- Locatie
Zonnedauw
- Voorzitter
- Lukas Jacobs
- Toelichting
-
Publicatiedatum: 14-02-2025.
Agendapunten
-
1OPENBARE ZITTING
-
1.aAlgemeen beleid.
-
1.a.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de oprichting van de raadscommissie Algemeen Beleid goed te keuren.
Bij aanvang van de nieuwe bestuursperiode wordt voorgesteld om de raadscommissie Algemeen Beleid op te richten voor de periode 2025-2030.
Het artikel 37 van het decreet lokaal bestuur (afgekort DLB) stelt dat de gemeenteraad commissies kan oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.
Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen is om tijdens deze legislatuur één raadscommissie op te richten. Deze raadscommissie zal de naam ‘raadscommissie Algemeen Beleid’ dragen.
De bedoeling van deze raadscommissie is om alle dossiers van algemene aard met belangrijke beleidsmatige gevolgen voor de gemeente in voorbereiding van de gemeenteraad én of de raad voor maatschappelijk welzijn voorafgaandelijk te overleggen en voor te bereiden.
-
1.a.2
Op 28 januari 2025 werd Lukas Jacobs als burgemeester benoemd door Hilde Crevits, Vlaams minister van Binnenland, Steden- en Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie en Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij. Op 31 januari 2025 legde burgemeester Lukas Jacobs de eed af in handen van de provinciegouverneur Cathy Berx.
-
1.bPatrimonium.
-
1.b.1
Het lokaal bestuur is samen met de rioolbeheerder Aquafin bezig met het project voor de aanleg van nieuwe riolering én fietspaden in de Heikantstraat en een deel van de Beauvoislaan.
Het studiebureau S.Bilt stelde een voorontwerp voor de heraanleg van de Heikantstraat en een deel van de Beauvoislaan op. Dit voorontwerp werd na consultatie van de buurtbewoners aangepast en leidde tot het uiteindelijke voorontwerp waar gekozen werd voor de aanleg van twee enkelrichtingsfietspaden in de Heikantstraat.
Een voorstel van rooilijn- en grondinnemingsplan werd dan door het studiebureau S-Bilt opgesteld. In dit plan werd rekening gehouden met de bezorgdheden van de bewoners van de straat.
Aan de raad wordt nu gevraagd om het rooilijn- en innemingsplan van de Heikantstraat en een deel van de Beauvoislaan voorlopig goed te keuren. De plannen zullen worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.
-
1.cMobiliteit.
-
1.c.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanvullend politiereglement voor de uitbreiding van de zone 30 in Nieuwmoer goed te keuren.
De zone 30 wordt nu uitgebreid en ingevoerd in volgende straten of straatdelen:
· Zilverenhoeksteenweg: van nummer 136 tot aan Nieuwmoer-Dorp;
· Holleweg: van nr. 20 tot kruispunt met Zilverenhoeksteenweg;
· Kempenlaan: volledige straat;
· Cederlaan: volledige straat;
· Bremlaan: volledige straat;
· Meester Van den Eeckhautstraat: volledige straat.
De zone 30 wordt met verkeersborden én met symbolen op de rijweg aangegeven. Binnen de hiervoor opgerichte zone 30 wordt er een “schoolomgeving” gecreëerd. Deze zone wordt aangeduid door plaatsing van verkeersborden A23 op de volgende locaties:
· Zilverenhoeksteenweg: ter hoogte van het pand nummer 156;
· Kroonstraat (in combinatie met zonaal bord F4a);
· Nieuwmoer-Dorp: na kruispunt met Essensteenweg, rijrichting Zilverenhoeksteenweg. -
1.c.2
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aanvullend politiereglement voor de invoering van de zone 50 in Nieuwmoer goed te keuren.
Er wordt voorgesteld om op in de volgende straten en straatdelen in Nieuwmoer een zone 50 in te voeren:
· Spreeuwstraat;
· Riethoek;
· Maatjesstraat. -
1.c.3
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de omvorming van de Dr. J. Goossenaertsstraat naar een fietsstraat goed te keuren.
-
1.dOnderwijs.
-
1.d.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verkiezingsreglement voor de verkiezing van het personeel in de schoolraad van Kadrie vast te stellen.
De huidige mandaten van de schoolraad van de gemeentelijke basisschool Kadrie lopen af op 31 maart 2025. De schoolraad wordt samengesteld ofwel door verkiezingen ofwel door aanduiding van leden vanuit de pedagogische raad. Er werd tot 17 november 2024 de mogelijkheid geboden aan het personeel om de oprichting van een pedagogische raad te vragen maar hiervan werd geen gebruik gemaakt. Er moeten nu dus verkiezingen worden georganiseerd om de geleding van het personeel binnen de schoolraad van Kadrie samen te stellen.
Het schoolbestuur bepaalt de afspraken over de verkiezingsprocedure en heeft een voorstel van verkiezingsreglement ‘geleding personeel’ voorgelegd.
-
1.d.2
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verkiezingsreglement voor de verkiezing van de ouders in de schoolraad van Kadrie vast te stellen.
De huidige mandaten van de schoolraad van de gemeentelijke basisschool Kadrie lopen ten einde op 31 maart 2025. De samenstelling van de schoolraad gebeurt ofwel door verkiezingen ofwel door aanduiding van leden vanuit de ouderraad. Tot 17 november 2024 was het mogelijk om de oprichting van een ouderraad te vragen: dit is echter niet gebeurd. Daarom dienen er verkiezingen georganiseerd te worden om de geleding van de ouders samen te stellen. Omdat het schoolbestuur de afspraken voor de verkiezingsprocedure bepaalt, werd door de directie van de school een voorstel van verkiezingsreglement ‘geleding ouders’ opgesteld.
-
1.d.3
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verkiezingsreglement voor de verkiezing van het personeel in de schoolraad van Maatjes vast te stellen.
De huidige mandaten van de schoolraad van de gemeentelijke basisschool Maatjes vervallen op 31 maart 2025. De schoolraad wordt samengesteld ofwel door verkiezingen ofwel door aanduiding van leden vanuit de pedagogische raad. Er werd tot 18 november 2024 de mogelijkheid geboden om de oprichting van een pedagogische raad te vragen maar hiervan werd geen gebruik gemaakt. Daarom moeten er verkiezingen worden georganiseerd om de geleding van het personeel binnen de schoolraad van de gemeentelijke basisschool Maatjes samen te stellen. De afspraken inzake de verkiezingsprocedure worden bepaald door het schoolbestuur. De directie van Maatjes heeft nu een voorstel van verkiezingsreglement ‘geleding personeel’ voorgelegd.
-
1.d.4
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verkiezingsreglement voor de verkiezing van de ouders in de schoolraad van Maatjes vast te stellen.
De huidige mandaten van de schoolraad van de gemeentelijke basisschool Maatjes worden beëindigd op 31 maart 2025. De samenstelling van de schoolraad gebeurt ofwel door verkiezingen, ofwel door aanduiding van leden vanuit de ouderraad. Tot 18 november 2024 was het mogelijk om de oprichting van een ouderraad te vragen maar dit is echter niet gebeurd. Er moeten dus verkiezingen georganiseerd worden om de geleding van de ouders samen te stellen. Omdat het schoolbestuur de afspraken inzake de verkiezingsprocedure bepaalt, werd door de directie van de school een voorstel van verkiezingsreglement ‘geleding ouders’ voorgelegd.
Op het digitaal vergaderplatform vindt u een ontwerp van raadsbesluit en het voorgestelde reglement.
-
1.eIntergemeentelijke samenwerking.
-
1.e.1Intercommunales
-
1.e.1a
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad aan te duiden voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van Cipal aangeduid te worden voor de ganse legislatuur 2025-2030.
-
1.e.1b
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2025 van Cipal goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De dienstverlenende vereniging Cipal organiseert op 27 maart 2025 een bijzondere algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zullen volgende agendapunten besproken worden:
· Benoeming van de leden van de raad van bestuur;
· Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde;
· Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering. -
1.e.1c
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad aan te duiden voor de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen én om een lid voor de raad van bestuur en voor het regionaal bestuurscomité Noord voor te dragen.
De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van Fluvius Kempen aangeduid te worden. Ook kan er een lid voor de raad van bestuur en voor het regionaal bestuurscomité Noord voorgedragen worden.
-
1.e.1d
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2025 van Fluvius Kempen goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen organiseert op 20 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zal volgende agendapunt besproken worden:
· Statutaire ontslagnemingen/benoemingen. -
1.e.1e
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening aan te duiden, een lid voor het adviescomité EnergieK huis voor te dragen en een lid en plaatsvervanger in de stuurgroep wonen aan te wijzen.
De gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening aangeduid te worden, een lid voor het adviescomité EnergieK huis voorgedragen te worden en een lid en plaatsvervanger in de stuurgroep wonen aangeduid te worden.
-
1.e.1f
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 van IGEAN dienstverlening goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening organiseert op 12 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zullen volgende agendapunten besproken worden:
· Benoemen van de leden van de raad van bestuur;
· Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités. -
1.e.1g
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid aan te duiden en een lid voor het adviescomité veiligheid en een lid voor het adviescomité milieu voor te dragen.
De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid aangeduid te worden en een lid voor het adviescomité veiligheid en een lid voor het adviescomité milieu voorgedragen te worden .
-
1.e.1h
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid organiseert op 12 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zullen volgende agendapunten besproken worden:
· Benoemen van de leden van de raad van bestuur;
· Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités. -
1.e.1i
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA aan te duiden én een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
De gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging IKA.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van IKA aangeduid te worden en een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voorgedragen te worden.
-
1.e.1j
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 17 maart 2025 van de dienstverlenende vereniging IKA goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De dienstverlenende vereniging IKA organiseert op 17 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zal volgend agendapunt besproken worden:
· Statutaire benoemingen en ontslagnemingen. -
1.e.1k
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verlengingsdossier en de statutenwijziging goed te keuren alsook om een effectieve vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa aan te duiden, én een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
De gemeenteraad moet een beslissing nemen om de deelneming van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor een termijn van 18 jaar, met ingang van de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, en dus tot en met 28 maart 2043 indien die algemene vergadering plaatsvindt op 28 maart 2025. Tevens moeten de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa goedgekeurd worden.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van Pidpa aangeduid worden en een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voorgedragen te worden.
-
1.e.1l
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025 van de opdrachthoudende vereniging Pidpa goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De opdrachthoudende vereniging Pidpa organiseert op 28 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zullen volgende agendapunten besproken worden:
· Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
· Verlenging Pidpa;
· Statutenwijziging – goedkeuring;
· Benoeming nieuwe bestuurders;
· Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem;
· Varia: Vragen van deelnemers,… -
1.e.1m
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van Pontes aan te duiden.
De gemeente maakt deel uit van de intergemeentelijke vereniging Pontes.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van Pontes aangeduid te worden.
-
1.e.1n
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025 van Pontes goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De intergemeentelijke vereniging Pontes organiseert op 26 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zullen volgende agendapunten besproken worden:
· Bestuur: verslag algemene vergadering 21 november 2024 – goedkeuring;
· Bestuur: lijst van gemeentelijke afgevaardigden en plaatsvervangers in de algemene vergadering – kennisname;
· Bestuur: samenstelling raad van bestuur (effectieve leden) – goedkeuring;
· Bestuur: samenstelling raad van bestuur (leden met raadgevende stem) – goedkeuring;
· Financiën: vaststelling presentiegelden bestuursperiode 2025-2030 – goedkeuring. -
1.e.1o
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link aan te duiden, en een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Water-link.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van Water-link aangeduid te worden en een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voorgedragen te worden.
-
1.e.1p
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025 van de opdrachthoudende vereniging Water-link goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
De opdrachthoudende vereniging Water-link organiseert op 26 maart 2025 een bijzondere algemene vergadering. Tijdens deze vergadering zullen volgende agendapunten besproken worden:
· Voordracht en benoeming leden Raad van Bestuur water-link ov;
· Vaststelling rangorde voorgedragen afgevaardigden met raadgevende stem;
· Varia en mededelingen. -
1.e.2Onderwijs
-
1.e.2a
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om maximaal zeven vertegenwoordigers namens de gemeenteraad in het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité (ABOC) aan te duiden.
Overheden hebben een verplichting om met de representatieve vakorganisaties van haar (school)personeel te onderhandelen en te overleggen vooraleer er algemene maatregelen met betrekking tot het personeel worden genomen. Dit overleg en onderhandelingen gebeuren in een Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité (afgekort ABOC). Het comité is samengesteld enerzijds uit een vertegenwoordiging van de overheid (inrichtende macht) en anderzijds uit een vertegenwoordiging van iedere representatieve vakorganisatie. De overheidsafvaardiging bestaat uit maximaal zeven leden en de burgemeester is van rechtswege voorzitter.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen nieuwe vertegenwoordigers in het ABOC aangeduid te worden.
-
1.e.2b
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om nieuwe vertegenwoordigers namens de gemeenteraad in het beheerscomité van de scholengemeenschap GIB-Gitok aan te duiden.
De scholengemeenschap GIB (Brasschaat) en GITOK (Kalmthout) wordt beheerd door een beheerscomité. Dit comité is samengesteld uit 4 vertegenwoordigers van elke inrichtende macht, met name de gemeentebesturen van Brasschaat en Kalmthout.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen nieuwe vertegenwoordigers in het beheerscomité van Gitok aangeduid te worden. Naast de schepen van onderwijs Jef Van den Bergh (cd&v), dienen nog 3 andere raadsleden aangeduid te worden.
-
1.e.2c
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om nieuwe vertegenwoordigers namens de gemeenteraad in het onderhandelingscomité Scholengemeenschap (OCSG) van de scholengemeenschap GIB-Gitok aan te duiden.
Met de gemeente Brasschaat bestaat er een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst voor het vormen van de scholengemeenschap voor het secundair onderwijs GIB-Gitok. Op het niveau van de scholengemeenschap is het noodzakelijk dat er regelmatig een overkoepelend vakbondsoverleg georganiseerd wordt. Dit gebeurt in het Onderhandelingscomité Scholengemeenschap (afgekort OCSG) GIB-Gitok. Hier worden materies besproken die zowel het personeel van het GIB als van Gitok aanbelangen. Het artikel 6 uit het huishoudelijk reglement van het OCSG GIB-Gitok bepaalt dat de afvaardiging van de schoolbesturen uit zes leden bestaat die bevoegd zijn om verbintenissen aan te gaan in naam van de openbare overheid en die door hun respectievelijke schoolbestuur gekozen worden. Elk van deze personen kan vervangen worden door een behoorlijk gemachtigde afgevaardigde.
Het gemeentebestuur van Kalmthout kan drie afgevaardigden aanduiden voor het OCSG GIB-Gitok. Er wordt voorgesteld om minstens de schepen bevoegd van onderwijs hiervoor aan te duiden.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen nieuwe vertegenwoordigers in het Onderhandelingscomité Scholengemeenschap (OCSG) van scholengemeenschap GIB-Gitok aangeduid te worden.
-
1.e.2d
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een werkend en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad in de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap GIB-Gitok aan te duiden.
Sinds 1 september 1999 bestaat de scholengemeenschap GIB-Gitok. Volgens het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 en latere wijzigingen dient elke scholengemeenschap een reaffectatiecommissie op te richten, waarbij deze commissie is samengesteld uit evenveel vertegenwoordigers van de inrichtende machten van de scholen van de scholengemeenschap enerzijds en de representatieve vakorganisaties anderzijds. Binnen deze commissie werd destijds afgesproken om de schepen bevoegd voor onderwijs van de gemeente Kalmthout als voorzitter van deze commissie aan te duiden, de ondervoorzitter is de schepen van onderwijs van Brasschaat en de secretaris van de commissie wisselt jaarlijks tussen een personeelslid van het secretariaat van GIB en van Gitok.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap GIB/Gitok aangeduid te worden.
Naast de schepen van onderwijs Jef Van den Bergh (CD&V), die optreedt in deze commissie als werkend lid, moet een plaatsvervangend lid worden aangeduid door de gemeenteraad.
-
1.e.2e
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om nieuwe vertegenwoordigers namens de gemeenteraad voor de bestuurscommissie van Gitok aan te duiden.
De bestuurscommissie van Gitok is een adviesorgaan voor de inrichtende macht. Ondanks het feit dat er geen decretale verplichting is tot het oprichten van een bestuurscommissie, heeft het verleden bewezen dat deze commissie een belangrijke meerwaarde voor de school met zich meebrengt. De statuten van de bestuurscommissie van Gitok bepalen dat maximaal 7 vertegenwoordigers van de inrichtende macht mogen zetelen in de bestuurscommissie. Dit zijn de schepen van onderwijs, 3 raadsleden vanuit de meerderheid en 3 raadsleden vanuit de oppositie.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen nieuwe vertegenwoordigers namens de gemeenteraad voor de bestuurscommissie van Gitok aangeduid te worden.
-
1.e.2f
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de OVSG aan te duiden.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van de OVSG aangeduid te worden.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de schepen van onderwijs Jef Van den Bergh (cd&v) aan te duiden.
-
1.e.2g
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor De Schelp Zorgnetwerk Noorderkempen aan te duiden.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet een nieuwe vertegenwoordiger namens de gemeenteraad in de algemene vergaderingen van De Schelp Zorgnetwerk Noorderkempen aangeduid worden.
-
1.e.2h
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad in het beheerscomité van de scholengemeenschap Grens aan te duiden.
De scholengemeenschap gemeentelijk onderwijs Grens wordt beheerd door een beheerscomité. Dit comité is samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende inrichtende machten, met name de lokale besturen van Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Het artikel 4 van de afgesloten overeenkomst bepaalt dat door elke gemeenteraad een lid van het schepencollege wordt afgevaardigd. Er moet ook een vervangend lid met hetzelfde mandaat worden aangeduid in het geval van afwezigheid van het effectief lid.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aangeduid te worden.
Naast de schepen van onderwijs Jef Van den Bergh (cd&v), die optreedt in dit comité als effectief lid, dient een plaatsvervangend lid te worden aangeduid door de gemeenteraad.
-
1.e.2i
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad in het onderhandelingscomité Scholengemeenschap (OCSG) van de scholengemeenschap Grens aan te duiden.
Met de lokale besturen van Essen en Wuustwezel bestaat er een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst voor het vormen van de scholengemeenschap Grens. Op het niveau van de scholengemeenschap is het noodzakelijk dat er regelmatig een overkoepelend vakbondsoverleg georganiseerd wordt. Dit gebeurt in het Onderhandelingscomité Scholengemeenschap (afgekort OCSG). Hier worden materies besproken die zowel het personeel van Kadrie en Maatjes als van De Wissel (Wuustwezel), Klim Op (Wuustwezel), ’t Blokje (Wuustwezel) en Wigo (Essen) aanbelangen. Het huishoudelijk reglement van het Onderhandelingscomité Scholengemeenschap Grens (OCSG) bepaalt dat de afvaardiging van de schoolbesturen bestaat uit minimaal 1 lid van elk schoolbestuur en maximaal gelijk aan het totaal aantal leden van de afvaardiging van de vakorganisaties. Deze personen zijn bevoegd om verbintenissen aan te gaan in naam van de openbare overheid.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient eennieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het Onderhandelingscomité Scholengemeenschap (OCSG) van scholengemeenschap Grens namens de gemeenteraad aangeduid te worden.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om zeker de schepen van onderwijs Jef Van den Bergh (cd&v) aan te duiden.
-
1.e.2j
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een werkend en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad in de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap Grens aan te duiden.
Het huishoudelijk reglement van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap Grens bepaalt dat er zeven vertegenwoordigers in de reaffectatiecommissie vanuit de schoolbesturen en de representatieve vakverenigingen moeten worden aangeduid. Binnen het beheerscomité van de scholengemeenschap gemeentelijk onderwijs Grens werd afgesproken dat vanuit het lokale bestuur van Kalmthout 2 leden kunnen aangeduid worden, met name de schepen van onderwijs en één directeur van één van de gemeentelijke basisscholen. Volgens het huishoudelijk reglement moet zowel een werkend als een plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid worden.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap Grens namens de gemeenteraad aangeduid te worden.
Naast de schepen van onderwijs Jef Van den Bergh (cd&v), die optreedt in deze commissie als werkend lid, dient een plaatsvervangend lid te worden aangeduid door de gemeenteraad.
-
1.e.3Milieu, natuur en landbouw
-
1.e.3a
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad in het bekkenbestuur van het Benedenscheldebekken aan te duiden.
Kalmthout maakt deel uit van het bekkenbestuur Benedenscheldebekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen.
Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden rond integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...) In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht (n.a.v. het MEP-decreet).
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor het bekkenbestuur Benedenscheldebekken aangeduid te worden.
-
1.e.3b
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad in het bekkenbestuur van het Maasbekken aan te duiden.
Kalmthout maakt deel uit van het bekkenbestuur Maasbekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen. Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...) In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht (n.a.v. het MEP-decreet).
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor het bekkenbestuur Maasbekken aangeduid te worden.
-
1.e.3c
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad in Bosgroep Antwerpen Noord vzw aan te duiden en een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
De gemeente Kalmthout is lid van Bosgroep Antwerpen Noord vzw. Deze Bosgroep heeft als hoofddoel om de boseigenaars te ondersteunen, te adviseren en te helpen om samen een duurzaam bosbeheer te realiseren.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de algemene vergadering van Bosgroep Antwerpen Noord vzw aangeduid te worden en een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur voorgedragen te worden voor de duur van de huidige legislatuur.
-
1.e.3d
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de oprichting van de ‘Stichting Grenspark Kalmthoutse Heide’ en de bijhorende statuten goed te keuren.
De ontwerpstatuten voor de Stichting Grenspark Kalmthoutse Heide, samen met een voorstel voor intern reglement voor de Stichting, worden ter goedkeuring voorgelegd. Deze Stichting van Openbaar Nut zal opgericht worden naar Belgisch recht. Vanaf het moment dat de oprichting van de Stichting van Openbaar Nut een feit zal zijn, kan de overdracht plaatsvinden van de huidige activiteiten van Grenspark. Momenteel zijn deze zaken nog ondergebracht bij Benego BGTS als rechtspersoon.
-
1.e.3e
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aan te duiden voor de bijzondere commissie van overleg en advies van het grenspark Kalmthoutse Heide.
De gemeente maakt deel uit van het grenspark Kalmthoutse Heide. Dit samenwerkingsverband heeft onder andere tot doel het behoud en de versterking van de natuurlijke rijkdommen en biodiversiteit van het grensoverschrijdend park Kalmthoutse Heide.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de bijzondere commissie van overleg en advies van het grenspark Kalmthoutse Heide aangeduid te worden.
-
1.e.3f
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectieve vertegenwoordiger en een raadgevende vertegenwoordiger en hun plaatsvervangers namens de gemeenteraad aan te duiden.
Op 14 december 2015 werd een projectvereniging opgericht in het kader van een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond erfgoed in de Voorkempen en de toetreding tot het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de oprichting van een Intergemeentelijke Onroerend erfgoeddienst (afgekort IOED).
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een effectief stemgerechtigde vertegenwoordiger, een plaatsvervangend stemgerechtigde vertegenwoordiger, een effectief raadgevende vertegenwoordiger en een plaatsvervangend raadgevende vertegenwoordiger aangeduid te worden.
Het Regionaal Landschap de Voorkempen vzw stelt dat over het algemeen dat een schepen wordt aangeduid als stemgerechtigd lid en een gemeenteraadslid als raadgevend lid.
-
1.e.3g
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad aan te duiden voor het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband vzw (ERSV).
De gemeente Kalmthout is lid van het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband vzw (ERSV) Provincie Antwerpen.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergadering van het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband vzw (ERSV) aangeduid te worden voor de gehele legislatuur 2025-2030.
-
1.e.3h
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om stemgerechtigd vertegenwoordiger en een adviserend vertegenwoordiger in de Plaatselijke Groep LEADER MarkAante Kempen+ aan te duiden
Op 29 maart 2007 keurde de gemeenteraad het ontwerp van intentieverklaring ter realisatie van een samenwerking rond de uitbouw van de Leaderwerking goed.
Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van 23 oktober 2008 werd de overeenkomst voor de oprichting en deelname aan de interlokale vereniging “MarkAante Kempen” goedgekeurd. De overeenkomst werd gesloten voor onbepaalde duur. Het doel van deze vereniging bestaat erin om een aantal gezamenlijke initiatieven te nemen rond lokale plattelandsontwikkeling in het kader van het Europese subsidieprogramma Leader.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe stemgerechtigd afgevaardigde én een adviserend afgevaardigde voor de Plaatselijke Groep LEADER MarkAante Kempen+ aan te duiden.
-
1.e.3i
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de hernieuwing van het engagement in de vzw Pleckske goed te keuren en om akkoord te gaan met de jaarlijkse bijdrage.
Pleckske vzw werd opgericht op 27 februari 2009 door de volgende stichtende partners: het lokaal bestuur Wuustwezel, Landelijke Gilden, RURANT vzw en Landbouweducatie Boerenbond (vroeger Plattelandseducatie vzw). En dat dit partnerschap in 2016 uitgebreid is met de volgende 7 gemeenten: Arendonk, Brecht, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Ravels en Merksplas.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur vraagt de vzw aan de gemeente om haar engagement te vernieuwen voor de gehele legislatuur en haar akkoord te verlenen aan de jaarlijkse bijdrage van € 1 588,83 voor de budgetjaren 2025 t/m 2031.
-
1.e.3j
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aan te duiden in Pleckske vzw en een kandidaat bestuurder voor de raad van bestuur voor te dragen.
De gemeente Kalmthout is lid van de vzw Pleckske.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een vertegenwoordiger in de algemene vergadering aangeduid te worden en een kandidaat-lid in de raad van bestuur van Pleckske vzw voorgedragen te worden.
-
1.e.3k
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aan te duiden in het Regionaal Landschap Voorkempen vzw en een kandidaat bestuurder voor de raad van bestuur voor te dragen.
Sinds 2008 neemt het lokaal bestuur Kalmthout deel aan de vzw Regionaal Landschap de Voorkempen (afgekort RLDV). Het Regionaal Landschap de Voorkempen is gesitueerd in het noordwesten van de provincie Antwerpen. In deze regio werkt de vzw aan het behoud en het verbeteren van het landschap en het vergroten van het draagvlak voor natuur- en landschapszorg. Het is een samenwerkingsverband tussen overheden en bepaalde doelgroepen. Het regionale landschap wordt gesubsidieerd en erkend door de Vlaamse overheid.
Naar aanleiding van nieuwe legislatuur dient een vertegenwoordiger in de algemene vergadering aangeduid te worden en een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van RLDV voorgedragen te worden.
-
1.e.3l
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aan te duiden in de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) en een kandidaat bestuurder voor de raad van bestuur voor te dragen.
De gemeente Kalmthout maakt deel uit van de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG).
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van VVOG aangeduid te worden en een kandidaat- bestuurder voor de raad van bestuur van VVOG voorgedragen te worden.
-
1.e.4Vrije tijd
-
1.e.4a
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordigers voor het beheersorgaan van de plaatselijke openbare bibliotheek aan te duiden.
Het beheersorgaan wordt samengesteld enerzijds uit 8 afgevaardigden van de inrichtende overheid, aangewezen volgens het proportioneel stelsel en anderzijds uit 8 gebruikers en vertegenwoordigers van filosofische en ideologische strekkingen. De berekening van het aantal afgevaardigden per politieke fractie gebeurt op basis van het aantal leden dat elke politieke fractie telde op het ogenblik van de installatievergadering van de gemeenteraad. De fractie in de gemeenteraad die door toepassing van het proportioneel stelsel geen lid van het beheersorgaan zou kunnen aanduiden, zal één afgevaardigde aanduiden die in het beheersorgaan zitting heeft zonder stemrecht. Dit levert voor de afgevaardigden van de politieke fracties volgende zetelverdeling op:
· CD&V: 5
· N-VA: 2
· Groen-Vooruit: 1
· Vlaams Belang (zonder stemrecht): 1
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient het beheersorgaan samengesteld te worden.
-
1.e.4b
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de toetreding van het lokaal bestuur Ranst en het lokaal bestuur Zandhoven tot projectvereniging Biscuit en de daaruit voortvloeiende statutenwijziging goed te keuren.
De gemeente is lid van de intergemeentelijke projectvereniging Biscuit.
Het lokaal bestuur Ranst en het lokaal bestuur Zandhoven wensen toe te treden tot de projectvereniging. Volgens het artikel 16 van de statuten van projectvereniging Biscuit moeten bij toetreding van nieuwe leden alle deelnemende gemeenten hun instemming geven op basis van een gemeenteraadsbeslissing. De toetreding van Ranst en Zandhoven betreft een wijziging in de samenstelling van de deelnemende gemeenten en daarom is het noodzakelijk om de statuten, in het bijzonder het artikel 3, aan te passen.
-
1.e.4c
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de hersamenstelling van de raad van bestuur van projectvereniging Biscuit en een stemgerechtigd lid en een lid met raadgevende stem aan te duiden in de raad van bestuur.
De gemeente is lid van de intergemeentelijke projectvereniging Biscuit.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een stemgerechtigd lid en een lid met raadgevende stem aan te duiden in de raad van bestuur van projectvereniging Biscuit aangeduid te worden.
-
1.e.4d
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een stemgerechtigd lid en een plaatsvervanger in het beheerscomité en een niet-stemgerechtigd lid namens de gemeenteraad in de raad van bestuur van JoNK ILV aan te duiden.
De gemeente is sinds 2015 lid van de Interlokale vereniging Jeugdregio Noorderkempen (JoNK ILV).
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een kandidaat uit de meerderheid als stemgerechtigd plaatsvervangend lid en een kandidaat uit de oppositie als niet-stemgerechtigd lid voor het beheerscomité van projectvereniging JoNK aangeduid te worden.
-
1.e.4e
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een stemgerechtigd lid en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad aan te duiden voor de het beheerscomité van Sportregio Antwerpse Kempen.
De gemeente maakt sinds 1 januari 2007 deel uit van de interlokale vereniging Sportregio Antwerpse Kempen.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een stemgerechtigd lid en een plaatsvervangend lid het beheerscomité van Sportregio Antwerpse Kempen aangeduid te worden.
-
1.e.5Mobiliteit en huisvesting
-
1.e.5a
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om over te gaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en voor de toewijzingsraad + de voordracht van een kandidaat-vertegenwoordiger en plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de raad van bestuur van Woonmaatschappij De Voorkempen-H.E.
De gemeente Kalmthout is één van de 15 gemeenten in het werkingsgebied van Woonmaatschappij De Voorkempen-HE en aandeelhouder in deze organisatie.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen nieuwe vertegenwoordigers namens de gemeenteraad aangeduid te worden. Woonmaatschappij De Voorkempen-H.E vraagt concreet om:
· één vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de raad van bestuur voor te stellen. Eventuele nieuwe kandidaten worden voorgesteld aan de zittende raad van bestuur, die een eventuele gevraagde snellere vervanging van huidige bestuurders kan bevestigen. De definitieve samenstelling gebeurt door de algemene vergadering van mei 2025;
· één vertegenwoordiger voor de toewijzingsraad voor te stellen;
· één vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor te stellen;
· bij de keuze van vertegenwoordigers rekening te houden met vermelde bepalingen inzake aantal, geslacht, bekwaamheidsvereisten en beschikbaarheid. -
1.e.5b
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aan te duiden voor de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Antwerpen.
Het lokaal bestuur Kalmthout is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Antwerpen.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Antwerpen aangeduid te worden. Tevens dient een ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregio Antwerpen. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen. Werner Torfs, mobiliteitsambtenaar, zal aangeduid worden als ambtelijke vertegenwoordiger voor de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Antwerpen.
-
1.e.6Gezondheid
-
1.e.6a
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aan te duiden in de algemene vergaderingen van Gezondheidsmakers vzw.
De gemeente Kalmthout is sinds 2003 lid van de Gezondheidsmakers vzw. Deze organisatie was voorheen gekend als het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO).
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Gezondheidsmakers vzw aangeduid te worden.
-
1.e.7Organisatie
-
1.e.7a
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om nieuwe vertegenwoordigers namens de gemeenteraad aan te duiden voor het bijzonder onderhandelings- en overlegcomité.
Het artikel 64 van het arbeidsreglement voor het personeel van het lokaal bestuur Kalmthout bepaalt dat het bijzonder onderhandelings- en overlegcomité bestaat uit:
· De burgemeester, van rechtswege;
· Drie vertegenwoordigers namens de gemeenteraad;
· Drie vertegenwoordigers namens de raad voor maatschappelijk welzijn;
· Leden die aangeduid zijn door en als vakbondsafvaardiging;
· De arbeidsgeneesheer;
· De secretaris van het basisoverlegcomité;
· preventieadviseur PBW;
· De preventieadviseur psychosociale aspecten;
· De algemeen directeur en de adjunct-algemeendirecteur.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen er drie vertegenwoordigers namens de gemeenteraad voor het bijzonder onderhandelings- en overlegcomité aangeduid te worden.
-
1.e.7b
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de gewijzigde statuten van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Euregio BENEGO, conform de bijgevoegde ontwerpstatuten, zoals goedgekeurd door het Algemeen Bestuur van BENEGO op 27 november 2023, goed te keuren
Kalmthout maakt deel uit van het informele Samenwerkingsverband BENEGO (Belgisch-Nederlands GrensOverleg).
De voorziene duurtijd van dertig jaar van de statuten van BENEGO is voorbij is, waardoor een statutenwijziging nodig is. Het is wenselijk om de term ‘Euregio’ toe te voegen aan de naam. BENEGO bestaat uit de Belgische gemeentes Baarle-Hertog, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Kapellen, Oud-Turnhout, Ravels, Stabroek en Wuustwezel en de Nederlandse gemeentes Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Goirle, Hilvarenbeek, Reisel-de Mierden, Roosendaal, Rucphen, Tilburg, Woensdrecht en Zundert. De stad Turnhout wenst tevens toe te treden tot de organisatie. Verder zal het dagelijks bestuur zal van 7 naar 5 leden worden teruggebracht worden en zal de duurtijd van de nieuwe statuten op 18 jaar gebracht worden. -
1.e.7c
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om twee vertegenwoordigers namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van het Belgisch-Nederlands GrensOverleg (BENEGO) aan te duiden.
De gemeente maakt deel uit van het publiekrechtelijk grensoverschrijdend samenwerkingsverband BENEGO of het Belgisch-Nederlands grensoverleg.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen er twee gemeentelijke vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen van BENEGO aangeduid te worden.
-
1.e.7d
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) aan te duiden en een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor de raad van bestuur en een kandidaat-bestuurder voor de bestuurlijke commissie van VVSG.
De gemeente Kalmthout is lid van VVSG.
VVSG zal aan in de periode 2025-2030 werken met vijf bestuurlijke commissies:
· Bestuurlijke Commissie Krachtig(e) Besturen. Deze bestuurlijke commissie behandelt bestuurlijke thema’s zoals financiën, de politieke werking, samenwerking, schaal en fusies en personeelszaken.
· Bestuurlijke Commissie Veiligheid. Deze bestuurlijke commissie behandelt veiligheidsthema’s, zoals de lokale politie, brandweer en civiele veiligheid en lokaal veiligheidsbeleid.
· Bestuurlijke Commissie Samenleven en Zorg voor elkaar. Deze bestuurlijke commissie behandelt sociale en welzijnsthema’s, zoals lokaal sociaal beleid, kinderopvang, ouderen- en thuiszorg, vrijetijdsbeleid en gezondheidsbeleid.
· Bestuurlijke Commissie Kwaliteitsvolle Leefomgeving. Deze bestuurlijke commissie behandelt thema’s zoals klimaat en energie, ruimtelijke ordening, leefmilieu en afval, wonen, mobiliteit, lokale economie en water.
· Bestuurlijke Commissie Innovatief en Digitaal besturen. Deze bestuurlijke commissie behandelt thema’s zoals digitalisering, data, digitale veiligheid, innovatie en technologie.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger met plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor de algemene vergaderingen van VVSG aangeduid te worden, en een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur en een kandidaat-bestuurder voor de bestuurlijke commissie van VVSG voorgedragen te worden.
-
1.e.7e
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Informatiemanagement (ILV) aan te duiden.
Het lokaal bestuur Kalmthout is lid van de interlokale vereniging Informatiemanagement.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger namens de gemeenteraad voor het beheerscomité van de ILV Informatiemanagement aangeduid te worden.
-
1.e.7f
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vertegenwoordiger namens de gemeenteraad aan te duiden in de algemene vergadering van Poolstok.
De gemeente is lid van Poolstok (het vroegere Jobpunt Vlaanderen) of het Vlaamse Selectiecentrum voor Overheidspersoneel.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Poolstok aangeduid te worden.
-
1.fVerkiezing van de politieraad.
-
1.f.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van het besluit van 23 januari 2025 van de Deputatie van de provincieraad over de verkiezing van de leden van de gemeenteraad.
Tijdens de installatievergadering van de gemeenteraad van 13 januari 2025 vond de geheime stemming, stemopneming en verkiezingsuitslag van de verkiezing van de leden van de politieraad van de meergemeentezone Zone Grens plaats, zoals door de aangewezen-burgemeester vastgesteld en afgekondigd.
Het volledige dossier van de verkiezing van de leden van de politieraad werd per aangetekende brief verstuurd aan de Deputatie op 15 januari 2025. Op 23 januari 2025 werd de verkiezing van de leden van de politieraad voor het gemeentebestuur van Kalmthout geldig verklaard door de Deputatie van de provincieraad.
-
1.gGoedkeuring van het verslag.
-
1.g.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verslag van de vergadering van 27 januari 2025 goed te keuren.
-
2
Nihil