- Locatie
Zonnedauw
- Voorzitter
- Lukas Jacobs
- Toelichting
-
Publicatiedatum = 16-05-2025.
Agendapunten
-
1OPENBARE ZITTING
-
1.aPersoneel.
-
1.a.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het globaal preventieplan 2025-2030 en het jaaractieplan 2025 van het globaal preventieplan goed te keuren.
Als werkgever moet men zijn medewerkers beschermen zodat zij veilig kunnen werken en hun welzijn en gezondheid gegarandeerd zijn. Dit gebeurt aan de hand van een dynamisch risicobeheersingssysteem. Eén van de basiselementen van dit systeem is de risicoanalyse en de preventiemaatregelen die eruit voortvloeien. De risicoanalyse houdt in dat de werkgever systematisch en permanent alert is voor gevaren en risicofactoren. Men analyseert concrete arbeidsprocessen en arbeidssituaties met als doel risico’s te identificeren en preventieve maatregelen te bepalen.
In een globaal preventieplan (afgekort GPP) staan de preventiemaatregelen die het gemeentebestuur als werkgever formuleert op basis van de risicoanalyse. Het GPP loopt over vijf jaar en dient als basis voor het jaaractieplan (afgekort JAP). Het vorige GGP liep van 2019 - 2024 waardoor nu een nieuw GGP voor de periode van 2025 - 2030 ter goedkeuring voorligt. Het preventieplan biedt een overzicht van de aanwezige risico’s in het bestuur en toont aan wat het bestuur zal doen om deze risico’s uit te schakelen of te beperken.
Uit de risicoanalyse en het globaal preventieplan vloeit het jaaractieplan (afgekort JAP) voort. Het jaaractieplan is de praktische uitwerking van het globaal preventieplan. Dit plan wordt opgesteld in het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem. In het JAP beschrijft het lokaal bestuur welke actiepunten concreet het komende jaar zullen uitgevoerd worden om risico’s in het bestuur uit te schakelen of te beperken.
Het GPP 2025-2030 en het JAP werden uitgewerkt in overleg met de externe preventiedienst Liantis en werden goedgekeurd op het overleg met de vakbondsorganisaties op 5 mei 2025.
-
1.a.2
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de beleidsverklaring 2025 - 2030 ‘Welzijn op het werk’ goed te keuren.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet het bestuur zich engageren om een welzijnsbeleid te voeren en dit vertaalt zich in een nieuwe beleidsverklaring 2025 - 2030 ‘Welzijn op het Werk’. Het bestuur verbindt er zich toe planmatig en op een dynamische wijze een welzijnsbeleid uit te bouwen dat zich kan integreren in een globaal kwaliteitszorgsysteem. Hiertoe wordt een globaal preventieplan opgemaakt voor de termijn van de lopende legislatuur 2025-2030. Op deze manier kan een concreet preventiebeleid ‘Welzijn op het werk’ gevoerd worden met als doel om het welzijn van alle werknemers van de organisatie te bevorderen en dit op verschillende domeinen van de welzijnswetgeving:
· organisatie;
· risico’s op het werk;
· risico’s nieuwe en bijzondere werknemers;
· gezondheid;
· veiligheid;
· psychosociaal welzijn;
· arbeidshygiëne;
· ergonomie;
· noodsituaties. -
1.bPatrimonium.
-
1.b.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om dewijziging van de rooilijn en de uitrusting van de gemeenteweg ter hoogte van het kruispunt Franse Weg – Brasschaatsteenweg goed te keuren.
De aanvraag betreft een Vlaams project dat gelegen is op het grondgebied van Kalmthout en Wuustwezel. Concreet gaat het over de aanleg van een vrij liggend dubbelrichtingsfietspad langs de gewestweg N117, in combinatie met een gescheiden rioleringsstelsel dat bestaat uit een afvalwaterriolering en grachten met inbuizingen. Het vastleggen van de wijziging van de rooilijn van de Franse Weg ter hoogte van de aansluiting met de N117 (grondgebied Kalmthout) maakt eveneens deel uit van het omgevingsvergunningsaanvraagdossier. Omdat deze aanvraag een wijziging voorziet aan het bestaande wegentracé, moet deze aanvraag voorgelegd worden aan de gemeenteraad voor een beslissing over de zaak van de wegen.
-
1.b.2
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de bij de verkoop van een perceel industriegrond gelegen aan het Galgenheiken 6 het wederinkooprecht al dan niet uit te oefenen.
Op 26 november 2009 verkocht het lokaal bestuur een perceel grond gelegen aan het Galgenheiken 6 in de KMO-zone Bosduin aan de bvba Van Laerhoven (maatschappelijke zetel Bredabaan 843 te Brasschaat). De koper bvba Van Laerhoven verklaarde zich toen akkoord met de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden die door het gemeentebestuur van Kalmthout werden opgelegd en verbond zich ertoe om alle verplichtingen hiervan te zullen naleven. De bijzondere verkoopsvoorwaarden voorzien onder andere in een recht van wederinkoop voor het lokaal bestuur binnen de 20 jaar na verkoop.
Op 6 mei 2025 ontvingen we een brief van De Bie Notarissen uit Ekeren waarin gemeld wordt dat de besloten vennootschap Van Laerhoven het bewuste perceel met bijhorende gebouwen gelegen aan het Galgenheiken 6 te Kalmthout wenst te verkopen aan de commanditaire vennootschap Huysmans J. uit Kalmthout. De notaris vraagt of het bestuur nu zijn recht van wederinkoop al dan niet wenst uit te oefenen.
-
1.cWelzijn.
-
1.c.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het beleidsplan gelijke kansen goed te keuren.
Via het Plan Samenleven van het Agentschap Binnenlands Bestuur (afdeling Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering) bundelen de gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel, behorend tot de Eerstelijnszone Noorderkempen de krachten onder de naam IGS Kalmthout (Intergemeentelijke samenwerking Kalmthout). Deze samenwerking zorgt voor een betere stroomlijning en ervaringsuitwisseling van het diversiteitsbeleid in de regio. Het tot stand brengen van een beleidsplan gelijke kansen is hier een voortvloeisel van. Het beleid werkt verder op bestaande teksten zoals de missie en visie van het lokaal bestuur en het regenboogplan. Het vormt de basis voor verdere uitwerking van acties en aandachtspunten binnen alle diensten van het lokaal bestuur.
-
1.dIntergemeentelijke samenwerking.
-
1.d.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES op 26 juni 2025 goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Volgende agendapunten zullen op de algemene vergadering behandeld worden:
1. Algemene vergadering: verslag 26 maart 2025 – goedkeuring;
2. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2024 – goedkeuring;
3. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2024 – aktename;
4. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2024 – goedkeuring;
5. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris – goedkeuring;
6. Bestuur: statutenwijziging 2025 – goedkeuring;
7. Varia en rondvraag.
De gemeenteraad duidde op 24 februari 2025 raadslid Michaela Bruyninckx (N-VA) aan als vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES voor de volledige legislatuur 2025-2030.
-
1.d.2
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 24 juni 2025 goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Volgende agendapunten zullen op de algemene vergadering behandeld worden:
1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s);
2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024;
3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024 met bestemming van het resultaat;
4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024;
5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024;
6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2024;
7. Benoeming commissaris en vaststelling van vergoeding;
8. Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de Raad van Bestuur;
9. Goedkeuring van het evaluatierapport 2019-2024 met inbegrip van het ondernemingsplan 2025-2030;
10. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
De gemeenteraad duidde op 24 februari 2025 raadslidInga Verhaert (Groen-Vooruit-Kalmthout) aan als vertegenwoordiger voor de buitengewone en gewone algemene vergaderingen van Cipal voor de volledige legislatuur 2025-2030.
-
1.d.3
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging IGEANmilieu & veiligheidop 19 juni 2025 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Volgende agendapunten zullen op de algemene vergadering behandeld worden:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024;
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2024;
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2024;
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2024;
5. Benoemen van kandidaat-bestuurders met stemrecht ter vervanging;
6. Benoemen van bestuurders met raadgevende stem ter vervanging;
7. Goedkeuren aanpassing presentiegelden;
8. Bekrachtiging van de oprichting van een algemeen comité;
9. Benoemen van leden van het algemeen comité;
10. Benoemen van leden adviescomités;
11. Oprichting van IGEAN Energie nv: goedkeuring;
12. Goedkeuren uittreding deelnemers in het kader van een vrijwillige fusie.
De gemeenteraad duidde op 24 februari 2025 raadslidDidier Van Aert (cd&v) aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging IGEANmilieu & veiligheidvoor de volledige legislatuur 2025-2030.
-
1.d.4
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening op 19 juni 2025 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Volgende agendapunten zullen op de algemene vergadering behandeld worden:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024;
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2024;
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2024;
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2024;
5. Benoemen van kandidaat-bestuurders met stemrecht ter vervanging;
6. Benoemen van bestuurders met raadgevende stem ter vervanging;
7. Goedkeuren aanpassing presentiegelden;
8. Bekrachtiging van de oprichting van een algemeen comité;
9. Benoemen van leden van het algemeen comité;
10. Benoemen van leden adviescomités;
11. Goedkeuren uittreding deelnemers in het kader van een vrijwillige fusie.
De gemeenteraad duidde op 24 februari 2025 raadslidDidier Van Aert (cd&v) aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening voor de volledige legislatuur 2025-2030.
-
1.eGoedkeuring van het verslag.
-
1.e.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verslag van de vergadering van 28 april 2025 goed te keuren.
-
2GEHEIME ZITTING