Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Publiek - agenda raad voor maatschappelijk welzijn

maandag 19 december 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal Gemeente

Voorzitter
Lukas Jacobs
Toelichting

Publicatiedatum: 9 december 2022.

Agendapunten

  1. 1
    PERSONEEL EN INTERNE ORGANISATIE
  2. 1.1

    In dit ontwerp van rechtspositieregeling voor het personeel van gemeente en OCMW wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten: één gemeenschappelijke regeling voor personeel van gemeente en OCMW, de maximale gelijkstelling van statutaire en contractuele ambtenaren, flexibiliteit en vereenvoudiging.


    Op 23 november 2022 werd dit ontwerp van rechtspositieregeling besproken met de syndicale organisaties en ook positief geadviseerd. Een protocol van akkoord werd ondertekend.

  3. 3
    FINANCÏEN EN PATRIMONIUM
  4. 3.1

    Volgens de oude regeling die gold voor de beleids- en beheerscyclus maakte de lijst met nominatief toegekende subsidies integraal deel uit van de beleidsnota van het budget. Deze lijst met nominatieve subsidies in het budget hield impliciet in dat bij goedkeuring van het budget ook deze lijst met subsidies werd goedgekeurd.


    Volgens de nieuwe regels bij de beleids- en beheerscyclus wordt deze lijst niet meer opgenomen als onderdeel van het meerjarenplan. Bij de documentatie bij het aangepast meerjarenplan is wel een overzicht gevoegd van de toegestane werkings- en investeringssubsidies maar dit is enkel informatief.


    Volgens het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is nu de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies. Er wordt nu dus een lijst met nominatief toe te kennen subsidies ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

  5. 3.2

    Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het meerjarenplan van het lokaal bestuur (gemeente én OCMW) start in het tweede jaar na de lokale en provinciale verkiezingen en dat ze loopt tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Dit betekent dat de nieuwe bewindsploegen in 2019 hun strategische en financiële planning voor de bestuursperiode van 2019 tot 2024 opmaakten en vastlegden in één geïntegreerd meerjarenplan voor gemeente én OCMW voor de periode van 2020 tot 2025. Het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheercyclus (BBC). Binnen het meerjarenplan blijft een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van gemeente en die van het OCMW omdat elke rechtspersoon voor de eigen verplichtingen en verbintenissen blijft instaan. Het meerjarenplan bestaat uit drie onderdelen, met name de strategische nota, de financiële nota (bestaande uit de financiële doelstellingen, de staat van het financieel evenwicht en een overzicht van de kredieten) en de toelichting.


    Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt tevens dat de gemeenten en de OCMW’s een geïntegreerd aangepast meerjarenplan hebben, maar hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan hebben. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld.  De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt. Naar aanleiding hiervan zal de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn de zitting van de gemeenteraad voorafgaan.


    Tijdens de gemeenteraadscommissie op 12 december 2022 wordt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 besproken.


    Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte OCMW vast te stellen.

  6. 4
    GOEDKEURING VAN HET VERSLAG
  7. 4.1

    Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om het verslag van de vergadering van 28 november 2022 van de raad voor maatschappelijk welzijn goed te keuren.