Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Publiek - Agenda gemeenteraad

maandag 19 december 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal Gemeente

Voorzitter
Lukas Jacobs
Toelichting

Publicatiedatum: 9 december 2022.

Agendapunten

  1. 1
    OPENBARE ZITTING
  2. 1.a
    Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout.
  3. 1.a.1

    Voor het AGB Kalmthout werd er een financieel meerjarenplan opgesteld voor de periode van 2020 tot en met 2025. Dit meerjarenplan werd vastgesteld door de raad van bestuur van het AGB Kalmthout op maandag 16 december 2019 en tevens goedgekeurd door de gemeenteraad op dezelfde datum.


    Op 19 december 2022 stelt de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Kalmthout het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 vast. Dit aangepaste meerjarenplan dient nu goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.


    Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AGB Kalmthout wordt besproken tijdens de raadscommissie algemeen beleid op maandag 12 december 2022.

  4. 1.a.2

    Op 24 oktober 2022 keurde de raad van bestuur van het AGB Kalmthout én de gemeenteraad het aangepaste prijssubsidiereglement voor het dienstjaar 2022 van het gemeentelijk zwembad en van het sportpark Heikant goed. Dit reglement geldt voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2022.


    De prijssubsidiefactor moet nu herberekend worden voor het dienstjaar 2023.


    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het prijssubsidiereglement voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 goed te keuren. Dit reglement wordt op 19 december 2022 tevens ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur van het AGB Kalmthout.

  5. 1.b
    Financieel Beleid.
  6. 1.b.1

    Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat het meerjarenplan van het lokaal bestuur (gemeente én OCMW) start in het tweede jaar na de lokale en provinciale verkiezingen. Dit meerjarenplan loopt tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Dat betekent dat de nieuwe bewindsploegen in 2019 hun strategische en financiële planning voor de bestuursperiode van 2019 tot 2024 moesten opstellen en vastleggen in één geïntegreerd meerjarenplan voor gemeente én OCMW voor de periode van 2020 tot 2025. Het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheerscyclus (BBC).


    Binnen het meerjarenplan blijft een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW omdat elke rechtspersoon voor de eigen verplichtingen en verbintenissen blijft instaan.


    Het meerjarenplan bestaat uit drie onderdelen, met name de strategische nota, de financiële nota (bestaande uit de financiële doelstellingen, de staat van het financieel evenwicht en een overzicht van de kredieten) en de toelichting.


    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte “gemeente” vast te stellen. De documenten werden ter beschikking gesteld van alle raadsleden via het digitaal vergaderplatform op 5 december 2021.


    Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 wordt besproken op de vergadering van maandag 12 december 2022 van de raadscommissie algemeen beleid.

  7. 1.b.2

    Volgens de oude regeling die gold voor de beleids- en beheerscyclus maakte de lijst met nominatief toegekende subsidies integraal deel uit van de beleidsnota van het budget. Deze lijst met nominatieve subsidies in het budget hield impliciet in dat bij goedkeuring van het budget ook deze lijst met subsidies werd goedgekeurd.


    Volgens de nieuwe regels bij de beleids- en beheerscyclus wordt deze lijst niet meer opgenomen als onderdeel van het meerjarenplan. Bij de documentatie bij het aangepast meerjarenplan is wel een overzicht gevoegd van de toegestane werkings- en investeringssubsidies maar dit is enkel informatief.


    Volgens het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is nu de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies. Er wordt nu dus een lijst met nominatief toe te kennen subsidies ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

  8. 1.b.3

    Op 27 januari 2020 nam de gemeenteraad de beslissing om de bevoegdheid wat betreft de overheidsopdrachten over te dragen aan het college van burgemeester en schepenen. De bevoegdheidsoverdracht gebeurde op basis van de toenmalige lijst met overheidsopdrachten die waren voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.


    Uit de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 vloeit uiteraard een aangepaste lijst met overheidsopdrachten voort. Deze lijst moet nu worden vastgesteld door de gemeenteraad.

  9. 1.b.4

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte “OCMW” goed te keuren. De documenten werden ter beschikking gesteld aan alle raadsleden via het digitaal vergaderplatform op 5 december 2021.


    Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 wordt besproken op de vergadering van maandag 12 december 2022 van de raadscommissie algemeen beleid.


    De goedkeuring van het meerjarenplan voor het gedeelte “OCMW” is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt.

  10. 1.b.5

    De aanvullende belasting op de personenbelasting wordt voor het dienstjaar 2023 vastgelegd op 7,5 procent. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om deze aanvullende belasting niet te wijzigen. Aan de raad wordt gevraagd om hierover zijn goedkeuring te geven.

  11. 1.b.6

    De opcentiemen op de onroerende voorheffing bedragen momenteel 690. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de opcentiemen voor 2023 niet te wijzigen. Aan de raad wordt gevraagd om hierover zijn goedkeuring te geven.

  12. 1.b.7

    Samen met de gemeenten Essen en Wuustwezel maakt de gemeente Kalmthout deel uit van de Politiezone Grens. Jaarlijks moet de werkingstoelage van de gemeente Kalmthout aan de Politiezone Grens worden vastgesteld. Voor 2023 wordt de gemeentelijke bijdrage in de werkingskosten van de Politiezone Grens vastgesteld op 2.749.079,00 euro. Dit bedrag bestaat uit een werkingsdotatie van 2.626.517,00 euro én een investeringsdotatie van 122.562,00 euro.

  13. 1.b.8

    De gemeenteraad keurde op 27 oktober 2014 de overeenkomst tussen de prezone Rand en de 21 gemeenten voor de financiële verdeelsleutel en de daaraan verbonden modaliteiten goed. De gemeentelijke dotatie werd vastgelegd op basis van volgende criteria: 75 procent volgens het inwonersaantal en 25 procent volgens het kadastraal inkomen.


    Het gemeentelijk aandeel bedraagt momenteel 4,63 procent van het te financieren saldo van de brandweerzone Rand voor het dienstjaar 2023. Het aandeel van de gemeente Kalmthout bedraagt 993.873,00 euro. Dit bedrag is opgedeeld als volgt: een investeringstoelage van 223.694,00 euro en een werkingstoelage van 770.179,00 euro.

  14. 1.c
    Patrimonium.
  15. 1.c.1

    Bij de actualisatie van het gemeentelijk ruimtelijke structuurplan werd in het bindend gedeelte het opstellen van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Woonbos II opgenomen als actie. Deze actie werd als volgt omschreven; “Opmaak van een gemeentelijk RUP voor het Woonbos II met aandacht voor aangepaste lage woondichtheden, het groenbestand, cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen en gebouwen”.


    Het plangebied van het RUP Woonbos II is gelegen in het zuiden van de gemeente. Het gebied betreft ruwweg de gebieden langs en ten zuiden van de Max Temmermanlaan en de Beauvoislaan met uitzondering van de gebieden waarvoor reeds een gedetailleerd bestemmingsplan is opgesteld. Het plangebied is gelegen aan weerzijden van de spoorweg en wordt bepaald door het groene voorkomen met beboste binnengebieden en ruime parken.


    Met dit RUP Woonbos II wordt er gestreefd naar het behouden van het ruimtelijk voorkomen en de hoge beeld- en beleveniskwaliteit. De mogelijkheden voor het ruimtelijk verdichten door het opdelen van percelen met als doel bijkomende kavels te creëren, worden beperkt. De bossen worden maximaal beschermd en de woondichtheid blijft beperkt. Nieuwe woonontwikkelingen moeten versnippering vermijden en het duurzaam behoud van natuur en landschap verzekeren. Dit RUP biedt ook een kader voor het bepalen van de inrichting van niet-bebouwde ruimte.
    Het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen verloopt in fases en gaat steeds gepaard met consultaties en inspraak in een vroeg stadium.


    Aan dit ontwerp van RUP is reeds een startnota, een scopingnota en een voorontwerp aan vooraf gegaan. Nadat dit RUP door de raad voorlopig zal zijn vastgesteld, volgt nog een openbaar onderzoek.


    Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om het ruimtelijk uitvoeringsplan Woonbos II voorlopig vast te stellen.

  16. 1.c.2

    Op 26 september 2022 werd het ontwerp van rooilijnplan voor de Bloemenlei door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld.


    Er werd van 25 oktober 2022 tot en met 25 november 2022 een openbaar onderzoek georganiseerd. Er werden geen bezwaren ingediend bij het openbaar onderzoek.


    Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd om dit rooilijn- en grondinnemingsplan voor het rioleringsproject in de Bloemenlei definitief vast te stellen.

  17. 1.d
    Milieu.
  18. 1.d.1

    Op 14 december 2020 ondertekende gemeente Kalmthout het Burgemeestersconvenant 2030. Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 verbond de gemeente zich er toe een gemeentelijke energie- en klimaatactieplan op te maken en hier uitvoering aan te geven.


    Op 8 maart 2022 formuleerde de milieuraad een advies met betrekking tot het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan waarbij er werd gevraagd naar financiële stimuli voor en ontzorging van inwoners bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen.
    Op 30 mei 2022 keurde de gemeenteraad het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan (SECAP) goed. Eén van de acties van de operationele doelstellingen van het SECAP was de opmaak een gemeentelijk subsidiereglement voor het stimuleren van de uitvoering van energiebesparende en klimaatadaptieve maatregelen bij particulieren.


    Aan de gemeenteraad wordt nu een subsidiereglement voor energiebesparende en klimaatadaptieve maatregelen voorgelegd. In dit reglement wordt rekening gehouden met de voorwaarden die zijn opgenomen in Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid.


    Er wordt een subsidie voorzien voor volgende energiebesparende maatregelen:

    • Het plaatsen van dak- en zoldervloerisolatie
    • De isolatie van buitenmuur en spouwmuur
    • Het plaatsen van vloer) en kelderplafondisolatie
    • Het plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing
    • De installatie van een zonneboiler
    • De plaatsing van een warmtepomp en een warmtepompboiler
    • Het opstellen van een EPC-label bij renovatie
    • Het uitvoeren van een energie-audit bij renovatie.

    Voor klimaatadaptieve maatregelen wordt er een subsidie verleend voor:

    • Het plaatsen van een groendak
    • De installatie van een hemelwaterput met hergebruik via een pomp
    • De installatie van een infiltratievoorziening als overloop bij een hemelwaterput
    • Het ontharden en vergroenen van tuinen.

    Dit reglement wordt op 1 januari 2023 van kracht.

  19. 1.e
    Vrije Tijd.
  20. 1.e.1
    Gemeentelijk cultuurcentrum.
  21. 1.e.1a

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een overeenkomst met de vzw Floreal-Germinal (Hoogstraat 26-28 te 1000 Brussel) goed te keuren voor de huur van het voormalige O*KA Cultuurcentrum (Kapellensteenweg 234 te Kalmthout).


    Met deze overeenkomst worden volgende lokalen gehuurd: de grote polyvalente zaal met keuken, sanitair, berging, tuin, terras en parking samen met een vergaderzaal op de eerste verdieping en het café met verbruikszaal.


    De overeenkomst wordt afgesloten voor een periode van 9 jaar en start op 1 januari 2023. De geïndexeerde huurprijs bedraagt 1.800 euro per maand.
    Het gebouw zal worden gebruikt en beheerd voor activiteiten en evenementen in het kader van de gemeentelijke vrijetijdswerking en als basis voor het gemeentelijk cultuurcentrum.


    Het dagelijks bestuur van de cultuurraad geeft op 9 december 2022 zijn advies over deze gebruiksovereenkomst.

  22. 1.e.1b

    Een gebruiksovereenkomst voor het gebruik van de cultuurinfrastructuur door O*KA vzw (Kapellensteenweg 234 te Kalmthout) en het gemeentebestuur wordt voor goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.


    De vzw O*KA heeft een historische band met dit gebouw en wenst in de toekomst haar werking ook voor te zetten. Afspraken rond het gebruik van de infrastructuur worden dan ook in deze overeenkomst opgenomen. Er wordt geen exclusief gebruik voorzien voor de vzw O*KA en er zal een jaarlijkse gebruiksvergoeding van 450 euro worden aangerekend.


    Het dagelijks bestuur van de cultuurraad geeft op 9 december 2022 zijn advies over deze gebruiksovereenkomst.

  23. 1.e.1c

    Een gebruiksovereenkomst voor het gebruik van de cultuurinfrastructuur door Steeds Jong vzw uit Kalmthout en het gemeentebestuur wordt voor goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.


    De vzw Steeds Jong heeft een historische band met dit gebouw en wenst in de toekomst haar werking ook voor te zetten. Afspraken rond het gebruik van de infrastructuur worden dan ook in deze overeenkomst opgenomen. De polyvalente zaal mag 12 maal per jaar worden gebruikt. Er wordt geen exclusief gebruik worden voorzien en er zal een gebruiksvergoeding van 50 euro per gebruik worden aangerekend.


    Het dagelijks bestuur van de cultuurraad geeft op 9 december 2022 zijn advies over deze gebruiksovereenkomst.

  24. 1.e.1d

    De gemeente zal het gebruik en het beheer van het voormalige O*KA cultuurcentrum vanaf 1 januari 2023 op zich nemen.


    In de huurovereenkomst gaat het over de volgende lokalen:

    • Het cultuurcafé met kleine keuken en berging
    • De grote polyvalente zaal met oog en grote keuken
    • Backstageruimte met bergruimte
    • Sanitair
    • Vergaderzaal
    • Repetitieruimte en kelderruimte
    • Buitenomgeving (parking, opslagruimtes, terras en petanqueveld).

    Deze lokalen worden ter beschikking gesteld aan verenigingen, instellingen en natuurlijke personen voor de organisatie van culturele en sociale activiteiten. Hiervoor is een reglement nodig dat de modaliteiten en de vergoeding voor deze verhuur regelt.


    De huurders worden onderverdeeld in 4 categorieën en de retributie wordt bepaald naargelang de categorie waartoe de huurder behoort. Volgende lokalen kunnen worden gehuurd: de polyvalente zaal, de vergaderzaal, het café en de repetitieruimte.


    Het dagelijks bestuur van de cultuurraad geeft op 9 december 2022 zijn advies over deze gebruiksovereenkomst.

  25. 1.f
    Personeel.
  26. 1.f.1

    In dit ontwerp van rechtspositieregeling voor het personeel van gemeente en OCMW wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten: één gemeenschappelijke regeling voor personeel van gemeente en OCMW, de maximale gelijkstelling van statutaire en contractuele ambtenaren, flexibiliteit en vereenvoudiging.


    Op 23 november 2022 werd dit ontwerp van rechtspositieregeling besproken met de syndicale organisaties en ook positief geadviseerd. Een protocol van akkoord werd ondertekend.

  27. 1.g
    Goedkeuring van het verslag.
  28. 1.g.1

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verslag van de vergadering van 28 november 2022 van de gemeenteraad goed te keuren.

  29. 2

    Nihil.