- Voorzitter
- Lukas Jacobs
Agendapunten
-
1
Besluit
OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 25 OKTOBER 2021 VAN DE GEMEENTERAAD.
OPENBARE ZITTING
ALGEMEEN BELEID.
1. Aktename van het ontslag van mevrouw Maggy Beyers (CD&V) als gemeenteraadslid.
Raadslid Maggy Beyers (CD&V) meldde tijdens de zitting van 27 september 2021 van de gemeenteraad dat zij afstand wenst te doen van haar mandaat als gemeenteraadslid. De gemeenteraad moet hiervan akte nemen.
DE GEMEENTERAAD NEEMT AKTE VAN HET ONTSLAG VAN MEVROUW MAGGY BEYERS ALS GEMEENTERAADSLID.
2. Aktename van de verzakingen aan het mandaat van gemeenteraadslid.
Uit de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat op de lijst 3 - CD&V volgende personen werden aangesteld als opvolgers voor het ontslagnemend raadslid Maggy Beyers: Nathan Meersmans, Stijn de Koning en Lea Van Looveren.
De heer Nathan Meersmans (1e opvolger op lijst 3 - CD&V) en de heer Stijn de Koning (2de opvolger op lijst 3 - CD&V) verzaken nu schriftelijk aan hun mandaat van gemeenteraadslid als opvolger van mevrouw Maggy Beyers, ontslagnemend gemeenteraadslid voor de fractie CD&V.
DE GEMEENTERAAD NEEMT AKTE VAN DE VERZAKINGEN AAN HET MANDAAT VAN GEMEENTERAADSLID.
3. Onderzoek van de geloofsbrieven en beëdiging-aanstelling van een gemeenteraadslid.
In de zitting van de gemeenteraad van 25 oktober 2021 wordt akte genomen van het ontslag van mevrouw Maggy Beyers (CD&V) als gemeenteraadslid. Daarom moet zij vervangen worden door de eerstvolgende opvolger die niet heeft verzaakt aan het mandaat van raadslid.
Mevrouw Lea Van Looveren werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 aangewezen als derde opvolger op de lijst 3 (CD&V). Zij wenst het mandaat op te nemen.
Na het onderzoek van de geloofsbrieven kan er dan worden overgegaan tot de beëdiging-aanstelling van mevrouw Lea Van Looveren als gemeenteraadslid.
Mevrouw Lea Van Looveren zal worden uitgenodigd om de eed als raadslid af te leggen in handen van de burgemeester-voorzitter van de gemeenteraad.
DE GELOOFSBRIEVEN WORDEN ONDERZOCHT EN DE EED WORDT AFGELEGD DOOR MEVROUW LEA VAN LOOVEREN.
WONEN.
4. Goedkeuring van de afbakening van het werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij.
Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) én sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één sociale verhuurder per gemeente: de woonmaatschappij. De woonmaatschappij verenigt alle sociale huur- en koopactiviteiten in een gemeente of in een cluster van gemeenten en telt minimaal 1000 sociale huurwoningen. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van (sociale) woonactoren, zowel voor de klanten (huurder, kopers,...) als voor de gemeenten.
De Vlaamse regering wenst met deze woonmaatschappij o.a. de dienstverlening en transparantie te verhogen via een éénloketsysteem met een duidelijker zicht op het volledige aanbod, de complementaire werking van SVK en SHM te verenigen en de regierol van de gemeente te doen primeren.
De lokale besturen vervullen een trekkersrol in de geografische afbakening van het werkingsgebied van deze woonmaatschappij. Een eerste stap in dit proces is dan ook dat elk lokaal bestuur tegen 31 oktober 2021 een advies van werkingsgebied voor een woonmaatschappij indient bij het agentschap Wonen Vlaanderen.
De gemeenten uit het midden en het noorden van de regio Antwerpen formuleerden gezamenlijk een voorstel voor het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij. Dit voorstel is uitgewerkt na overleg met de betrokken gemeenten en voorgelegd aan de betrokken woonactoren (SHM’en en SVK’en) tijdens een overleg op 18 augustus 2021. Vervolgens werd het voorstel voor het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij ook besproken tijdens het bovenlokaal woonoverleg Midden en Noord op 17 september 2021.
Het voorgestelde werkingsgebied omvat de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. De gemeente Ranst wordt onder voorbehoud eventueel nog toegevoegd. In dit werkingsgebied zijn 2.652 (of 2.676*) sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen (gegevens op 31 december 2019) gelegen, en 403 (of 415*) woningen die op de private markt worden ingehuurd (SVK-woningen) (data van 31 december 2020) (*cijfers indien Ranst aansluit bij het werkingsgebied).
Dit werkingsgebied voldoet aan de verwachtingen van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
Het voorstel van werkingsgebied voor deze woonmaatschappij moet nu gevalideerd worden door de gemeenteraad.
DE GEMEENTERAAD VERLEENT GOEDKEURING AAN DE AFBAKENING VAN HET WERKINGSGEBIED VOOR DE VORMING VAN DE TOEKOMSTIGE WOONMAATSCHAPPIJ.
VRIJE TIJD.
5. Plaatselijke openbare bibliotheek: aanstelling van een afgevaardigde voor het beheersorgaan.
Raadslid Maggy Beyers (CD&V) werd tijdens de gemeenteraad van 27 mei 2019 aangeduid als afgevaardigde van de gebruikers van de gemeenteraad in het beheersorgaan van de gemeentelijke openbare bibliotheek. Mevrouw Maggy Beyers nam in deze zitting ontslag als raadslid.
Aan de raad wordt gevraagd om een ander lid namens de CD&V aan te duiden als afgevaardigde van de gebruikers van de gemeenteraad voor het beheersorgaan van de plaatselijke openbare bibliotheek.
DE GEMEENTERAAD DUIDT MEVROUW AGNES HAVRAN AAN ALS AFGEVAARDIGDE VOOR HET BEHEERSORGAAN VAN DE PLAATSELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK.
SAMENWERKINGSVERBANDEN.
6. Opdrachthoudende vereniging IVEKA: goedkeuring van de agenda en vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger voor de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2021.
Op 14 december 2021 organiseert de opdrachthoudende vereniging IVEKA een buitengewone algemene vergadering.
Tijdens de vergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA zullen volgende agendapunten worden besproken:
- Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te
ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door
de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.
- Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.
- (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
- Statutaire benoemingen.
- Statutaire mededelingen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om zijn goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van deze buitenalgemene vergadering en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.
DE GEMEENTERAAD VERLEENT GOEDKEURING AAN DE AGENDA EN DE STATUTENWIJZIGING EN VASTSTELLING VAN HET MANDAAT VAN DE GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2021
ONDERWIJS.
7. Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité (ABOC): aanduiding van een afgevaardigde namens de inrichtende macht.
Raadslid Maggy Beyers (CD&V) werd tijdens de gemeenteraad van 25 maart 2019 aangeduid als gemeentelijke afgevaardigde voor het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité (afgekort ABOC). Mevrouw Maggy Beyers nam ontslag als raadslid.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een ander raadslid aan te duiden als gemeentelijke afgevaardigde voor het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité (afgekort ABOC).
DE GEMEENTERAAD DUIDT RAADSLID LEA VAN LOOVEREN AAN ALS AFGEVAARDIGDE VOOR HET AFZONDERLIJK BIJZONDER ONDERHANDELINGS- EN OVERLEGCOMITÉ.
WELZIJN.
8. Goedkeuring van de huurovereenkomsten met het OCMW voor de appartementen gelegen Wuustwezelsteenweg 5 bus 0001 en 0002 (pastorij Nieuwmoer).
Op 3 juni 2019 werd het gemeentebestuur op de hoogte gebracht van de selectie door de Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie in het kader van het project 'Sociale innovatie in de strijd tegen dakloosheid en doorgangswoningen' waarbij er financiële steun wordt toegekend aan het OCMW voor de renovatie van de woning gelegen te Wuustwezelsteenweg 5 (pastorij Nieuwmoer - tweede verdieping) ten bedrage van 60.000 euro. Deze financiële middelen dienen ingezet te worden voor doorgangswoningen.
Naast de ontvangen subsidie ten bedrage van 60.000 euro in 2019 voor de renovatie van de tweede verdieping van de pastorij, werd er in 2020 opnieuw een subsidie toegekend, ditmaal via Wonen Vlaanderen, voor de renovatie van de eerste verdieping, ten bedrage van 38.345,50 euro.
Op 22 maart 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen over de gunning van de renovatie- en verbouwingswerken aan de pastorij van Nieuwmoer. De werken werden gegund in het kader van de verbouwing van deze pastorij tot doorgangswoningen.
Beide appartementen aan de Wuustwezelsteenweg 5 zijn intussen grondig gerenoveerd en kunnen dus vanaf november 2021 ingezet worden als doorgangswoning. Hiervoor dienen er huurovereenkomsten opgemaakt te worden tussen de gemeente en het OCMW gezien het pand eigendom is van de gemeente en deze appartementen door het OCMW ingezet zullen worden voor de tijdelijke opvang van mensen in woningnood.
Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om twee huurovereenkomsten, enerzijds voor het appartement gelegen op de eerste verdieping (Wuustwezelsteenweg 5 bus 0001) en anderzijds voor het appartement op de tweede verdieping (Wuustwezelsteenweg 5 bus 002) af te sluiten met het OCMW. Voor elk appartement zal de gemeente een jaarlijkse huurprijs van 25 euro (niet indexeerbaar) vragen aan het OCMW.
Beide huurovereenkomsten worden tevens ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 oktober 2021.
DE GEMEENTERAAD VERLEENT GOEDKEURING AAN DE HUUROVEREENKOMSTEN MET HET OCMW VOOR DE APPARTEMENTEN GELEGEN WUUSTWEZELSTEENWEG 5 BUS 0001 EN 0002 (PASTORIJ NIEUWMOER).
GOEDKEURING VAN HET VERSLAG.
9. Goedkeuring van het verslag van de vergadering van 27 september 2021 van de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het verslag van de vergadering van 27 september 2021 van de gemeenteraad goed te keuren.
DE GEMEENTERAAD KEURT HET VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 27 SEPTEMBER 2021 NA AANPASSING UNANIEM GOED.
BESLOTEN ZITTING
Nihil