- Locatie
Digitaal
- Voorzitter
- Lukas Jacobs
- Toelichting
-
Publicatiedatum: 4 februari 2022.
Agendapunten
-
0
Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter; S. Lathouwers, J. Van den Bergh, J. Oerlemans, S. Hoppenbrouwers, M. De Bock, schepenen; K. Vanhees, H. De Schepper, M. Aerts, L. Peeters, D. Van Aert, I. Verhaert, J. Duerloo, S. Van Looveren, C. De Roeve, H. Beyers, D. Beyers, L. Van den Keybus, G. Delcroix, A. Van der Poel, I. Bosmans, S. Devos, S. Van Heybeeck, L. Van Looveren, raadsleden ;
V. Gabriels, algemeen directeur.
Verontschuldigd: C. De Rydt, raadslid. -
1OPENBARE ZITTING
-
1.aAutonoom Gemeentebedrijf Kalmthout.
-
1.a.1
De voorzitter geeft het woord aan schepen van financiën Maarten De Bock (CD&V).
Schepen De Bock (CD&V) geeft kort een aantal cijfers mee voor het meerjarenplan. Wat 2021 wat de budgetwijzigingen betreft, hebben we 37,5 miljoen euro ontvangsten en 35,4 miljoen euro uitgaven. Dat is dus een positieve exploitatiesaldo van 2,1 miljoen euro. We hebben een investeringssaldo van -4 miljoen euro met uitgaven aan de investeringskant van 5,5 miljoen euro en ontvangsten van 1,5 miljoen euro. De exploitatie en investeringen samen geeft een saldo van -1,9 miljoen euro. Rekening houdend met het gecumuleerde budgettaire resultaat van het vorige jaar, wat 12,7 miljoen euro betrof, komen we in 2021 uit op 10,2 miljoen euro.
Voor 2022 hebben we een exploitatiesaldo voor 37,5 miljoen euro ontvangsten en 35,8 miljoen euro uitgaven. Wat betreft de investeringen zijn de uitgaven gebudgetteerd op 13 miljoen euro en de ontvangsten op 5,3 miljoen euro. Dat geeft een saldo van -7,7 miljoen euro. Rekening houdend met het budgettaire resultaat van het vorige jaar eindigen we op een saldo van 4,5 miljoen euro.
We landen in 2025 met een positief resultaat van 1,8 miljoen euro. Elk jaar moet het budgettair beschikbaar resultaat positief zijn, wat hier duidelijk het geval is. Ook de autofinancieringsmarge moet op het einde van de legislatuur positief zijn. Die is duidelijk positief met 1,9 miljoen euro. Hij geeft ook hier in de gemeenteraad mee dat we in de aangepaste meerjarenplanning ook een aantal leningen voorzien. In 2020 en 2021 is dat nog 0 euro dat er voorzien is aan leningen. In 2022 is er 1 miljoen euro voorzien een leningen en in 2023 5,5 miljoen euro. Dat heeft hij ook gezegd tijdens de commissievergadering. 2023 en 2024 zijn, wat betreft de investeringen, twee grote jaren door 2 grote projecten die eerder toevallig samenvallen. Dat maakt dat we in 2023 wellicht meer moeten gaan lenen en in 2024 terug 1 miljoen euro. In 2025 zijn er opnieuw geen leningen ingeschreven. De tijd zal uitwijzen hoeveel we in 2023 effectief zullen moeten voorzien maar daar zullen we op het einde van 2022 al een beter zicht op hebben.
Raadslid Koen Vanhees (Vlaams Belang) zegt dat de cijfers al wat werden toegelicht op de commissie en hij heeft die thuis verder bekeken. In de nieuwe vorm van begroting wordt ten opzichte van die van vorige eeuw het ganse meerjarenplan in het begin van de legislatuur opgemaakt, waarin er dan wordt geschoven opdat de resultaten positief eindigen. Dat is niet meer dan normaal. Als we gaan kijken voor het huidige jaar dan zien we toch een 3-tal belangrijke punten in de richting van 2022. Eén daarvan is de COVID-19 pandemie die toch langer blijft meespelen dan werd gedacht. Dan is er nog het doorschuiven van projecten van 2021 naar 2022, ook mede door COVID-19. Vervolgens zijn er de 2 leningen die aangegaan moeten worden voor 2 projecten die zo’n 25% duurder uitvallen dan initieel voorzien. Die 2 projecten zijn de turnzaal en het gemeentehuis.
Het raadslid heeft een aantal concrete vragen. Met betrekking tot de personeelsuitgaven heeft hij gezien dat er een verhoging van 3% voorzien is vanwege de 2de pensioenpijler. Hij vraagt of er rekening werd gehouden met de 2 indexeringen die nog zullen volgen in december 2021 en in augustus van volgend jaar.
Zijn tweede vraag gaat over het politiekantoor. Er zou deze legislatuur een nieuw gebouw komen. Hij vroeg hier ook al naar tijdens de gemeenteraad van september en kreeg toen het antwoord dat er in december meer duidelijkheid over zou komen. Hij wilt weten of er plannen op tafel komen te liggen rond een nieuw politiebureau richting de komende jaren.
Vervolgens heeft hij een vraag over het station van Heide. Hierover stelde hij in een vorige gemeenteraad ook al een vraag naar aanleiding van de sluiting ervan. Er werd toen gezegd dat de horeca een groot deel overneemt van het gedeelte dat gesloten wordt en dat er ook een deel gebruikt zal worden door socio-culturele verenigingen. Twee weken geleden vernam hij uit directe bron dat die overname door de horeca nog niet 100% is. Er zouden nog allerlei zaken overlegd moeten worden. Dat is ondertussen al twee weken geleden en dus is misschien daar ondertussen al iets in veranderd. Zijn vraag is of er ergens een plan B klaarligt als het toch niet moest doorgaan. Hij vraagt of de gemeente iets kan doen om tegen te gaan dat tegen eventuele leegstand want dat zou een slechte zaak zijn.
Vervolgens heeft het raadslid nog een vraag over het betaalbaar wonen in Kalmthout. Als we naar de prijzen van de huizen kijken, zien we dat we in Kalmthout procentueel hoger zitten dan in de provincie Antwerpen en hoger dan het Vlaams landsgedeelte. Er wordt 65.000 euro voorzien voor de stationsomgeving Kalmthout. Er was een uitstel gekomen met betrekking tot sanering en de COVID-19 pandemie. Als de stationsomgeving Kalmthout ter sprake zou komen want dat is eigendom van de gemeente, en bovendien ook woongebied, kunnen we dan daar iets voorzien voor de jonge Kalmthoutenaar die vragen om betaalbare woningen of toch daarin op één of ander manier bijdragen als gemeente?
Als laatste vraagt raadslid Vanhees (Vlaams Belang) of er budgetten voorzien zijn voor de introductie van de gele brooddoos.
De voorzitter geeft het woord aan algemeen directeur Vincent Gabriels voor een toelichting rond de indexering voor personeelsuitgaven.
Algemeen directeur Vincent Gabriels zegt dat de eerste indexering voorzien is, maar dat de tweede indexering pas recent naar voren is gekomen dus dat zal later bij de budgetwijziging aan bod komen.
De voorzitter zegt over het politiekantoor dat momenteel 3 kandidaten werden geselecteerd. We zijn nog in afwachting van het verdere verloop van de administratieve procedure. In verband met het station van Heide, is de horecaondernemer in overleg met de NMBS en dat verloopt goed. De punten staan inderdaad nog niet allemaal genoteerd in de overeenkomst maar we hebben geen plan B omdat we niet verwachten dat dat spaak gaat lopen. Stel dat het toch fout loopt, wat hij ten zeerste betwijfelt, dan is het niet aan de gemeente. We hebben er goede hoop op dat Heide Statie daar zal kunnen uitbreiden.
Wat betreft de stationsomgeving Kalmthout, geeft de voorzitter aan dat hij voorstander is om sociale woningen te voorzien maar dat moet passen binnen het masterplan dat nog opgemaakt moet worden voor die ganse omgeving.
In verband met de gele doos vraagt de voorzitter aan adjunct-algemeendirecteur Greet Buysen of daar al cijfers rond bekend zijn.
Adjunct-algemeendirecteur Greef Buysen legt uit dat we met de gele doos eerst in een proefproject gestapt waren met een groep verpleegkundigen die dat uitgeprobeerd hebben. De evaluatie ervan is intussen gebeurd. Het werd in alle 5 gemeenten van de eerstelijnszone goedgekeurd om dat proefproject nu effectief om te zetten in een project voor iedereen. Dat wordt nu uitgerold. Ze zegt dat er begin januari 2022 een vergadering over is gepland. De bedoeling was initieel om die gele dozen te verdelen via de apothekers maar gezien de COVID-19 pandemie hebben de apothekers aangegeven dat het niet het moment is om daar nu de focus op te leggen. Dan is er beslist om dat via dienstencentra en dorpshuizen te verdelen. Ook dat is in kaart gebracht vanuit de verschillende gemeenten. De dozen zijn besteld, de ontwerpen en opdruk zijn gebeurd, maar het uitrollen naar de ganse gemeenten, dat moet vanaf begin volgend jaar gebeuren. Op budgettair vlak is dat voorzien onder het zorg strategisch plan. Die budgetten hebben alleen betrekking op de aankoop van de dozen en dat is voorzien.
Raadslid Gilles Delcroix (N-VA) heeft 3 vragen. De eerste vraag gaat over de turnhal. Hij zegt dat de raming hiervan gemaakt was voor een bedrag van 3,67 miljoen euro en dat werd nu opgetrokken naar 5,4 miljoen euro. Dat betekent een extra inbreng vanuit de gemeente van een kleine 2 miljoen euro. Hij vraagt hier een extra woordje uitleg over. Diezelfde vraag stelt hij over het gemeentehuis, waar een meerkost van 2 miljoen euro voorzien is. Vervolgens heeft hij een vraag die betrekking heeft op het coronavirus. Hij zegt dat sommige posten de ontvangsten van de uitgaven overstijgen en vraagt wat er met die subsidies gebeurd is.
De voorzitter geeft het woord aan schepen De Bock (CD&V) voor de toelichting van de stand van zaken van de turnhal.
Schepen De Bock (CD&V) zegt dat de initiële raming voor de turnhal dateert van 2013. Dat is al wat jaren geleden. Toen was het programma nog niet zo concreet en was dat nog niet zoals vandaag. Er was nog geen gedetailleerd overleg geweest om dat programma in te vullen. Dat is de eerste reden van het grote verschil. Een tweede reden is dat de prijzen van bouwmaterialen ondertussen gestegen zijn ten opzichte van 2013. We zijn ook in die periode van 2013 tot nu tot andere inzichten gekomen. Er zijn werken bijgekomen die voor ons toen nog niet duidelijk waren, zoals bijvoorbeeld het afgraven en verwijderen van de grond van dat crossparcours. Er zijn plannen in de maak om dat parcours te verleggen naar Diesterweg. Die kosten zaten er in 2013 nog niet in omdat dat parcours er toen nog niet lag. Dat was er uiteindelijk toevallig gekomen omdat we nog geen concrete plannen hadden voor een turnhal en we nog grond over hadden. Om die kosten toen niet te maken en omdat er een wens was vanuit de jeugd om een crossparcours aan te leggen, werd het parcours daar aangelegd.
Schepen De Bock (CD&V) zegt dat er ook bronbemaling voorzien moet worden wat we in 2013 nog niet wisten. Er moeten bodemonderzoeken en grondproeven gebeuren. De bepalingen van het RUP hebben er ook voor gezorgd dat de afwerking van de betonnen panelen geen industriële look mogen hebben maar dat het een mooi toonbaar gebouw moet worden. Dat is niet meer dan normaal maar dat zorgt ook voor een meerprijs. We gaan ook bijkomende regenwaterbuffering doen. Qua stabiliteit zijn er ook onderzoeken gebeurd waaruit bleek dat er een bepaalde fundering nodig was. Men zal daar werken met geschroefde palen, wat ook een meerkost met zich meebrengt.
Langs de andere kant, hebben we ook geprobeerd de financiële belasting aan de kant van het gemeentebestuur wat te verlagen. We gaan dat op twee manieren doen.
Enerzijds zal er een serieuze inbreng zijn van de 2 turnverenigingen samen. Zij hebben plannen om als één gefusioneerde turnvereniging naar die nieuwe turnhal over te stappen en zij gaan een inbreng doen van 1,65 miljoen euro. Dat zie je vandaag niet in de cijfers omdat dat over een langere termijn zal gebeuren. Dat moeten we nog met hen vastleggen en dat zal waarschijnlijk tussen de 25 en 30 jaar zijn. Zij zullen dus op een langere termijn een terugbetaling doen. Dat is veel geld maar we hebben met hen afgesproken dat zij op die manier 100% van de kosten dragen van de slaapvertrekken, de horecavoorzieningen en de inrichting van de turnhal. Met de inrichting van de turnhal bedoelen we zowel de vaste als de losse toestellen en dat gaat toch over een bedrag van 0,5 miljoen euro. Verder hebben we in de berekening rekening gehouden met de 70/30 regel en dragen zij 30% van de totale bouwkost bij, weliswaar gespreid en terugbetaald over een langere periode.
Een andere manier om de financiële belasting een stuk naar beneden te halen, zijn de subsidies. De sportdienst heeft samen met de 2 turnverenigingen een heel goed subsidiedossier ingediend. Er werden bij de Vlaamse overheid 50 dossiers ingediend en wij stond met 78% op de 8ste plaats in Vlaanderen en halen daarmee 913.000 euro aan subsidies binnen.
Dan is er nog een derde manier om de factuur een stuk te verlichten. In 2019 is er een nieuwe en veel eenvoudigere regeling gekomen wat betreft Autonome Gemeentebedrijven en onroerende verhuur. Toen de fiscus bij ons een controle heeft gedaan, hebben wij dat bij hen afgetoetst en zij hebben daar mondeling al mee ingestemd dat als we in de toekomst gebruik maken van die nieuwe regeling, dat geen enkel probleem zal geven. Dat zal betekenen dat we 870.000 euro aan BTW kunnen recupereren. Zoals raadslid Gilles Delcroix zelf al aanhaalde, betekent dat dat we een netto inbreng hebben van ongeveer 2 miljoen euro.
De voorzitter geeft het woord aan schepen van openbare werken Jan Oerlemans (CD&V) voor de stand van zaken over het gemeentehuis.
Schepen Oerlemans (CD&V) zegt dat de stijging van de prijzen voor het nieuwe gemeentehuis ongeveer dezelfde redenen hebben die schepen De Bock (CD&V) aanhaalde. Het budget dat voorzien werd voor de bouw is ook al van enkele jaren geleden. Toen werd er 6,4 miljoen euro voorzien, waarvan 5 miljoen euro voor de bouw, 1 miljoen euro voor de buitenaanleg en 360.000 euro voor het ontwerp. Dat was een initiële raming. Nu komen we op 6,4 miljoen euro voor de bouw, 1 miljoen euro voor de buitenaanleg en 1 miljoen euro voor het ontwerp.
Die budgetverhoging heeft ook te maken met de prijzen van de bouwmaterialen die gestegen zijn en door de indexatie. Er is ook een vergroting van de bebouwbare oppervlakte van de kantoren voorzien. De kantoorindeling was voorzien op gewone wanden en dat is nu met glazen scheidingswanden. Er zijn meer regelingstechnieken, een duurdere gevelisolatie, een hogere kost voor de klimaatbeheersing en de luchtwaterpomp. Hij zegt dat de fundering ook de grote kost is geworden. Zoals schepen De Bock (CD&V) aanhaalde voor de turnhal, worden ook hier schroefpalen gebruikt en wordt het niet onderkelderd. Dat werd enkele jaren allemaal niet voorzien. Dus alles op een rijtje, zijnde de indexatie, het materiaal, het aanpassen van het ontwerp, het atrium, de kantoorindeling, de technieken, de gevelisolatie, de geothermie, de speciale fundering en het ereloon dat nu 12% is in plaats van 7% maakt dat we nu op een stijging komen van 1.963.000 euro. Dat is de stijging van de bouwkost, dus dat brengt ook een verhoging van de ontwerpkost met zich mee.
De voorzitter gaat over naar de volgende vraag die raadslid Gilles Delcroix (N-VA) stelde over dat bij sommige budgetposten de ontvangsten de uitgaven overstijgen. Hij legt uit dat er nooit meer ontvangen zal worden dan dat er wordt uitgegeven voor corona. De subsidies zullen nooit de uitgaven overstijgen maar sommige uitgaven zullen pas in 2022 gebeuren. Dat is de reden dat er momenteel op sommige posten rare conclusies getrokken kunnen worden.
Raadslid Sigrid Van Heybeeck (N-VA) zegt dat er jaarlijks een budget van 100.000 euro voorzien wordt voor bosontwikkeling. Ze vraagt wat er met de 400.000 euro verspreid over 4 jaar gaat gebeuren voor de bosontwikkeling. Ook in aankoop van kunstwerken zal er de komende jaren geïnvesteerd worden. Ze vraagt wat er concreet gedaan zal worden. Verder vraagt ze wat de voortgang is in verband met de sociale huurwoningen in Kalmthout.
De voorzitter geeft het woord aan schepen van milieu Silke Lathouwers (CD&V).
Schepen Lathouwers (CD&V) zegt dat we als gemeente onze schouders onder het klimaatpact willen zetten en voorzien in meer groen.
Doorheen de jaren worden we meer en meer geconfronteerd met kappingen. Dat gebeurt één op één als compensatie maar dat is niet voldoende. We willen daar als gemeente nog verder in gaan en daarom hebben we een actieplan waarbij we samenwerken met Agentschap Natuur en Bos, maar ook met de bosgroepen. Het is belangrijk dat we dat samen kunnen doen.
De eerste actie is om de straatbomen die er al zijn, goed te onderhouden. Daarvoor werken we samen met erkende boomdeskundigen die dat ook mee controleren als er beschadigingen aan bomen zijn. Zodoende kunnen we die beschadigde bomen vervangen. De tweede actie houdt in dat we meer straatbomen willen aanplanten. Ze zegt dat we dit najaar al 150 extra bomen hebben aangeplant en dat we dat de volgende jaren nog meer gaan doen. Zij zegt dat er een aanzienlijk bedrag in het budget werd opgenomen. Ze licht toe dat we als gemeente voor een boom tussen 100 en 250 euro betalen omdat we bomen met een voldoende grootte van stamomtrek willen. Als die bomen dan door derden worden aangeplant en dus niet door de gemeente zelf, betalen we daar 300 à 400 euro voor per boom. Dat is al een eerste indicatie die zij kan meegeven over de bedragen.
Nog een andere actie, zijn de kleine landschapselementen waarop we in ruilverkavelingen meer gaan inzetten. Volgend jaar gaan er 570 stuks bosplantsoen geplant worden en dat kost 10 euro per plant. Ook willen we privéeigenaars meer stimuleren voor het planten van bomen, planten en hagen op hun eigendommen. Daarvoor hebben we de ‘Behaag je haag’ actie van Natuurpunt en ook de 1000 bomen actie van IGEAN die elke 2 jaar wordt georganiseerd. Dus ook daar willen we mensen meer aanzetten tot planten van groen op hun eigendommen en de mensen leiden naar subsidies. Zowel via Vlaanderen als in de vergunningen nemen we dat altijd op om mensen te stimuleren om hun percelen meer te bebossen.
Vervolgens willen we op de gemeentegronden, als daar nog restgronden zijn, ook nog zelf verder aanplanten. In het geboortebos komen er jaarlijks een 200-tal bomen bij, maar dat willen we nog uitbreiden met bosplantacties. Verder hebben we nog de zone Bosduin waar een bosbeheerplan voor bestaat waar we ook nog meer bomen willen planten. Het terrein in Diesterweg is langs de buitenkant al beplant met bomen voor enkele meters maar dat willen we uitbreiden zodat dat breder wordt. Op die manier kan het ook een speelbos worden. Voor het park van het Strijbosbof willen we ook verder bekijken hoe we dat meer bos kunnen maken.
Verder willen we kijken of er nog restgronden zijn die moeilijk verkocht geraken die we dan als gemeente kunnen kopen om daar bomen op te zetten. We kunnen namelijk gebruikmaken van Vlaamse subsidies voor de aankoop van gronden.
Het is een hele uitdaging maar we denken dat we dat gaan kunnen. We zetten er zeker onze schouders onder. Ook de diensten zijn er volledig in mee. Voor het aanplanten van bos zitten we met een aanzienlijk aantal bomen die geplant moeten worden. Een punt dat we zeker ook moeten opvolgen is het uitvallen van bomen door droogte. We denken dat het belangrijk is dat er hier meer op wordt ingezet en vandaar dat er zo’n aanzienlijke budgetten zijn opgenomen voor de bosontwikkeling.
Schepen Lathouwers (CD&V) geeft vervolgens meer uitleg over de budgetten die voorzien zijn voor kunstwerken. Ze zegt dat beeldhouwer Raf Thys in 2022 een beeld gaat maken dat “Heldin” genoemd zal worden. Dat beeld gaat over de heldinnen in WOI en dat gaat een levensgroot standbeeld worden en dat komt op een bedrag van 40.000 euro uit. Dat is de reden dat er volgend jaar zo’n hoog bedrag wordt voorzien. Verder zegt zij dat we ook een kunstwerk willen plaatsen aan de smidse in Nieuwmoer. De smid is intussen overleden maar tijdens Open Monumentendag was daar heel veel interesse voor en waren er veel mensen komen kijken. Ze legt uit dat dat elk jaar wat meer zal zijn. Afgelopen jaar vond er een symposium plaats in Essen en we weten al dat die in 2023 in Kalmthout georganiseerd zal worden en daarom hebben we daar ook al een budget voor voorzien.
De voorzitter zegt dat schepen voor ruimtelijke planning Jef Van den Bergh (CD&V) iets meer kan zeggen over de stand van zaken naar realisaties inzake sociale huurwoningen.
Schepen Van den Bergh (CD&V) legt uit dat we een bindend sociaal objectief hebben en dat gaat over zowel sociale koopwoningen als sociale huurwoningen. Qua koopwoningen zitten we goed en zelfs ver over het objectief. Hij zegt dat we op basis van cijfers goed zitten maar langs de andere kant weten we allemaal dat het een uitdaging is om in Kalmthout te blijven wonen. Hij denkt dat het dus goed is dat we blijven inzetten, ook op sociale koopwoningen.
Wat de sociale huurwoningen betreft, zijn we er nog niet. De doelstelling van het bindend sociaal objectief is om te komen tot 162 sociale huurwoningen tegen 2025 in Kalmthout. Als we alle concreet geplande woningen erbij rekenen en dat gaat dan vooral over de Zoete Dreef en het woonuitbreidingsgebied Nieuwmoer fase 1, omdat deze projecten realistisch gezien nog voor 2025 klaar zullen zijn, dan komen we aan 148 sociale huurwoningen. Eigenlijk zijn er dan nog 14 woningen te gaan. Hij zegt dat er nog een aantal pistes en dossiers lopende zijn. Zo wijst hij bijvoorbeeld naar het woonuitbreidingsgebied in Achterbroek alhoewel er een groot vraagteken bij staat over hoe snel dat zal kunnen. Ook Kerkeneind-Oost zal nog wat tijd vragen.
Voor de stationsomgeving Kalmthout waar raadslid Vanhees (Vlaams Belang) daarnet ook al naar verwees, zullen we van start gaan met een masterplan. Woningbouw voor 2025 zal dus niet evident zijn. De woningbouw in de Warandelei was een concreet project maar daar zijn we op regelgeving gebotst waardoor dat project on hold staat.
Waar we nog wel potentieel inzien, is de bewustmaking bij projectontwikkelaars en dergelijke. Daar zetten we ook op in. We werken ook nauw samen met het Sociaal Verhuurkantoor. Als zij meegerekend kunnen worden in de realisatie van het sociaal bindend objectief en daar nog kunnen groeien, zou dat ons ook vooruit helpen. Momenteel hebben we binnen het SVK 19 sociale huurwoningen maar hij dacht dat het er ondertussen al 21 waren. Het blijft hoe dan ook een uitdaging. De termijnen nemen vaak ook meer tijd in beslag dan we hoopten. Wat de Zoete Dreef betreft, lijkt het erop dat we in het voorjaar van 2022 effectief met de eerste bouwwerken zullen kunnen starten.
Raadslid Sigrid Van Heybeeck (N-VA) stelt vast dat er nog werk aan de winkel is.
Raadslid Anita Van Der Poel (N-VA) zegt dat er bij de huur van onroerend goed er in totaal 299.700 euro is bijgekomen. Ze vraagt of dat voor de huur van de gebouwen is tijdens de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Verder zag ze dat de verzekering van het personeel met de helft verdubbeld is. Ze vraagt waarom dat gestegen is.
De voorzitter antwoordt dat die bedragen inderdaad voorzien zijn voor tijdens de afbraak en de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Dat is nog niet rond maar het zit al in de goede richting. De gemeentelijke diensten moeten tijdelijk ergens anders gehuisvest worden en daar gaan uiteraard kosten mee gepaard. Dat is iets dat ook in het huurovereenkomst vastgelegd zal moeten worden. Wat betreft de verzekering voor arbeidsongevallen bij het personeel, is het zo dat die in het algemeen voor alle sectoren duurder is geworden. In het verleden hadden wij op basis van een aanbesteding een goede prijs bedongen. Nu was er geen enkele verzekeraar die bij een nieuwe aanbesteding een dergelijke lage prijs nog kon aanbieden. Bovendien is er intussen ook meer personeel aangeworven en dat betekent ook meer kans op arbeidsongevallen.
De voorzitter geeft vervolgens het woord aan raadslid Stephanie De Vos (N-VA) voor toelichting bij het stemgedrag van hun fractie.
Het raadslid dankt iedereen voor de toelichting die al werd gegeven. Ze zegt dat er zeker aspecten zijn waar zij achter staan zoals de bouw van het nieuwe gemeentehuis dat er hopelijk op het einde van deze legislatuur aankomt en het uitwerken en organiseren van cultuurprojecten. We hebben onlangs ook het kaderreglement goedgekeurd. De laatste jaren werd er vooral geïnvesteerd in sport en dan voornamelijk voetbal, dus we vinden het zeker terecht dat er voor cultuur een tandje wordt bijgestoken. Ook het budget voor burgerparticipatie vinden we goed.
Het coronarapport in 2020 is een zeer interessant document. Uit dat document blijkt dat de financiële impact van de crisis lijkt te zijn meegevallen. De meeste extra kosten werden door de grote overheden vergoed maar vanuit Kalmthout is er toch een mooie 400.000 euro naar de Kalmthoutbon en ondersteuning naar ondernemers gevloeid. Het lijkt haar zeker interessant om dat document verder up-to-date te houden en aangezien corona zeker nog niet voorbij is, kunnen we misschien nog nadenken over bijkomende ondersteuningsmaatregelen.
Dat is waar we als oppositie en als meerderheid aan hebben meegewerkt.
Toch spiegelen de cijfers een bepaald beleid waar haar fractie zich niet volledig in kan vinden. Voor het AGB blijft het zwembad een langdurig renovatieproject. Een kleine 60.000 euro wordt verschoven naar 2022 voor het herstel van de verwarmingsinstallatie. Dan komt er in 2022 nog een bedrag van 60.000 euro bij voor filters en een collector. Het lijkt haar een langdurend renovatieproject.
De twee grootste investeringsprojecten voor de gemeente zijn het gemeentehuis en de turnhal. We hebben er net over gesproken en dat is toch een opvallende meerkost. De prijzen van de bouwmaterialen kunnen dan wel zijn toegenomen, maar het gaat toch om een stijging van 31% voor het gemeentehuis en 46% voor de turnhal. Dat is toch opvallend. Daardoor stijgen ook de leningen. Er was initieel een lening van 5,4 miljoen euro ingeschreven, verdeeld over 5 jaar. Dat stijgt nu naar 7,5 miljoen euro. We hebben die grafiek ook gezien in de commissie. Zij vindt dat we moeten opletten dat onze schuld onder controle wordt gehouden. De schuldafbouw zou de eerstkomende jaren niet verdergezet worden. Ook de personeels- en werkingskosten blijven stijgen. De personeelskosten gaan van 9,5 miljoen euro in 2018 naar 12,6 miljoen euro in 2025. Dat is niet allemaal indexering. Wat betreft het aantal VTE-personeelsleden per 1000 inwoners in Kalmthout zitten we ver boven het gemiddelde bij onze buurtgemeenten.
De omgevingsanalyse is een nieuwe analyse wat het vergelijken met de vorige moeilijker maakt. Daarin lezen we bijvoorbeeld dat volgens het betonrapport de betonsnelheid tussen 2005 en 2015 459m² per dag bedroeg. Het gemiddelde is 201 m² per dag en dus is het belangrijk om in te zetten op het behoud van landelijk en groen karakter en om een langetermijnvisie van ruimtelijke ordening uit te werken.
Ook de vergrijzing van de bevolking zal in de toekomst een probleem worden. De groep neemt namelijk toe. Raadslid Devos (N-VA) vindt het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed, onder andere voor de bouw van specifieke ouderenwoningen.
Tot slot ziet ze enkele constanten in de plannen die ze jaarlijks ziet opduiken. Voor de fietspaden wordt er initieel altijd veel meer ingeschreven om dan uiteindelijk veel minder uit te geven dan voorzien. Veel projecten worden uitgesteld of niet gerealiseerd. Veel projecten hebben nochtans een module 13, wat betekent dat Vlaanderen investeert en de gemeente de projecten wel in handen heeft. We hebben ook een commissie gehad over de stand van zaken wat betreft de fietspaden langs de gewestwegen. Het zijn geen eenvoudige dossiers maar als het een verkiezingsbelofte is om tegen 2012 langs elke gewestweg een fietspad te hebben, dan hoef ik er geen tekening bij te maken want we zijn intussen al 10 jaar verder.
Hetzelfde geldt voor de rioleringswerken. Elk jaar duikt dat opnieuw op en wordt het vooruitgeschoven. De RUP’s, belangrijke verordende instrumenten en problemen in Dennendael met betrekking tot de opeenvolgende bouwaanvragen zijn allemaal zaken die vermeden hadden kunnen worden als er sneller een RUP Woonbos 2 werd gerealiseerd. Er worden gelukkig wel stappen in gezet. In de tabel zien we ook dat alle RUPs opnieuw vooruit geschoven worden. Dit geldt ook voor de verordening appartementen en daar zijn we ook al enige tijd op aan het wachten. En zo zijn er nog wel zaken die vooruitschuiven. Door corona begrijpt ze wel dat er hier en daar wat verschuivingen zijn en dat er andere prioriteiten waren of zijn maar er zijn toch wel zaken die we jaarlijks zien opduiken en weer verdwijnen, zoals de fietspaden, rioleringswerken en de RUPs. Om die aangehaalde redenen kunnen we ons niet volledig vinden in de plannen en zullen we dus ook tegenstemmen.
Voorzitter Lukas Jacobs geeft vervolgens het woord aan raadslid Inga Verhaert (Vooruit).
Raadslid Verhaert (Vooruit) zegt dat ze naar de meerjarenplanning heeft gekeken en ze heeft daar een genuanceerd oordeel over. Ze denkt dat er vanzelfsprekend een aantal dingen zijn die heel goed zijn, die haar persoonlijke waardering wegdragen en waar nogal wat mensen blij mee zullen zijn. Ze haalt er vervolgens een aantal aan zoals het feit dat we die strijd tegen intra familiaal geweld blijven voeren. Ze denkt dat we niet voldoende kunnen onderstrepen hoe belangrijk dat is en hoe dat potentieel levens kan redden. Ze is ontzettend blij dat dit initiatief blijft lopen. Uit de meeste reacties die ze hier en daar waarneemt, leidt ze af dat het goed werkt en dat met name de politiezone daar ook dankbaar gebruik van maakt, maar vooral ook de slachtoffers in de eerste plaats. Verder is ze ook blij met wat er gebeurt rond cultuur. Daar was een inhaalbeweging nodig en noodzakelijk. Wat daar wordt vrijgemaakt aan investeringen op termijn in infrastructuur en roerende goederen, maar ook in programmatie en menskracht is iets waar wij allemaal samen blij om moeten zijn. Het gaat van onze gemeente een fijnere plek maken om te wonen en om samen mooie ervaringen te kunnen delen.
Raadslid Verhaert (Vooruit) merkte ook op dat de energiekosten op bijna hetzelfde niveau worden geraamd. Het zou natuurlijk kunnen dat wij ons hebben vastgeklikt op vaste tarieven maar ze lopen wel over een lange periode en dus vraagt ze of het klopt dat wij vaste contracten hebben vastgepind over ettelijke jaren. Anders is het een conservatieve schatting geweest en in dat geval vreest ze dat we ons aan een aanpassing kunnen verwachten, als je kijkt wat de energie vandaag de dag doet.
Dan heeft ze nog een vraag over de politiezone Grens. Ze zegt dat we het daar kort in de commissie over hebben gehad, naar aanleiding van de gesprekken die aan de gang zijn over loonsverhoging. Ze begrijpt uit de documenten van de politiezone dat er wel rekening wordt gehouden met enige marge. Als er effectief een loonsverhoging wordt afgesproken, zou het wel eens kunnen dat er meer mensen komen. Dat is goed en noodzakelijk als je kijkt naar wat de echte formatie zegt. Er is daar nog meer ruimte voor aanwerving dan vandaag het geval is en gerealiseerd wordt. Werd daaraan gedacht? En als die eventuele loonsverhoging een impact heeft, hoe zullen we daar mee omgaan? Zal er ook een impact zijn op het aantal aanwervingen die we kunnen realiseren?
Waar het raadslid het principieel moeilijk mee heeft, en dat zijn geen nieuwe punten, maar ze herhaalt ze toch nog eens, is de politiek die gevoerd wordt in onze middelbare school rond betaalbaarheid. Ze blijft het een gemiste kans vinden dat een project zoals de laptops niet op een andere manier aangepakt wordt. Het zou veel meer mensen naar onze school kunnen lokken. Ze denkt dat we vandaag door dit project en door het verplicht maken van de aankoop we eigenlijk selecteren aan de schoolpoort. Dat hoeft zo niet te zijn. Er zijn ook andere scholen die het anders aanpakken en die daar niet massa’s geld tegenover stellen. Door een andere manier van werken, door een doordachte manier van zaken in groep aan te kopen, door bepaalde uitgaven niet te doen of anders te organiseren, zorgen zij dat leerlingen zeer betaalbaar een technische en praktische opleiding kunnen starten. Ze vindt het ontoelaatbaar dat mensen op basis van kostprijs zouden moeten kiezen voor hun kinderen waar ze wel of niet een opleiding kunnen volgen. Die betaalbaarheid blijft voor haar een principiële zaak. Ze vindt dat we dat anders kunnen doen.
Daarnaast wilt ze nog een ander punt aanhalen. Ze neemt aan dat we best wel wat ambities hebben met onze middelbare school maar als je kijkt naar wat wij er als inrichtende macht tegenaan kunnen gooien aan onderhoud, wederuitrusting en benodigdheden en als je dat vergelijkt met waar grotere inrichtende machten in staat toe zijn om te doen, dan denkt ze dat we dat niet lang gaan kunnen volhouden. Je moet grote stappen voorwaarts kunnen zetten en dat betekent ook fors meer middelen. Ze denkt dat we bij gelegenheid daar een ernstig gesprek over moeten hebben of dat nog wel de taak is van Kalmthout als bescheiden inrichtende macht.
Een andere zaak waar ze het principieel erg moeilijk mee heeft en dat is OCMW materie, heeft te maken met de onderhoudsplicht. Ze blijft het onrechtvaardig vinden dat we die onderhoudsplicht voor kinderen van hun oudere ouders handhaven. Er zijn gemeentebesturen en steden waar men dat heeft afgeschaft. Raadslid Verhaert (Vooruit) denkt dat we dat perfect zouden kunnen want we hebben al eerder aangetoond dat het werk dat verricht wordt om te bestuderen of je wel of niet een kind kan aanspreken op onderhoudsplicht van de ouders eigenlijk meer kost dan dat het opbrengt. Bovendien is het zo dat de omgekeerde beweging wel vaker gebeurt, zo heeft ze dat geleerd in de afgelopen tijd wanneer ze in het bijzonder comité heeft mogen zetelen. Die omgekeerde beweging is namelijk dat men ouders vrijwaart van een onderhoudsplicht van hun kinderen. De redenering is exact dezelfde als die die ze kan gebruiken voor kinderen voor hun ouders. Ze zou dus met klem willen vragen om dat toch te veranderen want ze denkt dat we dat perfect zouden kunnen. De principiële problemen die ze ervaart op gemeentelijk en OCMW vlak maken dat ze helaas de begroting niet zal goedkeuren.
Voorzitter Lukas Jacobs dankt raadslid Inga Verhaert (Vooruit) voor haar tussenkomst. Hij stelt vast dat er twee vragen waren. In verband met de energiekosten vraagt hij aan algemeen directeur Vincent Gabriels of hij dat technisch kan verduidelijken.
Algemeen directeur Vincent Gabriels antwoordt dat wij contracten hebben lopen bij het Vlaams Energiebedrijf. Hij veronderstelt dat die vastgeklikt zijn maar kan dit niet met zekerheid bevestigen. De voorzitter stelt voor om dat even na te kijken.
Raadslid Verhaert (Vooruit) zegt dat het haar vooral verbaasde omdat het echt in elk jaar op zo goed als hetzelfde tarief stond. Algemeen directeur Vincent Gabriels zegt dat hij het zal nakijken.
In verband met de vraag van raadslid Verhaert (Vooruit) over de lonen van de politiezone antwoordt de voorzitter dat het afhankelijk is van de onderhandeling die men federaal voert en waar de VVSG als vertegenwoordiger mee rond de tafel zit. We kijken er bang naartoe wat dat kan opleveren want dat zal wel wat geld kosten. Hij verwacht niet dat de lonen, indien die zouden stijgen, ons zullen helpen om de personeelstekorten binnen de politie tegen te gaan. De politie verdient in andere gelijkaardige landelijke zones evenveel. In Antwerpen kunnen ze meer verdienen gezien de aard en de impact van het werk dus verwacht hij niet dat een eventuele loonsverhoging iets gaat opleveren. We weten het niet en het is afwachten en kijken welke onderhandelingen er gevoerd worden en wat de impact zal zijn naar lokale besturen toe.
Raadslid Inneke Bosmans (Open VLD) heeft op de zitting van de gemeenteraad van december 2020 nog een compliment gegeven naar de hoge ambities rond investeringen in 2021. Die investeringen waren voor meer dan 10 miljoen euro ingeschat. Ze vindt het jammer om te moeten vaststellen dat daar slechts de helft van werd gerealiseerd. Desondanks is het totale investeringsbudget voor de hele legislatuur wel stevig opgetrokken. Als alle investeringen gebeuren die nu in het meerjarenplan staan, dan komen we toch op een kleine 50 miljoen euro uit. Ze herinnert zich nochtans dat haar kritiek in 2019 over het optrekken van de investeringen van 30 miljoen euro toen weggelachen werd. Maar ze vindt het dus een mooi bedrag. Gezien de ambities de voorbije 2 jaar niet gehaald werden, kunnen we ons de vraag stellen of het realistisch en haalbaar is maar ze duimt alleszins wel dat het gaat lukken.
Met de hoge belastingen in Kalmthout is onze gemeente het de inwoners verplicht om mooi te investeren. Jammer genoeg gaat er een groot deel van die investeringen naar het eigen bestuur. We zien nu, zoals de collega’s al meldden, dat er 2 miljoen euro extra naar het gemeentehuis gaat en dat is 2 miljoen euro dat we liever naar verkeersveiligheid zien gaan, zoals bijvoorbeeld de fiets- en voetgangerstunnel. Gelukkig zien we rond verkeersveiligheid wel een aantal nieuwe investeringsprojecten opduiken in de begroting zoals de fietspaden langs de Franse Weg en de Heikantstraat. Het is ook goed nieuws dat het Waterlinkproject aan de Heikantstraat nu wel terug te vinden is in het meerjarenplan.
Verkeersveiligheid blijft een thema dat leeft en waar veel ongerustheid over is bij de Kalmthoutenaar. We zien dat ook bij het project rond het burgerbudget dat het toch een aantal zaken rond verkeersveiligheid op een positieve manier in beweging zet. Het gaf aanleiding tot investeringen in de herinrichting aan Kadrie en verkeersveilige ingrepen in Dennendael. Ze vindt het jammer dat er niets gebeurt met de fietstunnel. Zoals jullie weten is verkeersveiligheid, en zeker aan de overwegen, een nageltje waar ze altijd op zal blijven kloppen.
Ook rond de opmaak van het inrichtingsplan, aansluitend vanuit de stationsomgeving in Kalmthout, blijft het stil, terwijl er in de omgevingsanalyse toch te zien is dat er vrij veel verkeersslachtoffers vallen en dat een belangrijk deel van de bevolking ook aangeeft dat ze aanvoelen dat het voor kinderen onveilig is om zich te verplaatsen in onze gemeente. Wat we ook zien in de omgevingsanalyse is dat er nog wat werk is op vlak van de verduurzaming van de landbouwsector. Daar vindt raadslid Bosmans (Open VLD) geen cijfers van terug in de begroting terwijl dat in functie van het klimaatpact en het burgemeestersconvenant toch wel nodig zal zijn.
Aansluitend geeft ze wel haar complimenten voor de 400.000 euro die daarvoor geïnvesteerd wordt in beplanting van bomen. Ze stelt de vraag om binnenkort een update te krijgen over het beleidsplan dat daarrond gemaakt zou worden. Verder vindt ze dat Kalmthout niet goed scoort op het vlak van gendergelijkheid. We weten wel dat daar ambities voor zijn. In de gemeenteraad van maart kondigde het bestuur het voorstel aan dat er een actieplan zou komen daarrond. Ook hier vraagt ze hier een update over te krijgen.
Vervolgens ziet raadslid Bosmans (Open VLD) dat de kosten voor de onteigening van het fietspad aan de Achterbroeksteenweg bijna 1 miljoen euro duurder zijn dan voorzien en dan stelt ze zich de vraag of het toch niet interessanter is geweest om met het voorstel van de buurtbewoners verder te gaan en het fietspad aan één kant te houden. We zien ook dat er veel geld naar levensbeschouwelijke instellingen gaat. De komende 2 jaar wordt er een klein miljoen euro voorzien voor investeringen daar. Zo moet bijvoorbeeld het dak van de kerk in het centrum grondig gerenoveerd worden. De totaalprijs voor die renovatie is 900.000 euro en een deel daarvan is een subsidiebelofte van 265.000 euro. De kerkfabriek zal zelf eigen middelen van 150.000 euro voorzien en het resterende bedrag van 484.000 euro zal door het gemeentebestuur gedragen worden. Het komt erop neer dat de kerk zelf maar 24% van de investering moet dragen terwijl we daar bij verenigingen toch altijd mikken op minstens 30%. Dat vindt ze toch moeilijk te vatten.
Verder wijst ze ook op de sterke stijging van de personeelskost. Die kost stijgt in 2021 met 300.000 euro en vanaf 2022 jaarlijks met 800.000 euro, wat neerkomt op 3,5 miljoen euro extra. Dat terwijl de begroting maar een indexatie om de 2 jaar voorziet van 2%. Het komende jaar kunnen er toch wel 2 verwacht worden. Dat is iets dat we beter al incalculeren aangezien we weten dat het eraan komt tenzij dat het bestuur daar een indexsprong plant.
Verder zegt ze dat ze investeringen ziet voor de renovatie van de Zonnedauw. Dat vindt ze een goede zaak en ziet ze graag komen. Investeringen in het eigen patrimonium zijn altijd goede zaken. Om alle investeringen te betalen, wordt er meer geleend. Dat is ook al benoemd geweest vandaag en daar hebben we zeker geen problemen mee in de huidige omstandigheden maar we denken wel dat het opletten wordt, want de omstandigheden zijn wel aan het veranderen. Als de actuele hoge inflatie namelijk aanhoudt, dan zal de Europese centrale bank zijn beleid aanpassen, wat impact heeft op de rentes. Ze vraagt zich daarom af of het niet wijzer is om in 2022 al meer te lenen en de jaren daarna minder. In een eventueel doemscenario heeft Kalmthout jaren lang niet geprofiteerd van een ultra lage rente, om dan in een moment dat het gaat stijgen wel te gaan lenen. In verband met het AGB vindt ze het jammer dat we de cijfers niet hebben kunnen inkijken. Alleen al daarom zal ze het sowieso niet goedkeuren maar ook zeker in combinatie met de zonet aangehaalde argumenten. Dat neemt zeker niet weg dat er een aantal goede zaken doorgevoerd werden de voorbije jaren en op de planning staan voor het komende jaar.
De voorzitter reageert op wat raadslid Bosmans 5 zei over de hoge belastingen in Kalmthout. Hij denkt namelijk eerder dat die gemiddeld zijn als je dat zou vergelijken met de gemeenten in Vlaanderen. In verband met de extra uitgaven voor het nieuwe gemeentehuis zegt hij dat het gemeentehuis alles met dienstverlening te maken heeft en dat geldt voor 80% van de werkzaamheden van alle besturen in Vlaanderen. Het is dus niet voor eigen werken maar het gaat om belangrijke dienstverlening. In verband met de Achterbroeksteenweg zegt hij dat ze pleit voor meer verkeersveiligheid maar dat ze ook pleit voor het afschaffen van één fietspad aan de Achterbroeksteenweg. Dat klopt dan niet. Hij zegt dat het een voorstel was van enkele bewoners waar we niet mee akkoord gingen. We gingen ons aan de plannen houden zoals die door de gemeente en AWV werden opgemaakt. Met betrekking tot de stijging van de personeelskosten van 800.000 euro vraagt hij aan algemeen directeur Vincent Gabriels of hij hier meer over kan zeggen.
Algemeen directeur Vincent Gabriels antwoordt dat hij het zelf ook aan het bekijken was. Hij gaat nakijken wat daar de reden voor is. Verder zegt hij nog dat het kan kloppen dat we een groter personeelsbestand hebben dan de omliggende gemeenten maar niet ten opzichte van de cluster van de gemeenten waartoe wij behoren. We scoren daar niet slechter of beter maar gemiddeld. Ook scoren we onder het gemiddeld aantal personeelsleden in Vlaanderen. Hij zegt dat hij de cijfers zal opzoeken.
Raadslid Hans De Schepper (Groen) zegt dat het spreekwoordelijk niet meer 5 voor 12 is maar dat het al na 12u is. Dat heeft alles te maken met ons milieu en de opwarming van de aarde. Daar zien wij als partij heel weinig ambitie in als we de budgetten bekijken. Hij heeft in dat overzicht een andere zoekactie gedaan dan gewoonlijk. Normaal zou je naar budgetten kijken maar nu heeft hij gezocht op woorden. Hij zocht naar woorden zoals milieu, klimaat, duurzaam, groene energie, isolatie en recuperatie. Hij kwam in dat excelbestand die woorden niet tegen. Er werd inderdaad wel iets rond de planning gezet voor bomen en aanplanting maar hij vindt het spijtig dat het enkel daarbij gebleven is want we hebben tenslotte dat burgemeestersconvenant ondertekend.
We hebben ambitieuze plannen maar we zien die niet verwezenlijkt in dit budget, ook niet op lange termijn. Hij had liever investeringen zien staan om tot een klimaat-neutrale gemeente te komen. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan extra ondersteuning voor isolatie want dat is toch het grootste pijnpunt, de isolatie in onze huizen. Ook de groepsaankopen om wijken klimaat-neutraal te maken vinden we nergens terug.
Hetzelfde geldt voor extra ondersteuning voor de landbouwers. Zij krijgen heel vaak het verwijt dat zij zware vervuilers zijn maar laten we die mensen dan ondersteunen om er iets aan te doen. Enkele weken geleden zijn ze met een paar duizend op straat gekomen en ze hebben gelijk. Ze worden met de vinger gewezen maar ze worden niet geholpen om het probleem mee op te lossen. We zien wel zware investeringen. Hij heeft ook gezocht op het woord “sport” in de meerjarenplanning en dat kwam hij 58 keer tegen. Dat duidt volgens hem op een serieuze onevenwicht in onze begroting.
We hebben het ook al gehad over de extra kosten voor het gemeentehuis en de turnhal en we weten waar die extra kost vandaan komt. Dat vindt raadslid De Schepper (Groen) zeer aannemelijk en daar gaat hij niet verder op in. Wel wilt hij een warme oproep doen om ons eigen patrimonium serieus aan te pakken en die niet langer stiefmoederlijk te behandelen. Hij dacht dan specifiek aan de sporthal van Achterbroek die toch wel heel veel gebruikt wordt maar waar ondertussen de verf van de plafond naar beneden valt. Men moet daar eerst de vloer gaan keren vooraleer men kan sporten. Verder dacht hij ook aan de pastorij in het centrum waar blijkbaar ineens geen plannen meer voor zijn want die budgetten zijn er uitgehaald of misschien vergeten in te zetten.
Hij heeft ook nog een kleine vergelijking als het over milieu gaat. In de exploitatieuitgaven staat een subsidie voor duurzame energie en acties voor hernieuwbare energie. Jaarlijks gaat dat over 9.500 euro. Zij die het goed gelezen hebben, hebben ook gezien hoeveel we jaarlijks uitgeven aan subsidies en toelagen voor jubilarissen en verenigingen. Dat is geen probleem maar dat bedrag is 10.000 euro per jaar. Dat schetst volgens hem de verhoudingen binnen onze gemeente en waar de nadruk ligt van het bestuur. Die nadruk ligt spijtig genoeg veel te weinig bij het klimaat en het milieu. Hij wilt het daarbij laten want er is al veel over gezegd geweest. Toch heeft hij nog een kleine vraag voor schepen Van den Bergh (CD&V). Hij vraagt waarom er een budget staat ingeschreven voor het project van de laptops voor Gitok tot 2023 en dan plots niets meer.
Schepen Van den Bergh (CD&V) legt uit dat dat de aangekondigde middelen van de Vlaamse Overheid zijn. Hij denkt dat elke school erop rekent dat die erna zullen worden doorgezet, maar het is nog afwachten. Zolang die nog niet effectief zijn aangekondigd, schrijven we die nog niet in.
Raadslid Didier Van Aert (CD&V) spreekt namens zijn fractie en zegt dat hij het niet te lang zal maken. Hij heeft de indruk dat hij elk jaar in herhaling valt op de momenten dat hij het over de meerjarenplanning heeft. Met een beschikbaar budgettair resultaat van bijna 9 miljoen euro in 2022 dat verder toeneemt tot 13,4 miljoen euro in 2025 denkt hij dat we niet anders kunnen dan besluiten dat er een gezond financieel beheer gebeurt door het college. Hij wilt er enkele zaken specifiek uithalen zonder te veel in detail te treden.
We weten allemaal dat we de voorbije 2 jaar in een moeilijke context van corona zaten, waar de nodige middelen voor zijn vrijgemaakt maar dat toch budgettair beheersbaar is geweest omdat er in het verleden een gezond financieel beleid gevoerd is. Daarenboven wordt er ook niet bespaard want dat had ook het geval kunnen zijn, maar zoals reeds werd aangehaald worden de komende jaren toch enkele miljoenen geïnvesteerd. Hierbij springen natuurlijk het nieuwe gemeentehuis en de turnhal in het oog, maar we vergeten ook niet te investeren in de fietspaden, zoals Achterbroeksteenweg en andere gemeentelijke infrastructuren en rioleringen. Het feit dat hier leningen voor moeten worden aangegaan, spreekt voor zich. Hij denkt dat geen enkele gemeente dat uit zichzelf zou kunnen financieren. Ook dat getuigt in zijn ogen van een gezond financieel beheer, zolang de operationele financiële middelen het toelaten, wat we ook kunnen vaststellen in de autofinancieringsmarge die daarvoor speciaal ontwikkeld is. Die zal op het einde van de legislatuur nog steeds fors positief zijn en bedraagt ongeveer 4 miljoen euro. Vanuit de CD&V zijn we dan ook tevreden met dit meerjarenplan. We gaan dat dan ook volledig steunen en we hebben hier geen opmerkingen of bezwaren bij.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald het artikel 242 dat stelt dat de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vaststelt en deze ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2016 betreffende de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout;
Gelet op het ministerieel besluit van 26 september 2016 over de goedkeuring van de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout (afgekort AGB); dat de kennisgeving van de oprichting van het AGB op 10 oktober 2016 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, en latere wijzigingen;
Gelet op het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Gelet op de omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 16 november 2020 over de aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen;
Gelet op de vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout door de raad van bestuur van het AGB in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout door de raad van bestuur van het AGB in zitting van 14 december 2020;
Gelet op de goedkeuring van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout door de gemeenteraad in zitting van 14 december 2020;
Gelet op het overleg tussen het managementteam en het directiecomité van het AGB Kalmthout op 8 november 2021 waarbij het ontwerp van aangepast meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout werd besproken;
Gelet op het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout dat besproken werd tijdens de vergadering van 22 november 2021 van het directiecomité van het AGB;
Gelet op de bespreking van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout tijdens de zitting van de raadscommissie algemeen beleid van 13 december 2021;
Overwegende dat de raad van bestuur van het AGB Kalmthout in zijn vergadering van vandaag het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 heeft vastgesteld;
Gelet op de gevoerde bespreking;
BESLUIT: met 14 ja-stemmen van Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs, en 10 neen-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts.
Artikel. 1.-
De gemeenteraad keurt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout goed.
Het budgettair resultaat voor het AGB Kalmthout in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 bedraagt:
Budgettair resultaat 2020 2021 2022 2023 2024 2025
IX. Beschikbaar budgettair resultaat 148.312 206.116 251.715 241.114 230.684 202.253
De autofinancieringsmarge voor het AGB Kalmthout bedraagt in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025:
Autofinancieringsmarge 2020 2021 2022 2023 2024 2025
IV. Autofinancieringsmarge -103.650 42.647 45.598 -10.601 -10.431 -28.431
Art. 2.-
De beleidsrapporten worden digitaal gerapporteerd aan de toezichthoudende overheid. -
1.a.2
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het raadsbesluit en het besluit van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout (afgekort AGB Kalmthout) van 20 juni 2016 betreffende de vestiging van een erfpacht voor het gemeentelijk zwembad; dat het AGB Kalmthout sinds 1 juli 2016 het gemeentelijk zwembad beheert en exploiteert;
Gelet op het artikel 13 van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Kalmthout, dat stelt dat het Autonoom Gemeentebedrijf de tarieven hanteert voor het verstrekken van leveringen en diensten die door de gemeenteraad zijn goedgekeurd; dat het Autonoom Gemeentebedrijf daartoe een voorstel van tarieven formuleert, waarover de gemeenteraad zich uitspreekt;
Gelet op het besluit van de raad van bestuur van het AGB én de gemeenteraad van 14 december 2020 betreffende het tariefreglement voor het gemeentelijk zwembad;
Overwegende dat het noodzakelijk is een tarief te heffen voor het gebruik van de gemeentelijke zwembadinrichting om het hoofd te bieden aan de steeds stijgende onderhouds- en uitbatingskosten die dergelijke inrichting met zich brengt;
Overwegende dat de inwoners van Kalmthout op een indirecte wijze reeds bijdragen tot de ontwikkeling van de gemeentelijke basisinfrastructuur door het betalen van de aanvullende personenbelasting en opcentiemen op de onroerende voorheffing;
Overwegende dat de Kalmthoutse verenigingen bezig op het vlak van watergebonden activiteiten bijdragen tot de goede naam en werking van het gemeentelijk zwembad; dat het AGB Kalmthout verenigingen van binnen de gemeente wenst te ondersteunen en er dus een differentiatie is tussen de toegangsprijs voor verenigingen die gevestigd zijn in Kalmthout en verenigingen die van buiten de gemeente afkomstig zijn;
Overwegende dat er een differentiatie wordt gemaakt tussen de toegangsprijs voor leerlingen van Kalmthoutse scholen en niet-Kalmthoutse scholen; dat deze differentiatie gebaseerd is op het feit dat het bestuur in het kader van lokaal flankerend onderwijsbeleid alle scholen die gevestigd zijn op ons grondgebied wenst te ondersteunen;
Gelet op het raadsbesluit van 22 juni 2021 betreffende de goedkeuring van de UITpas overeenkomsten: de basisovereenkomst tussen Publiq vzw en IPV BisCuit en de regionale samenwerkingsovereenkomst tussen IPV BisCuit en Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wuustwezel en Wijnegem;
Gelet op het feit dat mensen met een UITpas met kansentarief recht hebben op een korting van 80% op het gemeentelijk vrijetijdsaanbod; dat dit met de UITpas van Polder tot Kempen geldt voor alle inwoners met kansentarief die vallen onder de regionale samenwerkingsovereenkomst zijnde Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wuustwezel en Wijnegem; dat in het tariefreglement voor het gemeentelijk zwembad een tarief voor mensen met een UITpas met kansentarief dient voorzien te worden;
Gelet op het voorstel van aangepaste tariefreglement voor het gemeentelijk zwembad, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB in zitting van heden;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
1 onthouding van Inneke Bosmans.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt de toevoeging van een korting van 80% op de zwembadtarieven voor de houders van de UITpas Van Polder tot Kempen met kansentarief goed.
Art. 2.-
De gemeenteraad beslist om ten bate van het AGB Kalmthout voor een termijn beginnend op 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025 een tarief (inclusief BTW) te heffen op het gebruik van de zwembadinrichting.
De gemeenteraad keurt de volgende tarieven (inclusief BTW) goed:
product tarief++ ++tarief UITpas kansengroep
kinderen gemeente Kalmthout t/m 13 jaar en mindervaliden 1,00 euro 0,20 euro
volwassenen gemeente Kalmthout 1,50 euro 0,30 euro
55 + van de gemeente Kalmthout 1,00 euro 0,20 euro
10-beurtenkaart kinderen t/m 13 jaar en mindervaliden 8,00 euro 1,60 euro
10-beurtenkaart inwoners Kalmthou 13,00 euro 2,60 euro
10-beurtenkaart 55+ v/d gemeente Kalmthout 9,00 euro 1,80 euro
individueel jaarabonnement inwoner Kalmthout 60,00 euro 12,00 euro
gezinsjaarabonnementen inwoners Kalmthout 90,00 euro 18,00 euro
kinderen t/m 13 j. niet-inwoner Kalmthout 2,00 euro 0,40 euro
volwassenen van buiten de gemeente 3,50 euro 0,70 euro
10-beurtenkaart kinderen t/m 13 j.niet-inwoner 18,00 euro 3,60 euro
10-beurtenkaart inwoners buiten Kalmthout 32,00 euro 6,40 euro
individueel jaarabonnement niet-inwoner Kalmthout 120,00 euro 24,00 euro
gezinsjaarabonnementen niet-inwoners Kalmthout 180,00 euro 36,00 euro
schooltarief Kalmthoutse scholen per leerling per begonnen kwartier 0,25 euro -
schooltarief niet-Kalmthoutse scholen per leerling per begonnen kwartier 0,75 euro -
erkende watersportverenigingen Kalmthout per uur 20,00 euro -
erkende watersportvereniging Kalmthout met eigen redder per uur 15,00 euro -
erkende watersportvereniging Kalmthout 1 baan per uur 5,00 euro -
erkende watersportverenging Kalmthout ½ kikkerbad per uur 5,00 euro -
andere verenigingen van Kalmthout per uur 40,00 euro -
verenigingen van buiten Kalmthout per uur 65,00 euro -
gehandicaptenverenigingen Kalmthout per uur 14,00 euro -
badmuts 2,50 euro -
brevet 1,25 euro -
privé lesgevers uit Kalmthout per jaar 25,00 euro -
privé lesgevers van buiten Kalmthout per jaar 50,00 euro -
Art. 3.-
Dit tarief zal contant geëist worden tegen afgifte van tickets, abonnementskaarten of kwijting, die op elk verzoek van het toezichthoudend personeel dienen vertoond te worden.
Art. 4.-
In geval van betwisting zal de invordering van het tarief geschieden bij wijze van burgerlijke rechtsvordering.
Art. 5.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de toezichthoudende overheid. -
1.a.3
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2016 betreffende de oprichting en statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout;
Gelet op het ministerieel besluit van 26 september 2016 over de goedkeuring van de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout (afgekort AGB); dat de kennisgeving van de oprichting van het AGB op 10 oktober 2016 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad;
Gelet op het artikel 13 van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 november 2016; dat dit artikel stelt dat de gemeente de toegangsprijzen tot infrastructuren kan begrenzen opdat de infrastructuren toegankelijk zouden zijn voor iedereen en de beperkte toegangsprijzen subsidiëren middels prijssubsidies; dat de modaliteiten en de berekeningswijze van de prijssubsidies worden vastgesteld in een apart prijssubsidie-reglement;
Gelet op het raadsbesluit en het besluit van de raad van bestuur van het AGB Kalmthout van 14 december 2020 over de goedkeuring van het prijssubsidiereglement voor het zwembad en het sportpark Heikant voor de periode van 1 januari 2021 tot 31 december 2021; dat voor het dienstjaar 2021 de prijssubsidiefactor herberekend werd voor de periode van 1 december 2021 tot en met 31 december 2021; dat hiertoe een besluit werd genomen door de raad van bestuur van het AGB Kalmthout en de gemeenteraad in zitting van 29 november 2021;
Gelet op de goedkeuring van de dadingsovereenkomst tussen de federale overheidsdienst Financiën en het AGB Kalmthout zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB Kalmthout in zitting van 25 oktober 2021;
Gelet op de goedkeuring door de gemeenteraad en de raad van bestuur van het AGB Kalmthout in zitting van heden van het aangepaste tariefreglement voor het gemeentelijk zwembad;
Gelet op de goedkeuring van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout door de gemeenteraad in zitting van heden; dat voor het dienstjaar 2022 de prijssubsidiefactor dus herberekend moet worden; dat deze prijssubsidies door de gemeente worden toegekend aan het AGB Kalmthout voor het verlenen van het recht op toegang aan de gebruikers van het zwembad;
Overwegende dat het past afspraken te maken over de prijssubsidies die de gemeente toekent aan het AGB om het AGB Kalmthout haar dienstverlening met betrekking tot de exploitatie van het gemeentelijk zwembad te kunnen uitvoeren;
Overwegende dat de raad van bestuur van het AGB Kalmthout het prijssubsidiereglement voor het dienstjaar 2022 goedkeurde in zitting van heden;
BESLUIT: met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
1 onthouding van Inneke Bosmans.
Enig artikel.-
De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement voor het dienstjaar 2022 voor het gemeentelijk zwembad goed. Het reglement geldt voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022. -
1.bFinancieel beleid.
-
1.b.1
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, en latere wijzigingen;
Gelet op het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Gelet op de omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 16 november 2020 over de aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen;
Overwegende dat er binnen het meerjarenplan een duidelijk onderscheid blijft bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW, omdat elke rechtspersoon voor de eigen verplichtingen en verbintenissen blijft instaan;
Gelet op de vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte “gemeente” door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte “gemeente” door de gemeenteraad in zitting van 14 december 2020;
Overwegende dat de gemeente en het OCMW een geïntegreerd aangepast meerjarenplan hebben, maar hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan hebben; dat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan moet vaststellen; dat daarna de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, kan goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld; dat de goedkeuring van de gemeenteraad nodig is omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt;
Gelet op het overleg tussen het managementteam en het college van burgemeester en schepenen op 8 november 2021 waarbij het ontwerp van aangepast meerjarenplan 2020-2025, zowel voor het gedeelte gemeente als voor het gedeelte OCMW, werd besproken;
Gelet op het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor de gemeente dat besproken werd tijdens de vergadering van 22 november 2021 van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op de bespreking van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor de gemeente tijdens de zitting van de raadscommissie algemeen beleid van 13 december 2021;
Gelet op de gevoerde bespreking;
BESLUIT: met 14 ja-stemmen van Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 10 neen-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts.
Artikel. 1.-
De gemeenteraad stelt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte dat betrekking heeft op het gemeentebestuur vast.
Het budgettair resultaat voor het gemeentebestuur in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 bedraagt:
Budgettair resultaat 2020 2021 2022 2023 2024 2025
IX. Beschikbaar budgettair resultaat 12.628.406 12.276.713 8.986.763 7.055.523 9.530.244 13.428.032
De autofinancieringsmarge voor het gemeentebestuur bedraagt in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025:
Autofinancieringsmarge 2020 2021 2022 2023 2024 2025
IV. Autofinancieringsmarge 5.389.547 3.608.568 3.327.874 3.840.352 3.839.471 4.374.893
Art. 2.-
De beleidsrapporten worden digitaal gerapporteerd aan de toezichthoudende overheid. -
1.b.2
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2016 betreffende de oprichting en statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout;
Gelet op het ministerieel besluit van 26 september 2016 over de goedkeuring van de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout (afgekort AGB); dat de kennisgeving van de oprichting van het AGB op 10 oktober 2016 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad;
Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente Kalmthout en het AGB Kalmthout;
Overwegende dat het winstoogmerk een belangrijke doelstelling is voor het AGB Kalmthout en een verlies zwaar zou kunnen wegen op de volgende jaren;
Overwegende dat het artikel 6 van de wet van 29 mei 2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van COVID voorziet dat vergoedingen door gemeenten, toegekend voor de economische gevolgen van de coronacrisis, van inkomstenbelasting vrijgesteld zijn en het AGB dus geen vennootschapsbelasting verschuldigd is op deze vergoeding;
Gelet op de wet van 20 december 2020 over de verlenging van de diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie, en meer bepaald het artikel 7;
Gelet op de circulaire 2021/C57 van 11 juni 2021 van de federale minister van financiën; dat gemeenten een coronatoelage kunnen toekennen aan hun AGB met betrekking tot het corona-verlies van de eerste 3 kwartelen van 2021; dat deze toelage vrijgesteld is van BTW;
Overwegende dat deze toelage wordt verleend om aan de rechtstreekse of onrechtstreekse
economische of sociale gevolgen van de COVID-19-pandemie het hoofd te bieden;
Overwegende dat een berekening gemaakt werd voor het AGB Kalmthout, waarbij de verliezen ten gevolge van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus tijdens de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 worden geraamd op 96.968,49 euro;
Overwegende dat bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 de nodige kredieten werden voorzien in het aangepaste meerjarenplan van de gemeente en in het aangepaste meerjarenplan van het AGB Kalmthout;
Gehoord de schepenen bevoegd voor financiën;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel. 1.-
De gemeenteraad kent een éénmalige coronatoelage toe aan het AGB Kalmthout als tussenkomst in de geschatte verliezen van het AGB gedurende de periode 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 ten gevolge van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus voor een bedrag van 96.968,49 euro
Art. 2.-
Deze werkingstoelage wordt afzonderlijk voorzien in de aangepaste meerjarenplannen 2020-2025 van de gemeente én het AGB Kalmthout in het dienstjaar 2021. -
1.b.3
De voorzitter licht dit agendapunt toe.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) heeft een vraag in verband met de nominatieve subsidies. Ze heeft eens rondgekeken en hier en daar inlichtingen gevraagd. De ons omliggende gemeentebesturen lijken allemaal nog overtuigd te zijn van het lidmaatschap in de ‘mayors for peace’ maar wij lijken dat op te zeggen. Ze vraagt wat daar de reden voor is.
De voorzitter Lukas Jacobs zegt dat dit niet ter sprake is gekomen en dus heeft hij er geen idee van.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) zegt dat het over een heel klein bedrag gaat en ziet dat we wel nog blijven betalen voor de IJzerbedevaart. De ‘mayors for peace’ zijn georganiseerd naar aanleiding van de bombardementen in Hiroshima en Hirosaki.
De voorzitter antwoordt dat we dat zullen nakijken. Dergelijke vragen worden vaak gebaseerd op basis van vragen die binnenkomen. Het is ook nooit ter sprake geweest op het schepencollege, dus het is in ieder geval geen beleidskeuze.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) zou het waarderen als we dat zouden kunnen behouden.
De voorzitter zegt dat we het zullen nakijken.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald het artikel 41, 23° dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, en latere wijzigingen;
Gelet op het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Gelet op de omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 16 november 2020 over de aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen;
Gelet op het feit dat de lijst met nominatieve subsidies vanaf 2020 geen onderdeel meer uitmaakt van het meerjarenplan; dat de nodige kredieten voor deze subsidies wel voorzien zijn in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025;
Overwegende dat jaarlijks een lijst wordt opgemaakt met nominatieve subsidies ten voordele van verschillende verengingen; dat deze subsidies exploitatie- of investeringstoelagen kunnen zijn; dat deze subsidies niet zijn vastgesteld in een gemeentelijk subsidiereglement;
Gelet op de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad in zitting van heden;
Gelet op de gevoerde bespreking;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Enig artikel.-
De gemeenteraad stelt de lijst met nominatieve subsidies vast. Deze lijst gaat hierbij integraal als bijlage.Bijlagen
-
1.b.4
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 over de goedkeuring van de omschrijving van het begrip ‘dagelijks bestuur’;
Gelet op het raadsbesluit van 27 januari 2020 over de delegatie door de gemeenteraad van zijn bevoegdheid aan het college van burgemeester en schepenen wat betreft de overheidsopdrachten die in het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025 zijn opgenomen; dat uit het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 een aangepaste lijst met overheidsopdrachten voortvloeit; dat nu deze aangepaste lijst ter vaststelling wordt voorgelegd aan de gemeenteraad;
Gelet op de gevoerde bespreking;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Enig artikel.-
De gemeenteraad stelt de lijst met nominatieve investeringen in het kader van de regelgeving op overheidsopdrachten vast. Deze lijst gaat hierbij integraal als bijlage.Bijlagen
-
1.b.5
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, en latere wijzigingen;
Gelet op het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Gelet op de omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 16 november 2020 over de aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen;
Overwegende dat er binnen het meerjarenplan een duidelijk onderscheid blijft bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW, omdat elke rechtspersoon voor de eigen verplichtingen en verbintenissen blijft instaan;
Gelet op de vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte van het OCMW door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 16 december 2019; dat de gemeenteraad op 16 december 2019 dit meerjarenplan formeel goedkeurde;
Gelet op de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte van het OCMW door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 14 december 2020; dat de gemeenteraad op 14 december 2020 dit aangepaste meerjarenplan formeel goedkeurde;
Overwegende dat de gemeente en het OCMW een geïntegreerd aangepast meerjarenplan hebben, maar hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan hebben; dat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan moet vaststellen; dat daarna de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, kan goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld; dat de goedkeuring van de gemeenteraad nodig is omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt;
Gelet op het overleg tussen het managementteam en het vast bureau op 8 november 2021 waarbij het ontwerp van aangepast meerjarenplan 2020-2025, zowel voor het gedeelte gemeente als voor het gedeelte OCMW, werd besproken;
Gelet op de bespreking van het volledige meerjarenplan 2020-2025 tijdens de zitting van de raadscommissie algemeen beleid van 13 december 2021;
Gelet op het vaststellen van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte van het OCMW door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van heden;
Gelet op de gevoerde bespreking;
BESLUIT: met 14 ja-stemmen van Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 3 neen-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert en Koen Vanhees.
Met 7 onthoudingen van Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van heden en keurt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte OCMW goed.
Het budgettair resultaat voor het OCMW in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 is:
Budgettair resultaat 2020 2021 2022 2023 2024 2025
IX. Beschikbaar budgettair resultaat 68.733 -2.048.081 -4.490.114 -6.800.398 -9.190.290 -11.589.922
De autofinancieringsmarge voor het OCMW is in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 als volgt:
Autofinancieringsmarge 2020 2021 2022 2023 2024 2025
IV. Autofinancieringsmarge -1.731.096 -2.073.562 -2.343.033 -2.310.284 -2.389.892 -2.399.632
Art. 2.-
De beleidsrapporten worden digitaal gerapporteerd aan de Vlaamse overheid. -
1.b.6
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de artikelen 464 tot en met 470/2 van het Wetboek van de Inkomstenbelasting;
Overwegende dat de financiële toestand van de gemeente de invoering vergt van alle rendabele belastingen;
Overwegende dat het bestuur voor het aanslagjaar 2022 de aanvullende belasting op de personenbelasting niet wenst te wijzigen en dat zij deze belasting wenst vast te leggen op 7,5 procent;
Overwegende dat de continuïteit bewaard dient te blijven;
Gehoord de toelichting door de schepen bevoegd voor financiën;
BESLUIT: met 14 ja-stemmen van Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 2 neen-stemmen van Inneke Bosmans en Inga Verhaert.
Met 8 onthoudingen van Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
Er wordt voor het aanslagjaar 2022 een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.
Art. 2.-
De belasting wordt vastgesteld op 7,5 procent van de overeenkomstig het artikel 466 van het
Wetboek van de inkomstenbelasting 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar.
Art. 3.-
Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd. -
1.b.7
Gelet op het artikel 170, §4, van de Grondwet;
Gelet op het artikel 464/1, 1°, van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen ;
Gelet op het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit, meer bepaald het artikel 2.1.4.0.2. en artikel 3.1.0.0.4;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen voorstelt om voor het aanslagjaar 2022 de opcentiemen op de onroerende voorheffing vast te stellen op 690;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 14 ja-stemmen van Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 2 neen-stemmen van Inneke Bosmans en Inga Verhaert.
Met 8 onthoudingen van Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
Voor het aanslagjaar 2022 worden ten bate van de gemeente 690 opcentiemen geheven op
de onroerende voorheffing.
Art.2.-
De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse
Belastingdienst.
Art. 3.-
Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden. -
1.b.8
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Gelet op de omzendbrief BB 2013/8 van 18 oktober 2013 houdende de veralgemeende invoering van de beleids- en beheerscyclus;
Gelet op de ministeriële omzendbrief PLP60 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting 2021 ten behoeve van de politiezones;
Gelet op de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad in huidige zitting;
Overwegende dat uit het voorafgaand overleg met de PZ Grens gebleken is dat de gemeente Kalmthout voor het dienstjaar 2022 een bijdrage van 2.599.898,00 euro moet storten; dat dit bedrag bestaat uit een werkingstoelage van 2.477.336,00 euro en een investeringstoelage van 122.562,00 euro;
Overwegende dat deze dotatie reeds voorzien is in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad stelt vast en neemt kennis van de gemeentelijke bijdrage voor het dienstjaar 2022 aan de PZ Grens. Een gemeentelijke bijdrage van 2.599.898,00 euro, zijnde een werkingsdotatie van 2.477.336,00 euro en een investeringsdotatie van 122.562,00 euro, zal overgemaakt worden aan de politiezone Grens.
Art. 2.-
Een kopie van dit besluit wordt bezorgd aan de PZ Grens. -
1.b.9
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid;
Gelet op de omzendbrief BB 2014 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken van 5 september 2014 waarbij gemeld wordt dat vanaf 1 januari 2015 de brandweerzones actief worden;
Gelet op de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte van de gemeente door de gemeenteraad in huidige zitting;
Overwegende dat de brandweerzone Rand bestaat uit 21 gemeenten; dat elk van deze gemeenten een jaarlijks gemeentelijke bijdrage doet aan de brandweerzone volgens een
vastgelegde verdeelsleutel, welke jaarlijks geactualiseerd wordt op basis van de meest recente gegevens;
Overwegende dat de gemeenteraad in zitting van 27 oktober 2014 goedkeuring verleend heeft aan de overeenkomst tussen de prezone Rand en de gemeenten inzake de financiële
verdeelsleutel en de daaraan verbonden modaliteiten;
Gelet op de goedkeuring door de zoneraad van de brandweerzone Rand in zitting van 26 november 2021 met betrekking tot de begroting voor het dienstjaar 2022;
Gezien het gemeentelijk aandeel voor de gemeente Kalmthout 4,60 % bedraagt van het totaal te financieren saldo voor het dienstjaar 2022 van de hulpverleningszone Rand; dat het
gemeentelijk aandeel voor de gemeente Kalmthout dus 907.056,00 euro bedraagt; dat dit wordt opgedeeld in een investeringstoelage van 214.260,00 euro en een werkingstoelage van 692.796,00 euro;
Overwegende dat deze dotatie voorzien is in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad neemt kennis van de gemeentelijke dotatie aan de brandweerzone Rand voor het dienstjaar 2022. Een gemeentelijke bijdrage van 907.056,00 euro, zijnde een werkingsdotatie van 692.796,00 euro en een investeringsdotatie van 214.260,00 euro, wordt overgemaakt aan de brandweerzone Rand.
Art. 2.-
Een kopie van dit besluit wordt bezorgd aan de brandweerzone Rand. -
1.b.10
a) op de registratie en belasting van leegstaande gebouwen en woningen;
b) op de registratie en belasting van verwaarloosde gebouwen en woningen;
c) op de activeringsheffing op de onbebouwde kavels in verkavelingen en gronden in woongebied;
d) van de belasting op vertoningen en vermakelijkheden;
e) van de belasting op de ambulante handel;
f) directe belasting op de tweede verblijven;
g) belasting op de nachtwinkels en de private bureaus voor telecommunicatie. -
1.b.11
De voorzitter zegt dat het hier gaat over goedkeuringsbeslissingen van verschillende aangepaste reglementen. Dat zijn technische aanpassingen die weinig met de inhoud te maken hebben op basis van briefwisseling met het Agentschap Binnenlands Bestuur. We leggen ze nu voor ter goedkeuring.
Raadslid Koen Vanhees (Vlaams Belang) zegt dat het hem al eerste opviel toen hij de reglementen zag dat er bij een drietal reglement vermeld stond dat het ingang vanaf 1 januari 2021. Hij vond dat wat vreemd dat men op het einde van het jaar belastingsreglementen gaan goedkeuren met terugwerkende kracht tot het begin van het jaar dat we bijna gaan afsluiten.
Hij had die vraag reeds aan de algemeen directeur gesteld en heeft toen het antwoord gekregen dat dat inderdaad volledig juist is. Hij vindt dat maar raar maar als het in orde is, is het in orde.
Algemeen directeur Vincent Gabriels antwoordt dat dat inderdaad raar is. Hij had toen op de vraag van raadslid Vanhees (Vlaams Belang) geantwoord dat het ook zo op de website van het Agentschap Binnenlands bestuur stond. Belastingsreglementen kunnen retroactief aangepast worden maar retributiereglementen niet. Hij denkt dat dat antwoord wel duidelijk was.
Raadslid Vanhees (Vlaams belang) zegt dat het binnen 2 weken 2022 is dus het leek hem logischer om het vanaf 1 januari 2022 te laten beginnen. Hij zegt dat de algemeen directeur hem inderdaad dat antwoord had gegeven maar hij wilde het toch nog even aanhalen.
Gelet op artikel 170 §4 van de Grondwet;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, en latere wijzigingen, hierna “DGPB” genoemd;
Gelet op de regelgeving in het Vlaamse Woondecreet van 8 juli 1997 betreffende kamerverhuur;
Gelet op de artikelen 2.9. tot en met 2.14. van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
Overwegende dat het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode welke de gemeente aanstelt als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid;
Overwegende dat het wenselijk is dat het op het grondgebied van de gemeente beschikbare woningen- en gebouwenbestand optimaal benut wordt;
Overwegende dat op basis van het DGPB gemeenten een register van leegstaande woningen en gebouwen kunnen bijhouden;
Overwegende dat de langdurige leegstand van woningen en gebouwen in de gemeente moet voorkomen en bestreden worden;
Overwegende dat de strijd tegen de leegstaande woningen en gebouwen effect zal hebben als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een leegstandsregister ook daadwerkelijk leidt tot een belasting;
Overwegende dat de vrijstellingen van registratie en belasting die in dit reglement zijn opgenomen het best aansluiten bij de noden en het beleid van de gemeente;
Gelet op het decreet van 14 oktober 2016 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 waarbij het reglement op de registratie en de belasting van leegstaande gebouwen en woningen werd goedgekeurd voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025;
Gelet op de briefwisseling van 15 en 16 oktober 2020 vanwege het Agentschap Binnenlands Bestuur – afdeling fiscaliteit over het nazicht van enkele belastings- en retributiereglementen; dat het huidige reglement werd aangepast aan de opmerkingen vanwege de toezichthoudende overheid;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
BESLUIT:
Met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 1onthouding van Inneke Bosmans.
Enig artikel.-
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan het reglement op de registratie en de belasting van leegstaande gebouwen en woningen. Het reglement gaat hierbij integraal als bijlage.
“HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1. Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt begrepen onder:
1° Administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, de opbouw, het beheer en de actualisering van het leegstandsregister. Deze personeelsleden bezitten de onderzoeks-, controle- en vaststellingsbevoegdheden, vermeld in artikel 6 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
2° Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:
• een aangetekende brief;
• een afgifte tegen ontvangstbewijs;
• een aangetekende elektronische zending.
3° Bezwaarinstantie: het college van burgemeester en schepenen;
4° Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitzondering van de bebouwde onroerende goederen die vallen onder de toepassing van artikel 1.2., 5°, van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid;
5° Heffingsdecreet: het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996;
6° Kamer: een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten in of aansluitend bij het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt;
7° Leegstaand gebouw/woning:
§1. Een gebouw wordt als leegstaand beschouwd indien meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden. Daarbij wordt geen rekening gehouden met woningen die deel uitmaken van het gebouw.
De functie van het gebouw is deze die overeenkomt met:
• hetzij de voor het gebouw of voor gedeelten daarvan afgeleverde stedenbouwkundige vergunning(en) in de zin van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
• hetzij een melding in de zin van artikel 4.2.2. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
• hetzij een milieuvergunning of melding in de zin van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning;
• omgevingsvergunning of meldingsakte als vermeld in artikel 6 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Bij een gebouw waarvoor geen vergunning of melding voorhanden is, of waarvan de functie niet duidelijk uit een vergunning of melding blijkt, wordt deze functie afgeleid uit het gewoonlijk gebruik van het gebouw voorafgaand aan het vermoeden van leegstand, zoals dat blijkt uit aangiften, akten of bescheiden.
Een gebouw dat in hoofdzaak gediend heeft voor een economische activiteit, vermeld in artikel 2, 2°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wordt niet beschouwd als leegstaand zolang de oorspronkelijke beoefenaar van deze activiteit een gedeelte van het gebouw bewoont en dat gedeelte niet afsplitsbaar is. Een gedeelte is eerst afsplitsbaar indien het na sloping van de overige gedeelten kan worden beschouwd als een afzonderlijke woning die voldoet aan de bouwfysische vereisten.
§2. Een woning wordt als leegstaand beschouwd wanneer zij gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met:
1° hetzij de woonfunctie;
2° hetzij elke andere bij gemeentelijke verordening omschreven functie die een effectief en niet-occasioneel gebruik van de woning met zich mee brengt.
§3. In afwijking van §1 en §2, wordt een nieuw gebouw of een nieuwe woning als leegstaand beschouwd indien dat gebouw of die woning binnen zeven jaar na de afgifte van een omgevingsvergunning in laatste administratieve aanleg niet aangewend wordt overeenkomstig §1, eerste lid, respectievelijk §2.
§4. Een gebouw dat of een woning die in aanmerking komt voor inventarisatie in de zin van hoofdstuk II van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wordt nooit als een leegstaand gebouw of als een leegstaande woning beschouwd.
De bedrijfsruimten die op grond van artikel 2, 1°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten worden uitgesloten van de toepassing van voormeld decreet, worden onder de al daar vermelde voorwaarden evenmin als leegstaande gebouwen of woningen in de zin van deze afdeling beschouwd.
§5. Een gebouw dat of een woning die door het Vlaamse Gewest geïnventariseerd is als verwaarloosd, kan eveneens opgenomen worden in het leegstandsregister, en omgekeerd.
Woningen die door het Vlaamse Gewest geïnventariseerd zijn als ongeschikt en/of onbewoonbaar, worden niet opgenomen in het leegstandsregister.
§6. De door het college van burgemeester en schepenen of het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid met de opsporing van leegstaande gebouwen en woningen belaste personeelsleden bezitten de onderzoeks-, controle- en vaststellingsbevoegdheden, vermeld in artikel 6 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
8° Leegstandsregister: het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen en woningen, vermeld in art 2.2.6 van het Grond- en Pandendecreet;
9° Opnamedatum: de datum waarop een woning of een gebouw met toepassing van artikel 6 van dit reglement in het gemeentelijk leegstandsregister is opgenomen;
10° Plotse ramp: elke gebeurtenis die zich voordoet buiten de wil van de houder van het zakelijk recht waardoor de schade dermate ernstig is dat het gebruik van de woning of het gebouw overeenkomstig de functie onmogelijk is, zoals brand, ontploffing, blikseminslag.
11° Renovatienota: een gedetailleerde, gedateerde en ondertekende nota die bestaat uit:
• een overzicht van welke niet-stedenbouwkundig vergunningsplichtige werken worden uitgevoerd;
• een gedetailleerd tijdschema waarin wordt aangegeven binnen welke periode de werken zullen worden uitgevoerd. Na een periode van maximaal 2 jaar moet de woning opnieuw bewoond worden.
• een raming van de kosten vergezeld van offertes, facturen, bestekken waaruit blijkt dat de werken uitgevoerd zullen worden;
• een plan of tekening en fotoreportage met weergave van de bestaande toestand van de te renoveren onderdelen.
12° Verjaring: het ogenblik van het verstrijken van elke nieuwe periode van twaalf maanden vanaf de opnamedatum, zolang het gebouw of de woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt.
13° Woning: elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande zoals vermeld in artikel 1.2., 23°, van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid.
14° Zakelijk gerechtigde: de houder van één van de volgende zakelijke rechten:
• de volle eigendom;
• het recht van opstal of van erfpacht;
• het vruchtgebruik.
HOOFDSTUK 2. REGISTRATIE VAN LEEGSTAANDE WONINGEN EN GEBOUWEN
Artikel 2. Vaststelling en registratie van leegstand
§1. Een leegstaand gebouw of een leegstaande woning wordt opgenomen in het leegstandsregister aan de hand van een genummerde administratieve akte die een beschrijvend verslag met vermelding van de indicaties die de leegstand staven bevat, een fotoverslag met één of meerdere foto’s en het besluit tot opname in het leegstandregister.
§2. De leegstand wordt vastgesteld op basis van één of meerdere objectieve indicaties:
• het ontbreken van een inschrijving in het bevolkingsregister op het adres van de woning
• het ontbreken van een aangifte als 2de verblijf;
• de woning is niet bemeubeld of gebouw is niet uitgerust overeenkomstig zijn functie;
• het langdurig te huur of te koop aanbieden van het gebouw of de woning;
• ernstig vervuild, verweerd of beschadigd buitenschrijnwerk/glas;
• overwegend/langdurig neergelaten rolluiken;
• de raamopeningen zijn dichtgemaakt of gesupprimeerd;
• het gebouw of woning is niet meer waterdicht door zware infiltraties doorheen het dak/gevel;
• het gebouw of de woning is niet meer winddicht ten gevolge van bijvoorbeeld glasbreuk of buitenschrijnwerk dat niet meer gesloten kan worden;
• de onmogelijkheid om het gebouw of de woning te betreden bijvoorbeeld door een geblokkeerde toegang of verzegeling;
• een uitpuilende of dichtgeplakte brievenbus;
• langdurig niet of slecht onderhouden tuin/omgeving;
• onafgewerkte nieuwbouw waarop geen geldige stedenbouwkundige of omgevingsvergunning (meer) rust;
• het ontbreken van aansluitingen van nutsvoorzieningen of een dermate laag verbruik dat niet in overeenstemming is met een normaal gebruik van de woning of het gebouw;
Artikel 3. Het gemeentelijk leegstandsregister
§1. In navolging van art 2.2.6 van het DGPB houdt de gemeente een leegstandsregister bij.
In het register worden minimaal de volgende gegevens opgenomen:
1° het adres van de leegstaande woning of het leegstaande gebouw;
2° de kadastrale gegevens van de leegstaande woning of het leegstaande gebouw;
3° de identiteit en het adres van alle zakelijk gerechtigden;
4° het nummer en de datum van de administratieve akte;
5° de indicatie of indicaties die aanleiding hebben gegeven tot de opname;
6° de eventuele ligging binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan;
7° de eventuele voorbereiding van een onteigeningsplan waarbinnen de leegstaande woning of gebouw zich situeert.
Artikel 4. Kennisgeving van voornemen tot opname in het leegstandsregister
Alle zakelijk gerechtigden zoals bekend bij de administratie worden met een beveiligde zending in kennis gesteld van het voornemen om de woning of het gebouw op te nemen in het leegstandsregister.
Deze kennisgeving bevat:
1° de genummerde administratieve akte;
2° het beschrijvend- en fotoverslag;
3° informatie over de gevolgen van de opname in het leegstandsregister, inclusief verwijzing naar dit reglement;
4° informatie over de bezwaarprocedure tegen de opname in het leegstandsregister;
5° informatie over de mogelijkheid tot schrapping uit het leegstandsregister.
De beveiligde zending wordt gericht aan de woonplaats van de zakelijk gerechtigde(n). Is een woonplaats van een zakelijk gerechtigde niet gekend, dan wordt de beveiligde zending gericht aan zijn verblijfplaats. Is de verblijfplaats van een zakelijk gerechtigde niet gekend, dan vindt de betekening plaats aan het adres van de woning of het gebouw waarop de administratieve akte betrekking heeft.
Artikel 5. Bezwaar tegen de voorgenomen opname in het leegstandsregister
§1. Tegen het voornemen om een woning of gebouw op te nemen in het gemeentelijk leegstandsregister kan een zakelijk gerechtigde bij de bezwaarinstantie bezwaar aantekenen.
Op straffe van nietigheid moet het bezwaarschrift:
1° ondertekend en gemotiveerd zijn;
2° met een beveiligde zending worden ingediend;
3° minimaal de volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener;
b) de vermelding van het nummer van de administratieve akte;
c) de vermelding van het adres van het gebouw of de woning waarop het bezwaarschrift betrekking heeft;
d) de bewijsstukken die aantonen dat de opname van het gebouw of de woning in het leegstandsregister ten onrechte gebeurt.
4° worden betekend binnen een termijn van 30 dagen, die ingaat de dag na de betekening van de beveiligde zending vermeld in artikel 4.
Als datum van het bezwaarschrift wordt de datum van de beveiligde zending gehanteerd.
Als het bezwaarschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde(n), voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§2. De bezwaarinstantie bezorgt aan de indiener van een bezwaarschrift een ontvangstbevestiging.
§3. Zolang de indieningstermijn van dertig dagen niet verstreken is, kan een vervangend bezwaarschrift ingediend worden waarbij het eerdere bezwaarschrift als ingetrokken wordt beschouwd.
§4. Een laattijdig ingediend bezwaar tegen een voorgenomen registratie wordt behandeld als een verzoek tot schrapping als vermeld in artikel 7.
§5. De bezwaarinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke bezwaarschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van leegstaande woningen en gebouwen belaste personeelsleden. Het bezwaar wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een gebouw of een woning geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.
§6. De bezwaarinstantie doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de betekening van het bezwaarschrift.
§7. Wordt het bezwaar ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw niet opgenomen in het gemeentelijk register van leegstaande woningen en gebouwen.
Artikel 6. Opname in het leegstandsregister
Indien de beslissing tot opname in het leegstandsregister niet tijdig betwist wordt, of het beroep onontvankelijk of ongegrond is, neemt de administratie het gebouw of de woning op in het leegstandsregister op datum van de vaststelling van de leegstand vermeld in de administratieve akte.
Artikel 7. Schrapping uit het leegstandsregister
§1. Een woning wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden aangewend wordt overeenkomstig de functie, zoals omschreven in artikel 1, 7°, §1van dit reglement.
De datum van schrapping is de eerste dag van de aanwending overeenkomstig de functie. Het effectief gebruik zal blijken uit de inschrijvingen in het bevolkingsregister of desgevallend na een onderzoek ter plaatse.
Een gebouw wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte overeenkomstig de functie, vermeld in artikel 1, 7°, §2 aangewend wordt gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden.
De datum van schrapping is de eerste dag van de aanwending overeenkomstig de functie. De administratie stelt deze aanwending vast via administratieve data of desgevallend na een onderzoek ter plaatse.
§2. Voor de schrapping uit het leegstandsregister richt de zakelijk gerechtigde een verzoek aan de administratie via beveiligde zending. Op straffe van nietigheid moet dit verzoek:
1° ondertekend en gemotiveerd zijn;
2° met een beveiligde zending worden ingediend;
3° minimaal de volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener;
b) de vermelding van het nummer van de administratieve akte en het adres van het gebouw of de woning waarop de vraag tot schrapping betrekking heeft;
c) de bewijsstukken overeenkomstig §1 die aantonen dat de woning of het gebouw geschrapt mag worden uit het leegstandsregister;
Als datum van het verzoek wordt de datum van de aangetekende verzending gehanteerd.
§3. Als het verzoek tot schrapping ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§4. De administratie bezorgt de indiener van het verzoek tot schrapping een ontvangstbevestiging.
§5. De administratie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke verzoeken tot schrapping. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van leegstaande woningen en gebouwen belaste personeelsleden.
§6. Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het verzoek tot schrapping en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van orde van 90 dagen die ingaat de dag na de betekening van het verzoek.
§7. Als de kennisgeving vermeld in §6 niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt het verzoek tot schrapping geacht te zijn ingewilligd.
§8. Wordt het verzoek ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit het gemeentelijk register van leegstaande woningen en gebouwen.
Artikel 8. Beroep tegen weigering tot schrapping uit het leegstandsregister
§1. Tegen de beslissing tot weigering van de schrapping van een woning of gebouw uit het leegstandsregister kan de zakelijk gerechtigde beroep aantekenen bij de bezwaarinstantie.
Op straffe van nietigheid moet dit beroep:
4° ondertekend en gemotiveerd zijn;
5° met een beveiligde zending worden ingediend;
6° minimaal de volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener;
b) de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het verzoek betrekking heeft;
c) de weigeringsbeslissing;
7° worden betekend binnen een termijn van 30 dagen die ingaat de dag na de betekening van de weigeringsbeslissing.
§2 Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§3. De bezwaarinstantie stuurt aan de indiener van het beroep een ontvangstbevestiging.
§4. De bezwaarinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepen. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden.
§5. De bezwaarinstantie doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen die ingaat de dag na de betekening van beroepschrift.
Als de kennisgeving vermeld in het eerste lid niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt het beroep geacht te zijn ingewilligd.
§6. Wordt het beroep ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§7. Tegen de beslissing genomen door de bevoegde overheid of bij gebrek aan een beslissing binnen de termijnen kan een bezwaar worden ingesteld bij de Rechtbank van Eerste Aanleg van Antwerpen.
HOOFDSTUK 3. BELASTING OP LEEGSTAANDE WONINGEN EN GEBOUWEN
Artikel 9. Heffingstermijn en belastbare grondslag
§1. Er wordt voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 een gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die opgenomen zijn in het leegstandsregister.
§2. De belasting is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat de woning of het gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden opgenomen is in het leegstandsregister.
Zolang het gebouw of de woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt, blijft de belasting verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt, zijnde op elke nieuwe verjaring van de inventarisatie.
Artikel 10. Belastingplichtige
§1. De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde voor het leegstaande gebouw of de leegstaande woning twaalf maanden na de inventarisatie en op de verjaring van de opnamedatum.
Ingeval er een recht van opstal, erfpacht, vruchtgebruik of gebruiksrecht bestaat, is de belasting verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal, van erfpacht, van vruchtgebruik of gebruiksrecht op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt.
§2. Ingeval van mede-eigendom zijn de mede-eigenaars hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld. Ingeval er meerdere andere houders zijn van het zakelijk recht, zijn deze eveneens hoofdelijk aansprakelijk volgens aandeel voor de betaling van de totale belastingschuld.
§3. In geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de instrumenterende ambtenaar de verkrijger van het nieuwe zakelijk recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het leegstandsregister.
De instrumenterende ambtenaar of overdrager stelt de gemeentelijke administratie binnen de twee maanden na het verlijden van de authentieke akte in kennis van de overdracht.
Tevens moet hij per beveiligd schrijven een kopie van de notariële akte bezorgen aan de gemeente binnen twee maanden na het verlijden van de notariële akte.
Deze kopie bevat minstens de volgende gegevens:
1° naam en adres van de verkrijger van het zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel;
2° datum van de akte, naam en standplaats van de notaris;
3° nauwkeurige aanduiding van de overgedragen woning of het overgedragen gebouw.
Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht, in afwijking van art. 10 § 1, als belastingschuldige beschouwd voor de eerstvolgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd. De toepassing van deze belasting is maar mogelijk in zoverre de ontstentenis van de kennisgeving ertoe leidt dat de gemeente op het moment van verschuldigd worden van de belasting niet in kennis is van het feit dat er een overdracht van het zakelijk recht heeft plaatsgevonden.
Artikel 11. Tarief van de belasting
De belasting bedraagt:
• € 1.000 voor een leegstaand woning;
• € 1.000 voor een leegstaande gebouw;
• € 500 voor een leegstaande kamer.
Als het gebouw of de woning een tweede termijn van twaalf maanden in het leegstandsregister staat, bedraagt de belasting:
• € 2.000 voor een woning;
• € 2.000 voor een gebouw;
• € 1.000 voor een kamer.
Indien het gebouw of de woning een derde of langere opeenvolgende termijn van twaalf maanden in het register staat, bedraagt de belasting:
• € 3.000 voor een woning;
• € 3.000 voor een gebouw;
• € 1.500 voor een kamer.
Artikel 12. Vrijstellingen
§1. In enkele gevallen kan de houder van een zakelijk recht van het gebouw of de woning vrijgesteld worden van betaling van de heffing.
§2. De aanvraag van een vrijstelling dient schriftelijk te gebeuren via aangetekende zending of tegen ontvangstbewijs en dit voor de opname in het belastingkohier.
De vrijstelling wordt in geen enkel geval automatisch toegekend door de administratie. De houder van het zakelijk recht die gebruik wenst te maken van een vrijstelling dient hiervoor zelf de nodige bewijsstukken voor te leggen aan de administratie.
§3. Tijdens de periode van vrijstelling blijft de woning of het gebouw wel geïnventariseerd.
Soms zijn vrijstellingen beperkt in de tijd, of worden ze voorwaardelijk toegekend. Indien niet aan de voorwaarden wordt voldaan, vervalt de vrijstelling en dient de heffing alsnog betaald te worden. Na de periode van vrijstelling start de heffing met het bedrag zoals bepaald voor heffing na een eerste periode van 12 maanden. Doch, de termijnen zoals bepaald in artikel 4, §3 en 6 van het Invorderingsdecreet van 30 mei 2008 moeten nageleefd worden.
§4. Van de heffing op leegstand zijn vrijgesteld:
1° de belastingplichtige die eigenaar is van één enkele woning, bij uitsluiting van enige andere woning. De vrijstelling geldt voor twee jaar vanaf de eerste belasting conform dit belastingreglement, ongeacht of om een andere reden een vrijstelling verleend wordt;
2° de belastingplichtige die in een erkende ouderenvoorziening verblijft of voor een langdurig verblijf werd opgenomen in een psychiatrische instelling of andere zorginstelling. De vrijstelling geldt voor twee jaar vanaf de eerste belasting conform dit belastingreglement, ongeacht of om een andere reden een vrijstelling verleend wordt;
3° de belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing.
4° de belastingplichtige die sinds minder dan één jaar zakelijk gerechtigde is van het gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het heffingsjaar volgend op het verkrijgen van het zakelijk recht.
§5. Een vrijstelling wordt verleend als het gebouw of de woning:
1° gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan;
2° geen voorwerp meer kan uitmaken van een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld;
3° krachtens decreet beschermd is als monument of opgenomen is op een bij besluit vastgesteld ontwerp van lijst tot bescherming als monument;
4° vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt tot twee jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging;
5° onmogelijk daadwerkelijk gebruikt kan worden omwille van een verzegeling of betredingsverbod in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijke procedure, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt tot één jaar na het aflopen van de verzegeling of het betredingsverbod;
6° gerenoveerd wordt. Een woning of een gebouw wordt gerenoveerd als:
a. het gaat om handelingen die stedebouwkundig gezien vergunningsplichtig zijn en een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning voor stabiliteitswerken of sloopwerkzaamheden kan voorgelegd worden. Met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van twee jaar en slechts eenmalig aan dezelfde houder van het zakelijk recht kan worden toegekend.
b. het niet gaat om vergunningsplichtige handelingen en er een renovatienota wordt voorgelegd. Met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van twee jaar en slechts eenmalig aan dezelfde houder van het zakelijk recht kan worden toegekend.
7° Voor de leegstand van een woning of een gebouw die aanhoudt omwille van een vreemde oorzaak die de heffingsplichtige niet kan worden toegerekend wordt eveneens een vrijstelling verleend.
Artikel 13. Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd door de financieel directeur door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 14. Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Artikel 15. Bezwaar
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Van het bezwaarschrift wordt binnen de 15 kalenderdagen na indiening een ontvangstmelding afgegeven.
Artikel 16. Wetgeving
De vestiging en invordering van de belasting, evenals de geschillen, worden geregeld overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen en zijn latere wijzigingen.
Artikel 17. Bestuurlijk toezicht
Een kopie van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.
-
1.b.12
Gelet op artikel 170, §4 van de Grondwet;
Gelet op het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;
Overwegende dat verwaarlozing van woningen en gebouwen op het grondgebied van de gemeente voorkomen en bestreden moet worden om de verloedering van de leef- en woonomgeving tegen te gaan;
Overwegende dat het beleid met betrekking tot verwaarloosde woningen en gebouwen overgeheveld wordt van het Vlaamse naar het gemeentelijk niveau, waarbij de gewestelijke registratie en heffing volledig worden opgeheven;
Overwegende dat het wenselijk is dat het op het grondgebied van de gemeente beschikbare patrimonium voor wonen optimaal benut wordt;
Overwegend dat het nuttig is om een geïntegreerd beleid te voeren ter bestrijding van leegstand en verwaarlozing van woningen en gebouwen;
Gelet op het reglement op de registratie en de belasting van verwaarloosde gebouwen en woningen zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de briefwisseling van 15 en 16 oktober 2020 vanwege het Agentschap Binnenlands Bestuur – afdeling fiscaliteit over het nazicht van enkele belastings- en retributiereglementen; dat het huidige reglement werd aangepast aan de opmerkingen vanwege de toezichthoudende overheid;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente,
BESLUIT:
Met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 1 onthouding van Inneke Bosmans.
Enig artikel.-
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan het reglement op de registratie en de belasting van verwaarloosde gebouwen en woningen. Dit reglement gaat hierbij integraal als bijlage:
“HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1. Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt begrepen onder:
1° Administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, de opbouw, het beheer en de actualisering van het register voor verwaarloosde woningen en gebouwen. Deze personeelsleden bezitten de onderzoeks-, controle- en vaststellingsbevoegdheden, vermeld in artikel 6 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
2° Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:
• een aangetekend schrijven;
• een afgifte tegen ontvangstbewijs;
• een aangetekende elektronische zending.
3° Bezwaarinstantie: het college van burgemeester en schepenen;
4° Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitzondering van de bebouwde onroerende goederen die vallen onder de toepassing van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, zoals vermeld in artikel 24, 2° van het Heffingsdecreet;
5° Gewestelijke inventarislijst van verwaarloosde gebouwen en/of woningen: de inventarislijst, tot 31 december 2016 vermeld in artikel 28, §1, eerste lid, 1° van het Heffingsdecreet;
6° Gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen: de inventaris, sinds 1 januari 2017 vermeld in artikel 26 van het Heffingsdecreet;
7° Gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen: het register vermeld in artikel 3, §1 van dit reglement;
8° Heffingsdecreet: het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996;
9° Opnamedatum: de datum waarop een terrein, woning of een gebouw met toepassing van artikel 6 van dit reglement in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen is opgenomen;
10° Plotse ramp: elke gebeurtenis die zich voordoet buiten de wil van de houder van het zakelijk recht waardoor de schade dermate ernstig is dat het gebruik van de woning of het gebouw overeenkomstig de functie onmogelijk is, zoals brand, ontploffing, blikseminslag.
11° Registerbeheerder: de gemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, het beheer en de actualisering van het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen;
12° Renovatienota: een gedetailleerde, gedateerde en ondertekende nota die bestaat uit:
• een overzicht van welke niet-stedenbouwkundig vergunningsplichtige werken worden uitgevoerd;
• een (gedetailleerd) tijdschema waarin wordt aangegeven binnen welke periode de werken zullen worden uitgevoerd. Na een periode van maximaal 2 jaar moet de woning opnieuw bewoond worden.
• een raming van de kosten vergezeld van offertes, facturen, bestekken waaruit blijkt dat de werken uitgevoerd zullen worden;
• een plan of tekening én fotoreportage met weergave van de bestaande toestand van de te renoveren onderdelen.
• Indien van toepassing: een akkoord van de mede-eigenaars.
13° Verjaring: het ogenblik van het verstrijken van elke nieuwe periode van twaalf maanden vanaf de opnamedatum, zolang het gebouw of de woning niet uit het register van verwaarloosde woningen en gebouwen is geschrapt;
14° Woning: elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande zoals vermeld in artikel 24, 5° van het Heffingsdecreet;
15° Zakelijk gerechtigde: de houder van één van de volgende zakelijke rechten:
• de volle eigendom;
• het recht van opstal of van erfpacht;
• het vruchtgebruik.
HOOFDSTUK 2. REGISTRATIE VAN VERWAARLOOSDE WONINGEN EN GEBOUWEN
Artikel 2. Vaststelling van de verwaarlozing
De door het college van burgemeester en schepenen of de door het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid met de opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden, stellen de verwaarlozing van een woning of een gebouw vast in een genummerde administratieve akte, aan de hand van het model van technisch verslag dat als bijlage is toegevoegd aan dit reglement.
Daarbij geldt een gebrek van categorie I voor één punt, van categorie II voor drie punten en van categorie III voor negen punten. Er is sprake van verwaarlozing als de indicaties in dit verslag een eindscore opleveren van minimaal 18 punten. Aan het verslag wordt minstens één foto van de woning of het gebouw toegevoegd.
Artikel 3. Gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen
§1. De gemeente houdt een gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen bij.
In dit register worden minimaal de volgende gegevens opgenomen:
1° het adres van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw;
2° de kadastrale gegevens van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw;
3° de identiteit en het adres van alle zakelijk gerechtigden;
4° het nummer en de datum van de administratieve akte;
5° de toestand van verwaarlozing van de woning of het gebouw, inclusief het technisch verslag;
6° de eventuele ligging binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan;
7° de eventuele voorbereiding van een onteigeningsplan waarbinnen het verwaarloosd gebouw zich situeert.
Artikel 4. Kennisgeving van de voorgenomen registratie
Alle zakelijk gerechtigden zoals bekend bij de administratie worden met een beveiligde zending in kennis gesteld van het voornemen om de woning of het gebouw op te nemen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Deze kennisgeving bevat:
1° de genummerde administratieve akte;
2° het technisch verslag;
3° informatie over de gevolgen van de registratie, inclusief verwijzing naar dit reglement;
4° informatie over de bezwaarprocedure tegen de opname in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen;
5° informatie over de mogelijkheid tot schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
De beveiligde zending wordt gericht aan de woonplaats van de zakelijk gerechtigde(n). Is een woonplaats van een zakelijk gerechtigde niet gekend, dan wordt de beveiligde zending gericht aan zijn verblijfplaats. Is de verblijfplaats van een zakelijk gerechtigde niet gekend, dan vindt de betekening plaats aan het adres van de woning of het gebouw waarop de administratieve akte betrekking heeft.
Artikel 5. Bezwaar tegen de voorgenomen registratie
§1. Tegen het voornemen om een woning of een gebouw op te nemen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen, vermeld in artikel 4, kan de zakelijk gerechtigde bezwaar indienen bij de bezwaarinstantie.
Op straffe van nietigheid moet het bezwaarschrift:
1° ondertekend en gemotiveerd zijn;
2° met een beveiligde zending worden ingediend;
3° minimaal de volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener;
b) de vermelding van het nummer van de administratieve akte;
c) de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het bezwaarschrift betrekking heeft;
d) de bewijsstukken die aantonen dat de opname van het gebouw of de woning in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen ten onrechte gebeurt.
4° worden betekend binnen een termijn van 30 dagen, die ingaat de dag na de betekening van de beveiligde zending vermeld in artikel4.
Als datum van het bezwaarschrift wordt de datum van de beveiligde zending gehanteerd.
Als het bezwaarschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§2. De bezwaarinstantie bezorgt aan de indiener van een bezwaarschrift een ontvangstbevestiging.
§3. Zolang de indieningstermijn van dertig dagen niet verstreken is, kan een vervangend bezwaarschrift ingediend worden waarbij het eerdere bezwaarschrift als ingetrokken wordt beschouwd.
§4. Een laattijdig ingediend bezwaar tegen een voorgenomen registratie wordt behandeld als een verzoek tot schrapping als vermeld in artikel 7.
§5. De vaststelling van de verwaarlozing kan betwist worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed.
§6. De bezwaarinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke bezwaarschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden.
§7. De bezwaarinstantie doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van orde van negentig dagen, die ingaat de dag na de betekening van het bezwaarschrift.
§8. Wordt het bezwaar ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw niet opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Artikel 6. Opname van verwaarloosde woningen en gebouwen in het register.
§1. Indien de beslissing tot opname in het register niet tijdig betwist wordt, of het beroep onontvankelijk of ongegrond is, neemt de administratie het gebouw of de woning op in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen op datum van de vaststelling van de verwaarlozing vermeld in de administratieve akte.
§2. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen of woningen, kan eveneens worden opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Een woning die opgenomen is in de gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen, kan eveneens worden opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Artikel 7. Schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen
§1. De registerbeheerder schrapt een woning of een gebouw uit het gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen wanneer de zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning of het gebouw geen indicaties van verwaarlozing meer vertoont die bij quotering in het model van technisch verslag, vermeld in artikel 2, 18 punten of meer zouden opleveren. De zakelijk gerechtigde richt hiertoe een verzoek aan de administratie via beveiligde zending. Op straffe van nietigheid moet dit verzoek:
1° ondertekend en gemotiveerd zijn;
2° met een beveiligde zending worden ingediend;
3° minimaal de volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener;
b) de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het verzoek betrekking heeft;
c) de bewijsstukken overeenkomstig §1 die aantonen dat de woning of het gebouw geschrapt mag worden uit het register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Als datum van het verzoek wordt de datum van de aangetekende verzending gehanteerd.
§2. De beëindiging van de staat van verwaarlozing kan aangetoond worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de verklaring op eed.
§3 Als het verzoek tot schrapping ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§4. De registerbeheerder bezorgt de indiener van het verzoek tot schrapping een ontvangstbevestiging.
§5. De registerbeheerder onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke verzoeken tot schrapping. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden.
§6. Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het verzoek tot schrapping en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen die ingaat de dag na de betekening van verzoek.
§7. Als de kennisgeving vermeld in het §6 niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt het verzoek tot schrapping geacht te zijn ingewilligd.
§8. Wordt het verzoek ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit het gemeentelijk register van verwaarloosde terreinen, gebouwen en woningen. De datum van betekening van het verzoek tot schrapping geldt als datum van schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Artikel 8. Beroep tegen weigering tot schrapping
§1. Tegen de beslissing tot weigering van de schrapping van een woning of gebouw uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen kan de zakelijk gerechtigde beroep aantekenen bij de bezwaarinstantie.
Op straffe van nietigheid moet dit beroep:
8° ondertekend en gemotiveerd zijn;
9° met een beveiligde zending worden ingediend;
10° minimaal de volgende gegevens bevatten:
d) de identiteit en het adres van de indiener;
e) de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het verzoek betrekking heeft;
f) de weigeringsbeslissing;
11° worden betekend binnen een termijn van 30 dagen die ingaat de dag na de betekening van de weigeringsbeslissing.
§2. De beëindiging van de staat van verwaarlozing kan aangetoond worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de verklaring op eed;
§3. Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§4. De bezwaarinstantie stuurt aan de indiener van het beroep een ontvangstbevestiging.
§5. De bezwaarinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepen. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van verwaarloosde terreinen, gebouwen en woningen belaste personeelsleden.
§6. De bezwaarinstantie doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen die ingaat de dag na de betekening van beroepschrift.
Als de kennisgeving vermeld in het eerste lid niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt het beroep geacht te zijn ingewilligd.
§7. Wordt het beroep ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§8. Tegen de beslissing genomen door de bevoegde overheid of bij gebrek aan een beslissing binnen de termijnen kan een bezwaar worden ingesteld bij de Rechtbank van Eerste Aanleg van Antwerpen.
HOOFDSTUK 3. BELASTING OP VERWAARLOOSDE WONINGEN EN GEBOUWEN
Artikel 9. Belastingstermijn en belastbare grondslag
§1. Er wordt voor de jaren 2021 tot en met 2025 een gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die, gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden opgenomen zijn in het gemeentelijk register van terreinen, verwaarloosde woningen en gebouwen.
§2. De belasting is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat de woning of het gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden opgenomen is in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Zolang de woning of het gebouw niet is geschrapt uit dit register, blijft de belasting verschuldigd bij het verstrijken van elke opeenvolgende periode van twaalf maanden.
Artikel 10. Belastingplichtige
§1. De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde voor het verwaarloosde gebouw of de woning twaalf maanden na de inventarisatie.
Ingeval er een recht van opstal, erfpacht, vruchtgebruik of gebruiksrecht bestaat, is de belasting verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal, van erfpacht, van vruchtgebruik of gebruiksrecht op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt.
§2. Ingeval van mede-eigendom zijn de mede-eigenaars hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld. Ingeval er meerdere andere houders zijn van het zakelijk recht, zijn deze eveneens hoofdelijk aansprakelijk volgens aandeel voor de betaling van de totale belastingschuld.
§3. In geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de instrumenterende ambtenaar de verkrijger van het nieuwe zakelijk recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
De instrumenterende ambtenaar of overdrager stelt de gemeentelijke administratie binnen de twee maanden na het verlijden van de authentieke akte in kennis van de overdracht.
Tevens moet hij per beveiligd schrijven een kopie van de notariële akte bezorgen aan de gemeente binnen twee maanden na het verlijden van de notariële akte.
Deze kopie bevat minstens de volgende gegevens:
4° naam en adres van de verkrijger van het zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel;
5° datum van de akte, naam en standplaats van de notaris;
6° nauwkeurige aanduiding van het overgedragen terrein, gebouw of de woning.
Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht, in afwijking van art. 9 § 1, als belastingschuldige beschouwd voor de eerstvolgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd. De toepassing van deze belasting is maar mogelijk in zoverre de ontstentenis van de kennisgeving ertoe leidt dat de gemeente op het moment van verschuldigd worden van de belasting niet in kennis is van het feit dat er een overdracht van het zakelijk recht heeft plaatsgevonden.
Artikel 11. Tarief van de belasting
De belasting bedraagt:
• € 1.000 voor een verwaarloosde woning;
• € 1.000 voor een verwaarloosd gebouw.
Als het gebouw of de woning een tweede termijn van twaalf maanden in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen staat, bedraagt de belasting:
• € 2.000 voor een verwaarloosde woning;
• € 2.000 voor een verwaarloosd gebouw.
Indien het gebouw of de woning een derde of langere opeenvolgende termijn van twaalf maanden in het register staat, bedraagt de belasting:
• € 3.000 voor een verwaarloosde woning;
• € 3.000 voor een verwaarloosd gebouw.
Artikel 12. Vrijstelling
§1. In enkele gevallen kan de houder van een zakelijk recht van het gebouw of de woning vrijgesteld worden van betaling van de heffing.
§2. De aanvraag van een vrijstelling dient schriftelijk te gebeuren via aangetekende zending of tegen ontvangstbewijs en dit voor de eerste heffingsperiode.
De vrijstelling wordt in geen enkel geval automatisch toegekend door de administratie. De houder van het zakelijk recht die gebruik wenst te maken van een vrijstelling dient hiervoor zelf de nodige bewijsstukken voor te leggen aan de administratie.
§3. Tijdens de periode van vrijstelling blijft de woning of het gebouw wel geïnventariseerd.
Soms zijn vrijstellingen beperkt in de tijd, of worden ze voorwaardelijk toegekend. Indien niet aan de voorwaarden wordt voldaan, vervalt de vrijstelling en dient de heffing alsnog betaald te worden. Na de periode van vrijstelling start de heffing met het bedrag zoals bepaald voor heffing na een eerste periode van 12 maanden. De termijnen zoals bepaald in artikel 4, §3 en 6 van het Invorderingsdecreet van 30 mei 2008 moeten nageleefd worden.
§4. Van de heffing op verwaarloosde woningen en gebouwen zijn vrijgesteld:
5° De belastingplichtige die eigenaar is van één enkele woning, bij uitsluiting van enige andere woning. De vrijstelling geldt voor twee jaar vanaf de eerste belasting conform dit belastingsreglement, ongeacht of om een andere reden een vrijstelling verleend wordt;
6° De belastingplichtige die in een erkende ouderenvoorziening verblijft of voor een langdurig verblijf werd opgenomen in een psychiatrische instelling of andere zorginstelling. De vrijstelling geldt voor twee jaar vanaf de eerste belasting conform dit belastingsreglement, ongeacht of om een andere reden een vrijstelling verleend wordt;
7° De belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing;
8° De belastingplichtige die sinds minder dan één jaar zakelijk gerechtigde is van het terrein, gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het heffingsjaar volgend op het verkrijgen van het zakelijk recht.
§5. Een vrijstelling wordt verleend als het gebouw of de woning:
8° Gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan;
9° Geen voorwerp meer kan uitmaken van een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld;
10° Krachtens decreet beschermd is als monument of opgenomen is op een bij besluit vastgesteld ontwerp van lijst tot bescherming als monument;
11° Vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt tot twee jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging;
12° Onmogelijk daadwerkelijk gebruikt kan worden omwille van een verzegeling of betredingsverbod in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijke procedure, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt tot één jaar na het aflopen van de verzegeling of het betredingsverbod;
13° Gerenoveerd wordt. Een woning of een gebouw wordt gerenoveerd als:
a. Het gaat om handelingen die stedenbouwkundig gezien vergunningsplichtig zijn en een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stabiliteitswerken of sloopwerkzaamheden kan voorgelegd worden. Met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van twee jaar en slechts eenmalig aan dezelfde houder van het zakelijk recht kan worden toegekend.
b. Het niet gaat om vergunningsplichtige handelingen en er een renovatienota wordt voorgelegd. Met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van twee jaar en slechts eenmalig aan dezelfde houder van het zakelijk recht kan worden toegekend.
14° Voor verwaarlozing van een woning of een gebouw die aanhoudt omwille van een vreemde oorzaak die de heffingsplichtige niet kan worden toegerekend wordt eveneens een vrijstelling verleend.
Artikel 13. Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd door de financieel directeur door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 14. Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Artikel 15. Bezwaar
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Van het bezwaarschrift wordt binnen de 15 kalenderdagen na de indiening ervan een ontvangstmelding afgegeven.
Artikel 16. Wetgeving
De vestiging en invordering van de belasting, evenals de geschillen, worden geregeld overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen en zijn latere wijzigingen.
Artikel 17.Bestuurlijk toezicht
Een kopie van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.
-
1.b.13
Gelet op het artikel 170, § 4, van de Grondwet;
Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, met latere wijzigingen;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO);
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
Gelet op het decreet Grond- en Pandenbeleid (DGP) van 27 maart 2009 en latere wijzigingen;
Overwegende dat het decreet Grond- en Pandenbeleid de gemeenteraad machtigt om een jaarlijkse belasting te heffen op onbebouwde bouwgronden en op kavels in verkavelingen en dit om potentiële woonlocaties vrij te maken en grondspeculatie tegen te gaan;
Overwegende dat de invoering van een activeringsheffing de gemeente toelaat om de eigenaars van die gronden en kavels aan te sporen om woonlocaties vrij te maken en onbebouwde gronden en onbebouwde kavels te activeren in de gemeente;
Gelet op het reglement op de activeringsheffing op de onbebouwde kavels in verkavelingen en gronden in woongebied, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de briefwisseling van 15 en 16 oktober 2020 vanwege het Agentschap Binnenlands Bestuur – afdeling fiscaliteit over het nazicht van enkele belastings- en retributiereglementen; dat het huidige reglement werd aangepast aan de opmerkingen vanwege de toezichthoudende overheid;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat de continuïteit bewaard dient te blijven;
BESLUIT:
Met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 1 onthouding van Inneke Bosmans.
Artikel 1.- Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° onbebouwde kavel: een onbebouwd perceel grond dat gelegen is binnen de omschrijving van een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling en bestemd is voor woningbouw, en niet zijnde een kavel waarop, op 1 januari van het aanslagjaar waarop de activeringsheffing betrekking heeft, de oprichting van een voor bewoning bestemd gebouw reeds werd aangevat overeenkomstig de stedenbouwkundige hoofdbestemming van het perceel en overeenkomstig een uitvoerbare omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, en in de loop van het dienstjaar een normale afwerking kent.
2° onbebouwde bouwgrond: een onbebouwd perceel grond dat volgens de aanduidingen van het geldende gewestplan gelegen is in een woongebied en aan een voldoende uitgeruste weg en dat, al dan niet na samenvoeging met andere percelen of perceelsdelen, in principe bestemd is of bestemd kan worden voor woningbouw, en niet zijnde een bouwgrond waarop, op 1 januari van het aanslagjaar waarop de activeringsheffing betrekking heeft, de oprichting van een voor bewoning bestemd gebouw reeds werd aangevat overeenkomstig de stedenbouwkundige hoofdbestemming van het perceel en overeenkomstig een uitvoerbare omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, en in de loop van het dienstjaar een normale afwerking kent.
3° DGP: het decreet grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009, van kracht sinds 1 september 2009, met inbegrip van de latere wijzigingen.
4° VCRO: de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, van kracht sinds 1 september 2009, met inbegrip van de latere wijzigingen.
5° voldoende uitgeruste weg: een weg die voldoende is uitgerust is in de zin van artikel 4.3.5, §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
6° voorliggende weg: de weg aan dewelke een onbebouwde kavel of een onbebouwde bouwgrond gelegen is en die voldoende is uitgerust is in de zin van het artikel 4.3.5, §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Art. 2.- Belastbare grondslag
Voor de periode ingaande op 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een jaarlijkse activeringsheffing ingevoerd voor de onbebouwde kavels, gelegen in een goedgekeurde en niet vervallen verkaveling, en voor de onbebouwde gronden, gelegen in woongebied langs een voldoende uitgeruste weg.
Art 3.- Berekening van de belasting
Het tarief van de activeringsheffing bedraagt € 12,50 per strekkende meter breedte van de onbebouwde kavel of onbebouwde bouwgrond langs de voorliggende weg, evenwel met een minimale heffing van € 125 per onbebouwde kavel of onbebouwde bouwgrond. Elk gedeelte van een meter wordt als volle meter beschouwd.
Deze bedragen zijn gekoppeld aan de evolutie van de ABEX-index en stemmen overeen met de index van november 2008. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het ABEX-indexcijfer van de maand november die aan de aanpassing voorafgaat.
Wanneer een onbebouwde kavel of onbebouwde bouwgrond gelegen is langs meer dan één voorliggende weg, zal als grondslag van de heffing de helft van de som genomen worden van de twee langste zijden van de onbebouwde kavel of onbebouwde bouwgrond langs de respectievelijk voorliggende wegen, de afgeronde of afgesneden hoeken niet inbegrepen. De percelen die in een bocht van 90° liggen van een bestaande weg, moeten in dit verband als hoekpercelen beschouwd worden.
Art. 4.- Belastingplichtige
De activeringsheffing is verschuldigd door de natuurlijke persoon of door de rechtspersoon, die op 1 januari van het aanslagjaar:
• ofwel eigenaar is van de onbebouwde kavel of onbebouwde grond;
• ofwel erfpachter of opstalhouder is indien er een recht van erfpacht of opstal bestaat, en subsidiair door de eigenaar;
• ofwel vruchtgebruiker is van de onbebouwde kavel of onbebouwde grond.
In geval van mede-eigendom, is iedere mede-eigenaar de activeringsheffing verschuldigd à rato van zijn eigendomsaandeel.
In geval bepaalde mede-eigenaars vrijgesteld zijn van de activeringsheffing wordt deze enkel gevorderd van de niet-vrijgestelde mede-eigenaars à rato van hun eigendomsaandeel in het belaste eigendom.
Art. 5.- Vrijstellingen-ontheffingen
Van de activeringsheffing zijn vrijgesteld:
1° De eigenaars van één enkele onbebouwde kavel of onbebouwde bouwgrond, bij uitsluiting van enig ander onroerend goed in volle eigendom of vruchtgebruik, gelegen in België of het buitenland.
2° De ouders met kinderen, al dan niet ten laste, beperkt tot één onbebouwde kavel of onbebouwde bouwgrond per kind. Deze vrijstelling wordt toegekend op voorwaarde dat • • het kind op 1 januari van het aanslagjaar voldoet aan beide volgende voorwaarden:
• het heeft de leeftijd van dertig jaar nog niet bereikt;
• het heeft nog geen volle drie jaar een onbebouwde kavel of onbebouwde bouwgrond in volle eigendom, alleen of met de persoon met wie het gehuwd is, of wettelijk of feitelijk samenwoont.
3° De activeringsheffing wordt niet geheven op de onbebouwde kavels en gronden die voldoen aan beide volgende voorwaarden:
• ze behoren toe aan dezelfde eigenaar als deze van de aanpalende bebouwde kavel of bebouwde bouwgrond;
• ze vormen met die bebouwde kavel of bebouwde bouwgrond een ononderbroken ruimtelijk geheel.
Deze vrijstelling geldt slechts voor een straatbreedte van maximaal 30 meter. De straatbreedte van 30 meter wordt berekend als volgt: de breedte van de bebouwde kavel + de breedte van de aanpalende onbebouwde kavel of bouwgrond.
4° De activeringsheffing wordt niet geheven op onbebouwde kavels en onbebouwde bouwgronden die tijdens het heffingsjaar niet voor bebouwing kunnen worden bestemd:
a) vanwege hun inrichting als collectieve voorzieningen, met inbegrip van hun aanhorigheden;
b) vanwege de Pachtwet van 4 november 1969, waarbij het bewijs van de pacht met alle middelen van recht mag worden geleverd;
c) vanwege hun werkelijke en volledige aanwending voor land- of tuinbouw, gedurende het hele jaar;
d) vanwege een bouwverbod of enige andere erfdienstbaarheid tot openbaar nut die woningbouw onmogelijk maakt;
e) vanwege een vreemde oorzaak die de heffingsplichtige niet kan worden toegerekend, zoals de beperkte omvang van de bouwgronden of kavels, of hun ligging, vorm of fysieke toestand.
5° Een vrijstelling wordt verleend aan de houders van een in laatste administratieve aanleg verleende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, en dit gedurende vijf jaren, te rekenen vanaf 1 januari van het jaar dat volgt op de afgifte van de vergunning in laatste administratieve aanleg wanneer de verkaveling werken omvat, of vanaf 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar van afgifte van het attest, vermeld in het artikel 4.2.16, §2 VCRO, desgevallend voor die fase van de verkavelingsvergunning waarvoor het attest wordt verleend.
6° Behoudens de in dit reglement voorziene vrijstellingen zijn hoe dan ook vrijgesteld van de activeringsheffing: de staat, de gemeenschappen, de gewesten, de provincies, de gemeenten en de sociale huisvestingsmaatschappijen.
Art. 6.- Aangifte
De belastingplichtigen ontvangen vanwege het gemeentebestuur jaarlijks een aangifteformulier dat door hen, behoorlijk ingevuld en ondertekend, vóór de vermelde vervaldatum moet worden teruggestuurd.
Wanneer de vervaldatum op een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag valt wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen, is er toe gehouden om, uiterlijk op 30 juni van het aanslagjaar, aan het gemeentebestuur de voor de aanslag noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen. Een aangifteformulier is te vinden op de gemeentelijke website.
Art. 7.- Belastingverhoging
Bij gebrek aan aangifte binnen de gestelde termijn of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, wordt de activeringsheffing ambtshalve vastgesteld en ingekohierd.
Voor de belasting ambtshalve wordt vastgesteld, brengt het college van burgemeester en schepenen de belastingplichtige met een aangetekende brief op de hoogte van de motieven waarom ze gebruik maakt van deze procedure, de elementen waarop de activeringsheffing is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de activeringsheffing.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van 30 dagen, te rekenen vanaf de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving, om zijn opmerkingen schriftelijk bij het college van burgemeester en schepenen in te dienen.
Wanneer voor een aanslagjaar de aangifte alsnog tijdig en correct wordt ingediend naar aanleiding van de verzending van de kennisgeving van ambtshalve vaststelling, wordt geen verhoging toegepast.
Op de ambtshalve vastgestelde belasting zal een belastingverhoging als volgt worden toegepast én afzonderlijk in het kohier en op het aanslagbiljet worden vermeld:
- 10 % bij een eerste overtreding;
- 40%, 70% en 100% bij respectievelijk een tweede, derde en vierde overtreding
- Vanaf de vijfde opeenvolgende overtreding zal de belastingverhoging 200% van de ambtelijk in te kohieren belasting bedragen.
Een correcte aangifte gedurende twee opeenvolgende jaren herstelt de goede trouw ten aanzien van de belastingplichtige volledig.
Art. 8.- Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd door de financieel directeur door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 9.- Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Art. 10.- Bezwaar
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Van het bezwaarschrift wordt binnen de 15 kalenderdagen na indiening een ontvangstmelding afgegeven.
Art. 11.- Wetgeving
De vestiging en de invordering van de belasting, evenals de geschillen, worden geregeld overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestigingen, de invordering in de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen en zijn latere wijzigingen.
Art. 12.- Bestuurlijk toezicht
Een kopie van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.
-
1.b.14
Gelet op het artikel 170, § 4, van de Grondwet;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
Gelet op het belastingsreglement op vertoningen en vermakelijkheden, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de briefwisseling van 15 en 16 oktober 2020 vanwege het Agentschap Binnenlands Bestuur – afdeling fiscaliteit over het nazicht van enkele belastings- en retributiereglementen; dat het huidige reglement werd aangepast aan de opmerkingen vanwege de toezichthoudende overheid;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat de continuïteit bewaard dient te blijven;
BESLUIT:
Met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 1 onthouding van Inneke Bosmans.
Artikel 1.- Belastbare grondslag
Ten bate van de gemeente wordt voor een termijn beginnend vanaf 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025 een gemeentebelasting gevestigd op vertoningen en vermakelijkheden.
Art. 2.- Bepaling
Wie gewoonlijk of bij gelegenheid, op het grondgebied van de gemeente, één van de hierna vermelde openbare vertoningen of vermakelijkheden organiseert, is een speciale belasting verschuldigd onder de hierna vermelde voorwaarden. Zulks geldt eveneens voor de vertoningen en vermakelijkheden in privéclubs of alle andere lokalen wanneer zij direct of indirect aanleiding geven tot enigerlei heffing ongeacht of die betaling daarvan vooraf contant of achteraf geschiedt.
Art. 3.- Berekening van de belasting
De belasting wordt vastgesteld als volgt :
a) circusvoorstellingen: € 125 per voorstelling.
b) kermisvertoningen en -vermakelijkheden: € 1,25 per lopende meter, per
dag, waarbij de langste zijde van de vertoning of vermakelijkheid als basis van de belasting wordt genomen.
Art. 4.- Belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de organisator en subsidiair door degene, die een heffing verricht ten laste van de personen, die de vertoningen of vermakelijkheden bijwonen of er aan deelnemen. Beiden zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting. De bewoner van het gebouw waarin vertoningen of vermakelijkheden georganiseerd worden, is eveneens aansprakelijk voor de betaling der belasting.
Art. 5.- Aangifte
De belastingplichtige dient uiterlijk 5 kalenderdagen voor de aanvang van de vertoning of vermakelijkheid bij het gemeentebestuur aangifte te doen van de in artikel 3 bedoelde vertoningen, voorstellingen en vermakelijkheden.
Art. 6.- Belastingverhoging
Bij gebrek aan aangifte binnen de gestelde termijn of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, wordt de belasting ambtshalve vastgesteld en ingekohierd.
In geval van een ambtshalve aanslag wordt de belasting gevestigd op basis van gegevens waarover de gemeente beschikt.
Voor de belasting ambtshalve wordt vastgesteld, brengt het college van burgemeester en schepenen de belastingplichtige met een aangetekende brief op de hoogte van de motieven waarom ze gebruik maakt van deze procedure, de elementen waarop de belasting is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van die elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van 30 dagen volgend op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan de verschuldigde belasting, en ingeval van herhaling, aan het dubbele van de verschuldigde belasting.
Art. 7. - Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd door de financieel directeur door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 8.- Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Art. 9.- Bezwaar
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Van het bezwaarschrift wordt binnen de 15 kalenderdagen na indiening een ontvangstmelding afgegeven.
Art. 10.- Wetgeving
De vestiging en invordering van de belasting, evenals de geschillen, worden geregeld overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen en zijn latere wijzigingen.
Art. 11.- Bestuurlijk toezicht
Een kopie van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.
-
1.b.15
Gelet op het artikel 170, § 4, van de Grondwet;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Gelet op de wet van 25 juni 1993 en latere wijzigingen betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten;
Gelet op het Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten; en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
Gelet op het belastingsreglement op de ambulante handel, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de briefwisseling van 15 en 16 oktober 2020 vanwege het Agentschap Binnenlands Bestuur – afdeling fiscaliteit over het nazicht van enkele belastings- en retributiereglementen; dat het huidige reglement werd aangepast aan de opmerkingen vanwege de toezichthoudende overheid;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat de continuïteit bewaard dient te blijven;
BESLUIT:
Met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 1 onthouding van Inneke Bosmans.
Artikel 1.- Belastbare grondslag
Er wordt voor een termijn, beginnend op 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025 een belasting geheven op de ambulante handel op de openbare weg van Kalmthout. De belasting is verschuldigd door de personen of instellingen, bedoeld bij het artikel 3 van de wet van 25 juni 1993 en haar latere wijzigingen, houdende reglementering van de ambulante handel.
Art. 2.- Berekening van de belasting
Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld als volgt:
• € 5 per dag,
• € 75 per maand,
• € 150 per kwartaal.
Art. 3.- Aangifteplicht
De belastingplichtige is gehouden, minstens vierentwintig uur bij voorbaat, aan het gemeentebestuur de voor de aanslag noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen.
Art. 4.- Belastingverhoging
Bij gebrek aan aangifte binnen de in het artikel 3 gestelde termijn of bij onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte kan de belastingplichtige ambtshalve worden belast.
In geval van een ambtshalve aanslag wordt de belasting gevestigd op basis van gegevens waarover de gemeente beschikt.
Voor de belasting ambtshalve wordt gevestigd, brengt het college van burgemeester en schepenen de belastingplichtige met een aangetekende brief op de hoogte van de redenen waarom ze gebruik maakt van deze procedure, de elementen waarop de belasting is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van die elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen volgend op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan de verschuldigde belasting, en ingeval van herhaling, aan het dubbele van de verschuldigde belasting.
Art. 5.- Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd door de financieel directeur door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 6.- Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Art. 7 – Bezwaar
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaarschrift met schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Van het bezwaarschrift wordt binnen de 15 kalenderdagen na indiening een ontvangstmelding afgegeven.
Art. 8.- Wetgeving
De vestiging en invordering van de belasting, evenals de geschillen worden geregeld overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen en zijn latere wijzigingen.
Art. 9.- Bestuurlijk toezicht
Een kopie van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.
-
1.b.16
Gelet op het artikel 170, § 4, van de Grondwet;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
Gelet op de directe belasting op de tweede verblijven, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de briefwisseling van 15 en 16 oktober 2020 vanwege het Agentschap Binnenlands Bestuur – afdeling fiscaliteit over het nazicht van enkele belastings- en retributiereglementen; dat het huidige reglement werd aangepast aan de opmerkingen vanwege de toezichthoudende overheid;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat de continuïteit bewaard dient te blijven;
BESLUIT:
Met 23 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 1 onthouding van Inneke Bosmans.
Artikel 1.- Belastbare grondslag
Er wordt met ingang van 1 januari 2021 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een directe en jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op de tweede verblijven.
Art. 2.- Definitie
Als tweede verblijf wordt beschouwd elke woongelegenheid waarvan degene die er kan verblijven, voor deze woongelegenheid niet ingeschreven is in de bevolkingsregisters, ongeacht het feit of het gaat om landhuizen, bungalows, appartementen, grote of kleine weekendhuizen of buitengoederen, optrekjes, chalets en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans.
Als tweede verblijf worden niet beschouwd:
• het lokaal uitsluitend bestemd voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit;
• de tenten en woonaanhangwagens;
• verplaatsbare caravans, tenzij deze tenminste zes maanden van het belastingsjaar opgesteld blijven om als woongelegenheid aangewend te worden;
• de leegstaande woongelegenheden waarvan het bewijs voorgelegd wordt dat zij in de loop van het aan het belastingsjaar voorafgaande kalenderjaar niet als tweede verblijf werd aangewend.
Art. 3.- Belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersonen die eigenaar is van het tweede verblijf.
De belasting is ondeelbaar en voor het ganse belastingjaar verschuldigd door de eigenaar op 1 januari van het belastingjaar.
Art. 4.- Tarief van de belasting
De belasting wordt vastgesteld op € 500 per tweede verblijf.
Art. 5. - Aangifte
Het gemeentebestuur ontvangt van de betrokkenen een getekende verklaring volgens het model en binnen de termijn vastgesteld door het bestuur. De betrokkenen die geen formulier zouden ontvangen hebben, zijn niettemin verplicht spontaan aan het gemeentebestuur de elementen te verstrekken die nodig zijn voor de toepassing van de belasting, en dit ten laatste een maand na de aanwending als tweede verblijf, de eigendomsverwerving of de ingebruikname. Een aangifteformulier is te vinden op de gemeentelijke website. De aangifte blijft geldig tot herroeping ervan door de belastingplichtige.
Art. 6. – Ambtshalve vaststelling
Bij gebrek aan een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belasting ambtshalve vastgesteld en ingekohierd.
Voor de belasting ambtshalve wordt vastgesteld, brengt het college van burgemeester en schepenen de belastingplichtige met een aangetekende bief op de hoogte van de motieven om waarom ze gebruik maakt van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van 30 dagen volgend op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
Art. 7. - Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd door de financieel directeur door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 8.- Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Art. 9. – Bezwaar
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de daum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Art. 10. - Wetgeving
De vestiging en invordering van de belasting, evenals de geschillen, worden geregeld overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen en zijn latere wijzigingen.
Art. 11. – Bestuurlijk toezicht
Een kopie van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.
-
1.b.17
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
Gelet op de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening en latere wijzigingen;
Overwegende dat zich op het grondgebied van de gemeente een aantal nachtwinkels bevinden;
Overwegende dat de activiteiten van genoemde zaken fundamenteel verschillen van deze van de gewone kleinhandel: de openingsuren situeren zich enerzijds grotendeels tijdens de nachtrust van de meeste omwonenden en anderzijds wordt ook een enigszins ander publiek aangetrokken;
Overwegende dat deze situatie kan leiden en al geleid heeft tot grotere inspanningen vanwege de gemeente, onder andere wat betreft de inzet van de lokale politie voor handhaving van de openbare rust en de verkeersveiligheid en van de gemeentediensten die instaan voor de openbare netheid;
Overwegende dat de minister meent dat deze belastingen aanvaardbaar zijn voor zover het tarief niet meer bedraagt dan € 6.000 voor de openingstaks en € 1.500 voor de jaarlijkse belasting;
Overwegende dat er zich op deze moment nog geen private bureaus voor telecommunicatie bevinden op het grondgebied van de gemeente Kalmthout;
Gelet op het belastingsreglement op de nachtwinkels en de private bureaus voor telecommunicatie, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019;
Gelet op de briefwisseling van 15 en 16 oktober 2020 vanwege het Agentschap Binnenlands Bestuur – afdeling fiscaliteit over het nazicht van enkele belastings- en retributiereglementen; dat het huidige reglement werd aangepast aan de opmerkingen vanwege de toezichthoudende overheid;
Overwegende dat de financiële toestand van de gemeente de heffing vergt van alle rendabele belastingen;
BESLUIT:
Met 21 ja-stemmen van Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 2 neen-stemmen van Hans De Schepper en Monique Aerts.
Met 1 onthouding van Inneke Bosmans.
Enig artikel:-
De gemeenteraad keurt het belastingsreglement op de nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie goed. Dit reglement gaat hierbij integraal als bijlage.
“Belasting op nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie.
Artikel 1.- Definitie
Voor de toepassing van het reglement, moet er onder nachtwinkels verstaan worden, elke winkel die in algemene voedingswaren en huishoudartikelen handelt zoals bedoeld in artikel 2 paragraaf 9 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening en tussen 18.00 uur en 7.00 uur open is, ongeacht of alle verplichtingen en beperkingen voortvloeiend uit die wet door de nachtwinkel gerespecteerd zijn.
Onder privaat bureau voor telecommunicatie moet worden verstaan iedere voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid voor het verlenen van telecommunicatiediensten.
Art. 2. - Belastbare grondslag
Met ingang van 1 januari 2021 voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt er een openingsbelasting geheven op nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie gelegen op het grondgebied van Kalmthout.
Art. 3. - Overgangsmaatregel
Nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie gelegen op het grondgebied van Kalmthout die hun activiteit startten vóór goedkeuring van dit reglement zijn vrijgesteld van de openingsbelasting.
Art. 4. - Bedrag
De openingsbelasting is een éénmalige belasting vastgesteld op € 6000 en verschuldigd bij elke opening van een nieuwe handelsactiviteit van een nachtwinkel of private bureau voor telecommunicatie zoals gedefinieerd in het artikel 1 van dit reglement. Elke wijziging van uitbating is gelijkgesteld met een nieuwe handelsactiviteit.
De openingsbelasting is ondeelbaar. Zij is verschuldigd voor het ganse jaar, welke ook de aanvangs- of de stopzettingsdatum van de economische activiteit of de wijziging van uitbating in het jaar is. Er wordt geen enkele korting of teruggave van de belasting gedaan om welke reden dan ook.
Art. 5. - Belastingschuldige
De belasting is solidair en ondeelbaar verschuldigd door de eigenaar van de handelszaak, de uitbater ervan en de eigenaar van het pand waar de economische activiteit gehouden wordt.
Art. 6. - Aangifte
De eigenaar van de handelszaak en de uitbater ervan zijn ertoe gehouden voorafgaandelijk aan elke economische activiteit aangifte hiervan te doen bij het gemeentebestuur. Ze zijn verplicht alle nodige documenten en vergunningen voor te leggen op eerste verzoek van het gemeentebestuur. Ze worden eraan gehouden de eventuele controle van hun verklaring mogelijk te maken.
Teneinde de belasting te heffen, stuurt het gemeentebestuur naar alle nachtwinkels in uitbating een aangifteformulier dat binnen de door het gemeentebestuur vastgestelde periode behoorlijk dient ingevuld, ondertekend en teruggestuurd te worden.
Bij gebreke van aangifte of bij onvolledigheid hiervan wordt van ambtswege een belasting geheven op basis van de elementen waarover het gemeentebestuur beschikt.
Art. 7. - Wijziging of stopzetting
Elke wijziging of stopzetting van een economische activiteit dient onder verantwoordelijkheid van de belastingplichtigen onmiddellijk en per aangetekend schrijven te worden meegedeeld aan het gemeentebestuur.
Art. 8. - Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd door de financieel directeur door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 9. - Betalingstermijn
De belasting moet betaamd worden binnen de twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Art. 10. - Bezwaar
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen de 3 maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Het bezwaar wordt gedateerd en ondertekend door de eiser of zijn vertegenwoordiger en vermeldt:
– de naam, de hoedanigheid, het adres of de zetel van de belastingplichtige;
– het voorwerp van het bezwaarschrift en een motivering (een opgave van de feiten en middelen).”
Van het bezwaarschrift wordt binnen de 15 kalenderdagen na indiening een ontvangstmelding afgegeven.
Art. 11. - Geschillen
De vestiging en de invordering van de belasting, evenals de geschillen, worden geregeld overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenbeslechting van provincie- en gemeentebelastingen en zijn latere wijzigingen.
Art. 12. - Bestuurlijk Toezicht
Een kopie van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.
-
1.b.18
De voorzitter legt uit dat de Kalmthoutse verenigingen met leden onder 16 jaar worden vrijgesteld van de voorgestelde tarieven.
Gelet op het artikel 170, § 4, van de Grondwet;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Overwegende dat het noodzakelijk is een retributie te heffen voor het gebruik van de gemeentelijke turnzalen teneinde het hoofd te bieden aan de hoge onderhouds- en uitbatingskosten die dergelijke inrichtingen met zich brengen;
Overwegende dat de inwoners op een indirecte wijze reeds bijdragen tot de ontwikkeling van de gemeentelijke basisinfrastructuur door het betalen van de aanvullende personenbelasting en opcentiemen op de onroerende voorheffing; dat de Kalmthoutse verenigingen bijdragen tot een goede sociale cohesie binnen de gemeente en de individuele ontplooiing van de burgers in het algemeen; dat het dus gerechtvaardigd is om een gedifferentieerd tarief te vragen voor Kalmthoutse verenigingen en niet-Kalmthoutse verenigingen;
Gezien het huidige retributiereglement betreffende de gemeentelijke turnzalen werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 14 december 2020; dat er een retributie werd geheven voor sport- en jeugdgroepen met jeugdleden jonger dan 16 jaar, wat in het verleden niet gebeurde; dat er vanuit de gemeentelijke sportdienst wordt voorgesteld om, naar analogie met het verleden, een vrijstelling te voorzien voor het gebruik van de gemeentelijke turnzalen door sport- en jeugdgroepen met jeugdleden jonger dan 16 jaar;
Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat de continuïteit bewaard dient te blijven;
Gehoord de toelichting door de schepen bevoegd voor financiën;
BESLUIT
Met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
Ten bate van de gemeente wordt voor een termijn beginnend op 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025, met uitzondering van de turnzaal Gitok eerste graad (gevestigd Kapellensteenweg 501 te Kalmthout) een retributie geheven op het gebruik van de gemeentelijke turnzalen.
Art. 2.-
De zaal mag enkel betreden worden in groepsverband en onder verantwoordelijkheid van de leider.
Art. 3.-
Iedere gemachtigde gebruiker is verplicht de turnzaal na gebruik ordelijk en in propere staat te verlaten.
Art. 4.-
De tarieven voor het gebruik van de gemeentelijke turnzalen worden als volgt vastgesteld:
- 1,50 euro per uur voor individuele lesgevers en verenigingen van Kalmthout,
- 6 euro per uur voor individuele lesgevers en verenigingen van buiten Kalmthout.
- gratis voor sport- en jeugdgroepen met jeugdleden jonger dan 16 jaar.
De tarieven worden verdriedubbeld voor sportwedstrijden waarbij inkom wordt gevraagd.
Art. 5.-
De retributie is verschuldigd na ontvangst van een factuur, te betalen binnen 30 dagen na ontvangst.
Art. 6.-
Bij ontstentenis van minnelijke betaling zal de inning van het bedrag bij burgerlijke rechtsvordering geschieden.
Art. 7.-
In geval van betwisting zal de invordering geschieden bij wijze van burgerlijke rechtsvordering.
Art. 8.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de toezichthoudende overheid. -
1.b.19
De voorzitter zegt dat de aanpassing hier te maken heeft met het kunstgrasterrein. Het kunstgrasterrein is niet meer aanwezig en wordt dus uit het reglement gehaald.
Gelet op het artikel 170, § 4, van de Grondwet;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het huidige retributiereglement betreffende de tennisvelden en het voetbalveld Zwarte Hond dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2019;
Overwegende dat er op het gemeentelijk sportcentrum Zwarte Hond geen kunstgrasterrein meer is; dat de retributie voor het gebruik van de kunstgrasterreinen dus uit het retributiereglement geschrapt dient te worden;
Gelet op de aangepaste beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en de Kalmthoutse Tennisclub, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 september 2021;
Overwegende dat het noodzakelijk is een retributie heffen voor het gebruik van de gravelvelden en het voetbalveld Zwarte Hond gezien de kosten voor het onderhoud die dergelijke inrichting met zich brengt;
Overwegende dat de inwoners op een indirecte wijze reeds bijdragen tot de ontwikkeling van de gemeentelijke basisinfrastructuur door het betalen van de aanvullende personenbelasting en opcentiemen op de onroerende voorheffing; dat de Kalmthoutse verenigingen bijdragen tot de goede werking van de gemeente en de individuele ontplooiing van de burgers in het algemeen; dat het dus gerechtvaardigd is om een gedifferentieerd tarief te vragen voor inwoners ten opzichte van niet-inwoners en Kalmthoutse verenigingen ten opzichte van niet Kalmthoutse verenigingen;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat de continuïteit bewaard dient te blijven;
Gehoord de toelichting door de schepen bevoegd voor financiën;
BESLUIT:
Met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
Ten bate van de gemeente wordt voor een termijn beginnend op 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025 een retributie geheven op het gebruik van de tennisvelden en het voetbalveld "Zwarte Hond".
Art. 2.-
De tarieven worden vastgesteld als volgt:
a) tennisterreinen:
voor het gebruik van de gravelterreinen:
5 euro per terrein en per uur voor inwoners van Kalmthout,
10 euro per terrein en per uur voor niet-inwoners van Kalmthout.
b) Voetbalterrein:
1. Voor Kalmthoutse ploegen:
- per wedstrijd: 18 euro,
- per seizoen: 200 euro éénmalig per 2 weken (max. 16 wedstrijden),
- per seizoen: 350 euro elke week (max. 32 wedstrijden),
- tornooien: 50 euro per dag.
2. Voor niet-Kalmthoutse ploegen:
de onder b) 1. vermelde tarieven + 50%.
3. Voor Kalmthoutse erkende voetbalploegen, uitgezonderd jeugdploegen tot en met juniors welke gratis trainen:
ofwel per uur: 5 euro,
ofwel per jaar: 200 euro éénmalig.
Art. 3.-
De retributie is verschuldigd door de daadwerkelijke gebruiker of door de titularis van de voorafgaande toelating.
Art. 4.-
Deze retributie zal contant geëist worden tegen afgifte van tickets, abonnementskaarten of kwijting, die op elk verzoek van het toezichthoudend personeel dienen getoond te worden.
Art. 5.-
In geval van betwisting zal de invordering geschieden bij wijze van burgerlijke rechtsvordering.
Art.6.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de toezichthoudende overheid. -
1.b.20
De voorzitter geeft het woord aan schepen van cultuur Silke Lathouwers (CD&V).
Schepen Lathouwers (CD&V) zegt dat het net zoals bij het zwembad ook hier het geval is dat mensen met een tegemoetkoming gratis lid zijn van de openbare bibliotheek en die categorie willen we uitbreiden tot de mensen die gebruik maken van de UiTPAS met een kortingstarief zodat ook zij gratis lid kunnen worden van de bibliotheek. Ze zegt dat dat de enige aanpassing is aan het retributiereglement dat ter goedkeuring voorligt te maken heeft met de werking met de UiTPAS sinds oktober 2021.
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2020 betreffende het aangepaste retributiereglement van de bibliotheek van Kalmthout;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 betreffende de goedkeuring van de UITpas overeenkomsten: de basisovereenkomst tussen Publiq vzw en IPV BisCuit en de regionale samenwerkingsovereenkomst tussen IPV BisCuit en Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wuustwezel en Wijnegem;
Gelet op het feit dat mensen met een UITpas met kansentarief recht hebben op een korting van 80% op het gemeentelijk vrijetijdsaanbod; dat dit met de UITpas van Polder tot Kempen geldt voor alle inwoners met kansentarief die vallen onder de regionale samenwerkingsovereenkomst zijnde Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wuustwezel en Wijnegem;
Overwegende dat de bibliotheek kansengroepen alle mogelijkheden wil geven om gebruik te maken van de bibliotheek en daarom voorstelt om mensen met verhoogde tegemoetkoming of een UiTPAS met kansentarief gratis lid te laten worden;
Overwegende dat de invoering van dit kansentarief een aanpassing van het huidige retributiereglement voor de gemeentelijke bibliotheek vraagt;
Gehoord de schepen bevoegd voor cultuur;
BESLUIT:
Met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt, met ingang vanaf 1 januari 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, het aangepaste retributiereglement voor de gemeentelijke openbare bibliotheek goed. Dit reglement voert een gratis lidmaatschap van de bibliotheek voor mensen met verhoogde tegemoetkoming of een UiTPAS met Kansentarief in.
Het reglement wordt hieronder integraal toegevoegd:
“Retributiereglement op de diensten van de openbare bibliotheek
Artikel 1
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
• Jeugd: personen jonger dan 18 jaar
• Volwassenen: personen vanaf 18 jaar
Artikel 2
De retributie wordt als volgt vastgesteld:
Lidmaatschap in euro
Jeugd Gratis
Volwassenen 2,50
Mensen met verhoogde tegemoetkoming/ mensen met een UitTPAS met kansentarief Gratis
Geldig voor een periode van 12 maanden.
Duplicaat lenerspas in euro
Duplicaat 2,50
eiD als lenerspas Gratis
Leengeld, in euro uitleentermijn (in weken), verlengen (aantal) Bedrag (in euro)
Boek Gratis 4 1
Luisterboek Gratis 4 1
Tijdschrift Gratis 4 1
Taalcursus Gratis 6 1
Speelfilm / doos Gratis 4 1
Informatieve film/doos Gratis 4 1
E-boek Gratis 6 0
Aantal materialen
16 jaar en 16+ 20
-16 10
Bijkomende retributie bij laattijdige inlevering in euro
Boek 0,30 / week
Luisterboek 0,30 / week
Tijdschrift 0,30 / week
Taalcursus 0,30 / week
Speelfilm / doos 0,30 / week
Informatieve film / doos 0,30 / week
De bijkomende retributie gaat in op de tweede dag na het verstrijken van de uitleentermijn.
Bij de berekening van de bijkomende retributies wordt rekening gehouden met sluitingsdagen van de bibliotheek.
Rappelkosten in euro
Berichten per post 1,00
Berichten per e-mail Gratis
Bijkomende maningsbrieven en gerechtelijke procedure afhankelijk van de gemaakte kosten.
Verlengkosten in euro
Berichten per post 1,00
Berichten per e-mail Gratis
Reserveringskosten in euro
Berichten per post Gratis
Materialen van onze bibliotheek 1,00
Materialen van andere openbare bibliotheek 2,50
Materialen van andere instelling Kostprijs
Ontstane kosten dienen vergoed, ook bij niet-afhalen of annulering nadat materiaal al klaar ligt.
Vergoeding zoekgeraakte en kapotte materialen.
Verlies of onherstelbare schade in euro.
Tijdschriftnummer 5,00
Strip (jeugd) 5,00
Strip (volwassenen) 15,00
Boek (jeugd) 10,00
Boek (volwassenen) 20,00
Cd / dvd (jeugd) 10,00
Cd / dvd (volwassenen) 15,00
Andere aankoopprijs
Vergoeding lichte beschadiging in euro
20 % kostprijs
Barcodelabel 1,00
Tag 1,00
Opbergdoos cd of dvd of cd-rom 5,00
Kosten printen en kopiëren in euro
A4-formaat zwart/wit 0,10
A3-formaat zwart/wit 0,20
A4-formaat kleur 0,50
A3-formaat kleur 1,00
Tarieven computergebruik in euro
Gebruik internet voor leden Gratis
Gebruik draadloos internet voor leden op eigen toestel Gratis
Kosten dranken in euro
koffie 0,50
soep 0,50
chocomelk 0,50
Artikel 3
De retributie is verschuldigd door de aanvrager.
Artikel 4
De retributie moet betaald worden bij het afleveren van de diensten of bij het eerstvolgende bibliotheekbezoek.
Artikel 5
Dit retributiereglement vervangt alle voorgaande reglementen met betrekking tot de openbare bibliotheek.”
Art. 2.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de toezichthoudende overheid. -
1.b.21
De voorzitter zegt dat dit het gebruiks- en retributiereglement is voor het gebruik van de Sint-Jozef Kerk in Heide met betrekking tot de culturele evenementen. Hij geeft hiervoor het woord aan schepen van cultuur Silke Lathouwers (CD&V).
Schepen Lathouwers (CD&V) zegt dat het de gemeenteraadsleden niet onbekend zal klinken dat we de kerk van Heide meer willen inzetten voor socio-culturele activiteiten. Het werd ook al in het kerkenbeleidsplan opgenomen dat dat de nevenbestemming van de kerk zal zijn. Tijdens de gemeenteraadszitting van september 2021 hebben we een overeenkomst gehad tussen de gemeente en de kerkfabriek van de Sint-Jozef Kerk in Heide. Nu ligt het gebruiks- en retributiereglement voor omdat wij als gemeente mee de verhuur in goede banen gaan leiden. Het reglement dat voorligt, ligt in lijn met de andere retributiereglementen van de infrastructuur. Er wordt een onderscheid gemaakt van categorieën van gebruikers met telkens een tarifering. De eerste categorie is gratis gebruik, waaronder de gemeente valt omdat we als gemeente de verhuur op ons nemen. Er staan een aantal nieuwe zaken in die moeten worden goedgekeurd door het vicariaat.
Raadslid Inga Verhaert (Vooruit) zegt dat ze een vraag heeft over de opportuniteitsbeoordeling. Ze vindt het prima wat er voorligt maar ze vraagt zich af wie er als er een programmatie wordt voorgesteld waar plots discussie over ontstaat het laatste woord heeft. De aanleiding van haar vraag zijn de artikelen die de voorbije week in de kranten stonden over een zangeres die een reeks concerten wilde organiseren in kerkgebouwen omdat ze een orgel nodig had. Er waren een aantal fundamentalistisch katholieke mensen die daar bezwaar tegen hebben gemaakt waardoor de concerten niet hebben kunnen plaatsvinden. Dat was in Frankrijk en zij gaat er van uit dat dat bij ons niet zal gebeuren maar wat als dat toch gebeurt? Wie beslist er uiteindelijk als er een onenigheid of een discussie rond ontstaat?
Schepen Lathouwers (CD&V) antwoordt dat dat de kerkfabriek zal zijn. Als gemeente gebruiken we het gebouw mee en nemen de huur mee op ons maar het is een nevenbestemming. De hoofdbestemming blijft dus altijd religieus en vandaar dat ook het vicariaat er zijn mening over zal moeten geven als er iets zou worden georganiseerd waar zij niet helemaal achter staan.
Raadslid Hans De Schepper (Groen) zegt dat zijn vraag in dezelfde lijn ligt als die van raadslid Verhaert (Vooruit). Hij vraagt welke garantie men heeft als men daar iets plant dat het ook kan doorgaan. Hij geeft een begrafenis als concreet voorbeeld. Stel dat er plots een begrafenis plaatsvindt op een zaterdag en je hebt daar ’s avonds een concert gepland waar je overdag alles voor moet gaan klaarzetten. Welke garantie heb je dat het toch kan plaatsvinden?
Schepen Lathouwers (CD&V) zegt dat dat tijdens voorgaande gesprekken en ook op de cultuurraad, al veel ter sprake is gekomen. De bezorgdheid is er dus inderdaad. Ze zegt dat er uit het verleden al wel gebleken is dat er altijd eerst in overleg met de familie wordt gegaan als er een concert gepland is op die dag. Dan wordt hen gevraagd of er eventueel al zaken klaargezet mogen worden of er wordt hen gevraagd of ze eventueel een dag vroeger of later kunnen. Er wordt altijd met hen overlegd zodat het toch kan doorgaan en het evenement niet geannuleerd moet worden omwille van een begrafenis. Het aantal begrafenissen in de kerk is wel een stuk geminderd omdat er tegenwoordig steeds meer uitvaarten bij de begrafenisondernemers zelf plaatsvinden. Maar het kan wel nog steeds voorvallen en dan willen we altijd in overleg met de familie gaan om er zeker voor te zorgen dat het geplande evenement kan doorgaan.
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de goedkeuring van het beleidsprogramma 2019-2024 waarin wordt vermeld dat:
-de gemeente de samenwerking blijft promoten met organisatoren en zaaluitbaters voor allerlei culturele activiteiten,
-de gemeente de ambitie heeft om een kwalitatief en duurzaam lokaal cultuur- en evenementenbeleid uit te bouwen,
-het cultureel medegebruik van de kerkgebouwen hierbij op korte termijn de nood invult om in Kalmthout betere ruimte te bieden voor culturele voorstellingen, met een aanbod door verenigingen en met een eigen aanbod van de cultuurdienst;
Gelet op de goedkeuring van het kerkenbeleidsplan van Kalmthout door de gemeenteraad op 16 december 2019 waarin wordt voorgesteld om in de St-Jozefkerk Heide socio-culturele activiteiten als nevenactiviteiten te organiseren die kaderen als gemeenschapsfunctie en compatibel zijn met de eredienst;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2021 over de overeenkomst tussen de kerkfabriek van de St.-Jozefparochie Heide en het gemeentebestuur Kalmthout waarin afspraken worden gemaakt over het beheer en gebruik van de infrastructuur van de St.-Jozefkerk te Heide, door het gemeentebestuur Kalmthout voor socio-culturele doeleinden (nevenactiviteiten);
Overwegende dat in de overeenkomst tussen de kerkfabriek van de St.-Jozefparochie Heide en het gemeentebestuur Kalmthout wordt vermeld dat een gebruiks- en retributiereglement zal worden opgemaakt door de afdeling vrije tijd van de gemeente Kalmthout voor deze nevenactiviteiten in de St.-Jozefkerk Heide; dat dit reglement de verhuur door derden regelt en de bijhorende retributies vastlegt;
Gelet op het feit dat in het gebruiks- en retributiereglement voor het gebruik van de St.-Jozefkerk een onderscheid gemaakt wordt tussen 4 categorieën van gebruikers;
Gezien het aangewezen is om voor deze 4 categorieën verschillende tarieven te hanteren en dit om volgende redenen:
- categorie A betreft het gemeentebestuur van Kalmthout, het AGB van Kalmthout en de gemeentelijke adviesraden. Omdat de werking vanuit het gemeentelijk meerjarenplan wordt gefinancierd, heeft de heffing van een retributie voor deze categorie geen invloed op de gemeentelijke financiën;
- categorie B betreft de erkende Kalmthoutse verenigingen, de Kalmthoutse scholen, bovenlokale organisaties met verankering in een Kalmthoutse vereniging. De werking van deze verenigingen werd door één van de bestaande gemeentelijke adviesraden en het gemeentebestuur als zinvol ervaren naar de bevolking toe. De erkende verenigingen verplichten zich tegenover het gemeentebestuur tot sociale, culturele en sportieve activiteiten die de uitstraling van de gemeente bevorderen. Het hanteren van een verminderd tarief ten opzichte van erkende verenigingen, scholen en bovenlokale organisaties met verankering in een Kalmthoutse vereniging is dan ook aangewezen;
- categorie C betreft instellingen en niet-erkende verenigingen met zetel in Kalmthout, scholen niet uit Kalmthout, natuurlijke personen die in Kalmthout wonen. Deze categorie draagt bij tot de ontwikkeling van de gemeente en de individuele ontplooiing van de burgers in het algemeen;
- categorie D betreft niet behorend tot categorie A, B of C; natuurlijke personen die niet in Kalmthout wonen, verenigingen en instellingen met zetel buiten Kalmthout en profit-sector. Zij betalen het normale tarief;
Gelet op het positief advies van het dagelijks bestuur van de cultuurraad van 8 november 2021;
Gehoord de schepen bevoegd voor cultuur;
BESLUIT
Met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad keurt het gebruiks- en retributiereglement van de St.-Jozefkerk Heide voor socio-culturele nevenactiviteiten, zoals hieronder integraal toegevoegd, goed:
Hoofdstuk 1. Algemene en specifieke voorwaarden
Artikel 1. Algemene voorwaarden
1. Dit reglement regelt het gebruik van St.-Jozefkerk Heide, Sint Jozeflaan 4, 2920 Kalmthout in beheer van de gemeente Kalmthout, verder de gemeente genoemd. De dienst vrije tijd verzorgt de administratieve opvolging in opdracht van de gemeente.
2. Het kerkgebouw wordt ter beschikking gesteld aan socio-culturele verenigingen, instellingen en natuurlijke personen voor de organisatie van activiteiten in hoofdzaak van culturele, sociale of pedagogische aard. Volgende activiteiten zijn niet toegelaten:
• partijpolitieke activiteiten
• commerciële activiteiten
• dansfeesten en party’s
• riten van niet-christelijke religies en niet-confessionele rituelen
• burgerlijke uitvaarten en burgerlijke huwelijken
• nevenactiviteiten die de inrichting van het kerkgebouw verstoren en hinderlijk zijn voor de uitoefening van de kerkelijke functies.
3. Het kerkgebouw wordt als kerk ter beschikking gesteld aan de gebruiker. De gebruiker, zijn medewerkers en de toegelaten bezoekers en toeschouwers moeten steeds de religieuze functie van het gebouw en van al het aanwezige meubilair en voorwerpen respecteren.
4. De gebruiker erkent de hoofdfunctie van het kerkgebouw en laat dan ook steeds toe dat, zelfs in de overeengekomen periode, de gebruikelijke eucharistievieringen en bezinningsmomenten op week- en weekenddagen kunnen doorgaan, met inbegrip van begrafenissen. Wat begrafenissen betreft, kan er een uitzondering gemaakt worden voor die activiteiten die zeer moeilijk te verplaatsen zijn of die niet zouden kunnen doorgaan, indien de begrafenis zou plaats vinden op de dag van die activiteit. Hierover zal voorafgaand overleg met de kerkraad plaats vinden om alle nodige praktische afspraken daaromtrent te treffen.
5. Levende dieren zijn niet toegelaten in de gehele infrastructuur.
6. De gebruikers worden ingedeeld in vier categorieën:
Categorie A: Het gemeentebestuur van Kalmthout, het AGB van Kalmthout en de gemeentelijke adviesraden.
Categorie B: De erkende Kalmthoutse verenigingen, de Kalmthoutse scholen, bovenlokale organisaties met verankering in een Kalmthoutse vereniging.
Categorie C: Instellingen en niet-erkende verenigingen met zetel in Kalmthout, scholen niet uit Kalmthout, natuurlijke personen die in Kalmthout wonen.
Categorie D: niet behorend tot categorie A, B of C; natuurlijke personen die niet in Kalmthout wonen, verenigingen en instellingen met zetel buiten Kalmthout en profit-sector.
Artikel 2. Procedure voor het huren van de infrastructuur:
1. De gebruiker neemt een optie via de balie vrije tijd, telefonisch 03 376 49 50 of per mail verhuur@kalmthout.be. Binnen de 14 dagen bezorgt de gebruiker een ingevuld aanvraagformulier via de gemeentelijke website. Als er binnen de 14 dagen geen aanvraagformulier is ingediend, vervalt de optie automatisch.
2. Bij het toekennen van de opties en het gebruik worden de volgende criteria toegepast:
• de aanvragen worden chronologisch op datum behandeld.
• bij gelijktijdige aanvraag wordt de volgorde bepaald van categorie A tot en met D, waarbij categorie A de hoogste prioriteit krijgt.
3. De gebruiker kan maximum 1 jaar op voorhand de infrastructuur reserveren.
4. De infrastructuur is te gebruiken per dag.
5. De gebruiker beschikt tijdens het gebruik over de nodige sleutels. De sleutels zijn af te halen bij de balie vrije tijd tijdens de openingsuren. Dit mag maximum twee dagen op voorhand. In geval van weekend of feestdag worden ze opgehaald op de voorafgaande werkdag. De gebruiker ondertekent een ontvangstbewijs en brengt de sleutels terug naar de balie vrije tijd, tijdens de openingsuren op de werkdag volgend op de activiteit. De gebruiker blijft verantwoordelijk voor de infrastructuur tot de sleutel is ingeleverd bij de balie vrije tijd. In geval van het niet inleveren worden de kosten voor het vervangen van sleutels en sloten doorgerekend aan de gebruiker.
6. De gebruiker heeft enkel toegang tot de infrastructuur tijdens het eigen gebruik, ook al wordt de sleutel vroeger opgehaald. Leveringen en het ophalen van drank, materialen e.d. gebeuren uitsluitend binnen de periode van toegestaan gebruik.
7. De infrastructuur mag niet onderverhuurd worden.
8. Het is verboden de infrastructuur te gebruiken voor andere doeleinden dan deze vermeld in het reglement. Indien dit gebeurt kan de gemeente het gebruik annuleren. De betaalde gebruiksvergoeding wordt dan niet terugbetaald. Als na verloop van de activiteit blijkt dat die niet volgens de aanvraag was, zal de gebruiker een boete worden aangerekend.
9. Met het digitaal indienen van het aanvraagformulier verklaart de aanvrager in te stemmen met dit gebruiks- en retributiereglement.
10. De aanvraag voor het gebruik van de kerk geldt niet als evenementenaanvraag. De gebruiker moet steeds een evenementenaanvraag indienen via https://kalmthout.flowlab.be.
Artikel 3. Verzekeringen, aansprakelijkheid en schadevergoedingen:
1. De gemeente verklaart dat voor het kerkgebouw, inzake verzekering tegen brand en burgerlijke aansprakelijkheid afstand van verhaal in de polis werd opgenomen.
2. De gemeente kan niet aansprakelijk gesteld worden voor materiaal dat achtergelaten wordt door de gebruiker of voor mogelijke diefstallen of beschadigingen.
3. De bediening van de licht- en geluidsinstallatie gebeurt door een geschoold en ervaren technieker en in samenspraak met de technieker vrije tijd. Deze afspraak vraagt de gebruiker uiterlijk een maand voor het gebruik aan. Als de gemeente merkt dat er geen geschoolde of ervaren technieker aanwezig is, kan zij de gebruiker verplichten een geschoolde technieker in te schakelen of beslissen het materiaal niet ter beschikking te stellen.
De gebruiker kan tegen betaling een beroep doen op (telefonische) technische permanentie. Deze kan ten laatste tot 1 maand op voorhand aangevraagd worden en is afhankelijk van de beschikbaarheid van onze technieker.
De instelling van de licht- en geluidsinstallatie moet na het gebruik terug gezet worden in de staat zoals aangetroffen bij aanvang van het gebruik.
4. De gebruiker is persoonlijk verantwoordelijk en aansprakelijk
• voor het eigen materiaal en dient hiervoor de vereiste verzekeringen af te sluiten
• voor het respecteren van de maximumcapaciteit van de infrastructuur.
• voor het naleven van het verplicht gratis uitdelen van oordopjes zoals voorzien in de wetgeving: activiteiten met een maximaal geluidsniveau tussen 95dB(A) Laeq-15min en 100 dB(A) Laeq-60min).
• voor het behoud van de goede orde in het gebouw en in de onmiddellijke omgeving van de kerk.
• voor elke schade van welke aard ook door hemzelf, een deelnemer of een bezoeker, aangebracht aan zowel de infrastructuur als het materiaal. Dit ongeacht het recht van verhaal door de gemeente Kalmthout aan diegene die de schade veroorzaakt en dit tijdens de hele periode van het gebruik.
• voor ongevallen en andere schadelijke gevolgen ten opzichte van derden die voortvloeien uit het gebruik van de infrastructuur en of de activiteit.
• tegenover derden en staat zelf in voor het betalen van auteursrechten, taksen, belastingen, verzekeringen inzake burgerlijke of contractuele aansprakelijkheid, arbeidsongevallen, afsluiten van een verzekering bij exposities en dergelijke.
• voor eerbiedigen van de wetgeving op de zedelijke bescherming van de jeugd en beteugeling van de dronkenschap.
• voor het naleven van de reglementering: politie- en gemeentewetgeving, VLAREM-wetgeving V02 betreffende geluidshinder
• voor het respecteren van de stilte in de omgeving, met ander woorden: geen geluidsoverlast
• voor het na gebruik achterlaten van de lokalen en alle roerende goederen waaronder het meubilair, de installaties en dergelijke in dezelfde toestand waarin ze zich bevonden vóór gebruik. Schoonmaakmiddelen zijn voorhanden.
5. Het is verplicht Billijke vergoeding te betalen voor het laten horen van opgenomen muziek. De gemeente betaalt het jaartarief ‘polyvalente zalen’ voor alle activiteiten waarbij dranken en/of maaltijden ter beschikking worden gesteld en waarbij niet gedanst wordt door de aanwezigen. Aan de gebruiker worden hiervoor geen extra kosten aangerekend.
Artikel 4. Specifieke gebruiksafspraken:
1. Het is verboden iets aan te brengen, te beschrijven, te beplakken op de inboedel of de infrastructuur.
2. Tijdens het gebruik is de gebruiker verantwoordelijk voor het onderhoud van de infrastructuur. Wanneer de gebruiker de infrastructuur zodanig achterlaat dat een extra onderhoudsbeurt of schoonmaak nodig blijkt, dan zal hij de kosten hiervan moeten betalen.
De gebruiker wordt vermoed de in gebruik genomen ruimte en het meubilair in goede staat van onderhoud en zonder gebreken te hebben aangetroffen bij aanvang van het gebruik. Het tegenbewijs wordt geleverd door foto’s onmiddellijk via e-mail over te maken aan verhuur@kalmthout.be. Dit voor aanvang van de activiteit.
Beschadigingen aan de infrastructuur of het meubilair tijdens het gebruik moeten onmiddellijk met toevoeging van foto’s via verhuur@kalmthout.be doorgegeven worden via e-mail.
Beschadigingen veroorzaakt tijdens het gebruik worden door de gebruiker vergoed. Volgens bestek zal het bedrag voor de herstelling veroorzaakt door de gebruiker aan hem worden aangerekend.
3. Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan wie jonger is dan zestien jaar. Hiermee bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5%vol., onder andere bier, wijn, e.d. Sterke drank mag niet verkocht, geschonken of aangeboden worden. Drank mag alleen verkocht, geschonken of aangeboden worden in de daarvoor bestemde ruimte in het kerkgebouw.
4. De gemeente kan bij overmacht het gebruik annuleren. De gebruiker zal onmiddellijk hiervan in kennis worden gesteld. De gebruiker kan hierbij geen aanspraak maken op een schadevergoeding. De betaalde vergoeding voor het gebruik wordt in dat geval wel terugbetaald.
5. De gebruiker is verantwoordelijk voor de verwarming. Het is zijn taak om de instructies over het gebruik van de verwarming zorgvuldig na te leven. Bij nalatigheid kunnen energiekosten aangerekend worden aan de gebruiker.
6. Algemene verbodsbepalingen en voorwaarden brandvoorkoming:
• In het kerkgebouw geldt een algemeen rookverbod. De gebruiker moet erover waken dat het rookverbod wordt nageleefd.
• In de infrastructuur mogen maximum 499 personen aanwezig zijn. De gebruiker moet erop toezien dat dit aantal niet wordt overschreden.
• De brandblussers blijven te allen tijde zichtbaar en bereikbaar. Ze mogen niet verwijderd worden.
• Tijdens elke activiteit moeten de nooduitgangen en gangen vrij blijven en mogen de deuren niet op slot zijn tijdens de duur van de activiteiten. De gebruiker moet erover waken dat deze regel gerespecteerd wordt en dat de nooduitgangen enkel gebruikt worden in geval van nood.
• Enkel materiaal dat beantwoordt aan de wettelijke normen van de brandveiligheid in openbare ruimten wordt toegelaten. U kan hierover meer informatie bekomen bij de lokale brandweer op het nummer 03 369 74 10.
• Het gebruik van vuurwerk en/of ander aanverwant feest opluisterend materiaal is niet toegestaan, tenzij na advies van de brandweer en met voorafgaande schriftelijke toestemming van het gemeentebestuur.
7. De gebruiker staat in voor de bekendmaking van de activiteit, het maken van catalogi, drukwerk en verzending van promotiemateriaal.
8. ‘Gemeentebestuur Kalmthout’ en ‘St.-Jozefkerk Heide’ mogen enkel gebruikt worden als aanwijzing van de locatie waar de activiteit plaats vindt. Bij elke aankondiging moet de organisator duidelijk vermeld worden.
9. Gebruikers die het gebruiks- en retributiereglement overtreden worden gedurende een periode uitgesloten van het gebruik van alle gemeentelijke infrastructuur. Het college van burgemeester en schepenen stelt de termijn vast in functie van de ernst van de inbreuk.
10. Afvalverwerking:
Al het afval wordt gesorteerd. Glas en KGA dient de gebruiker zelf af te voeren. Op het einde van het gebruik plaatst de gebruiker al het afval in de juiste containers of neemt het mee.
11. Waar het reglement niet toereikend blijkt of over het toekennen van uitzonderingen, beslist het college van burgemeester en schepenen.
12. Bijzondere specificaties van het gebruik kunnen via een andere overeenkomst afgesloten worden.
Artikel 5. Retributies
1. Tarieven:
Categorieën Dag Oefenbeurten
Opbouw/afbraak op een andere dag dan de activiteit
CATEGORIE A / /
CATEGORIE B € 200 € 50
CATEGORIE C € 250 € 65
CATEGORIE D € 300 € 75
2. Bijkomende retributie
omschrijving prijs
Niet inleveren van sleutels Op basis van een bestek
Gebruik van de infrastructuur buiten huurtijd € 100
Gebruik van infrastructuur voor ander dan aangegeven doeleinde € 250
Extra poestbeurt € 50
Beschadigingen Op basis van een bestek
Aanrekening energiekosten bij nalatigheid gebruik verwarmingsinstallatie € 100
3. Dienstverlening
Cat A Cat B Cat C Cat D
Aanwezigheid technieker € 20/uur € 30/uur € 60/uur
Technische telefonische permanentie € 10 € 15 € 30
Betalingen gebeuren enkel op basis van factuur. De gebruiker is gehouden tot betaling van
de facturen binnen de 30 dagen na de uitreiking van de facturen middels overschrijving.
Art. 2.-
Een kopie van dit besluit wordt bezorgd aan de toezichthoudende overheid. -
1.b.22Goedkeuring van verschillende renteloze lening:
-
1.b.23
De voorzitter geeft het woord aan de schepen van sport Maarten De Bock (CD&V).
Schepen De Bock (CD&V) zegt dat het, wat de tennisclub betreft, gaat over een bedrag van 121.205 euro waarvoor we vandaag een renteloze lening ter goedkeuring voorleggen. Het is een lening die zal ingaan op 1 januari 2022 over een periode van 20 jaar. Jaarlijks zal er een bedrag van 6.060,25 euro door de Kalmthoutse Tennisclub vzw worden terugbetaald aan de gemeente.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021 over de goedkeuring van de aangepaste beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en de Kalmthoutse
Tennisclub vzw (afgekort KTC), meer bepaald het artikel 11 dat stelt dat het gemeentebestuur aan de club een renteloze lening verleent voor een maximaal bedrag van 120.000 euro voor de financiering van de padelinfrastructuur van het gemeentelijk sportcentrum Zwarte Hond (gelegen Heikantstraat 169 te Kalmthout); dat de gemeenteraad de concrete modaliteiten van deze renteloze lening zal vastleggen in een afzonderlijk raadsbesluit;
Gelet op het feit dat de grond waarop de 2 padelvelden zich bevinden eigendom is van de gemeente Kalmthout;
Overwegende dat KTC reeds heel wat jaren een gevestigde waarde is binnen de Kalmthoutse tenniswereld en het vrijetijdsgebeuren van de gemeente; dat KTC bijdraagt tot een breed aanbod aan vrijetijdsmogelijkheden voor de Kalmthoutse inwoners; dat het gemeentebestuur van oordeel is dat de werking van KTC verder moet ondersteund worden; dat KTC niet over voldoende eigen financiële middelen beschikt om de bouw van de padelvelden zelf te
financieren;
Overwegende dat in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het dienstjaar 2021 op de actie 2.3.3.2 “Toegestane investeringssubsidie Kalmthoutse Tennisclub (KTC)” een bedrag van 121.205,02 euro is voorzien voor de bouw van padelvelden door KTC aan het sportcentrum Zwarte Hond; dat in overleg met KTC werd afgesproken dat de club vanaf 2022 de renteloze lening zal terugbetalen over een periode van 20 jaar door middel van jaarlijkse facturen van terugbetaling die het gemeentebestuur bezorgt aan de club;
Gelet op de gevoerde bespreking;
Gehoord de schepen bevoegd voor financiën, tevens bevoegd voor sport;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel. 1.-
De gemeenteraad verleent een renteloze lening voor een bedrag van 121.205,02 euro aan de vzw Kalmthoutse Tennisclub (maatschappelijke zetel Prins Boudewijnlaan 11 te Kalmthout).
Art. 2.-
Elke met de bestemming strijdige aanwending van de renteloze lening (of van een gedeelte ervan) heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag tot gevolg, vermeerderd met de wettelijke intrestvoet op het totale ontleende bedrag vanaf de uitbetalingsdatum.
Art. 3.-
Deze lening zal vanaf 1 januari 2022 over een periode van 20 jaar worden terugbetaald op basis van een niet-geïndexeerd jaarbedrag van 6.060,25 euro. Deze jaarlijkse aflossing gebeurt volgens de afspraken gemaakt met de financiële dienst van de gemeente Kalmthout..
Art. 4.-
Bij laattijdige terugbetaling van de jaarlijkse aflossing wordt vanaf de 9de dag na de vervaldag de wettelijke intrest aangerekend op het verschuldigde bedrag. Het gemeentebestuur stelt de aanvrager bij laattijdige terugbetaling van de jaarlijkse aflossing aangetekend in gebreke. Het niet-betalen van de jaarlijkse aflossing binnen de 30 dagen na postdatum van de aangetekende ingebrekestelling heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag (verminderd met de reeds terugbetaalde aflossingen) tot gevolg, vermeerderd met de wettelijke intrest op dit bedrag, te rekenen vanaf de postdatum van de aangetekende ingebrekestelling. -
1.b.24
De voorzitter geeft het woord aan de schepen van sport Maarten De Bock (CD&V).
Schepen De Bock (CD&V) zegt dat het hier over een investeringsbedrag van 267.503 euro gaat voor de lokalen van de scouts Heuvel-Kalmthout vzw. Daar hebben we de 70/30 regel toegepast, wat betekent dat het over een renteloze lening gaat van 80.250,91 euro die zal worden terugbetaald over een periode van 10 jaar, ingaande vanaf 1 januari 2022. Jaarlijks zal er een bedrag van 8025 euro door hen worden terugbetaald aan de gemeente.
Raadslid Inneke Bosmans (Open VLD) heeft een algemene vraag over de renteloze leningen en dus niet specifiek over deze twee leningen. Nu dat de verenigingen een pak minder inkomen hebben omwille van de coronacrisis, vraagt ze zich af of het voor hen nog haalbaar is om die leningen terug te betalen. Ze vermoedt dat we er niet moeilijk over zouden doen om hen uitstel te bieden. Ze vraagt of er al zulke vragen gekomen zijn.
Schepen De Bock (CD&V) zegt dat we hen uiteraard tegemoet zouden komen als ze problemen zouden ondervinden. Voordat we dat geagendeerd hebben op de gemeenteraad, hebben we daar uiteraard eerst een afspraak over gemaakt wat die modaliteiten juist zouden zijn. Dat is in overleg met hen. We agenderen hier niets als we dat met hen niet eerst besproken hebben of dat haalbaar is. Het heeft geen zin om dat elk jaar terug op de gemeenteraad te laten komen om dat aan te passen. Het lijkt hen een realistisch plan om dat op deze manier te doen. Verder zegt hij dat er nog een derde renteloze lening aan zal komen, namelijk die van Heibos maar de financiële dienst was nog niet klaar om dat helemaal na te kijken. Die zal geagendeerd worden op de gemeenteraad van januari.
Raadslid Stephanie De Vos (N-VA) zegt dat zij de beheersovereenkomst volledig hebben goedgekeurd. Daar stond in dat het gemeentebestuur een renteloze lening aan de club verleent voor maximum 120.000 euro terwijl we het hier over een hoger bedrag hebben. De schepen gaf ook aan dat het hier een ander dossier is dan anders omdat het om een commercieel aspect gaat. Zij vraagt zich af of de financiële draagkracht werd nagegaan want het gaat toch om een terugbetaling over een periode van 20 jaar.
Schepen De Bock (CD&V) antwoordt dat het hier gaat over een bedrag van 121.205 euro.
Raadslid De Vos (N-VA) zegt dat er vorige keer werd gestemd dat dat maximum 120.000 euro mocht zijn. Ze vraagt waar die verhoging vandaan komt.
Schepen De Bock (CD&V) zegt dat het 1.205 euro is en dat dat net boven de raming is. Uiteindelijk is het de afrekening van de facturen geweest die daar verantwoordelijk voor is. Er werd een zo goed mogelijke inschatting gemaakt op basis van offertes die de club aan de gemeente heeft bezorgd. We zaten er nu 1.205 euro naast. Het had ook 1.205 euro minder kunnen zijn. Het is nu 1.205 euro meer en dat lijkt ons geen onoverkomelijk probleem.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 over de goedkeuring van een overeenkomst tussen de gemeente Kalmthout en de vzw Scouting Heuvel-Kalmthout voor de financiering van de bouw van een nieuw lokaal gelegen aan de Korte Heuvelstraat te Kalmthout; dat de accommodatie van de scouts verouderd was en niet meer beantwoordde aan de huidige normen en standaarden op het vlak van veiligheid, duurzaamheid en energiezuinigheid;
Overwegende dat het terrein (kadastraal bekend als Afdeling 1, sectie G nummer 893/E/25) waarop de gebouwen gelegen zijn eigendom zijn van de vzw Scouting Heuvel-Kalmthout;
Gelet op het artikel 2.1.2 van de bovenvermelde overeenkomst dat stelt dat een krediet van 250.000 euro zal uitbetaald worden aan Scouting Heuvel voor de bouw van een nieuw lokaal; dat onder het artikel 2.2 de financieringsvoorwaarden van de renteloze lening staan opgenomen waarbij onder andere bepaald wordt dat 70% van de totaalsom van de financiering voor rekening van de gemeente is en 30% van de totaalsom is voor rekening van Scouting Heuvel;
Overwegende dat Scouting Heuvel reeds heel wat jaren een gevestigde waarde is binnen de het vrijetijdsgebeuren van de jongeren van onze gemeente; dat Scouting Heuvel bijdraagt tot een breed aanbod aan vrijetijdsmogelijkheden voor de Kalmthoutse jeugd; dat het gemeentebestuur van oordeel is dat de werking van Scouting Heuvel verder moet ondersteund worden;
Overwegende dat in het (aangepaste) meerjarenplan 2020-2025 op de actie 2.4.2.1 “Jeugd: investeringssubsidie Scoutslokaal Heuvel” een totaalbedrag van 267.503,03 euro opgenomen werd voor de financiering van de bouw van een nieuw lokaal door scouts Heuvel; dat in de bovenvermelde overeenkomst van 21 oktober 2019 werd afgesproken dat Scouting Heuvel 30% van de totaalsom voor haar rekening neemt; dat de terugbetaling door Scouting Heuvel gebeurt binnen een periode van maximum 10 jaar; dat in overleg met Scouting Heuvel werd afgesproken dat de scouts vanaf 2022 de renteloze lening zal terugbetalen over een periode van 10 jaar door middel van jaarlijkse facturen van terugbetaling die het gemeentebestuur bezorgt aan de scouts;
Gelet op de gevoerde bespreking;
Gehoord de schepen bevoegd voor financiën;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel. 1.-
De gemeenteraad verleent een renteloze lening van 80.250,91 euro, zijnde 30% van de totaalsom van de investering van 267.503,03 euro, aan de vzw Scouting Heuvel-Kalmthout (maatschappelijke zetel Korte Heuvelstraat 70 te Kalmthout).
Art. 2.-
Deze lening zal vanaf 1 januari 2022 over een periode van 10 jaar worden terugbetaald op basis van een niet-geïndexeerd jaarbedrag van 8.025 euro.
Deze jaarlijkse aflossing gebeurt volgens de afspraken gemaakt met de financiële dienst van de gemeente Kalmthout.
Art. 3.-
Bij laattijdige terugbetaling van de jaarlijkse aflossing wordt vanaf de 9de dag na de vervaldag de wettelijke intrest aangerekend op het verschuldigde bedrag. Het gemeentebestuur stelt de aanvrager bij laattijdige terugbetaling van de jaarlijkse aflossing aangetekend in gebreke. Het niet-betalen van de jaarlijkse aflossing binnen de 30 dagen na postdatum van de aangetekende ingebrekestelling heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag (verminderd met de reeds terugbetaalde aflossingen) tot gevolg, vermeerderd met de wettelijke intrest op dit bedrag, te rekenen vanaf de postdatum van de aangetekende ingebrekestelling. -
1.cPatrimonium.
-
1.c.1
De voorzitter licht toe dat de basisschool Sint-Jozef Heide 2 nieuwe fietsstallingen en een groenzone gaat aanleggen op de schoolterreinen op de erfscheiding van de gemeente en daarvoor werd ons akkoord gevraagd. De vergunning is intussen verleend en die werken kunnen dus starten.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de aanvraag van de heer Yves Stevens namens basisschool Sint-Jozef Heide VZW (Heidestatieplein 6 te Kalmthout) voor het slopen van de bestaande fietsenstalling, het bouwen van 2 nieuwe fietsenstallingen en het aanleggen van een groenzone op de schoolterreinen van basisschool Sint-Jozef, gelegen Max Temmermanlaan 8 (kadastraal bekend als eerste afdeling, sectie F, nrs. 1R138, 1S138 en 1T138);
Gelet op het feit dat het desbetreffende perceel gelegen is in woongebied volgens het gewestplan Turnhout zoals goedgekeurd bij KB van 30 september 1977;
Gelet op het feit dat het desbetreffende perceel gelegen in Max Temmermanlaan 8 te Kalmthout niet gelegen is binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling;
Overwegende dat de nieuwe gebouwen over de volledige gebouwdiepte zouden opgetrokken worden tegen de perceelscheiding; dat de aanpalende eigenaar zijn akkoord moet geven; dat in dit geval de gemeente Kalmthout de aanpalende eigenaar is en dus het akkoord van de gemeente Kalmthout noodzakelijk is;
Gelet op het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 30 november 2021;
Overwegende dat de voorgestelde constructies slechts beperkt zichtbaar zijn vanop de openbare weg; dat de constructies aansluiten bij de bestaande bebouwing ter hoogte van de perceelsgrens; dat het ontwerp qua vormgeving, materiaalgebruik, schaalgrootte,… in overeenstemming is met de omliggende bebouwing en stedenbouwkundig aanvaardbaar is;
Overwegende dat de op te richten constructies kennelijk geen visuele of andere hinder zal opleveren voor het naastliggend gemeentelijk eigendom; dat de gemeenteraad zijn akkoord geeft aan het voorstel van de gemeentelijk omgevingsambtenaar;
BESLUIT : met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De gemeenteraad geeft als eigenaar van het aanpalend perceel zijn akkoord aan de heer Yves Stevens namens basisschool Sint-Jozef Heide VZW (Heidestatieplein 6 te Kalmthout) voor het bouwen tegen de erfscheiding in het kader van het dossier met betrekking tot het slopen van de bestaande fietsenstalling, het bouwen van 2 nieuwe fietsenstallingen en het aanleggen van een groenzone op de schoolterreinen van basisschool Sint-Jozef, gelegen Max Temmermanlaan 8 (kadastraal bekend als eerste afdeling, sectie F, nrs. 1R138, 1S138 en 1T138).
Art. 2.-
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering en opvolging van dit besluit. -
1.c.2
De voorzitter zegt dat raadslid Hanne Beyers (CD&V) zich even digitaal uit de vergadering moet begeven voor dit punt. Het gaat hier over de goedkeuring van de notariële ontwerpakte voor de kosteloze grondafstand door de familie Beyers in de Molenbaan. De bestaande verkaveling wordt hier bijgesteld, dat is hier al eens gepasseerd. Er wordt over een breedte van 25m grondafstand voorzien voor een oppervlakte van 35m². We keuren bij deze de notariële ontwerpakte goed, zodanig die verleden kan worden.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 19 mei 2021 door de heren Lode en Peter Beyers voor het bijstellen van 2 loten van een bestaande verkavelen nr. 056/481-3 gelegen te Molenbaan 67 (kadastraal gekend als sectie E, nrs. 34 K, 34L, 34M, 34N, 34P, 34 E en 35N); Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021 over de goedkeuring van de wijziging van het stratentracé ter hoogte van de Molenbaan 67;
Overwegende dat het kwestieuze eigendom zich bevindt in woongebied;
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 4 oktober 2021 waarbij de omgevingsvergunning voorwaardelijk werd verleend; dat als voorwaarde voor het afleveren van de omgevingsvergunning werd opgelegd dat de voorwaarden uit het raadsbesluit van 27 september 2021 stipt dienen nageleefd te worden; dat in het desbetreffende raadsbesluit voorzien werd dat het gedeelte van de bedding van de Molenbaan tussen de huidige en ontworpen rooilijn, over een breedte van 25,00 meter, zoals aangeduid op het voorgebrachte verkavelingsplan, kosteloos wordt overgedragen aan de gemeente Kalmthout door middel van een notariële akte, waarvan de kosten ten laste vallen van de verkavelaar;
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door beëdigd landmeter-expert Jan Koyen uit Hoogstraten op 11 oktober 2021 dat voorziet in een kosteloze grondafstand van een perceelgrond met een oppervlakte van 35m² in de wegbedding van de Molenbaan (kadastraal gekend als sectie E deel van nummer 34/E P0000); dat dit perceel grond op het opmetingsplan staat aangeduid als lot 4C;
Overwegende dat de notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de geassocieerde notarissen Dejongh, De Boungne en De Smedt uit Kalmthout voor de kosteloze grondafstand betrekking heeft op een perceel grond met een oppervlakte van 35m² ter hoogte van de wegbedding van Molenbaan (kadastraal gekend als sectie E deel van nummer 34/E P0000);
Overwegende dat deze grondafstand gratis zal gebeuren en dat deze verkrijging door het gemeentebestuur zal gebeuren om ingelijfd te worden in het openbaar domein;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 23 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de geassocieerde notarissen Dejongh, De Boungne en De Smedt uit Kalmthout voor de kosteloze grondafstand van een perceel grond met een oppervlakte van 35m² ter hoogte van de wegbedding van de Molenbaan (kadastraal gekend als sectie E deel van nummer 34/E P0000), wordt goedgekeurd.
Art. 2.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan het notariskantoor. -
1.c.3
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 25 februari 2020 door landmeter Bart Palmers (Starrenhoflaan 44/19 te Kapellen) namens de heer Bert Cleiren voor het verkavelen van een perceel grond in twee loten voor vrijstaande bebouwing in de Nieuwe Dreef zn;
Overwegende dat het kwestieuze eigendom zich bevindt in woongebied;
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 15 juni 2020 waarbij de omgevingsvergunning werd verleend; dat als voorwaarde voor het afleveren van de omgevingsvergunning de kosteloze grondafstand van een repel grond aan de Nieuwe Dreef met een oppervlakte van 123,95m² werd opgelegd;
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door landmetersbureau Palmers-Stokmans uit Kapellen op 17 september 2021 dat voorziet in een kosteloze grondafstand van een perceelgrond met een oppervlakte van 123,95m² in de wegbedding van de Nieuwe Dreef (kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 865 C3 P0000); dat dit perceel grond op het opmetingsplan staat aangeduid als lot AW;
Overwegende dat de notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de geassocieerd notaris Luc Dejongh uit Kalmthout voor de kosteloze grondafstand betrekking heeft op een perceel grond met een oppervlakte van 123,95m² ter hoogte van de wegbedding van Nieuwe Dreef (kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 865 C3 P0000);
Overwegende dat deze grondafstand gratis zal gebeuren en dat deze verkrijging door het gemeentebestuur zal gebeuren om ingelijfd te worden in het openbaar domein;
Gehoord de voorzitter;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Artikel 1.-
De notariële ontwerpakte zoals opgesteld door de geassocieerd notaris Luc Dejongh uit Kalmthout voor de kosteloze grondafstand van een perceel grond met een oppervlakte van 123,95m² ter hoogte van de wegbedding van de Nieuwe Dreef zn (kadastraal gekend als wijk G, deel van nummer 865 C3 P0000), wordt goedgekeurd.
Art. 2.-
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan het notariskantoor. -
1.c.4
De voorzitter zegt dat de firma Metal & Car Recycling de toestemming vraagt om het wederinkooprecht niet uit te oefenen. Hij zegt dat we de toestemming in 2013 verleenden voor de verkoop van een stuk grond van 3.190 m². Het grootste deel, zijnde 2.956 m² wenst de eigenaar nu verder te verkopen. De verkoop heeft te maken met familiale opvolging en organisatie van het bedrijf. Ze hebben een overeenkomst met de bouwfirma Bouwtoon uit Brasschaat. Ook zij hebben zich per mail voorgesteld zodanig dat de gemeenteraadsleden ook over alle informatie beschikken in dit dossier. Het voorstel is om het wederinkooprecht niet uit te oefenen, zoals we dat vorige jaren bij talrijke dossiers niet hebben gedaan.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de raadsbeslissing van 28 januari 2013 betreffende het definitief akkoord met de onderhandse verkoop in de KMO-zone Bosduin van het lot 47 (kadastraal gekend sectie E delen van nummers 518, 519, 520, 526/2, 526, 525/2, 503, 502, 504, 505, 506, 517/m, 523/C, 521/A, 516/F voor een grotere oppervlakte, en thans gekadastreerd als Wijk E deel van nummer 517/Y voor een totale oppervlakte van 3.190 m²) aan de firma Metal & Car Recycling NV, bij akte verleden voor notaris Xavier De Boungne te Kalmthout op 8 april 2013 in uitvoering van deze beslissing van de gemeenteraad;
Gelet op het feit dat de koper zich akkoord verklaarde met de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden welke door het gemeentebestuur van Kalmthout aan hem werden opgelegd en dat hij zich verbond alle verplichtingen hierin stipt te zullen naleven;
Gelet op de brief toegekomen op het gemeentebestuur op 6 december 2021 vanwege het notariskantoor Dejongh, De Boungne en De Smedt uit Kalmthout in naam van Metal & Car Recycling NV (maatschappelijke zetel Onderzeel 5 te Kalmthout) waarbij de verkoop wordt gemeld van het voormalig lot 47 in de KMO-zone Bosduin (Galgenheiken te Kalmthout en kadastraal gekend als sectie E delen van nummers 518, 519, 520, 526/2, 526, 525/2, 503, 502, 504, 505, 506, 517/m, 523/C, 521/A, 516/F voor een grotere oppervlakte, en thans gekadastreerd als Wijk E deel van nummer 517/Y) aan de firma BV Bouwtoon (maatschappelijke zetel: Lage Kaart 476 te 2930 Brasschaat); dat aan de gemeenteraad de toestemming wordt gevraagd voor de verkoop en het al dan niet uitoefenen van het wederinkooprecht;
Gelet op het feit dat het volgens de koopovereenkomst tussen de firma’s Car & Metal Car Recycling NV en Bouwtoon BV gaat over een gedeelte van het lot 47 van het oorspronkelijke verdelingsplan van de KMO-zone Bosduin; dat het in concreto volgens het opmetingsplan van 30 september 2021 van landmeter Frederik Vermeiren uit Brasschaat gaat over een oppervlakte van 2.956 m² (kadastraal gekend als sectie E deel van nummer 517/7 P0000);
Overwegende dat de raad zich akkoord kan verklaren met deze kleine aanpassing van het bestaande verdelingsplan van de KMO-zone Bosduin;
Overwegende dat het artikel 5.2. van de goedgekeurde algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden, hoger vermeld, voorziet dat percelen van Bosduin slechts kunnen wederverkocht worden binnen een termijn van 20 jaar vanaf de aankoop, mits uitdrukkelijke en voorafgaandelijke toestemming vanwege de gemeente Kalmthout;
Overwegende dat het artikel 5.1. van dezelfde algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden aan de gemeente Kalmthout een wederinkooprecht voorbehoudt en de modaliteiten van dit wederinkooprecht bepaalt;
Overwegende dat de gemeente in de huidige omstandigheden voor zichzelf geen behoefte heeft om dit perceel (deel van het perceel 47) aan te kopen en dat er geen enkele reden is waarom de gemeente niet akkoord zou kunnen gaan met deze verkoop; dat er verder geen enkele andere reden is waarom de gemeente in casu haar wederinkooprecht zou moeten uitoefenen;
Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om akkoord te gaan met de voorgestelde wederverkoop;
Gehoord de toelichting van de voorzitter,
BESLUIT: met 21 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Met 3 neen-stemmen van Inga Verhaert, Hans De Schepper en Monique Aerts.
Artikel 1.-
In toepassing van het artikel 5.2. van de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden betreffende de KMO-zone Bosduin, wordt aan de firma Metal & Car Recycling NV
(maatschappelijke zetel Onderzeel 5 te 2920 Kalmthout) toestemming gegeven tot wederverkoop van een gedeelte van hun eigendom Galgenheiken (lot 47) te Kalmthout. Op
basis van het opmetingsplan van 30 september 2021 van landmeter Frederik Vermeiren uit Brasschaat gaat het over een oppervlakte van 2.956 m² (kadastraal gekend als sectie E deel van nummer 517/7 P0000). De raad verklaart zich akkoord met de aanpassing van het bestaande verdelingsplan van de KMO-zone Bosduin. Dit zal gebeuren onder de voorwaarde dat de verkopers, voornoemd, aan de kopers kennis zal geven van de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden en dat deze
verkoopsvoorwaarden in de akte van wederverkoop zullen ingelast worden en van de kopers de verbintenis zal eisen dat zij zich zullen gedragen naar alle in deze verkoopsvoorwaarden vervatte persoonlijke verplichtingen.
Art. 2.-
In zoverre het bepaalde onder het artikel 1 zich volledig realiseert, ziet het gemeentebestuur, in toepassing van het artikel 5.1. van de in het artikel 1 genoemde algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden, af van zijn recht tot wederinkoop van een gedeelte van het perceel grond (lot 47) te Kalmthout, in het kader van de in het artikel 1. omschreven voorgenomen verkoop. -
1.dPersoneel.
-
1.d.1
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk;
Gelet op de Codex over het Welzijn op het Werk (uitvoeringsbesluiten van de wet van 4augustus 1996);
Overwegende dat de werkgever dient te zorgen voor een structurele en planmatige aanpak van de preventie in zijn onderneming door middel van een dynamisch risicobeheersingssysteem;
Overwegende dat dit systeem zijn toepassing vindt in een globaal preventie-actieplan;
Overwegende dat dit een schriftelijk document is waarin de te ontwikkelen en toe te passen preventieactiviteiten worden geprogrammeerd voor een termijn van vijf jaar; dat er wordt gekozen om het preventieplan te laten lopen met het politiek ambtstermijn van 6 jaar; dat bij elk nieuw politiek beleid ook een nieuwe beleidsverklaring welzijn op het werk van toepassing zal zijn;
Overwegende dat het globaal preventieplan wordt opgesteld door de werkgever in overleg met de leden van de hiërarchische lijn, de eigen interne dienst voor preventie en bescherming op het werk en de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk;
Overwegende dat een jaarlijks actieplan dient te worden opgesteld ter bevordering van het welzijn op het werk, voor het volgende dienstjaar, zijnde 2022;
Overwegende dat dit jaarlijks actieplan is gesteund op het globaal preventieplan en schriftelijk wordt vastgelegd; dat het jaarlijks actieplan bepaalt:
1. de prioritaire doelstellingen in het kader van het preventiebeleid van het volgend dienstjaar
2. de middelen en methoden om deze doelstellingen te bereiken
3. de opdrachten, verplichtingen en middelen van alle betrokken personen
4. de eventuele aanpassingen die moeten aangebracht worden aan het globaal preventieplan;
Gelet op het raadsbesluit van 22 februari 2021 waarbij het jaaractieplan 2021 en globaal preventieplan voor de periode 2019-2024 werd goedgekeurd;
Gelet op het positief advies van het syndicaal onderhandelingscomité van 1 december 2021;
BESLUIT: met 24 ja-stemmen van Inneke Bosmans, Inga Verhaert, Sigrid Van Heybeeck, Anita Van der Poel, Gilles Delcroix, Jef Duerloo, Stephanie Devos, Koen Vanhees, Hans De Schepper, Monique Aerts, Lies Van den Keybus, Cindy De Roeve, Hanne Beyers, Dieter Beyers, Stefanie Van Looveren, Lea Van Looveren, Wies Peeters, Didier Van Aert, Sandra Hoppenbrouwers, Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Lukas Jacobs.
Enig artikel.-
De gemeenteraad keurt het jaarlijks actieplan van het globaal preventieplan voor het dienstjaar 2022 goed. -
1.e
1. Trajectcontrole – vraag van Open VLD
Raadslid Inneke Bosmans (Open VLD) zegt dat er wat rond te doen is geweest in de media dat privébedrijven die dit uitbaten zoveel mogelijk boetes willen incasseren. Ze vraagt of wij als gemeente in hetzelfde schuitje zitten.
Schepen van mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V) zegt dat die boetes, vooraleer die bij de privébedrijven terechtkomen, normaal gezien moeten worden omgezet in GAS-boetes. Wij hebben er als gemeente in samenspraak met de politie voor gekozen om dat niet te doen. De boetes blijven dus boetes en geen GAS-boetes. De optie om naar de privé te gaan kijken en dat over te nemen is helemaal niet aan de orde. Als de collega’s daar een andere mening over hebben, hoort hij dat graag. Hij denkt dat er vandaag al veel discussie over is, laat staan dat we privéfirma’s gaan inschakelen om zoveel mogelijk boetes te innen. Dat is niet het doel van ons verkeersbeleid.
Raadslid Bosmans (Open VLD) verzekert schepen Van den Bergh (CD&V) ervan dat zij hier geen andere mening over heeft.
2. Regenboogzebrapad – vraag van Open VLD
Raadslid Inneke Bosmans (Open VLD) zegt dat het Agentschap Wegen en Verkeer in iedere gemeente een regenboogzebrapad wil aanleggen en onderhouden maar natuurlijk als dat op vraag gebeurt van de lokale besturen. Haar vraag is of de gemeente van plan is om hierop in te gaan. Zelf dacht zij aan het zebrapad aan de Kalmthoutse Heide.
Schepen van mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V) zegt dat dit daarstraks al werd aangehaald bij de tussenkomsten bij de begroting. Hij zegt dat er een actieplan wordt uitgewerkt en dat schepen Lathouwers (CD&V) zich daarmee bezig houdt. Hij zegt dat we vandaag nog geen enkele vraag of aanbod hebben gekregen van het Agentschap Wegen en Verkeer. We hebben het al wel via de media vernomen maar we zijn nog niet formeel geïnformeerd geweest over het plan. Als dat komt, zullen we dat constructief bekijken in het kader van het actieplan dat wordt opgesteld. Dat zien we op dat moment wel. Hij vindt dat we daar ook niet mee moeten overdrijven. We kunnen dat goed doen en op verschillende plaatsen doen, maar we zullen zien waar er al zulke zebrapaden liggen.
3. Fietspad van de Kapellensteenweg – vraag van Open VLD
Raadslid Inneke Bosmans (Open VLD) zegt dat er aan hen meldingen werden gedaan van verzakkingen van riooldeksels en dat er veel pap zou zijn door natte bladeren. Ze zegt dat het een gewestweg betreft. Daarom vraagt ze wie hier verantwoordelijk is en wie dat onderhoudt.
Schepen van mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V) zegt dat het inderdaad een gewestelijk fietspad is. Voor de putten en riolen is het kijken van welke nutsmaatschappij ze zijn om te weten wie er verantwoordelijk is voor de deksels die inzakken. Hij zegt dat het belangrijk is dat mensen dat blijven melden en dat kunnen ze doen via de dienst of via de website meldpuntwegen.be. Die website is het meldpunt van het Agentschap Wegen en Verkeer zelf. Dat is de beste manier om er iets aan te doen. Wat de bladeren betreft, vermoedt hij dat het gaat over het stuk van de Kapellensteenweg tussen de bomen. Hij zegt dat het soms en zeker bij stormachtig weer, bijna onvermijdelijk is dat er zo’n bladerbad ligt. Over het algemeen wordt dat redelijk goed bijgehouden en passeert onze veegwagen daar regelmatig. Hij geeft toe dat het wel eens een paar dagen het geval kan zijn dat het daar niet optimaal is. Er is namelijk iemand van het personeel ziek geweest waardoor de dienst niet 100% heeft kunnen draaien zoals die normaal draait. Hij denkt dat het al bij al qua bladeren op het fietspad wel goed onderhouden wordt.
Raadslid Bosmans (Open VLD) zegt dat ze dat zelf ook gemerkt heeft. Het betreft het stuk op het einde van de winkels op de Kapellensteenweg en het stuk naar het kruispunt in Heide. Misschien dat er inderdaad juist iemand ziek was op dat moment. Ze vraagt hoe vaak die veegwagen daar passeert.
Schepen Van den Bergh (CD&V) zegt dat hem werd gezegd dat dat zeer frequent gebeurt. Hij weet zelf niet om de hoeveel tijd dat exact gebeurt. Uit zijn ervaring is dat ongeveer elke 14 dagen tijdens de bladerval maar hij zou het moeten navragen. Raadslid Bosmans (Open VLD) vindt de tip die schepen Van den Bergh (CD&V) gaf over het
melden interessant. Ze gaat dat zeker meenemen en doorgeven waar ze de meldingen moeten doen.
Raadslid Jef Duerloo heeft een melding te doen. Hij zegt dat hij wegens gezondheidsredenen gaat stoppen als gemeenteraadslid. Hij gaat er nu niet verder over in detail treden maar als hij de collega’s nog eens tegenkomt, wilt hij er graag over praten. Hij zet nu zijn gezondheid op de eerste plaats en daarom neemt hij deze beslissing. Hij wilt iedereen van de gemeenteraad bedanken voor de samenwerking in de afgelopen 9 jaar dat hij lid was. Hij wenst iedereen prettige feestdagen en een gezond 2022. Hij hoopt dat iedereen snel terug fysiek en coronavrij kan vergaderen.
De voorzitter zegt dat het een verrassende mededeling is die raadslid Jef Duerloo (N-VA) reeds had laten weten aan hem en algemeen directeur Vincent Gabriels. Hij wenst hem vooral een goede gezondheid toe waar nu aan wordt gewerkt en waarvan hij overtuigd is dat het zal lukken. Hij blikt terug op de periode dat raadslid Duerloo in de gemeenteraad heeft gezeten en zegt dat hij dat zeer goed heeft gedaan. Hij vindt dat hij altijd met gezond boerenverstand heeft gehandeld, minder vanuit de partijpolitiek en meer vanuit de Kalmthoutse betrokkenheid. Hij heeft zeer constructief gewerkt. Hij kent Kalmthout goed en kent veel mensen. Zijn betrokkenheid in de verschillende adviesraden en commissies werd altijd zeer gewaardeerd. Hij zegt dat we hem zullen missen. We vinden het jammer maar anderzijds moet je ervoor kiezen om uw gezondheid terug op het goede spoor te krijgen. We duimen er allemaal voor en bedanken het raadslid voor de samenwerking.
Raadslid Koen Vanhees (Vlaams Belang) heeft nog een mededeling. Hij zegt dat er afgelopen donderdag een extra algemene vergadering van Waterlink plaatsvond. Er werd toen een fusie aangekondigd van Pidpa en Waterlink. Die fusie is al een feit maar het komende jaar moeten we mogelijk nog obstakels uit de weg ruimen. Eind 2022 zal de gemeente er regelmatig informatie over krijgen omdat de gemeenteraad mee beslissingen zal moeten nemen. Hij wilde dit alvast aankondigen zodat we dat samen kunnen bundelen voor de commissie vooraleer we het op de gemeenteraad brengen. Dat zal pas 2023 zijn maar dan weten we het op tijd want het belooft een hele boterham te worden.
De voorzitter zegt dat we dat zeker mee in het oog gaan houden en dat we verwittigd zullen worden door de betrokken diensten.
-
1.fGoedkeuring van het verslag.
-
1.f.1
Het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 29 november 2021 werd goedgekeurd.
-
2
nihil