode 2019-2024;
    7. Varia: vragen van vennoten.


    De gemeenteraad duidde op 24 februari 2025 schepen Jan Oerlemans (cd&v) aan als effectief vertegenwoordigervoor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de volledige legislatuur 2025-2030.

  34. 1.g.2

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 30 juni 2025 goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.


    Volgende agendapunten zullen op de algemene vergadering behandeld worden:
    1. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur met betrekking tot de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2024;
    2. Mededeling van het verslag van de commissaris met betrekking tot de jaarrekening over het boekjaar
    afgesloten op 31 december 2024;
    3. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2024;
    4. Bestemming van het resultaat;
    5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders;
    6. Verlenen van kwijting aan de commissaris;
    7. Herbenoeming commissaris-revisor;
    8. Evaluatierapport (incl. nieuw ondernemingsplan 2025 - 2031) cf. artikel 459 van het decreet lokaal bestuur;
    9. Goedkeuring Code Goed Bestuur;
    10. Varia en mededelingen.


    De gemeenteraad duidde op 24 februari 2025 raadslidKoen Vanhees (Vlaams Belang) aan als vertegenwoordiger voor de buitengewone en gewone algemene vergaderingen van Water-link voor de volledige legislatuur 2025-2030.

  35. 1.h
    Goedkeuring van het verslag
  36. 1.h.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verslag van de vergadering van 26 mei 2025 goed te keuren.