- Locatie
Zonnedauw
- Voorzitter
- Lukas Jacobs
- Toelichting
-
Publicatiedatum = 20-06-2023.
Agendapunten
-
1OPENBARE ZITTING
-
1.aAlgemeen
-
1.a.1
De voorzitter zegt dat tijdens de vorige gemeenteraad dit agendapunt reeds besproken werd.
De standpunten zijn gekend. Er werd toen gepleit voor uitstel in het dossier gelet op de dynamiek die de mogelijke kandidatuur tot stand had gebracht waarbij het Grenspark dreigde kopje onder te gaan. Dit kon niet de bedoeling zijn. Na de vorige gemeenteraadszitting waren er nog twee ongeplande coalitievergaderingen, waarbij alle partners - die misschien tot het Nationaal Park zouden behoren - aanwezig waren. Hierop werden alle standpunten verduidelijkt. Tevens was er een overleg op vraag van het kabinet van minister Demir met een toelichting over de procedure en het benadrukken van uitgangspunten. Deze vergaderingen werden op het einde toegevoegd en niet voorzien in de besluitvorming. Vorige week vond de bijzondere commissie van het Grenspark plaats, waarbij o.a. de landbouweigenaren en de besturen van verschillende gemeenten aanwezig waren. Het besluit is ondertussen gekend. Het was een spannende vergadering met uiteindelijk een unaniem besluit om geen kandidatuur in te dienen voor de erkenning als Nationaal Park Kalmthoutse Heide. Het was lang geleden dat er consensus was binnen het bestuur van het Grenspark, waarbij het Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de gemeenten, publieke en privaten eigenaren van het natuurgebied unaniem van mening waren om de bestaande parkorganisatie te redden. Er is duidelijk gesteld om geen kandidatuur in te dienen voor het label Nationaal Park maar de huidige structuur van het Grenspark duidelijk te omschrijven als orgaan, samen verder te werken en het orgaan te sterker maken. Er is hard gewerkt aan het Masterplan. Bedoeling is nu om het operationeel plan als leidraad voor de toekomst te nemen, dit zal verder uitgewerkt worden binnen de contouren van het Grenspark. Er is de wens om met meer partners te werken in de toekomst. Kunnen mensen die in functie van het Nationaal Park hebben deelgenomen aan de gesprekken verder betrokken worden? Moeten landeigenaars en andere gemeenten meer betrokken worden in een structureel overleg? Deze vragen moeten in de toekomst beantwoord worden.
Er is ook meer financiering door verschillende partners nodig. Momenteel is het zo dat private eigenaars in het Park niet gevraagd worden om financieel bij te dragen terwijl ze zelf vragende partij zijn om dit te doen. Meer professionalisering in de organisatie is nodig op verschillende vlakken. Alle partijen zijn ervan overtuigd dat de vraag aan minister Demir gesteld moet worden om te blijven voorzien in een financiële ondersteuning. Er werd immers gedreigd dat de dotatie van € 150 000 bij het niet indienen van een kandidatuur als een Nationaal Park zou stopgezet worden. Het was een moeilijk overleg. De voorzitter zegt als burgemeester toch enig gezag te hebben binnen de organisatie waar hij reeds lange tijd deel van uitmaakt. Zijn deelname heeft mee tot een consensus gezorgd, de voorzet kwam van de vertegenwoordiger van Natuurpunt die opperde om een dossier in te dienen waarbij niet wordt uitgegaan van een erkenning als Nationaal Park maar om uit te gaan vanuit een uitgewerkt dossier als Grenspark. Natuurpunt stelt het belang van de parkorganisatie voorop waarbij de toekomst wordt aangegaan en uitdagingen inzake natuur en beleving worden aangegaan. Natuurpunt zegt minder belang te hechten aan het feit of het park een Nationaal Park of Grenspark is. Subsidies mogen volgens Natuurpunt niet de doorslaggevende drijfveer zijn.
Vervolgens licht de voorzitter de focus vanuit de gemeenten toe. Veel gemeenten beslisten negatief: Brecht, Wuustwezel, Essen, Stabroek, Kapellen en uiteindelijk Kalmthout beslisten om de kandidatuur niet te steunen. Vanuit Kalmthout werd deze beslissing ingegeven door een gebrek aan steun aan het lokale bestuur. De particuliere eigenaren dreigden tevens te vertrekken uit het Grenspark. Woensdrecht zag de uitbreiding richting Roosendaal niet zitten en besliste ook negatief. Dit zorgde dat geen enkele van de gemeenten Kalmthout, Essen, Stabroek en Woensdrecht achter de plannen stond. Er is werk aan de winkel bij het Grenspark. Het vertrouwen is hier en daar geschonden door het dossier. Over de procedure kan achteraf veel gezegd worden: het was handiger mocht er de nodige wetgeving zijn geweest bij de start van het dossier, de deadline had ruimer moeten zijn, medewerkers van het Grenspark die het bijkomende werk voor dit dossier er onmogelijk konden bijnemen, etc. De voorzitter zegt dat het verhaal van de parken een goedbedoeld verhaal is maar het is anders overgekomen. Het Grenspark moet verder professionaliseren. Hier zijn de nodige middelen voor nodig en een bestuurlijke reorganisatie. Er is meer betrokkenheid van partners en besturen nodig. Dit dient nog bekeken te worden op basis van de uitgesproken ambities. Er moet ook meer evenwicht komen in de besluitvorming. De vier gemeenten zeggen alvast hun steun te blijven toezeggen en ontwikkelingen te volgen. De voorzitter onderstreept het belang van de redding van het Grenspark. Bijna waren er partners opgestapt zoals landeigenaren en terrein beheersende organisaties. Uiteindelijk werd de hoop gekoesterd om in consensus verder te werken en waren alle actoren tevreden. De voorzitter besluit finaal dat er geen kandidatuur wordt ingediend op basis van twee jaar hard werk met voor- en tegenstanders, met veel waarheden, onwaarheden en procedures die het niemand gemakkelijk hebben gemaakt. Er kan als Grenspark wel gegroeid worden en meer samengewerkt worden op basis van de ambities in het Masterplan.
Vervolgens geeft de voorzitter het woord aan raadslid Hans De Schepper (Groen).
Raadslid De Schepper (GROEN) zegt de beslissing te betreuren. Tijdens het debat op de vorige gemeenteraad werden de oorzaken en beschuldigingen besproken. Iedereen blijft met de vinger naar mekaar wijzen over wie er aan de grondslag ligt van het niet slagen van dit dossier. Hij stelt dat de gebruikers als belangrijke partner moeten beschouwd worden. Fauna en flora kan als partner uiteraard niet gehoord worden maar de mensen die vaak in het Grenspark vertoeven werden nauwelijks tot niet gehoord in het hele dossier. Er is geen bevraging gebeurd naar het standpunt van de gebruikers. Hij is van mening dat dit een belangrijke boodschap is naar de toekomst toe. Zoals de voorzitter aanhaalde, is het belangrijk nu om vertrouwen te scheppen tussen de verschillende partners met hopelijk de uitbreiding naar de gebruikers. Het verhaal van het Grenspark moet opnieuw een coherent verhaal worden dat door iedereen gedragen wordt en niet alleen door de grondeigenaars en Natuurpunt etc., maar zeker door de gebruikers die dagdagelijks vertoeven in het Grenspark. Hij hoopt ten zeerste dat ook zij betrokken zullen worden in het dossier.
De voorzitter vindt de opmerking van raadslid De Schepper (GROEN) terecht. De gebruiker is tot op heden enkel via werkbanken oppervlakkig betrokken. Overlegmomenten met de gebruikers vanuit het Grenspark werden wel ingepland maar konden omwille van drukte en wantrouwen in het dossier niet doorgaan. Een geïnteresseerde burger had zo de kans gekregen om te komen luisteren en zich een mening te vormen. Gebruikers moeten inderdaad op de één of andere manier betrokken worden.
Raadslid De Schepper (GROEN) vult nog aan dat er in het verleden rond communicatie veel fouten zijn gebeurd en meer bepaald door non-communicatie. Er is nood aan objectieve communicatie over wat het Grenspark inhoudt en welke richting men wil uitgaan. Er worden nu te vaak meningen gevormd die niet gestoeld zijn op de waarheid. GROEN wordt als partij aangesproken over dit dossier. Aan Natuurpunt wordt door zijn partij gevraagd om duidelijk te communiceren over waarom bijvoorbeeld bepaalde gebieden bosvrij gemaakt worden in het Grenspark. Zo weten mensen waar Natuurpunt mee bezig is en wat het toekomstplan is voor het Grenspark. Mensen zijn nu onvoldoende op de hoogte.
Vervolgens geeft de voorzitter het woord aan raadslid Johan Cassimon (Open VLD).
Raadslid Cassimon (Open VLD) deelt de mening van Groen wat betreft het onvoldoende horen van de gebruikers van het Grenspark. Het is een jammere zaak dat er niet tot een kandidatuurstelling kon gekomen worden maar hij heeft begrip voor het cruciale belang van het bij elkaar houden van de huidige partners. Hij zegt veel observaties gehoord te hebben maar vraagt zich af hoe het vertrouwen opnieuw gevonden zal worden. Op welke manier gaat dit gebeuren en is dit mogelijk met de huidige leiding? Er was een unaniem besluit, maar werden er verdere afspraken gemaakt naar de toekomst toe? Hij zegt dat er nood is aan extra gelden om de professionalisering uit te werken maar de dotatie van € 150 000 zou verloren gaan? Op welke manier zal er geld gezocht worden? Zijn hier ideeën over? Minister Demir zou hierover aangesproken worden. Gebeurde dit ondertussen? Kwam er al een reactie? Raadslid Cassimon (Open VLD) zegt nog veel vragen te hebben over de toekomst van het Grenspark.
De voorzitter zegt dat dit veel vragen zijn op korte termijn waarop hij nu niet kan antwoorden. Hij stelt wel dat iedereen zijn best zal doen om de Grensparkwerking verder te zetten met vernieuwde ambities. Hoe het Grenspark de laatste jaren werkte, was op een minzame en vrijblijvende manier. Het dossier Nationaal Park heeft de voorzitter duidelijk gemaakt dat het Grenspark meer potentieel heeft. De betrokken partners gaven aan het Grenspark te willen versterken, met meer ondersteuning. Martin Groffen kreeg als voorzitter van het Grenspark steeds de volle steun. Als Nederlander het dossier in Vlaanderen behartigen is nochtans geen sinecure. De functie van Martin Groffen als voorzitter zou normaal gezien in mei 2023 een einde nemen. Zijn opdracht zal wellicht nog voor één jaar verlengd worden in het kader van de continuïteit. Niet het bestuur maar een aantal partners gaven te kennen op deze manier niet verder te willen werken. Martin Groffen nam nooit een uitgesproken standpunt voor of tegen het Nationaal Park in. Er werden wel tal van analyses gemaakt. De voorzitter hoopt ook dat minister Demir verder haar steun zal verlenen en dit zal afhankelijk zijn van de creativiteit van de Vlaamse Regering. De voorzitter zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de Vlaamse regering geen middelen meer zal verlenen aan de Kalmthoutse Heide. De toekomst zal dit alles uitwijzen. Lokale besturen zijn slechts één partner naast alle andere in dit dossier maar iedereen is wel van mening dat verder werken als Grenspark de beste constellatie is. Uitbreiden naar een Nationaal Park bleek een stap te ver.
De voorzitter geeft het woord aan raadslid Stephanie Devos (N-VA).
Raadslid Devos (N-VA) zegt het debat van de vorige gemeenteraad niet te zullen herhalen maar vindt het dossier wel een gemiste kans. Er was een valse start. Er was van bij het begin meer transparantie nodig. Ze is van mening dat de bezorgdheden die er waren vaak gebaseerd waren op foutieve informatie en het op één hoop gooien van verschillende dossiers zoals het stikstofdossier en de Europese natuurdoelstellingen. Ze zegt dat het voorliggende decreet wel duidelijk was en niet voldoende garanties zou bieden. Ze is van mening dat het vooral de stem van één sector was die doorslaggevend was bij de beslissing. Ze betreurt het dat niet nog andere stemmen werden gehoord. Ze zegt dat de landbouwers wel te vinden zouden zijn voor een versterkte samenwerking bij het Grenspark. Ze vraagt om hierover transparant te zijn. Welke stappen zullen worden ondernomen zodat opvolging mogelijk is?
De voorzitter zegt dat die ‘één bepaalde sector’ de landbouw is. Hij zegt dat het niet te onderschatten is hoe zij destijds dit dossier hebben geïnterpreteerd. Vaak klopte dit niet, het was soms campagnevoering. Uiteindelijk is landbouw wel hun broodwinning. Het Agentschap Natuur en Bos staat voor eco-hydrologisch beheer en moet meer gronden zoeken in landbouwgebied voor natuurdoeleinden. Het vertrouwen is hierdoor vaak zoek. De voorzitter zegt ook geschrokken te zijn van bepaalde reacties maar beseft wel dat landbouwers angstig naar de toekomst kijken. De emoties die gepaard gaan met dit dossier gaan zeer ver en zijn vaak gestoeld op stellingmakerij, op vrees en op angst voor de verderzetting van het bedrijf door de kinderen, etc. Dit is de realiteit waar landbouwers vandaag mee geconfronteerd worden. De voorzitter zegt dat zijn standpunt intern nooit bepaald is door de mening van de landbouwers maar eerder op basis van wat de landeigenaren in de omliggende gemeenten geconcludeerd hebben. Dit is een veel relevanter standpunt. Of er landbouw nodig is in een Nationaal Park is een andere zaak. De voorzitter zegt nooit begrepen te hebben dat er zones voor natuurontwikkeling en werkingsgebieden moesten zijn waarbij landbouwers betrokken worden in allerlei doelstellingen voor natuurbeheer. Dit zijn lessen voor de toekomst, maar de vrees van de landbouw kan op begrip van de voorzitter rekenen.
Raadslid Devos (N-VA) zegt veel begrip voor de bezorgdheden van de landbouwers te hebben. Ze begrijpt de vrees voor de toekomst maar vindt het jammer dat het dossier op zoveel gevoeligheden is gebaseerd. Wat de toekomst brengt, weet immers niemand.
Vervolgens geeft de voorzitter het woord aan raadslid Inga Verhaert (Vooruit).
Raadslid Verhaert (Vooruit) heeft een aantal zaken ter argumentering voorbereid, maar zegt dat dit weinig zin heeft. Ze is van mening dat er onder de gemeenteraadsleden een aantal krachten zitten die bij meet af aan niet wensten dat er een Nationaal Park kwam. Dit zijn niet haar woorden en ze citeert de schepen van landbouw die in een interview zei dat ze van bij meet af aan tegen het Nationaal Park was. Dat het mogelijks geen effect had op de landbouw maar dat als men het label eenmaal heeft, men niet weet wat de toekomst zal brengen. Ze benadrukt in dit interview ook dat andere sectoren mogelijk hinder zouden kunnen vinden van een opwaardering van het park tot Nationaal Park.
Raadslid Verhaert (Vooruit) heeft te doen met de voorzitter. Als men met zo’n vrienden ten oorlog trekt, heeft men geen vijanden nodig. Het wordt volgens haar zo ontzettend moeilijk. Het betrekken van meerdere actoren kwam aan bod, ze onderschrijft dit. Ze zegt dat naar haar aanvoelen de inwoners van Kalmthout het minst gehoord werden. Andere raadsleden verwezen hier ook al naar. Ze is van mening dat dit de sleutel is. De inwoners van Kalmthout hebben hierop inspraak omdat de Kalmthoutse Heide van alle inwoners van de gemeente is. Men kan zeggen dat het Grenspark dit beter had moeten organiseren maar eigenlijk had het gemeentebestuur dit ook kunnen doen. Er worden wijkvergaderingen, inspraakvergaderingen en burgerbegrotingen gehouden. Waarom dan geen vergadering over het belangrijkste dossier van deze of zelfs van twee legislaturen? Dit is niet gebeurd. Verder zegt raadslid Verhaert (Vooruit) dat de raadsleden ook onvoldoende gehoord werden. Tijdens de vorige gemeenteraadszitting werden er afspraken gemaakt over hoe het advies zou geformuleerd worden. Er werd toen gezegd dat er een terugkoppeling zou zijn in de gemeenteraadszitting van mei, met voldoende tijd om een advies te kunnen formuleren. Ze zegt dat ze tijdens de vorige gemeenteraadszitting uitdrukkelijk heeft gevraagd dat indien het college van burgemeester en schepenen een advies zou neerleggen - wat ze absoluut zou begrijpen want andere besturen deden dit ook - ze de gelegenheid had willen krijgen om een minderheidsstandpunt kenbaar te maken. Er werd haar verteld dat dit tijdens de gemeenteraad van mei besproken zou worden. Ze had hier vertrouwen in en moet uiteindelijk in de pers vernemen dat de bijzondere commissie zich gaat uitspreken. Het is dan te laat om de gemeenteraad bij elkaar te roepen.
Raadslid Verhaert (Vooruit) zegt dat ze namens haar partij het standpunt op papier heeft meegegeven met de uitdrukkelijke wens dat dit mee wordt genomen in de besluitvorming. Hier leest ze niets over maar ze leest enkel de unanimiteit. Ze stelt zich hier vragen bij omdat er geen unanimiteit was. Er zou een formeel advies gevormd worden tijdens de huidige zitting. Ze stelt zich grote vragen bij de communicatie die de wereld wordt ingestuurd alsof iedereen het er roerend over eens is om geen kandidatuur in te dienen. Dit is niet juist. De Zweedse premier Olof Palmer zei ooit dat de rechten van de democratie de rechten van alle mensen zijn en niet alleen van zij die toevallig in de meerderheid zitten. Een uitspraak om over na te denken.
De voorzitter zegtde schepen van landbouw en toerisme Sandra Hoppenbrouwers (CD&V) te steunen in haar werking. Hij heeft geen er geen probleem mee wanneer zij haar mening verkondigt. Ze heeft het recht om te zeggen dat dit dossier haar niet genegen is. Ze heeft haar mening nooit verbloemd, tot op het moment dat het dossier is gekeerd in de hoofden vanwege zeer veel gebrek aan steun binnen het Grenspark zelf en binnen de lokale besturen. Tot daar heeft zij hierover een perfect evenwicht bewaard als schepen van toerisme en landbouw. De voorzitter zegt geen probleem te hebben met de rol van schepen Hoppenbrouwers (CD&V) als actief landbouwer maar wel integendeel. Het is nodig om met andere standpunten om te kunnen gaan, een goede raad die hij geeft aan raadslid Verhaert (Vooruit). De voorzitter zegt het niet eens te zijn met haar stelling dat dit het belangrijkste dossier zou zijn van deze of twee legislaturen. Het is een belangrijk dossier dat nu gestrand is. Er is te weinig steun, niet enkel vanuit de gemeente maar ook vanuit de landeigenaren. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad van Kalmthout over dit dossier niet beslist. De voorzitter zegt steeds te kennen hebben gegeven dat er verschillende meningen waren wat ook duidelijk was. Nergens vermeldde de voorzitter dat er een consensus was binnen de gemeenteraad van Kalmthout. Er is enkel gezegd dat er een consensus is gegroeid binnen de bijzondere commissie van het Grenspark. Door de gemeenteraden van de nadere betrokken besturen werden ook geen beslissingen genomen maar lag de beslissing bij ofwel het college van burgemeester en schepenen, ofwel bij een commissievergadering. In Kalmthout werd er geen beslissing genomen door het college van burgemeester en schepenen. De voorzitter is van mening dat dit onbehoorlijk is. De timing sprak niet in het voordeel door de twee ongeplande coalitievergaderingen in een chaotische sfeer. Dit wetende had er op de vorige gemeenteraad een beslissing genomen kunnen worden. Dit had vermoedelijk geleid tot ja-stemmen van Groen, Vooruit, N-VA, Open VLD, onafhankelijke en neen-stemmen van CD&V en Vlaams Belang. Stel dat er geen beslissing had gevloeid uit de coalitievergaderingen had de gemeenteraad tijdens huidige zitting een formeel standpunt ingenomen. De voorzitter is blij dat er een consensus was in hoofde van het Grenspark, wat niet wil zeggen dat alle gemeenteraadsleden van de betrokken besturen het eens zijn over de beslissing. Dat hoeft ook niet. Dat het standpunt van raadslid Verhaert (Vooruit) niet mee aan bod is gekomen bij de formele besluitvorming betreurt de voorzitter mee met haar maar dat is nooit het uitgangspunt van de voorzitter geweest. Indien een formeel besluit namens de gemeenteraad nodig was geweest, had er een stemming plaatsgevonden.
Schepen Hoppenbrouwers (CD&V)haalt het krantenartikel aan waarin vermeld werd dat zij niet achter de kandidatuur stond. Ze herhaalt dat ze haar mening nooit verzwegen heeft. Ze herinnert zich nog het voorgestelde engagement. Gaandeweg werd er wel aan een Masterplan gewerkt. Schepen Hoppenbrouwers (CD&V) zegt dat haar achterban de landbouw is, één van de redenen waarom ze zich destijds politiek engageerde. Ze was van mening dat de landbouwsector in de minderheid was en heeft altijd getracht om in het Masterplan en het operationeel plan rekening te houden met de landbouwsector. Ze was aanwezig op de werkbanken, niet enkel in haar bevoegdheid als schepen van landbouw maar ook als schepen van toerisme. Ze heeft steeds getracht om zo goed mogelijk mee te werken. Door het Grenspark werden de burgers niet bevraagd. De gemeente had dit inderdaad kunnen doen. Tijdens de wijkvergaderingen werd er niet één vraag gesteld over het Nationaal Park waardoor ze zich afvraagt of dit de inwoners bezighoudt. Ze zegt dat ze hier - uitgezonderd vanuit de landbouwsector - niet over wordt aangesproken. Ze weet niet of andere raadsleden hierover wel worden aangesproken. Ze vindt het raar dat dit tot geen enkele vraag zou leiden op een wijkvergadering. Schepen Hoppenbrouwers (CD&V) zegt dat dit niet wegneemt dat de burgers niet bevraagd zouden moeten worden. Voor de verdere samenwerking en uitbreiding van het Grenspark is betrokkenheid van de burger wel wenselijk.
Raadslid Clarisse De Rydt (Onafhankelijke) haalt de wijkvergaderingen aan. Ze zegt dat deze heel goed georganiseerd waren. Burgers werden gevraagd om op voorhand hun vragen in te dienen. Vaak zijn de aanwezigen op zulke wijkvergaderingen steeds dezelfde inwoners die durven klagen over een putje in het wegdek voor hun deur. Maar de burger was nog niet ingelicht over het dossier. Ze merkt dat het dossier de gemiddelde burger niet koud laat, zeker na de recente nieuwsberichten. Dit kwam niet aan bod in de eerdere plaatsgevonden wijkvergaderingen. Ze zegt geen afbreuk te willen doen aan de inzet van de betrokken schepen. Raadslid De Rydt (Onafhankelijke) zegt ooit ook schepen van toerisme te zijn geweest en het is geen gemakkelijke werking. Ze heeft alle respect voor de burgemeester met het Grenspark maar het is vreemd over te spreken over een unanieme beslissing. Verder zegt ze dat wat schepen Hoppenbrouwers (CD&V) zegt over de wijkvergaderingen niet helemaal juist is omdat op dat moment de burger nog niet ingelicht was over de kandidatuurstelling. Het is pas de laatste twee weken dat de burger zich vragen stelt, na de berichtgevingen in de media. Er is een tekort aan communicatie geweest.
De voorzitter beaamt dat er te weinig communicatie is geweest naar de burger. Dit geldt trouwens voor de andere betrokken gemeenten ook. Er werden geen informatievergaderingen georganiseerd. Het gaat over informatieoverdracht, op een objectieve manier duiding geven, de mening van de bewoners bevragen. Dit diende in eerste instantie te gebeuren door het Grenspark zelf. Dit gebeurde niet door de situatie waarin het dossier geraakte.
Raadslid Verhaert (Vooruit) zegt dat het over de Kalmthoutse Heide gaat. Dit is niet te vergelijken met de mening van Brasschaat of Essen. Het gaat over de Heide op Kalmthouts grondgebied. Ze zegt de inspanningen van schepen Hoppenbrouwers (CD&V) voor de landbouw gezien te hebben. Dit siert haar en is het logisch dat ze dit doet. Maar raadslid Verhaert (Vooruit) is van mening dat schepen Hoppenbrouwers ook de opdracht van het volk heeft om namens schepen van toerisme grote groepen mensen te informeren en dat gebeurde niet. Ze betreurt dit ten zeerste.
Schepen Hoppenbrouwers (CD&V) zegt dat er zeker op de werkbanken grote groepen mensen aanwezig waren, ook vanuit toerisme. Ze vraagt of raadslid Verhaert (Vooruit) aanwezig was op eén van de werkbanken.
Raadslid Verhaert (Vooruit) zegt dat ze hiervoor niet uitgenodigd was.
Schepen Hoppenbrouwers (CD&V) zegt dat iedereen welkom was.
De voorzitter zegt dat dit open vergaderingen waren. Achteraf valt er veel te zeggen over het dossier. De deadline heeft ook geen deugd gedaan. Hij is van mening dat een informatievergadering meer of minder zou de standpunten niet veranderd hebben. De voorzitter vat samen dat het Grenspark zijn werking zal verderzetten ondanks het feit dat het Grenspark dreigde kopje onder te gaan. Er zal gewerkt worden om de samenhang te versterken en herhaalt dat de unanimiteit over de beslissing in de schoot van het Grenspark lag en niet bij de gemeenteraad.
-
1.bPatrimonium
-
1.b.1
De voorzitter geeft het woord aan schepen van wonen Jef Van den Bergh (CD&V).
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat wie wel eens passeert op de dienst ruimtelijke ordening zal beamen dat er veel tijd wordt gestoken in brieven aan notarissen. Het gaat dan over het opvragen van plannen, info over bouwgronden, etc. Dit is een zeer tijdrovend administratief gegeven. De Vlaamse Overheid heeft samen met VVSG en de vastgoedsector een initiatief genomen om dit werk te digitaliseren. Het vastgoedinformatieplatform (VIP) wordt momenteel gefaseerd uitgerold. Voor Kalmthout is het voorzien om aan te sluiten vanaf 1 oktober 2023. Het akkoord om aan te sluiten ligt ter goedkeuring voor hoewel het een verplichting is. Tevens ligt een retributiereglement voor waarbij wordt voorgesteld om een bedrag van € 100 te vragen per informatieopvraging.
De voorzitter geeft het woord aan raadslid Monique Aerts (Groen).
Raadslid Aerts (Groen) vraagt hoever de gemeente staat met de digitalisering van plannen.
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat er al zeer veel werd gedigitaliseerd maar dat hij een exacte stand van zaken zal moeten opvragen. De voorzitter zegt deze informatie te zullen bezorgen.
De algemeen directeur zegt dat er jaarlijks een 500 à 600 notarisbrieven zijn. Nu wordt de informatie gecentraliseerd via het VIP. De gemeente verrijkt de informatie die uit het platform komt, er gebeurt een controle en dan levert de gemeente de documenten af.
Raadslid Aerts (Groen) zegt dat deze info duidelijk terug te vinden was maar leest dat er sprake is van notarissen en vastgoedmakelaars. Wat met de landmeters?
De algemeen directeur bevestigt dat het om professionelen gaat, dus ook om landmeters.
Raadslid Clarisse De Rydt (Onafhankelijke) vraagt of het bedrag van € 100 is vastgelegd.
De voorzitter bevestigt dit. Er zijn gemeenten die meer of minder vragen. Het gehanteerde bedrag is een billijke vergoeding.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Gelet op de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;
Overwegende dat notarissen en vastgoedmakelaars informatie over onroerende goederen bij de gemeente kunnen aanvragen;
Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed; dat gemeentebesturen op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;
Overwegende dat gemeentebesturen samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een “Vastgoedinformatieplatform” te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte en veilige wijze kan ter beschikking worden gesteld;
Overwegende dat het “Vastgoedinformatieplatform” (afgekort VIP) een elektronisch informatiesysteem is voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars;
Overwegende dat de gemeente via het “Vastgoedinformatieplatform” de door aanvragers, zoals notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen en de vastgoeddossiers kan ontsluiten;
Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten via het “Vastgoedinformatieplatform” van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals notarissen en vastgoedmakelaars, voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;
Overwegende dat de gemeente Kalmthout de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan wenst te verhalen;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT
met 23 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Enig artikel.-
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de aansluiting bij het “Vastgoedinformatieplatform” en keurt het retributiereglement voor de vastgoedinformatie goed.
“Artikel 1 - Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° vastgoedinformatie:
gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;
3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;
5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel
, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheidter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;
6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:
a)de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
b)de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
c)de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;
9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in het artikel 4, 7) van de algemene verordening gegevensbescherming;
13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.
Artikel 2 - Algemeen
De gemeente Kalmthout verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente Kalmthout doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Kalmthout stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.
Met ingang van 1 oktober 2023 wordt ten voordele van gemeente Kalmthout een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.
Artikel 3 - Verschuldigde
De retributie is verschuldigd door de aanvrager.
Artikel 4 - Bedrag
Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:
Voorwerp aanvraag Retributiebedrag Vastgoeddossier 100 EUR
De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.
Artikel 5 - Invorderingswijze
De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.
Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens
§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Kalmthout voor de doeleinden omschreven in het artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.
§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:
1. aanvragers; en
2. houders van rechten op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier wordt aangevraagd.
§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:
1. contact- en identificatiegegevens;
2. financiële gegevens;
3. het identificatienummer van het Rijksregister/KBO-nummer;
4. vastgoedinformatie;
5. gegevens in het kader van openbare onderzoeken en overtredingen.
§4. De gemeente Kalmthout bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Kalmthout verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Kalmthout bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.
§5. De gemeente Kalmthout doet een beroep op agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Kalmthout, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is in Bijlage 1.
Artikel 7 – Ondertekening
De vastgoeddossiers die de gemeente Kalmthout via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering
Dit reglement vervangt vanaf 1 oktober 2023 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.
Artikel 9 - Bekendmaking
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.”
-
1.b.2
De voorzitter zegt dat de grondafstanden kaderen in het aanleggen van riolering. De rooilijnplannen zijn reeds definitief vastgesteld. De grondverwervingen zijn gebeurd en de aktes kunnen verleden worden. De aanbesteding van de werken is lopende en zou starten in oktober 2023. Aan de nutsleidingen zou in juni 2023 gewerkt worden.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 26 september 2022 betreffende de voorlopige vaststelling van het rooilijn- en grondinnemingsplan voor het rioleringsproject in de Bloemenlei;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 over de definitieve vaststelling van het rooilijn- en grondinnemingsplan voor het rioleringsproject in de Bloemenlei;
Gelet op het ontwerp zoals opgesteld door het studiebureau Sweco (vroeger Talboom), gevestigd Posthofbrug 2-4 te Antwerpen,voor het wegen- en rioleringsproject in de Bloemenlei;
Gelet op het feit dat er in de bedding van de Bloemenlei bepaalde percelen grond nog niet opgenomen zijn in het openbaar domein; dat het voor het rioleringsproject nodig is dat er een rooilijnplan en grondinnamedossiers wordt opgemaakt;
Overwegende dat het voor de realisatie van dit rioleringsproject nodig is dat de wegzate wordt opgenomen in het openbaar domein;
Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen voorstelt om de grondverwervingen via gratis grondafstand te verwezenlijken; dat het voor de kosteloze grondafstanden nodig is dat notariële aktes worden opgemaakt;
Overwegende dat verschillende notariële ontwerpaktes, zoals opgesteld door de geassocieerde notarissen Dejongh, De Boungne en De Smedt uit Kalmthout, voor de kosteloze grondafstand betrekking hebben op volgende percelen grond in de Bloemenlei:
Bloemenlei 2 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 514/E/P0000) met een oppervlakte van 101m² en aangeduid als lot 1 op het opmetingsplan;
Bloemenlei (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/H/2/P0000) met een oppervlakte van 186m² en aangeduid als lot 2 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 8 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/N//2/P0000) met een oppervlakte van 56m² en aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 8A (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/T/2/P0000) met een oppervlakte van 153m² en aangeduid als lot 4 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 10 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/K/2/P0000) met een oppervlakte van 153m² en aangeduid als lot 5 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 12 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 517/L/P0000) met een oppervlakte van 68m² en aangeduid als lot 6 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 14 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 517/R/P0000) met een oppervlakte van 116m² en aangeduid als lot 7 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 16 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/P2/P0000) met een oppervlakte van 234m² en aangeduid als lot 8 op het opmetingsplan.
Overwegende dat deze grondafstanden gratis zullen gebeuren; dat deze verkrijging door het gemeentebestuur zal gebeuren om ingelijfd te worden in het openbaar domein van de gemeente.
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT
met 23 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De notariële ontwerpaktes zoals opgesteld door de geassocieerde notarissen Dejongh, De Boungne en De Smedt uit Kalmthout voorde kosteloze grondafstanden die betrekking hebben op onderstaande percelen grond in de Bloemenlei, worden goedgekeurd:Bloemenlei 2 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 514/E/P0000) met een oppervlakte van 101m² en aangeduid als lot 1 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 8 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/N//2/P0000) met een oppervlakte van 56m² en aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 8A (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/T/2/P0000) met een oppervlakte van 153m² en aangeduid als lot 4 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 10 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/K/2/P0000) met een oppervlakte van 153m² en aangeduid als lot 5 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 12 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 517/L/P0000) met een oppervlakte van 68m² en aangeduid als lot 6 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 14 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 517/R/P0000) met een oppervlakte van 116m² en aangeduid als lot 7 op het opmetingsplan;
Bloemenlei 16 (kadastraal gekend als wijk G deel van nummer 516/P2/P0000) met een oppervlakte van 234m² en aangeduid als lot 8 op het opmetingsplan.
Art. 2.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan het notariskantoor. -
1.cMobiliteit
-
1.c.1
De voorzitter geeft het woord aan schepen van mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V).
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat de samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke opdrachten van diensten voor de aanleg van fietspaden en riolering langs de Brasschaatsteenweg voorligt ter goedkeuring. Op 26 oktober 2020 werd hierover reeds een goedkeuring gegeven maar dit ging toen over een goedkeuring tussen het gemeentebestuur, het Vlaams Gewest en Aquafin NV. Nu wordt Pidpa toegevoegd voor een aantal aansluitingen aan de overkant van de weg op grondgebied Wuustwezel. Zij wensen een aantal rioleringen mee te betrekken in het project en vandaar de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 over de goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur, het Vlaams Gewest (Agentschap Wegen en Verkeer) en Aquafin NV (Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen) in verband met het opstellen van een studie voor de aanleg van het nieuwe tweerichtingsfietspad aan één zijde van de gewestweg N117 (Brasschaatsteenweg) tussen het kilometerpunt 8,2 en het kilometerpunt 9,45;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 waarbij de gemeenteraad zijn goedkeuring hecht aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het Agentschap voor Wegen en Verkeer voor de studie voor het aanbrengen of vernieuwen van aan de bebouwde omgeving aangepaste verlichting langs de gewestweg N117 tussen het kilometerpunt 8,2 en het kilometerpunt 9,45;
Overwegende dat PIDPA recent besliste om alsnog mee in het ontwerp te stappen en dus als derde partij mee in de kosten deelt;
Gelet op het feit dat het hiervoor noodzakelijk is om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst af te sluiten tussen het gemeentebestuur, het Vlaams Gewest (Agentschap Wegen en Verkeer), Water-Link (Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen) en PIDPA (Vierselse Baan 5 te Grobbendonk) rond het opstellen van een studie voor de aanleg van het nieuwe tweerichtingsfietspad aan één zijde van de gewestweg N117 (Brasschaatsteenweg) tussen het kilometerpunt 8,2 en het kilometerpunt 9,45; dat de overeenkomst ook de studie om de afwatering van het afvalwater van de woningen langs het voorziene tracé inhoudt;
Overwegende dat de bijgevoegde overeenkomst het aandeel van alle partijen vastlegt in de bijkomende studies die nog niet in het lastenboek voor de aanstelling van de ontwerper waren opgenomen; dat ook de verdeelsleutel wordt vastgelegd voor de kostenverdeling van het deel van alle betrokken partijen;
Overwegende dat de gemeente zich ertoe verbindt om alle kosten van het Vlaamse Gewest te pre-financieren en later hiervan de gemeentelijke tussenkomst voor 100% zal worden terugbetaald door de Vlaamse overheid;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT
met 23 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed voor gezamenlijke opdrachten van diensten in het kader van de aanleg van fietsvoorzieningen en riolering langsheen de N117 Brasschaatsteenweg te Kalmthout tussen de Heikantstraat en Franseweg, afgesloten tussen het Vlaamse Gewest, de NV Water-Link, PIDPA en het gemeentebestuur van Kalmthout.
Art. 2.-
Deze overeenkomst wordt ter ondertekening bezorgd aan de andere partijen. -
1.c.2
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat de voorliggende overeenkomst voor grondverwervingen, kadert in het aanstellen van Aquafin als de instantie die de gesprekken zal voeren met de eigenaars teneinde de fietspaden en rioleringswerken te kunnen realiseren.
De voorzitter geeft het woord aan raadslid Stephanie Devos (N-VA).
Raadslid Devos (N-VA) vraagt of er een kosten-batenanalyse is gemaakt. Ze las dat het over een bedrag van afgerond € 21 000 excl. BTW gaat wanneer Aquafin betrokken wordt. Wat zou het resultaat zijn mocht de gemeente de gesprekken zelf voeren. Mocht dit gebeurd zijn, wat is dan de reden dat Aquafin de gesprekken zal doen?
De voorzitter zegt dat zij de rol van onderhandelaar op zich zullen nemen. De medewerkers van Aquafin die dit doen, zijn zeer ervaren in het voeren van deze gesprekken met de eigenaars. Materiële, financiële en emotionele kwesties komen vaak boven en de medewerkers van Aquafin zijn hierin gespecialiseerd. De gesprekken die zij voeren, hebben dan ook een grote slaagkans.
Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) zegt dat de gemeente de grondverwervingen zal prefinancieren. Is er geweten over welk bedrag dit gaat? Is dit opgenomen in de begroting? De fietspaden waarvan sprake is, komen aan de kant waar de bedrijven gelegen zijn. Zijn er gesprekken geweest over eventuele praktische problemen met de parkings van de bedrijven? Gaat dit niet voor onnodige vertraging zorgen? Aan de overzijde van de straat zijn er al grondinnames gebeurd.
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat er inderdaad een aantal jaar geleden aan de overzijde enkele grondinnames zijn gebeurd op grondgebied Wuustwezel. Het fietspad waarvan sprake is, wordt aangelegd in functie van de fietser. Het is dan ook geen goed idee om de fietser twee maal te laten oversteken. De keuze is gemaakt om het fietspad te behouden aan de straatzijde waar het nu ook al ligt, richting Brasschaat en Achterbroek. Met de bedrijven aan het fietspad werden al gesprekken gevoerd. Niet iedereen is super enthousiast maar beseft wel het belang van een goed fietspad op die plaats.
Schepen van publieke ruimte Jan Oerlemans (CD&V) zegt dat er inderdaad bezoeken aan de bedrijven werden gebracht met de mobiliteitsambtenaar. De gesprekken verliepen globaal gezien goed. Er is uiteraard de vraag om te kijken naar de opritten en parkings. Worden zij versmald etc.? Het is te vroeg om te spreken over een concreet bedrag. Een aantal zaken dienen nog exact bekeken te worden zoals de kostprijzen van poorten en bomen.
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat dit de reden is waarom nu geen bedrag vermeld is. Het rooilijnplan en de opstallen moeten nog definitief gemaakt worden.
De voorzitter vult aan dat de ramingen door de Vlaamse Overheid gebeuren. Als deze gekend zijn, kunnen er bedragen in de budgetten opgenomen worden.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 over de goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur, het Vlaams Gewest (Agentschap Wegen en Verkeer) en Aquafin NV (Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen) in verband met het opstellen van een studie voor de aanleg van het nieuwe tweerichtingsfietspad aan één zijde van de gewestweg N117 (Brasschaatsteenweg) tussen het kilometerpunt 8,2 en het kilometerpunt 9,45;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 waarbij de gemeenteraad zijn goedkeuring hecht aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het Agentschap voor Wegen en Verkeer voor de studie voor het aanbrengen of vernieuwen van aan de bebouwde omgeving aangepaste verlichting langs de gewestweg N117 tussen het kilometerpunt 8,2 en het kilometerpunt 9,45;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van vandaag over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke opdrachten van diensten voor de aanleg van fietspaden en riolering langs de Brasschaatsteenweg;
Overwegende dat Aquafin in naam van de gemeente de onderhandelingen kan voeren om de nodige grondverwervingen en/of zakelijke rechten te vestigen om het project te kunnen realiseren; dat de gemeente dit doet zonder haar beslissingsbevoegdheid te delegeren; dat het noodzakelijk is dat hiervoor een dienstverleningsovereenkomst wordt afgesloten tussen de gemeente en Aquafin;
Overwegende dat de gemeente zich ertoe verbindt omalle kosten van de grondverwervingen te voor de gronden langs de gewestweg financieren en deze 100% terugbetaald te krijgen van het Agentschap Wegen en Verkeer;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT
met 23 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt de dienstverleningsovereenkomst tussen de gemeente en Aquafin goed inzake de grondverwervingen voor de realisatie van de fietspaden en uitbouw van gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur langsheen de N117 Brasschaatsteenweg te Kalmthout tussen de Heikantstraat en Franseweg.
Art. 2.-
Deze overeenkomst wordt ter ondertekening bezorgd aan Aquafin. -
1.dWonen
-
1.d.1
De voorzitter stelt voor om schepen van wonen Jef Van den Bergh (CD&V) aan te duiden als lid in de Raad van bestuur. Het lijkt hem belangrijk dat de bevoegde schepen het beleid kan opvolgen en mee initiatieven kan opvolgen die zich kunnen voordoen voor Kalmthout op het gebied van huisvesting.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) vraagt of er op regelmatige basis een stand van zaken kan meegegeven worden. De hervorming van de huisvestingsmaatschappijen heeft allesbehalve voor een verkorting in de wachttijden voor huisvesting gezorgd. Ze vraagt om dit kort op te volgen en regelmatig terug rapporteren.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de Vlaamse Codex Wonen;
Gelet op het decreet van 9 juli 2021 houdende de wijziging van verschillende decreten met betrekking tot wonen;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende decreten over wonen;
Gelet op het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
Gelet op het ministerieel besluit van 4 april 2023 tot erkenning van B.V. De Voorkempen-H.E. als woonmaatschappij door de Vlaamse minister voor Wonen Diependaele;
Overwegende dat vanaf 1 januari 2023 de overstap wordt gemaakt naar de ééngemaakte woonactor;
Overwegende dat werd overgegaan tot de omvorming van de SHM De Voorkempen-H.E. tot de besloten vennootschap (B.V.) De Voorkempen-H.E. om de doelstelling te bereiken;
Overwegende dat de vorming van de woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. B.V. na goedkeuring door de Minister, ter goedkeuring wordt voorgelegd;
Overwegende dat een gemotiveerde en competente afvaardiging namens het lokaal bestuur Kalmthout gevraagd wordt aan te stellen die door de buitengewone Algemene vergadering zal aangeduid worden om te zetelen in de nieuwe raad van bestuur;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT
met 23 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de erkenning als woonmaatschappij van de Besloten vennootschap De Voorkempen door Vlaams minister Matthias Diependaele bij ministerieel besluit van 4 april 2023.
Art. 2.-
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de oprichting van de woonmaatschappij B.V. De Voorkempen-H.E.
Art. 3.-
Schepen van wonen Jef Van den Bergh (CD&V) wordt aangesteld voor de voordracht als kandidaat aan de buitengewone Algemene Vergadering voor de nieuwe samenstelling van de raad van bestuur. -
1.d.2
De voorzitter geeft het woord aan schepen van wonen Jef Van den Bergh (CD&V).
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat het bestuur nog lid is van De Ideale Woning. De opsplitsing van De Ideale Woning in vier woonmaatschappijen dient nog goedgekeurd te worden. Daarna wordt het éne deel waarin Kalmthout deel van uitmaakt, zijnde regio noordoost, overgedragen naar de zonet nieuwe erkende woonmaatschappij De Voorkempen. Als huidig lid van De Ideale Woning moet het bestuur dit goedkeuren.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur;
Gelet op de statuten van de cvba De Ideale Woning;
Gelet op het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
Gelet op de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
Gelet op het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;
Gelet op het reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 f het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
Gelet op de beslissing van de Vlaamse regering van 23 maart 2023 tot erkenning van de woonmaatschappij Thuisrand;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 24 april 2023 houdende de goedkeuring van de statutenwijziging van de cvba De Ideale Woning naar de bv Thuisrand;
Wat de partiële splitsing betreft:
Gelet op decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij het Vlaamse Gewest heeft besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen;
Gelet op het feit dat er één woonmaatschappij per werkingsgebied zal erkend worden;
Gelet op de beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen werden afgebakend, waardoor de huidige cvba De Ideale Woning in 4 delen wordt gesplitst, waarbij een deel wordt afgesplitst naar respectievelijk WOONHAVEN ANTWERPEN (toekomstige woonmaatschappij Antwerpen), DE VOORKEMPEN - H.E., (toekomstige woonmaatschappij […]),WOONPUNT SCHELDE-RUPEL, (toekomstige woonmaatschappij […]) en waarbij de rest behouden blijft bij de DE IDEALE WONING (toekomstige woonmaatschappij Thuisrand);
Overwegende dat met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals de VMSW en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang hebben gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken hebben uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV")en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in het voorliggend voorstel van partiële splitsing;
Gelet op het feit dat de betrokken vennootschappen alle vier sociale huisvestingsmaatschappijen zijn; dat elk van hen beoogt op korte termijn (voor 30 juni 2023) de omzetting naar een woonmaatschappij, met de rechtsvorm van een BV en statuten aangepast aan de reglementering betreffende de woonmaatschappijen;
Gelet op het feit dat de Ideale Woning op 8 januari 2023 een erkenningsaanvraag heeft ingediend om erkend te worden als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand (onder de naam “Thuisrand”). Deze erkenning werd inmiddels verkregen bij beslissing van de Vlaamse regering van 23 maart 2023;
Gelet op het feit dat de Ideale Woning momenteel echter ook nog actief is in 3 andere werkingsgebieden en derhalve verplicht is om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de toekomstige woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is, nl. Woonhaven (werkingsgebied Antwerpen-Stad), De Voorkempen (werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord) resp. Woonpunt Schelde-Rupel (werkingsgebied Antwerpen–Rupel);
Gelet op het gemeenschappelijk voorstel tot partiële splitsing zoals opgemaakt en goedgekeurd door de bestuursorganen van:
WOONHAVEN ANTWERPEN, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, sociale huisvestingsmaatschappij, met zetel te 2020 Antwerpen, Jan Denucéstraat 23, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0403.795.657, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Antwerpen);
DE VOORKEMPEN - H.E., een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) met sociaal oogmerk naar Belgisch recht, sociale huisvestingsmaatschappij, met zetel te 2960 Brecht, Nijverheidsstraat 3, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0426.798.911 RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Antwerpen);
WOONPUNT SCHELDE-RUPEL, coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) met sociaal oogmerk naar Belgisch recht, sociale huisvestingsmaatschappij, met zetel te 2070 Zwijndrecht, Struikheidelaan 2, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0452.753.537, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Antwerpen); en
DE IDEALE WONING, een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) met sociaal oogmerk naar Belgisch recht, sociale huisvestingsmaatschappij, met zetel te 2600 Berchem, Diksmuidelaan 276, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0404.710.724 RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Antwerpen);
Gelet op dit gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van De Ideale Woning cvba op 9 mei 2023;
Gelet op de neerlegging van het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing gedurende minstens 6 weken op de griffie van de Ondernemingsrechtbank te Antwerpen;
Overwegende dat het neergelegde voorstel van partiële splitsing kan worden goedgekeurd;
Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft in het licht van de erkenning als woonmaatschappij:
Gelet op de erkenningsaanvraag ingediend door De Ideale Woning op 8 januari 2023 om erkend te worden als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand (onder de naam “Thuisrand”).
Gelet op de erkenning door de Vlaamse regering, verleend bij beslissing van 23 maart 2023;
Gelet op de goedkeuring van de omvorming van de cvba De Ideale Woning naar de bv Thuisrand middels de wijziging van de statuten, goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 15 mei 2023, onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juli 2023 (0u00);
Gelet op het feit dat de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2023 van de cvba De Ideale Woning uitwerking zal verkrijgen op 1 juli 2023 (0u00) en aldus juridisch samenvalt met de omvorming van de cvba De Ideale Woning naar de bv Thuisrand;
Wat de buitengewone algemene vergadering betreft:
Gelet op de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2023 van De Ideale Woning cvba, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het voormelde gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing goed te keuren;
Gelet op de statuten van de CVBA SHM De Ideale Woning aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.
BESLUIT
met 23 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De partiële splitsing van De Ideale Woning wordt goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning krijgt de opdracht te handelen op de buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2023 conform deze beslissing. -
1.eIntergemeentelijke samenwerking
-
1.e.1
De voorzitter zegt dat de krachten gebundeld worden met de buurgemeenten voor het inschakelen van een intergemeentelijke noodplanningscoördinator voor het beheren van noodsituaties. Vakkennis, de nodige ervaring en tijd zijn van groot belang bij noodsituaties en worden vaak gemist bij de medewerkers. Binnen de verschillende disciplines bij de brandweer, politie en rampenplanning speelt de noodplanningscoördinator een essentiële rol. Er wordt geopteerd voor schaalvergroting, zo kunnen de kosten gedrukt worden. er wordt geïnvesteerd in expertise, ervaring en zekerheid. De functie werd in Kalmthout lange tijd door een gemeentelijke medewerker opgenomen. Nu is het niet duidelijk toegewezen aan een medewerker. De functie wint aan belang inzake klimaat, natuurbranden, Corona, evenementen etc. De krachten bundelen zal voor meer uniformiteit zorgen inzake algemene en bijzondere nood- en interventieplannen, actiekaarten, veiligheidsvergaderingen, evacuatieprocedures en organisatie van noodplanoefeningen. De Provinciegouverneur triggert in dat laatste het bestuur ook om beter te doen. De gemeente Kalmthout neemt de rol als penhouder op. Het statuut laat toe om dynamisch te handelen. De algemeen directeur heeft het dossier mee getrokken waarvoor dank. De taken en opdrachten van de intergemeentelijke noodplanningscoördinator worden omschreven. Volgens de rechtspositieregeling kan dit een invulling op A-niveau zijn. In dat geval moet men in het bezit zijn van een masterdiploma en bereid zijn om de bacheloropleiding rampenmanagement te volgen of in het bezit zijn van een bachelorsdiploma en in het bezit zijn van een getuigschrift rampenmanagement. De kosten worden verdeeld onder de vier gemeenten. De tijd moet gelijk verdeeld worden en in elke gemeente dient er een aanspreekmunt te zijn. Na goedkeuring door de vier gemeenten kan de aanwervingsprocedure starten. Een belangrijke stap om gemeente overschrijdend te werken bij noodsituaties.
Raadslid Hans De Schepper (Groen) vraagt wat er met de lokale noodplancoördinatoren zal gebeuren. Blijven zij hun werking doen en worden zij aangestuurd door de coördinator? Betreft het een statutaire of contractuele aanwerving? Waar wordt de coördinator gehuisvest? Is dit op één locatie, of verdeeld over de vier gemeenten?
De voorzitter zegt dat dit zich nog moet uitwijzen. In Schoten is er een intergemeentelijke noodplanningscoördinator samen met Schilde, Ranst en Zandhoven. Ervaring leert dat de medewerker zijn tijd verdeelt onder de vier gemeenten. Dit komt een collegiale kennis enkel ten goede. De huidige lokale coördinatoren worden de aanspreekpunten. Deze medewerkers combineren de functie nu met andere werkzaamheden. De noodplanningscoördinatie nam de laatste tijd steeds meer tijd van deze mensen in beslag waardoor ze hun andere werkzaamheden vaak onvoldoende konden uitvoeren. Door het wegnemen van de noodcoördinatie kunnen zij zich opnieuw toeleggen op hun hoofdwerkzaamheden. Enkele jaren geleden zou de voorzitter sceptisch tegenover de samenwerking gestaan hebben, maar de praktijk leert dat dit zeer goed werkt. De noodplanningscoördinator zal werken op de vier gemeentelijke locaties. Voeling krijgen met alle gemeenten is zeer belangrijk.
Raadslid Cassimon (Open VLD) zegt positief te staan tegenover een intergemeentelijke samenwerking maar vraagt zich af hoe de zoektocht naar samenwerkende gemeenten is verlopen. Verder zegt hij zich te zullen onthouden bij de stemming omdat er in Kalmthout veel lokale ambtenaren zijn per inwoner. Hij zou eerst een benchmark willen zien tussen de verschillende omliggende gemeenten op basis van de invulling van functies voordat hij een extra tewerkstelling steunt.
De voorzitter vindt dit laatste standpunt vreemd omdat het gaat om een investering in de veiligheid van de inwoners. Het argument alsof Kalmthout zoveel meer personeel zou hebben, wordt niet gestaafd door de cijfers. Het staat raadslid Cassimon als liberaal vrij om dit te vinden en te houden van een magere overheid. De voorzitter zegt te willen investeren in de veiligheid van mensen en professionele krachten. Hoe de zoektocht naar de samenwerkende gemeenten is verlopen, meldt de voorzitter dat het gewoon om buurgemeenten in de politiezone gaat. Samenwerken in dit dossier met pakweg Hasselt is niet aangewezen.
Raadslid De Rydt (Onafhankelijke) zegt dat het belangrijk is om goede afspraken te maken met de andere gemeenten. Stel dat er een heidebrand is, zal de nood aan coördinatie in Kalmthout groter zijn dan in Stabroek. Hoe gebeurt de verdeling? Hoe gebeurt de rapportering?
De voorzitter zegt de noodplanningscoördinator de procedure moet bewaken, de burgemeester moet adviseren en de coördinatie moet organiseren. Dit is minder plaatsgebonden dan gedacht wordt. Wat de rapportering betreft: de noodplanningscoördinator zal in loondienst van Kalmthout komen, met een lage kostprijs aangezien slechts ¼ moet gedragen worden door het bestuur. De essentie van het verhaal is dat er een professionele invulling komt.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Gelet op het KB van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen; dat elk gemeentebestuur dient te beschikken over een 'noodplanningscoördinator' (afgekort NPC)
Overwegende dat men tegen een achtergrond van bestaande schaalvergrotingen, zoals brandweerzones, meergemeentezones bij de politie, ook op het vlak van noodplanning en het beheer van noodsituaties meer naar samenwerkingsverbanden tussen verschillende gemeenten kijkt; dat dit een piste is die wordt bewandeld door meerdere besturen;
Gelet op het feit de functie van de NPC voortdurend aan belang wint:
veranderingen in natuur en maatschappij zoals klimaatverandering, natuurbranden, coronapandemie, schaarste op vlak van energie en elektriciteit,…, zorgen er bijvoorbeeld voor dat steeds meer preventief en curatief moet worden opgetreden op het vlak van noodplanning en het beheer van noodsituaties;
het aantal evenementen (en de aard ervan) die plaatsvinden en waar het thema “veiligheid” hoog op de agenda staat, kent binnen de verschillende gemeenten een zeer gevoelige stijging.
Gelet op het feit dat de gemeentebesturen van Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel elkaar vonden in eenzelfde zoektocht naar een optimale invulling van deze functie; dat door het bundelen van de krachten de gemeentebesturen onder meer de volgende zaken trachten te bereiken:het streven naar een zo uniform mogelijke werkwijze zoals eenzelfde stramien inzake algemene en bijzondere nood- en interventieplannen, actiekaarten, veiligheidsvergaderingen, evacuatieprocedures, organisatie van noodplanoefeningen,…;
het streven naar een gestroomlijnde beleidscoördinatie van incidenten;
een geoptimaliseerde coördinatie voor, tijdens en na de multidisciplinaire samenwerking op het vlak van noodsituaties;
Overwegende dat deze intergemeentelijke NPC binnen elke gemeente logistiek zal moeten ondersteund worden;
Gelet op het feit dat de gemeentebesturen van Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel de krachten wensen te bundelen inzake noodplanning en het beheer van noodsituaties; dat noodplanning en het beheer van noodsituaties materies zijn die de nodige aandacht, vakkennis, ervaring en tijdsinvestering vergen;
Overwegende dat voor de verschillende lokale besturen , naast de verschillende disciplines zoals brandweer en politie, daarbij een essentiële rol is weggelegd in het kader van noodplanning;
Overwegende dat, door te opteren voor een schaalvergroting door middel van een intergemeentelijke noodplanningscoördinator (NPC), de participerende gemeentebesturen samen wensen te investeren in expertise, ervaring en zekerheid;
Overwegende dat om deze intergemeentelijke samenwerking vorm te geven, een overeenkomst wordt opgesteld waarbij concrete afspraken rond onder andere de missie, de taakinhoud en de kostenverdeling werden opgenomen;
Gelet op de bespreking van deze samenwerkingsovereenkomst tijdens het college van burgemeester en schepenen in zitting van 24 april 2023;
Overwegende dat aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorliggende samenwerkingsovereenkomst goed te keuren;
BESLUIT
met 22 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
met 1 onthouding van Johan Cassimon.
Enig artikel.-
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst inzake een Intergemeentelijke Noodplanningscoördinator, af te sluiten met de gemeentebesturen van Essen, Stabroek, Kalmthout en Wuustwezel. -
1.e.2
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de algemene vergadering van Pidpa die zal plaats hebben op vrijdag 16 juni 2023 om 11.00 uur in de kantoren van Pidpa (Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen);
Overwegende dat de agenda van deze algemene vergadering als volgt bepaald is :
1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022
3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022
4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022
5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
7. Benoemingen
8. Varia
a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
b) Vragen van vennoten
9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering
Gelet op de brief van Pidpa van 21 april 2023 met agenda en bijlagen:
geïntegreerd jaarverslag 2022
de jaarrekening over het boekjaar 2022
het verslag van de commissaris over 2022
Toelichting toetredingen/uitbreidingen
Toelichting benoemingen
model als raadsbeslissing
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 over de aanduiding van raadslid Inga Verhaert als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Pidpa tot en met 31 december 2024;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2022 over de aanduiding van raadslid Karin Dekeulener als vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Pidpa tot en met 31 december 2024;
Gelet op de statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;
Gelet op de voorgelegde documenten die de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2022 omvatten;
Gelet op het feit dat daarnaast nog volgende punten behandeld worden: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022, de jaarrekening over het boekjaar 2022 en het verslag van de commissaris goed.
Art. 2.-
Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2022, wordt goedgekeurd.
Art. 3.-
Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.
Art. 4.-
Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.
Art. 5.-
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 juni 2023, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
Art. 6.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een kopie van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. -
1.e.3
Gelet op het feit dat de gemeente Kalmthout voor de activiteit watervoorziening aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa en voor de activiteit riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging water-link;
Gelet op het feit dat de bestuursorganen van Pidpa[1] en water-link[2] te kennen hebben gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen; dat de voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen;
Gelet op het feit dat in het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten en dat de achterliggende redenen hiervoor de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven zijn alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa);
Gelet op het feit dat de Water-Entiteit alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen zal combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren;
Gelet op het feit dat de duurtijden van Pidpa resp. water-link in principe eind 2023 resp. eind 2025 verstrijken. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben;
Gelet op het feit dat de voorgenomen transactie deels is goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen;
Gelet op het feit dat momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is;
Overwegende dat op hoofdlijnen de realisatie van de transactie tot stand zal komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzienings-activiteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit;
Overwegende dat daartoe concreet volgende stappen zullen moeten worden doorlopen:
water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde
In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waardeovereenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.
Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link
In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.
Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.
De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.
De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig het artikel 425 van het decreet Lokaal Bestuur.
Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa
Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.
In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.
In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.
Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.
Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.
Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.
Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.
Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.
Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.
Overwegende dat de bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking zich concreet vertalen als volgt:
Aangezien onze gemeente zal aansluiten bij het toekomstig compartiment niet-solidaire sanering, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor zover de gemeentelijke saneringsbijdragen volstaan om de rioleringsprojecten te financieren. Bovendien zal Pidpa jaarlijks een accurate financiële planning opmaken, rekening houdend met de financiële situatie van onze gemeente.
Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.
Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit beperkt.
Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.
Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft.
Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de betrokken deelnemers door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.
Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat de betrokken deelnemers maximaal op de hoogte worden gehouden van lopende projecten en zodat de betrokken deelnemers met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze worden verder geholpen.
In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van de betrokken deelnemers.
Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van de betrokken gemeente.
Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.
In het kader van het rioleringsbeheer dient de betrokken gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.
Door de gespreide aanwezigheid van Pidpa in verschillende steden en gemeenten is een gecoördineerde aanpak mogelijk. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.
Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voorbereidt, en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat toelaat om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.
Voor de buitengebieden waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.
Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan men genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.
In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor de vruchten kunnen worden geplukt van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.
Overwegende dat - rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, die onze gemeente zich eigen maakt - onze gemeente verzoekt om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, onze gemeente akkoord gaat met de toetreding tot de rioleringsactiviteit van Pidpa in het kader van de Transactie (binnen het compartiment niet-solidaire sanering) en b de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit bevestigt;
Gelet op het feit dat de duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa bijgevolg niet zal worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit;
Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit
Overwegende dat water-link - In het kader van de voorgenomen transactie - nadien zakl worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft;
Overwegende dat naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd dienen te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente Kalmthout heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen;
Overwegende dat als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie onder meer werd overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.
Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa
Overwegende dat uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is;
Gelet op het feit dat Pidpa om die reden op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit zal overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa.
Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding;
Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa
Overwegende dat de gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering;
Overwegende dat de gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, in het kader van dezelfde procedure kort nadien zullen toetreden tot Pidpa.
Gelet op het feit dat de steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove op vandaag nog geen deelnemer zijn van Pidpa en dat de toetreding van de steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa bovendien zullen worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa;
Overwegende dat bij de inwerkingtreding erover wordt gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is;
Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link
Gelet op het feit dat Pidpa deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode zal aanhouden; dat Pidpa kort na de aandelenuitgifte de betrokken aandelen zal overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit; Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig het artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link;
Overwegende dat in navolging van het voorgaande aan de deelnemers van Pidpa wordt voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt;
Overwegende dat onze gemeente voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van onze gemeente beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken;
Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze gemeente:
dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;
om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link;
om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de [stad/gemeente] betreft; en
akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de [stad/gemeente] uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de [stad/gemeente] geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt;
Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit
Overwegende dat de gemeente Kalmthout naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit In het kader van de transactie een concessieovereenkomst zal afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal Kalmthout immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze gemeente aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien;
Overwegende dat de concessieovereenkomst daarnaast andere rechten en plichten van zowel onze gemeente als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.
Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit
Overwegende dat de gemeente Kalmthout in het kader van de transactie, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.
Overwegende dat - om tot voornoemde transactie te kunnen komen - de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten dienen te buigen;
Gelet op het feit dat Pidpa in dit verband een buitengewone algemene vergadering heeft samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:
1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:
I. de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;
II. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
III. de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
IV. de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;
V. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
VI. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
VII. de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
VIII. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
IX. de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
X. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging;
XI. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en
XII. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,
(hierna de “Transactie”);
3. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;
4. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;
5. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);
6. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;
7. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;
8. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage [•] en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage [•];
9. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:
a) de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
b) de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
c) de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
10. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;
11. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;
12. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;
13. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;
14. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:
a) de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;
b) het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;
c) daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en
d) alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.
Gelet op het feit dat de gemeente samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd;
Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek;
Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur dat voorziet dat toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering.
Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur waarbij wordt bepaald dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging;
Gelet op het artikel 422, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten;
Gelet op het artikel 422, tweede lid van het decreet Lokaal Bestuur waarin wordt gesteld dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan;
Gelet op het artikel 423, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur hetwelk bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten;
Gelet op het artikel 425, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen;
Gelet op het artikel 427 van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd;
Gelet op het artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering;
Gelet op het artikel 41, tweede lid, 4° van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 over de aanduiding van raadslid Inga Verhaert als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Pidpa tot en met 31 december 2024;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2022 over de aanduiding van raadslid Karin Dekeulener als vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Pidpa tot en met 31 december 2024;
Overwegende dat de gemeente ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak zal kunnen maken op de volgende vergoedingen:
Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van de [stad/gemeente];
Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.
Gelet op het feit dat deze vergoedingen in de plaats komen van de bestaande vergoedingen;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken.
Art. 2.-
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
Art. 3.-
De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:
I. de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;
II. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
III. de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
IV. de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;
V. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
VI. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
VII. de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
VIII. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
IX. de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
X. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;
XI. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en
XII. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,
(hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.
Art. 4.-
De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van € 2,50 per aandeel waarop water-link had ingeschreven.
Art. 5.-
De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.
Art. 6.-
De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed.
Art. 7.-
De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig het artikel 423, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.
Art. 8.-
De gemeenteraad besluit, overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot uitbreiding van de aansluiting bij Pidpa in het kader van de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit toe te treden tot het toekomstige compartiment niet-solidaire sanering van Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht te doen.
Art. 9.-
De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.
Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.
Tevens keurt de gemeenteraad de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van onze gemeente zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.
Artikel 10.-
De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.
Art. 11.-
De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.
Art. 12.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.
[1] Een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Vierselse Baan 5, 2280 Grobbendonk en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0204.908.936.
[2] Een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0204.923.881. -
1.e.4
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Water-link ov;
Gelet op het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de gecoördineerde statuten van water-link ov;
Gelet op de oproepingsbrief van 27 april 2023 voor de algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband WATER-LINK, die plaatsvindt op 8 juni 2023 om 16.00 uur in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen.
1. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2022
2. Mededeling van het verslag van de commissaris m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2022
3. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2022
4. Bestemming van het resultaat
5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders
6. Verlenen van kwijting aan de commissaris
7. Varia en mededelingen.
Overwegende het artikel 5 van de gecoördineerde statuten van water-link ov waarin wordt bepaald dat het kapitaal verdeeld is in twee categorieën van aandelen, met name “A-aandelen en B-aandelen”, en de gemeente over 59 A-aandelen en 14 B-aandelen beschikt;
Overwegende het artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat bepaald dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen, die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen;
Overwegende het artikel 28 van de gecoördineerde statuten van water-link ov wordt bepaald dat de leden die als vertegenwoordigers der gemeenten in de algemene vergadering zetelen, rechtstreeks aangewezen worden door de gemeenteraden uit hun leden en dit voor een periode die maximaal 1 legislatuur kan bedragen. Elke gemeente duidt minstens één (1) lid aan. Voor elke begonnen schijf van honderdduizend (100.000) inwoners kan een bijkomend lid aangeduid worden, met een maximum van twee (2) leden;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Koen Vanhees als vertegenwoordiger en het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Water-link die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
Overwegende dat de gemeente meent op basis van deze criteria een nuttige aanduiding te kunnen doen;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link ov van 8 juni 2023 en verleent er goedkeuring aan te alsook aan zijn inhoud:
1. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur met betrekking tot de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2022.
2. Mededeling van het verslag van de commissaris met betrekking tot de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2022.
3. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2022.
4. Bestemming van het resultaat.
5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.
6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.
7. Varia en mededelingen.
Art. 2.-
De afgevaardigde(n) op de algemene vergadering van Water-link ov van 8 juni 2023 of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden, wordt gemandateerd om overeenkomstig bovenstaande beslissingen te stemmen.
Art. 3.-
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing en een kopie van deze beslissing te bezorgen aan Water-link ov, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen. -
1.e.5
Gelet op het feit dat de gemeente voor de activiteit watervoorziening is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa en voor de activiteit riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Water-link;
Voorgenomen transactie
Gelet op de kennisgeving van de bestuursorganen van Pidpa[1] en Water-link om te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen; dat de voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen;
Overwegende dat in het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten; de achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut (Pidpa: rechtspersonenbelasting, Water-link: vennootschapsbelasting). De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: de Water‐Entiteit (het huidige Water-link) en de Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa);
Overwegende dat de Water-Entiteit alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen zal combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en Water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en Water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit (shared services). Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren;
Gelet op het feit dat de duurtijden van Pidpa resp. Water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben (t.e.m. 31 december 2041);
Gelet dat de voorgenomen transactie deels is goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni en september 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen;
Gelet dat momenteel voorzien is dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is;
Procedurele aspecten
Gelet op het feit dat de realisatie van de transactie op hoofdlijnen tot stand zal komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van Water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van Water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit Water-link in de Water-Entiteit (met continuïteit van rechtspersoonlijkheid voor beide verenigingen). De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.
Gelet dat daartoe concreet volgende stappen moeten worden doorlopen:
Water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde
In het kader van de voorgenomen transactie zal Water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waardeovereenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt Water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2.50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten in Pidpa moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa;
Verlenging watervoorzieningsactiviteit Water-link
In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van Water-link op 31 december 2025 zou verstrijken.
Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van Water-link. Op grond van artikel 83 van het decreet van 15 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en de daarin vervatte wijziging van artikel 423, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur, dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich desgevallend in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.
De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering van Water-link worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.
De algemene vergadering van Water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van Water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het decreet Lokaal Bestuur.
Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa
Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.
In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.
In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten totverlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Wat de watervoorzieningsactiviteit betreft, daarover meer onder punt (v) hierna.
Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit
In het kader van de voorgenomen transactie zalWater-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van Water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van
Pidpa behouden blijft. Er is dus continuïteit van rechtspersoonlijkheid bij beide verenigingen (met behoud van ondernemingsnummer).
Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en Water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.
Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en Water-link.
Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.
Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa
Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat Water-link daarvoor de meest geschikte partner is.
Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop (van bedrijfstak) haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan Water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in Water-link in 2023 zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van hetDecreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij Water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van Water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.
Rioleringsgemeenten Water-link treden uit Water-link en treden toe tot Pidpa
De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit riolering, zullen individueel uittreden uit Water-link overeenkomstig de procedure inzake gebiedsuitwisseling zoals voorzien inartikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.
De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.
De steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.
Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is, mede door overname van de lopende beheersovereenkomsten met de overstappende gemeenten door Pidpa. Deze overdracht geschiedt middels addendum aan de beheersovereenkomst die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Watergemeenten Pidpa treden toe tot Water-link
De aandelen in de watervoorzieningsactiviteit Water-link, die Pidpa heeft verkregen ingevolge de overdracht van Pidpa’s watervoorzieningsactiviteit aan Water-link (zoals beschreven onder (v)), zullen slechts voor een zeer beperkte periode worden aanhouden door Pidpa. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in Water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door Water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot Water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van hetdecreet lokaal bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van Water-link.
In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot Water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.
De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit watervoorziening wordt gevraagd om in te stemmen met deze toetreding. Om deze reden besluit de gemeente om deze toetreding goed te keuren, onder opschortende voorwaarde van de inwerkintreding van de transactie.
Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit
Onze gemeente zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze [stad/gemeente] aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien. Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze gemeente als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze stad/gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.
Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit
In het kader van de transactie wenst de gemeente, samen met de andere deelnemers van de
Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.
Overwegende dat, om tot voornoemde transactie te kunnen komen, de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en Water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten dienen te buigen;
Gelet dat Water-link in dit verband een buitengewone algemene vergadering heeft samengeroepen op 5 september 2023 te Antwerpen met volgende agendapunten:
a) de uittreding van Water-link uit Pidpa aan nominale waarde;
b) de partiële vereffening en verlenging van de Water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
c) de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en, voor de goede orde en zover nodig, vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
d) de wijziging van de statuten van Pidpa en Water-link;
e) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van Water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
f) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar Water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
g) de inbreng door Pidpa in Water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in Water-link;
h) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit Water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij Water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
i) de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij Water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
j) de toetreding tot Water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen in Water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa; en
k) het afsluiten van een concessieovereenkomst met Water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij Water-link;
Gelet op het feit dat samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, de gemeente eveneens een kopie ontving van de beschrijvende nota, het verlengingsdossier van Water-link (incl. ondernemingsplan voor de Water-Entiteit), het ontwerp van de uittredingsovereenkomst, de statutenwijzigingen (incl. artikelsgewijze commentaar en een ontwerp van de concessieovereenkomst. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd;
Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek;
Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet lokaal bestuur dat voorziet dat de toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering;
Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging;
Gelet op het artikel 422, eerste lid van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten;
Gelet op het artikel 422, tweede lid van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan;
Gelet op het artikel 423, eerste lid van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten;
Gelet op het artikel 425, eerste lid van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen;
Gelet op het artikel 427 van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd;
Gelet op het artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering;
Gelet op het artikel 41, tweede lid, 4° van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen;
Financiële gevolgen
Ingevolge toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente aanspraak kunnen maken op een vergoedingdie op het moment van de inwerkingtreding is samengesteld als volgt:
- Ingevolge deelname aan het A-compartiment:
o Een forfaitaire onkostenvergoeding per boekjaar ten belope van € 8,25 per inwoner;
o Een forfaitaire onkostenvergoeding per boekjaar ten belope van € 25 per brandkraan op het grondgebied van de gemeente]
- Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding gelijk aan
12 % van de omzet gerealiseerd op de omzet van het water bestemd voor menselijke aanwending aangewend in het Compartiment Productie, Transport en
Industrie (dat wil zeggen geleverd aan industriële klanten en aan andere watermaatschappijen) over het betrokken boekjaar en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Water-link op 5 september 2023 met bijhorende agenda en stukken.
Art. 2.-
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting vanWater-link op 5 september 2023en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
Art. 3.-
De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie goedbestaande uit:
a) de uittreding van Water-link uit Pidpa aan nominale waarde;
b) de partiële vereffening en verlenging van Water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
c) de wijziging van de statuten van Pidpa en Water-link;
d) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van Water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
e) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar Water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
f) de inbreng door Pidpa in Water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in de Vereniging;
g) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit Water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij Water-link voor diens rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
h) de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij Water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
i) de toetreding tot Water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen in Water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa; en
j) het afsluiten van een concessieovereenkomst met Water-link door de deelnemers die aangesloten zijn, waaronder de gemeente of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij Water-link;
k) het afsluiten van een aandeelhoudersovereenkomst tussen de deelnemers in Water-link;
l) (hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd en in deze bijkomende opschortende voorwaarden:
(i) [●]
Art. 4.-
De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van Water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van Water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van € 2,50 per aandeel waarop Water-link had ingeschreven.
Art. 5.-
De gemeenteraad keurt de statutenwijzigingvan Water-link zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.
Art. 6.-
De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Water-gemeenten van Pidpagoed.
Art. 7.-
De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de wateractiviteit van Water-link voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.
Art. 8.-
De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor diens activiteit riolering, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan Pidpa voor wat de riolering betreft.
Art. 9.-
De gemeenteraad keurt de concessieovereenkomst en de aandeelhoudersovereenkomst goed.
Art. 10.-
De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed onder opschortende voorwaarden.
Art. 11.-
De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.
Art. 12.-
Dit besluit heeft de hogervermelde financiële gevolgen.
Art. 13.-
Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen en Water-link, Antwerpsesteenweg 66, 2018 Antwerpen.
[1] Een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Vierselse Baan 5, 2280 Grobbendonk en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0204.908.936.
-
1.e.6
Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iveka;
Gelet op het aangetekend schrijven van 31 maart 2023 waarbij de gemeente werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die op 29 juni 2023 plaatsheeft in “Den Ecyk, Houtum 39 te 2460 Kasterlee ”;
Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 31 maart 2023 overgemaakt werd;
Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van Iveka van 29 juni 2023 volgende agendapunten bevat:
1. Kennisneming verslagen van Iveka van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2022.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Statutaire mededelingen.
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor¬diger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Gelet op het gemeenteraadbesluit van 25 februari 2019 waarbij raadslid Lies Van den Keybus werd aangeduid als vertegenwoordiger en het gemeenteraadbesluit van 31 januari 2022 waarbij raadslid Karin Dekeulener werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Iveka die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 29 juni 2023:
1. Kennisneming verslagen van Iveka van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2022.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Statutaire mededelingen.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 29 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld het artikel 1 van deze beslissing.
Art. 3.-
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van deze be¬slis-singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere¬niging Iveka, ter attentie van het secre¬tariaat via het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be. -
1.e.7
Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA;
Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 31 maart 2023 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op 29 juni 2023 plaatsheeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee;
Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 31 maart 2023 overgemaakt werd;
Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van IKA van 29 juni 2023 volgende agendapunten bevat:
1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Verhoging inbreng aandelen kengetal 5g, 9e en 10
5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2022.
6. Statutaire benoemingen
7. (her)benoeming van een commissaris.
8. Statutaire mededelingen.
Gelet op het artikel 432 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor¬diger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Gelet op het gemeenteraadbesluit van 25 februari 2019 waarbij raadslid Lies Van den Keybus werd aangeduid als vertegenwoordiger en op het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2022 waarbij raadslid Karin Dekeulener werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IKA die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, hecht de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 29 juni 2023:
1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Verhoging inbreng aandelen kengetal 5g, 9e en 10
5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2022.
6. Statutaire benoemingen
7. (her)benoeming van een commissaris.
8. Statutaire mededelingen.
Art. 2 .-
De gemeenteraad beslist om in te tekenen op de verhoging van de inbreng voor:
- 40 aandelen kengetal 5g (Publi-T) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 1 934,00 voor een totale waarde € 77 360,00;
- 11 aandelen kengetal 9e (Storm Zoersel/Zandhoven) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde € 5 500,00;
- 12 aandelen kengetal 10 (Pampero Wind) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde € 6 000,00;
en deze te volstorten met € 88 860,00 beschikbaar op rekening courant en € 0,00 uitkering van reserves IKA;
Art. 3 .-
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 29 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art. 4.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat via het e mailadres lieven.ex@fluvius.be . -
1.e.8
Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij de intergemeentelijke vereniging Pontes;
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de uitnodiging voor de algemene vergadering van Pontes op 15 juni 2023; dat het een gewone algemene vergadering betreft waarop de goedkeuring van de jaarrekening en het jaarverslag staan geagendeerd.
Gelet op het ontwerp van agenda, besluit en bijlagen;
Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van Pontes van 15 juni 2023 de volgende agendapunten bevat:
1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 – goedkeuring.
2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling – goedkeuring.
3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 – goedkeuring.
4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 – aktename.
5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 – goedkeuring.
6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris – goedkeuring.
7. Varia en rondvraag.
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 waarbij raadslid Gilles Delcroix als vertegenwoordiger en raadslid Anita Van den Poel als plaatsvervangend vertegenwoordiger werden aangeduid om deel te nemen aan de zitting van alle algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Pontes die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging Pontes van 15 juni 2023 goed.
Deze agenda ziet er als volgt uit:
1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 – goedkeuring.
2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling – goedkeuring.
3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 – goedkeuring.
4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 – aktename.
5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 – goedkeuring.
6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris – goedkeuring.
7. Varia en rondvraag.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de gewone algemene vergadering van Pontes op 15 juni 2023 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.
Art. 3.-
Een kopie van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging Pontes (Jules Moretuslei 2 te 2610 Antwerpen-Wilrijk). -
1.e.9
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 waarbij de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu en veiligheid verleden werd; dat op 19 december 2003 de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid verscheen in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad;
Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 met betrekking tot de goedkeuring van de oprichting en de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 waarbij de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd werd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder het nummer 07120366;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 betreffende de statutenwijziging van IGEAN milieu en veiligheid, bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 houdende de goedkeuring van de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN milieu en veiligheid tot 21 juni 2034; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktobet 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 waarbij de statutenwijziging van IGEAN milieu en veiligheid werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de algemene vergadering van 28 juni 2019 waarbij de statutenwijziging van IGEAN Milieu en Veiligheid werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op de algemene vergadering van 25 juni 2021 waarbij de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid werd goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op het feit dat de gemeente lid is van bij IGEAN Milieu en Veiligheid;
Gelet op het artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu en veiligheid waarin wordt bepaald dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt; dat op deze vergadering de jaarrekening wordt vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 26 april 2023 waarbij deze haar goedkeuring gehecht heeft aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022; de jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor;
Gelet op het artikel 28 van de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid dat bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt;
Overwegende dat een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en in aantal beperkt blijft tot het aantal doelstellingen; dat enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling vertegenwoordigd zijn in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling;
Overwegende dat het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers;
Overwegende dat het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité;
Gelet op het feit dat de heer Karel Van Elshocht als schepen van leefmilieu in de gemeente Kontich werd vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans en in die functie deel uitmaakt van het adviescomité milieu;
Gelet op het feit dat de heer Karel Van Elshocht als lid van het adviescomité veiligheid voor de gemeente Kontich, het OCMW Kontich en het AGB Kontich eveneens werd vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans;
Gelet op het feit dat mevrouw Brigitte Vermeulen-Goris door het WoonZorgNetwerk Edegem wordt voorgedragen als lid van het adviescomité veiligheid;
Overwegende dat de benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering;
Gelet op het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16.03.2023 waarbij wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN milieu & veiligheid;
Overwegende dat - in uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN - de vraag tot toetreding ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de algemene vergadering;
Gelet op het artikel 11 van de statuten van IGEAN dat stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers; dat de algemene vergadering tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden, bepaalt en tevens welk bedrag moet gestort worden;
Gelet op het feit dat naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen worden toegekend, elk met een waarde van € 12,50 of een totaal bedrag van € 62,50 per deelnemer en dat dit bedrag volledig moet geplaatst en volstort worden;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 26 april 2023 om de jaarvergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem;
Gelet op de vaststelling van de dagorde als volgt:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
5. Benoemen van leden adviescomités
6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom;
Gelet op het schrijven van IGEAN milieu en veiligheid van 27 april 2023 waarbij de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023 aan alle deelnemers werd bezorgd;
Gelet op de volgende documenten die via het infonet ter beschikking gesteld werden van de deelnemers:
1. uittreksels uit de beslissingen van de 171ste raad van bestuur van 26 april 2023
2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Wies Peeters als vertegenwoordiger en op het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IGEAN milieu en veiligheid die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
Gelet op de statuten van IGEAN milieu en veiligheid;
Gelet op de toelichting en bespreking van het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 op de raad van bestuur van 26 april 2023;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN Milieu & Veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op vrijdag 22 juni 2023 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
5. Benoemen van leden adviescomités
6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN Milieu en Veiligheid van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Art. 3.-
Twee kopieën van deze gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN Milieu en Veiligheid worden bezorgd. -
1.e.10
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het K.B. van 3 januari 1969 over de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 houdende de omvorming van IGEAN cv tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003;
Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 waarbij de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging werden goedgekeurd;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 betreffende de goedkeuring van de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 betreffende de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening, bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 houdende de goedkeuring van de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding;
Gelet op de algemene vergadering van 28 juni 2019 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op de algemene vergadering van 19 juni 2020 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering werd goedgekeurd; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op de algemene vergadering van 25 juni 2021 waarbij de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening werd goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen; dat dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen;
Gelet op het feit dat de gemeente lid is van bij IGEAN dienstverlening;
Gelet op het artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening waarin wordt bepaald dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt; dat op deze vergadering de jaarrekening wordt vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 26 april 2023 waarbij deze haar goedkeuring gehecht heeft aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022; de jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor;
Gelet op het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16 maart 2023 waarbij wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN dienstverlening;
Overwegende dat in uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN, de vraag tot toetreding ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de algemene vergadering.
Gelet op het artikel 11 van de statuten van IGEAN dat stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die geplaatst moeten worden door de deelnemers; dat de algemene vergadering tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden, bepaalt en tevens welk bedrag moet gestort worden;
Overwegende dat naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen worden toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer;
Gelet op het feit dat dit bedrag volledig moet geplaatst en volstort worden;
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 26 april 2023 om de jaarvergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem;
Gelet op de vaststelling van de dagorde als volgt:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom;
Gelet op het schrijven van IGEAN dienstverlening van 27 april 2023 waarbij de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023 aan alle deelnemers werd bezorgd;
Gelet op de volgende documenten die via het infonet ter beschikking gesteld werden van de deelnemers:
1. uittreksels uit de beslissingen van de 471ste raad van bestuur van 26 april 2023
2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Wies Peeters als vertegenwoordiger en op het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 met betrekking tot de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening die georganiseerd worden tot en met 31 december 2024;
Gelet op de statuten van IGEAN dienstverlening;
Gelet op de toelichting en bespreking van het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 op de raad van bestuur van 26 april 2023;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22 juni 2022 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom;
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 24 juni 2022 deel te nemen aan de bespreking over de in het artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Art. 3.-
Twee kopieën van deze gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd. -
1.e.11
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging CIPAL;
Gelet op de statuten van CIPAL;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 over de aanduiding van raadslid Inga Verhaert als vertegenwoordiger van de gemeente en het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 inzake de aanduiding van raadslid Johan Cassimon als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van CIPAL;
Gelet op de oproeping tot de algemene vergadering van CIPAL van 22 juni 2023 met de volgende agendapunten:
1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s).
2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022.
3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022.
4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022.
5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022.
6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022.
7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering.
8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
Gelet op de documenten en de toelichtende nota van CIPAL betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering;
Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van CIPAL;
Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;
BESLUIT
met 21 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs met 2 onthoudingen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota keurt de gemeenteraad de agendapunten van de algemene vergadering van CIPAL van 22 juni 2023 goed.
Art. 2.-
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van CIPAL van 22 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Art. 3.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan CIPAL. -
1.fGoedkeuring van het verslag
-
1.f.1
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verslag van de vergadering van 24 april 2023 van de gemeenteraad goed te keuren.
BESLUIT
met 23 ja-stemmen van Clarisse De Rydt, Johan Cassimon, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Karin Dekeulener, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Stephanie Devos, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Hanne Beyers, Stefanie Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Enig artikel.-
Het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 24 april 2023 wordt goedgekeurd. -
1.gAangevraagd agendapunt
-
1.g.1
De voorzitter zegt dat raadslid Johan Cassimon (Open VLD) het aangevraagde agendapunt op woensdagavond 16 mei 2023 heeft verstuurd. De diensten waren op dat moment reeds gesloten omwille van het Hemelvaartsweekend. Hierdoor kon er geen intern overleg gebeuren. De voorzitter stelt voor om dit agendapunt te behandelen op de gemeenteraad van 19 juni 2023. De aanwezigen gaan hiermee unaniem akkoord.
-
1.h
Namens Open VLD
1. Raadslid Johan Cassimon (Open VLD) vraagt of er een stand van zaken kan worden gegeven omtrent het ‘Denk mee voor Kalmthout’-project.
De voorzitter zegt volgende week hierover samen te zitten. De bedoeling is om dit voor de zomer opnieuw te lanceren met een uitwerking na de zomer.
2. Enkele weken geleden las raadslid Johan Cassimon (Open VLD) een artikel in de krant over de werken op lijn 12 en de hinder die daarmee gepaard gaat. Schepen voor mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V) fulmineerde daarin over de communicatie van Infrabel en NMBS. Het was de derde keer dat er een bericht omtrent werken ontvangen werd. Als hij dat leest, vraagt hij zich af: ‘Als er zo'n bericht binnenkomt, wordt er dan niet gepolst of er nog werken gepland zijn?’ Is de schepen, in zijn hoedanigheid als nationaal mobiliteitsexpert van de CD&V, niet op de hoogte van de planning van de werken van onze nationale treinmaatschappij? Is Infrabel niet op de hoogte van de planning van die werken? Ondertussen gaat de algemene dienstverlening van de NMBS jaar na jaar achteruit. In de beheersovereenkomst hoort hij dat de NMBS meer treinen wil aanbieden. Raadslid Cassimon (Open VLD) vreest echter het ergste. Er is nood aan treinen die effectief rijden, niet aan verhoging van het aantal papieren treinen die toch niet opduiken in de stiptheidscijfers. Wat is de appreciatie van de schepen over de nieuwe beheersovereenkomst? Gaat die de situatie verbeteren? Wat is er nodig om van de trein in Kalmthout opnieuw een succes te maken?
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat er veel protest was tegenover de derde reeks werkzaamheden tijdens de weekends. Hij was niet op de hoogte van deze derde reeks. Het was ook niet aan hem om te informeren naar eventuele werken. Voor de eerste reeks werken kon begrip opgebracht worden. Dit gold nog voor de tweede reeks werken, denkende dat er nog kleine aanpassingen dienden te gebeuren. Naar aanleiding van de derde reeks werken nam schepen Van den Bergh (CD&V) contact op om zijn ongenoegen duidelijk te maken. De openbare dienstcontracten werden opgemaakt voor tien jaar en goedgekeurd, ook door Open VLD. Hierin werden ambities naar dienstverlening opgenomen. Het gaat dan niet enkel over extra treinen maar ook over infrastructuur en de robuustheid ervan. Er zijn ook doelstellingen naar stiptheid. Hier tegenover staan bedragen die de overheid ter beschikking stelt aan Infrabel en NMBS, zowel operationeel als naar investeringen toe. Het zijn een hele reeks bepalingen die een ambitie vastleggen voor de komende tien jaar waar hij wel kan achter staan. Het staat echter vast dat de NMBS vandaag de dag faalt. Regelmatige treinreizigers kunnen beamen dat het niet goed gaat met de NMBS de laatste jaren. Tot 2019 was er een verbetering. 2020 zorgde met de komst van Corona voor een terugval in de financiële resultaten. Hierdoor kwamen er operationele problemen. Men kampt ook met personeelsproblemen waardoor de tweede S-trein enkel tijdens de ochtend- en avondspits rijdt maar niet structureel elk uur wat wel de bedoeling is. In principe zou er sinds december 2022 een tweede trein bijgekomen zijn op zaterdag maar dit werd met een jaar uitgesteld. Men maakt zich sterk dat het zal verbeteren maar dit is vandaag nog niet het geval. Het is goed dat er vanuit gemeentebesturen het signaal wordt gegeven over de gebrekkige dienstverlening.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) vraagt of het klopt dat er komend weekend geen treinen rijden op lijn 12. Hoe zal de vervangbus rijden met de afgesloten Kapellensteenweg door de Straatfeesten? Wordt dit voldoende gecommuniceerd? Ze hoort vaak dat mensen tevergeefs staan te wachten op een bus die niet komt.
De voorzitter zegt dat de communicatie door de NMBS een mail naar hem en schepen Van den Bergh (CD&V) is met een mededeling. Niet de vraag over wat men van de werkzaamheden vindt. Uiteraard was er verontwaardiging over de derde reeks werken. Er is begrip voor werken maar het is te veel en te kort na elkaar. De discussie kan niet gewonnen worden maar de treinreiziger staat de laatste tijd vaak in de kou. Schepen Van den Bergh (CD&V) gaf deze boodschap duidelijk mee.
-
2
Nihil.